5 praktische tips om weer lekker in je 'werkvel' te zitten
28 juli 2021 
in werk
5 min. leestijd

5 praktische tips om weer lekker in je 'werkvel' te zitten

Hoe leef jij jouw leven momenteel? Tel of telde je de dagen af omdat je niet kunt wáchten tot je vakantie hebt? Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen?

Misschien herken je jezelf in één van de volgende situaties:

  • je hebt al een tijd het gevoel dat je geen plezier meer hebt in je werk
  • je merkt dat je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert
  • je hoop dat het vanzelf verandert en dat het beter wordt
  • je twijfelt: 'wil ik nog langer blijven of moet ik toch op zoek gaan naar iets wat beter bij me past?'
  • je vraagt je soms af: 'is dit het nu? Wil ik op deze manier doorgaan met mijn leven?'

Ik zie dat veel mensen in zo'n situatie erg hun best doen om het vol te houden. Misschien herken je dit ook bij jezelf: aan het begin van de week kijk je al weer uit naar het volgende weekend of naar het moment dat je eindelijk vakantie hebt. 'Straks in mijn vakantie rust ik wel uit, dan gaat het daarna wel weer beter!' zeg je tegen jezelf, om de moed er maar in te houden.

Maar wees eens eerlijk...

Is het echt na de vakantie ineens anders? Ga je dan ineens weer fluitend naar je werk? Kom je met bakken energie aan het eind van de dag thuis? Wie houd je nu eigenlijk voor de gek?

Oké, ik moet eerlijk toegeven dat ik dat jaren geleden zelf ook vaak gedacht heb. Ik sleepte mezelf voort, van weekend naar weekend, van vakantie naar vakantie. Ik hoopte elke keer dat het beter zou worden, dat ik weer met plezier naar mijn werk zou gaan.

Toch was de realiteit anders. Soms ging het even goed, maar daarna zakte het weg en kreeg ik weer hetzelfde onrustige en ontevreden gevoel.

Ik geef je 5 tips om je te helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen zitten.

Hoe lang wil je nog knokken om dit vol te houden?

Helaas kom ik het nu in mijn werk als coach vaak tegen: mensen zitten tot de vakantie te knokken om het vol te houden, daarna 'tanken ze even bij' zoals ze het zelf vaak noemen.

Na de vakantie gaat het even goed, maar in september/oktober vallen ze opnieuw in een gat, waarna ze tot de kerstvakantie weer hetzelfde patroon laten zien.
Als je dit patroon herkent, vraag je dan eens af: hoe lang wil je nog blijven worstelen? Wanneer is het genoeg en ga je iets doen om hier uit te komen?

Natuurlijk kun je gewoon blijven hopen dat het vanzelf wel verandert en beter wordt. Maar realiseer je je ook dat 'als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg?'

Wat kun je zelf nu al doen?

Misschien merk je aan alles dat het voor jou tijd is voor verandering. Dat er iets moet gebeuren omdat je het anders niet lang meer volhoudt.
Ik geef je een aantal tips waar je gelijk mee aan de slag kunt. Gebruik de komende tijd eens om even 'stil te staan' en deze vragen voor jezelf te beantwoorden.

Tip 1: Kijk eens terug

Kijk eens terug naar het afgelopen half jaar en vraag je af: hoe zat/zit ik er bij als het gaat om mijn werk? Hoe voel/voelde ik me? Wat maakt/maakte dat ik me zo voel/voelde?
Kijk dan eens wat je zelf kunt doen om hier verandering in aan te brengen. Misschien ligt de oplossing niet zozeer in ander werk zoeken, maar kun je naast je werk bijvoorbeeld (meer) gaan sporten, een cursus of opleiding beginnen of vrijwilligerswerk doen.

Misschien ligt de oplossing meer in je persoonlijke functioneren en wordt het tijd om een coachtraject te doen, waardoor je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgt, minder perfectionistisch leert te zijn of juist meer balans, rust en ruimte voor jezelf leert te creëren.

Tip 2: Wat vind je leuk aan je werk?

Schrijf voor jezelf eens op: wat vind ik leuk aan mijn werk? Wat geeft mij energie? Waar ben ik goed in? Vraag jezelf ook af: wat mis ik in mijn werk? Ga eens na of er mogelijkheden zijn om meer van die activiteiten of taken te doen waar je goed in bent of die jij heel leuk vindt om te doen. Kijk ook eens of en op welke manier het mogelijk is om datgene wat je mist in je werk toch te kunnen doen of te krijgen.  

Tip 3: Vul de gratis checklist in

Vul voor jezelf de gratis checklist 'Past mijn werk nog bij mij' in. Je krijgt hiermee een goed beeld van wat voor jou belangrijk is in je werk en je leven, en ontdekt of het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat jij belangrijk vindt. Je kunt de checklist gratis hieronder aanvragen.

Tip 4: Droom over jouw toekomst

Neem eens de tijd om te gaan 'dromen' over jouw toekomst. Laat je gedachten de vrije loop. In jouw dromen over je toekomst mag en kan alles, er zijn geen beperkingen. Vraag jezelf eens af: wat zou ik willen doen, willen hebben of willen zijn, als ik alle tijd van de wereld had en als geld geen rol zou spelen?

Wat wil ik hebben bereikt over 5 jaar? En wat over 10 jaar? En over 20 jaar? Hoe wil ik op mezelf terugkijken als ik aan het eind van mijn leven ben? Ben je op de goede weg? Wat belemmert of blokkeert je misschien nog? Moet er iets veranderen om dit te bereiken? Zo ja, kun je dat zelf of heb je daar hulp bij nodig?

Tip 5: Stel jezelf goede vragen

Denk eens na over de vragen: hoe lang wil ik dit werk nog blijven doen? Kan ik dit werk überhaupt tot mijn pensioen volhouden? Welke ontwikkelingen zijn er binnen mijn vakgebied of branche waar ik nu werk? Wat is er nodig om nu en in de toekomst weer met plezier en voldoening te (blijven) werken en leven?

Kijk ook wat je hier zelf in kunt doen. Is het handig om alvast een opleiding te  volgen? Wil je onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn? Wil je een loopbaantraject gaan doen om uit te zoeken wat het beste bij jou past? Of is een persoonlijk coachtraject beter om je te helpen bij de dingen waar je vaak tegenaan loopt of in vastloopt?

Waarom zou je geen hulp vragen?

Misschien vind je het best lastig om antwoord te geven op al deze vragen. Misschien heb je het gevoel dat je vastloopt, steeds in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien en niet verder komt. Misschien ben je er achter gekomen dat je werk gewoon niet meer bij je past en dat je graag verder wilt kijken naar de mogelijkheden die er nog meer voor je zijn.

Waarom zou je hier geen hulp bij vragen?

Ik begeleid dagelijks mensen die vastlopen in hun werk of functioneren, mensen met loopbaanvragen, mensen die een lastige keuze moeten maken, mensen die graag willen weten wat goed bij hen past en welke richting ze op willen in hun werk, wat de mogelijkheden voor hen zijn op de arbeidsmarkt, hoe ze dat kunnen bereiken etc.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen en wat ik voor je kan betekenen?

Je kunt rechtstreeks een afspraak voor een gratis gesprek inplannen mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen