Hoe bouw je blijvend zelfvertrouwen op?
10 mei 2021 
20 min. leestijd

Hoe bouw je blijvend zelfvertrouwen op?

Trots dat je deze eerste stap hebt gezet naar meer zelfvertrouwen. We gaan samen werken aan jouw zelfvertrouwen en het overwinnen van uitdagingen waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd.

Met dit blogartikel zal jouw zelfvertrouwen een boost krijgen en haal je meer uit jezelf én je leven. Kan je niet wachten om te beginnen? Misschien hangt het als een heet ijzer boven je hoofd. Misschien stel je het werken aan je zelfvertrouwen al jaren uit.

Het is moeilijk om te beginnen aan het ontwikkelen van je zelfvertrouwen. Dat begrijp ik goed. Je weet dat je een laag zelfbeeld hebt en je onzeker bent.

Het is heel normaal dat je dagen hebt waarop je denkt dat je niets goed kan doen. Dat overkomt iedereen wel eens. Maar als je je altijd onzeker voelt, kan dit grote gevolgen hebben op elk aspect van je leven. Zoals op je lichamelijk gezondheid, emotionele welzijn, hoe je
presteert op je werk, op je sociale relaties en op je liefdesleven. Lieve lezer, dat is niet goed.

Je leeft een leven van mindere kwaliteit. Je haalt niet uit het leven wat het leven je te bieden heeft. Je neemt eigenlijk genoegen met minder, terwijl je veel beter kunt krijgen.

Je leeft je leven niet in de volle potentie die je hebt. Als je je niet goed genoeg voelt, kan dit bijvoorbeeld bijzonder gevaarlijk zijn voor je liefdesrelatie. Je bent dan namelijk veel gevoeliger voor jaloezie en angst. Deze negatieve gevoelens en emoties hebben niet alleen een
effect op jezelf.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gevoel van eigenwaarde invloed heeft op de tevredenheid met de relatie van zowel jezelf als je partner. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Als je persoonlijke onzekerheid en je lage zelfvertrouwen je weerhouden om vriendschappen te sluiten en te onderhouden, kun je je enorm eenzaam voelen en een laag zelfvertrouwen… …kan je er ook van weerhouden om promotie te maken op je werk of een betere baan te vinden.

Oei, dat is even slikken. Het is dus echt tijd om nu actie te ondernemen.

En nu het goede nieuws! Er zijn hele goede manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen. Je hebt niet van de ene op de andere dag meer zelfvertrouwen. Dit is een proces en vandaag ben je begonnen met de eerste stappen in dit proces naar meer zelfvertrouwen.
Met de juiste strategieën en mentaliteit verander je de manier waarop je naar jezelf kijkt.


Wat is zelfvertrouwen niet?

Ok, je wilt graag meer zelfvertrouwen, maar weet je wel wat dit daadwerkelijk inhoudt? Denk eens bij jezelf na: Wie uit je omgeving heeft heel veel zelfvertrouwen?

Denk hier eens rustig over na en verplaats je in deze persoon of personen. Is dit daadwerkelijk zelfvertrouwen? Of wordt een
diep gevoel van onzekerheid en een negatief zelfbeeld verbloemd met een arrogant, uitbundig, over the top of extravagant voorkomen?

De buitenkant laat niet altijd zien dat er eigenlijk een onzeker persoon onder zit. Zelfvertrouwen is dus geen arrogantie, andere kleineren, laten zien dat je geld hebt, alles beter weten, luid praten of altijd aanwezig zijn. Zelfs een persoon die heel sociaal overkomt, kan zich juist ontzettend onzeker voelen.

Zoals ik mijn lage zelfvertrouwen verbloemde met roddelen en negatief praten over anderen. Jij wilt je niet verbergen achter een façade. Je wilt juist uit je veilige comfortzone stappen en alles uit het leven halen. Je wilt gelukkig zijn in alle facetten van je leven.

Je hoeft niet direct voor honderd man een presentatie te houden of de hoogste berg te beklimmen. Nee, je wilt gewoon bereiken in het leven wat je al jaren verlangt en daar heb je het volste recht toe!

En daarvoor heb je wel een gezonde portie zelfvertrouwen nodig in het leven. Om beter te begrijpen wat zelfvertrouwen is, is het handig om te weten wat zelfvertrouwen niet is. Zelfvertrouwen is niet:

Wat betekent zelfvertrouwen dan wél?

Dat is een interessante vraag, waardoor je meer inzicht krijgt in waar je naartoe wilt. Zelfvertrouwen komt in veel verschillende contexten voor. Bijvoorbeeld in het helpen van mensen om hun professionele doelen te halen, het geven van een presentatie, een sollicitatiegesprek en het verbeteren van de mentale gezondheid.

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker. Zelfvertrouwen is een concept dat betrekking heeft op je geestelijke gezondheid, je welzijn, je eigen geluk en een manier om je eigen leven en de wereld op een positieve manier te zien.

Zelfvertrouwen is zowel doen als voelen. Maar zelfvertrouwen is niet een idee of een concept. Het is een proces dat te maken heeft met hoe je over jezelf en over anderen denkt. En de manier waarop je functioneert, ondanks je onzekerheden en uitdagingen in het leven.
Zelfvertrouwen heeft te maken met je innerlijk, je eigen ‘ik’ en met de buitenwereld om je heen.

Wat houdt zelfvertrouwen werkelijk in?

  • Susanna McMahon legt in haar boek The Portable Therapist uit dat zelfvertrouwen “een manier van zijn in de wereld is die je in staat stelt jezelf te kennen en voor jezelf te zorgen”.
  • Mary Welford, klinisch psycholoog, zegt dat het gaat om bewust te zijn van wanneer we worstelen en de kracht te hebben om er iets aan te doen.
  • Anneli Rufus stelt dat zelfvertrouwen gepaard gaat met zelfrespect en de moed hebben om de waarheid te vertellen over wie je bent, wat je leuk vindt en wat je gelooft.

Zelfvertrouwen is dus de moed om jezelf te kennen, in jezelf te geloven en naar je eigen overtuigingen te handelen.

Een definitie van zelfvertrouwen is een positief gevoel over jezelf en de wereld om je heen, dat leidt tot moedig gedrag dat voortkomen uit een gevoel van zelfrespect. Bovenstaande definitie legt uit wat zelfvertrouwen is.

Deze voorbeelden illustreren hoe zelfvertrouwen eruit kan zien.

Zelfvertrouwen betekent:

Wauw, dat zijn super mooie eigenschappen. Het lijkt een droom persoon. Maar echt waar: Jij kunt dit ook zijn! Dat weet ik zeker.

En zie je hoe een goed zelfvertrouwen samengaat met het erkennen en accepteren van je zwakke kanten? Niemand is perfect, en jij hoeft ook niet perfect te zijn. Maar zolang je zwakke kanten je niet weerhouden om alles uit het leven te halen wat jij eruit wil halen. Zodat jij het leven kunt leiden dat jij wilt.

Symptomen van een laag zelfvertrouwen

Hoe herken je bij jezelf dat je een laag zelfvertrouwen hebt? Daarvoor heb ik een checklist opgesteld vol met kenmerken van personen met een laag zelfvertrouwen.

Hoeveel dingen kun jij aanvinken? Niet alle kenmerken hebben betrekking op jou. Maar kijk eens eerlijk naar jezelf.
Welke kenmerken van een laag zelfvertrouwen herken je bij jezelf? In hoeverre houden deze eigenschappen je tegen om te
groeien als persoon?

● Je vertrouwt je eigen mening niet. Je hebt in het verleden fouten gemaakt en bent bang dat je nu weer een fout gaat maken.
● Je analyseert alles, elke situatie en iedereen in je hoofd.
● Je bent bang om uitdagingen aan te gaan, want je bent bang dat je ze toch niet aankunt, je hebt voor je gevoel immers toch al zo vaak gefaald.
● Je gaat nieuwe dingen uit de weg. (Je durft bijvoorbeeld niet de stap te nemen om een nieuwe baan te nemen, je bent die wereldreis maar aan het uitstellen, je bent te bang om een nieuwe relatie te zoeken)
● Je bent erg hard voor jezelf, maar mild voor anderen.
● Je ervaart angst. (Je bent bang om nieuwe mensen te leren kennen)
● Je ervaart emotionele onrust. (je hebt het gevoel dat je niet echt in balans zit door de dingen die om je heen gebeuren)
● Je hebt regelmatig huilbuien. Je trekt het gewoon vaak niet meer, alles is lastig en niks zit je mee. Soms trek je het leven gewoon even niet meer.
● Je hebt het idee dat je geen controle over je leven hebt en elke dag wel weer iets gebeurd wat je tegenhoudt om je doel te bereiken.
● Je hebt weinig vrienden, omdat je niet goed bent in het opbouwen en onderhouden van vriendschappen, dit terwijl je wel behoefte hebt om nieuwe mensen te leren kennen.
● Je bent vaak zenuwachtig voor sociale activiteiten. zoveel nieuwe mensen zoveel mensen waar je aardig tegen moet zijn, zoveel dingen die fout kunnen gaan, zoveel onvoorspelbare reacties.
● Je vermijdt feestjes en partijen, omdat je je hier niet op je gemak voelt. Het kost je enorm veel energie en
● Je geeft liever geen presentaties en spreekt liever niet in groepen. (Je schiet alleen al in de zenuwen als je hoort dat je een presentatie moet geven)
● Je bent paranoïde.
● Je hebt vaak instabiele liefdesrelaties gehad.
● Je hebt faalangst.
● Je werkt veel te veel in je vrije tijd omdat je geen nee tegen je baas durft te zeggen en vaak voor andere het werkt opknapt omdat je je collega’s wilt pleasen.
● Je bent perfectionistisch, je wil alles zo goed mogelijk doen omdat je anders bang bent om af te gaan voor je omgeving.
● Of juist een onderpresteerder. Je hebt het idee dat het toch allemaal niet uitmaakt omdat het je toch niet lukt.

● Je kan slecht met stress omgaan en bent overspannen (geweest) of hebt een burn-out (gehad).
● Je hebt angst om te worden afgewezen. Je wilt graag door iedereen geaccepteerd worden en het voelt het emotioneel heel heftig als iemand je niet mag of je afwijst.
● Je bent onzeker of je vrienden je wel leuk/aardig vinden.
● Je voelt je een muurbloempje op feestjes. Je bent stil en staat aan de rand van het feest, omdat je je niet durft te mengen tussen anderen.
● Je vindt het moeilijk om in het openbaar te spreken. Je gaat dit het liefste uit de weg.
● Je zegt vaak ‘sorry’ en voelt je schuldig bij hele normale, alledaagse dingen.
● Je bent een volger, niet een leider, je bent niet de initiatiefnemer. (Dit terwijl je graag zou willen leren om leiding te nemen)
● Je hebt het gevoel dat je niet meer verdient en het niet waard bent.
● Je vindt het moeilijk om zelf beslissingen te maken en hierbij te blijven. (je blijft continue twijfelen over je keuzes, iets wat veel energie kost)
● Je hebt weinig grenzen, waardoor je kwetsbaar bent. Mensen lopen makkelijk over je heen en weten hoe ze je kunnen overhalen.
● Je bent een pleaser van anderen, en gaat jezelf hierin volledig voorbij. Je gaat soms veel te ver om anderen toch maar niet boos te krijgen of de confrontatie aan te gaan.
● Je merkt dat je veel roddelt en negatief over anderen praat.
● Je komt niet voor jezelf, jouw mening en jouw gevoelens op. hierdoor heb je vaak het gevoel dat je op de laatste plek komt.
● Je hebt een negatief zelfbeeld. Je baalt van jezelf en denkt vaker alleen maar negatief of jezelf en je prestaties. (Hint: je kunt hier iets aan doen)
● Je bent verlegen, je loopt vast als je nieuwe mensen ontmoet en je nieuwe dingen wilt ondernemen, dit terwijl je juist heel sociaal bent als je mensen eenmaal kent.
● Je bent al jaren bezig om kilo’s kwijt te raken, maar toch wil dit maar niet lukken.
● Je hebt een ongezonde levensstijl, je vind het moeilijk om gezond te koken.
● Of je hebt juist een overdadige gezonde levensstijl en voelt dat je hieronder lijdt, het voelt als iets dwangmatigs, je kan hier moeilijk een balans in vinden.
● Je hebt een kritisch, negatief stemmetje in je hoofd.
● Je bent niet blij met hoe je eruitziet.
● Je bent niet tevreden met je eigen prestaties en wat je
hebt bereikt, je hebt het gevoel dat er veel meer in je zit.
● Je doet dingen die je niet echt leuk vindt.
● Je zit op dit moment veel thuis. Je hebt weinig motivatie om dingen buitenshuis te doen omdat je niet weet waar je moet beginnen en zenuwachtig wordt als je denkt aan al die nieuwe vreemde mensen die je moet leren kennen als je nieuwe initiatieven zou ondernemen.
● Je hebt een vreemde gewoonte waarmee je je wilt onderscheiden, omdat je het gevoel hebt dat anderen de ware ‘jij’ niet leuk genoeg vinden, zoals: “degene die altijd grappig is of de serieuze van de groep”
● Je bent onzeker over je eigen talenten en vaardigheden, zelfs wanneer je daadwerkelijk heel goed in iets bent. Je vraagt vaak bevestiging aan anderen en kan dan vaak nog niet geloven als mensen je complimenten geven.
● Je gaat om met mensen die je niet kunt uitstaan. Dit omdat je vaak geen alternatieven hebt, blijf je toch maar aan oude contacten vasthouden waarvan je weet dat ze niet het beste met je voor hebben.
● Je voelt je vaak vermoeid, de omgang met mensen kost je veel energie. Maar ook het continue twijfelen en je druk maken maken je uitgeput
● Je voelt je niet comfortabel als je seks hebt, dit omdat er teveel dingen zijn waar je je onzeker over voelt.
● Je checkt voortdurend je telefoon op nieuwe berichten, ook als die er niet zijn. (als je een tijdje geen berichten krijgt, voel je je vergeten)
● Je vertelt vaak kleine leugentjes om een mooi verhaal te vertellen. Totaal onnodig, maar toch doe je het.

Wat zijn de gevolgen als je een laag zelfvertrouwen niet aanpakt?

Dus wat zijn de gevolgen van een laag zelfvertrouwen? Ik heb het al kort genoemd. De gevolgen zijn erg breed en hebben betrekking op alle aspecten van je leven. Ik heb enkele belangrijke gevolgen er voor je uitgepikt.

1. Je verwart liefde met een laag zelfbeeld

Met een laag zelfbeeld verwacht je dat mensen je slecht behandelen. Als mensen gewoon aardig tegen je zijn, voel je je super blij.
Dan kunnen er onrealistische positieve gevoelens voor deze personen ontwikkelen. Dit kan je dan gemakkelijk aanzien voor liefde. Onbewust jaag je aardig mensen weg, en jaag je dus ook vriendschappen weg

2. Je relatie lijdt onder jouw laag zelfvertrouwen

Je kunt ook liefde verwarren met zelfrespect. In een relatie kun je gemakkelijk toegeven aan wat je partner wilt. Maar doe je dit omdat je zoveel van de ander houdt of omdat je niet voor jezelf durft op te komen?

Je partner kan dit irritant gaan vinden. Alsof jij nooit een eigen mening hebt. Tegelijkertijd kun jij ongelukkig worden in je relatie, omdat je steeds vaker eigenlijk niet achter beslissingen staat die jullie beiden hebben genomen, en waar jij goedkeuring voor hebt gegeven.

Het kan ook zijn dat je denkt dat je partner te goed voor je is. Of je kunt heftige jaloezie ontwikkelen door je eigen onzekerheid.
Dan gedraag je je op een manier die niet helemaal bij je past. Je wordt bijna een ander persoon. Je baalt van jezelf, je gedrag en hoe je overkomt. Dit kan ook heel moeilijk zijn voor je partner.


3. Je werkgever/manager denkt dat je niet goed bent in je werk

Je kan zeer goed zijn in je werk en waardevolle vaardigheden hebben. Maar weten de managers en je werkgever dit? Als je jezelf niet durft te ‘verkopen’, waarschijnlijk niet.

● Je zwijgt tijdens een vergadering en geeft geen input.
● Tijdens de presentatie spreek je erg zacht.
● Je durft niet je ideeën of oplossingen voor te dragen, omdat je bang bent voor afwijzing en kritiek. Dat het niet goed (genoeg) is.
● Je mist assertiviteit op de werkvloer.
● Je zegt vaak ‘sorry’ op de werkvloer.
● Je toont geen initiatief, maar volgt precies wat anderen aandragen en wat er van je gevraagd wordt.

Als resultaat ziet je werkgever niet dat je goed bent in wat je doet, en zal je niet worden aangedragen voor promotie, een beter salaris en ontloop je een spetterende carrière. Ze zien je letterlijk niet staan, omdat jij je talenten en vaardigheden niet laat zien.


4. Je ontwikkelt depressieve gevoelens

Je lage zelfbeeld kan na verloop van tijd leiden tot een depressie. Je bent niet blij met jezelf, maar omdat je niet werkt aan de wortel van het probleem (je lage zelfvertrouwen) verandert er niets. Je blijft dus vastzitten in een situatie waarin je niet wilt zitten.

Volgens de Australische klinisch psycholoog Dr. Lars Madsen is een laag zelfbeeld een sleutelfactor bij zowel de ontwikkeling als het behouden van een depressie. De oplossing voor je depressieve gevoelens is dus te werken aan je zelfvertrouwen.

5. Je voelt je alleen en eenzaam

Ieder persoon heeft wel eens gevoelens van onzekerheid. Maar bij een persoon met een laag zelfvertrouwen kunnen de sociale
relaties hier sterk onder lijden. Dan kun je je eenzaam en alleen voelen. Je hebt behoefte aan vrienden waarmee je kunt afspreken en kunt kletsen, maar je hebt deze vriendschappen niet.

Dat betekent dat je lage zelfvertrouwen je ervan weerhoudt om nieuwe vriendschappen te sluiten en te onderhouden. Iedereen moet altijd blijven werken aan vriendschappen en liefde, tijd en energie in vriendschappen steken. Als je dit niet doet door je lage zelfvertrouwen, kan de ander al snel denken dat je geen interesse hebt in de vriendschap.

En dan zit je dus alleen thuis, in plaats van koffie drinken met een vriendin, gezellig bij een huisfeestje, in het café met vrienden, een dinnerparty met een bevriend stel of in het park met een groepje vrienden.


6. Je schrikt anderen af

In een andere extreme vorm van een laag zelfvertrouwen, schrik je anderen juist af. Door je lage zelfvertrouwen heb je een emotionele muur om jezelf heen gebouwd. Je wilt niet dat anderen je lage zelfvertrouwen, onzekerheid en lage zelfbeeld zien en zien hoe kwetsbaar je bent. Vind je het moeilijk om 'nee' te zeggen?'

Wil je graag dingen doen voor een ander om aardig te zijn? Ja zeggen zonder erover na te denken - en er later spijt van krijgen?
Ik begrijp jou als geen ander. Ik ben van nature een ja-persoon. Ik help graag mensen waar ik kan. En soms is het makkelijker om conflict te vermijden en maar te doen wat anderen willen. Maar ook jij hebt je eigen prioriteiten en behoeften, net als iedereen.

'Nee' zeggen gaat over het respecteren en waarderen van je eigen tijd. Buiten de muur ben je een ander persoon. Je bent teruggetrokken, je bent verleden en onzeker, je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven op het werk en in je privéleven (vrienden en familie) en je lijkt niet in staat om mensen aan je te binden.

Mensen vinden je saai en onaantrekkelijk, terwijl ze alleen maar de façade kennen; ze kennen niet de echte ‘jij’. Als je meer zelfvertrouwen ontwikkelt, durf je weer jezelf te zijn.

Waarom is zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk?

Alle resultaten van onderzoeken naar zelfvertrouwen zijn het eens over één ding: een goed portie zelfvertrouwen is super positief. Het maakt je namelijk gelukkiger en is dat nu niet het belangrijkste wat er is?

Maar onderzoeken naar zelfvertrouwen tonen ook aan dat zelfvertrouwen gerelateerd is aan een betere gezondheid, een beter sociaal leven, het beschermt je tegen psychische problemen, psychische stoornissen en sociale problemen en het geeft je een gezond mentaal welzijn.

Kinderen met veel zelfvertrouwen presteren beter op school. Ze hebben later in hun leven een hogere werktevredenheid.

Je eigenwaarde is ook sterk verbonden met geluk: een hoger niveau zelfvertrouwen is een belangrijke voorspeller van geluk.
Het is zelfs aangetoond dat je na een zware operatie een betere overlevingskans hebt als je ook een hoog zelfvertrouwen hebt.

Waarom hebben mensen met een hoog zelfvertrouwen ook meer succes in het leven? Hier zijn diverse wetenschappelijke
onderzoeken naar gedaan. Over het algemeen komt dit neer op de volgende zes kenmerken van een hoog zelfvertrouwen:

Tot slot kun je veel meer voldoening halen uit je liefdesleven. Heb je op dit moment geen relatie? Dan zul je vast weten dat
zelfverzekerde mensen veel aantrekkelijker zijn. Heb je wel al een relatie, dan moet je weten dat zelfvertrouwen een zware impact op relaties kan hebben. Meer zelfvertrouwen staat synoniem aan meer stabiliteit en meer voldoening.

Je kunt eindelijk met je partner bouwen aan een mooie toekomst op een stabiele fundering. Bedenk je: stilstaan is achteruitgaan. Als je niets doet aan je lage zelfvertrouwen, ontwikkel je juist minder zelfvertrouwen. Je moet dus stappen zetten om je zelfvertrouwen positief te ontwikkelen, en liever vandaag dan morgen.

Hoe bouw je blijvend zelfvertrouwen op?

Herken je de symptomen van een laag zelfvertrouwen bij jezelf? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen!
Veel mensen stellen het werken aan hun zelfvertrouwen oeverloos uit.

  • “Het werken aan mijn zelfvertrouwen kan ik mooi deze zomer doen.”
  • “Volgend jaar heb ik misschien wel tijd om mijn zelfvertrouwen te verbeteren.“
  • “Ik wil al jaren een andere baan.”
  • “Ik ben nu moe en druk. Ik meld me wel in het weekend aan voor deze zelfvertrouwen cursus.”
  • “Ik ben zo alleen, wat moet ik doen?” en vervolgens niets actief eraan doen.
  • “Ik wil graag een keer iets voor mezelf beginnen.”
  • “Ik verlang naar een stabiele relatie.”
  • “Ik heb al jaren een oogje op mijn collega.”
  • “Ik blijf dit jaar lekker thuis, want ik heb niemand om mee op vakantie te gaan.”

Hoor je het jezelf zeggen?

Waarom onderneem je geen actie om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen in het leven? Als ik nu doodga, weet ik dat ik alles uit het leven heb gehaald. Ik ben tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt. Maar ik weet ook dat er heel veel mensen zijn die daar niet
mee kunnen leven.

Wat als jij vandaag zou overlijden?

  • Zou je dan spijt hebben dat je bepaalde dingen in het leven niet hebt ervaren of hebt misgelopen?
  • Dat je kansen en mogelijkheden op sociaal en relationeel vlak hebt laten liggen?
  • Dat je de kans op geluk en succes op het gebied van werk en loopbaan hebt laten liggen?

Bij jij zo’n persoon die leeft op 40% van je potentie? Dan wordt het tijd om hier eens goed over na te denken. Het maakt niet uit waar je nu staat in het leven. Het gaat erom dat nu het moment is dat jij de regie over je leven overneemt, zodat jij je eigen leven kunt leiden dat jij wilt. Of misschien zit je al op de goede weg, maar kan je wat extra tips en motivatie goed gebruiken…

Je moet het zelfvertrouwen ontwikkelen om kapitein te zijn op je eigen schip. Je moet leren jezelf te respecteren, zodat je ook
respect van anderen krijgt.

Misschien denk je dat het te laat is voor je is omdat je te oud bent of ik dat je niet de intelligentie hebt om deze vaardigheden te leren.
Laat ik je direct even uit de droom helpen dat het allemaal om intelligentie (IQ) draait. Onderzoek heeft aangetoond dat jouw IQ niet de belangrijkste factor is om succesvol en gelukkig te zijn.

Er zijn drie factoren die als veel belangrijker worden beschouwd dan intelligentie bij het bepalen van succes en het krijgen van meer zelfvertrouwen. Deze factoren bepalen hoe jij omgaat met tegenslagen en falen. Wat zijn jouw doelen en verlangens?

Met die vragen in je achterhoofd wil ik een geheim met je delen… We praten er niet over. Maar iedereen van boven de dertig weet waar ik het over heb. Het leven is kort: elke seconde telt.

Pas als onszelf of een geliefde iets ernstigs overkomt, beseffen we hoe kort het leven is – en waar het eigenlijk om draait. Tijd is kostbaarder dan geld. Veel mensen gaan gewoon door het leven. Ze werken, eten en kijken naar hun favoriete tv-programma.

Ze doen hun ding zoals de dag ervoor en de dag erna. Niets bijzonders. Niets waarvan je denkt ‘die heeft er alles uitgehaald wat erin
zat’. Niets unieks. Gewoon gemiddeld. Kunnen de dingen voor jou anders zijn? Natuurlijk kunnen ze dat. Je hoeft nu alleen maar de controle over je leven te nemen!

Stel je voor dat je elke dag opgewonden wakker wordt voor wat je van plan bent te bereiken. Die passie alleen al zal je naar een hoger niveau tillen. Als je te maken hebt met innerlijke blokkades van negativiteit en onzekerheid, kan het probleem allemaal in je hoofd zitten.
Zo belangrijk is je mindset. Je geest is je krachtigste wapen op deze wereld.

De verhalen die je jezelf vertelt en de dingen die je over jezelf gelooft, kunnen voorkomen dat er iets verandert of dat nieuwe ideeën tot bloei komen. Wanneer je jouw onzekerheden en diepgewortelde angsten en conflicten overwint, zul je in staat zijn om nieuwe gezonde
keuzes te maken, een positieve kijk op het leven te omarmen, je vast te houden aan je doelen en ze uiteindelijk voor elkaar te krijgen.

Je zult waarschijnlijk afmaken waar je aan begint en een gelukkig en succesvol leven leiden dat je verwacht en waar je naar hunkert.
De zoektocht om een betere versie van jezelf te worden, voelt vaak als een achtbaanrit. Het is moeilijk. En het komt met pieken en dalen.
Maar het leven is een reis, geen marathon, dus je hebt altijd weer een kans om te herstarten en jezelf te verbeteren.

Als je toe bent aan verandering, wordt het tijd om vandaag actie te ondernemen. Jouw biologische klok tikt door… Ben jij er klaar voor?

Daar wil ik je graag bij helpen als jij er klaar voor bent!

Ik heb zelf in het verleden veel tijd, geld en energie verloren door het volgen van slechte adviezen in het verleden. Tientallen jaren van mijn leven heb ik een laag zelfvertrouwen gehad, waarin ik heel veel had kunnen bereiken en ondernemen. Jaren waarin ik niet gelukkig was en geen voldoening uit het leven haalde.

Het zijn geen tientallen verloren jaren, maar wel tientallen jaren waarin ik belangrijke prestaties in het leven heb misgelopen.
Dat vind ik jammer. En daar wil ik jou voor behoeden. Ik kijk nu naar de toekomst. Ik heb nu het zelfvertrouwen om de bereiken wat ik wil. The sky is the limit!

Niet aankomend weekend, niet volgend jaar, niet de komende vakantie, niet morgen, maar zet vandaag de stap naar een beter leven voor jezelf!

Hoe je nu verder moet…

Dit waren alvast enkele simpele technieken waarmee je je zelfbeeld kunt aanpakken. Het kan misschien even een drempel zijn om ermee te beginnen, maar zoals je hebt gelezen is actiegericht zijn de eerste stap naar meer zelfvertrouwen.

Er is nog iets cruciaals wat ik je niet heb verteld. Om ervoor te zorgen dat je je blijft ontwikkelen is het belangrijk dat je een plan van aanpak hebt. In een wereld waarin niets meer zeker lijkt te zijn kun je maar beter maximaal gaan leven.

Breng je leven in de volgende versnelling door de Ecursus "Blijvend meer zelfvertrouwen" te volgen. Door deze cursus krijg je de belangrijkste inzichten en strategieën om je zelfverzekerd, energiek en vrij te voelen.

Met het lezen van dit blogartikel heb je de eerste stap in de goede richting al gezet. Jouw reis naar meer zelfvertrouwen en persoonlijke groei en ontwikkeling is dus eigenlijk al begonnen!

Wil je de volgende stap nemen en echt serieus aan de slag gaan om je zelfvertrouwen op te bouwen en je leven op de rit te krijgen, dan kan ik de Ecursus "Blijvend meer zelfvertrouwen" echt aanraden.

Deze cursus is specifiek ontwikkeld om mannen en vrouwen te helpen bij het overwinnen van uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd - van onzekerheden over hun lichaam tot diepgewortelde innerlijke angsten en conflicten.

Dit unieke transformatie programma geeft jou de grootste kans om op korte termijn je innerlijke blokkades te overwinnen en diep geworteld en blijvend zelfvertrouwen te realiseren. Middels verschillende tips, technieken, oefeningen en praktijkopdrachten krijg je de tools die je nodig hebt om angsten te overwinnen en je zelfvertrouwen te vergroten En dat is precies wat ik wens voor jou! Ben jij er klaar voor?

>> Bekijk hier de review van de Ecursus Blijvend Zelfvertrouwen


Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen