5 eenvoudige stappen om te doen wat bij jou past
04 januari 2021 
in werk
19 min. leestijd

5 eenvoudige stappen om te doen wat bij jou past

Dit blogatikel helpt je om meer inzicht te krijgen in jezelf, in wat je kunt en wat je graag wilt. Als je weet wie je bent, wat voor jou belangrijk is, wat je talenten en kwaliteiten zijn en waar je echt blij van wordt, kun je beter en makkelijker keuzes maken, én de stappen zetten die nodig zijn om te gaan doen wat ook echt bij jou past en waar je energie van krijgt en voldoening uit haalt.

Jouw ontdekkingsreis

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dit artikel leest. Misschien zit jij ook wel in één of meer van deze situaties die ik vaak hoor van mensen die ik begeleid en coach:

  • je bent vastgelopen in je werk en merkt dat het allemaal niet meer zo lekker gaat
  • je bent niet meer gelukkig in je werk en mist het plezier en de voldoening
  • je werk kost je veel energie
  • je twijfelt of het werk nog wel bij je past
  • je wilt graag een andere richting op met je loopbaan maar weet niet goed wat
  • je bent of raakt binnenkort (misschien) je baan kwijt
  • je hebt het nog wel naar je zin maar je wilt graag een ‘plan B’ hebben voor het geval je functie
    komt te vervallen of er een reorganisatie komt
  • je vindt het lastig om te kiezen wat je moet doen: blijven of weggaan?
  • je overweegt om voor jezelf te beginnen en je eigen bedrijf op te zetten, maar hoe dan?

Dit blogartikel neemt je mee op ontdekkingsreis. Het is een ontdekkingsreis in twee richtingen: allereerst een reis naar ‘binnen’ waarbij je gaat verkennen wat er in jou leeft, waar je blij van wordt, wat voor jou belangrijk is en wat jouw talenten en vaardigheden zijn. Daarna maak je een reis naar ‘buiten’ waarbij je op zoek gaat naar hoe jouw ideale baan/werk er uit ziet en welke mogelijkheden er voor je zijn om te gaan doen wat echt bij je past.

Je vindt in dit artikel vragen, opdrachten, tips en inspiratie waarmee je aan de slag kunt om werk te maken van jouw toekomst. Zie het als de eerste stap in je oriëntatie om te gaan doen wat helemaal bij jou past. Een soort kompas om jouw doel te bereiken.

Waarom schrijf ik dit blogartikel?

Ik hoor veel mensen zeggen dat ze niet zoveel plezier, energie en voldoening halen uit hun werk dan ze eigenlijk wel willen en diep in hun hart zich afvragen of ze wel op de goede plek zitten of graag iets anders zouden willen doen.

Uit onderzoek is zelf gebleken dat 40% van de Nederlanders niet tevreden over zijn of haar baan. Het raakt me dat veel mensen zich eigenlijk niet gelukkig voelen, rondlopen met vragen als: ‘is dit het nu?’, maar geen concreet antwoord kunnen geven op de vraag wat ze dan wel graag zouden willen.

Ik heb ook gemerkt dat veel mensen het lastig vinden om iets anders te gaan doen of een nieuwe richting op gaan met hun loopbaan. Vaak weten ze niet waar ze nu echt goed in zijn, wat hun passie is en waar ze energie van krijgen.

Ook hebben ze vaak geen idee wat goed bij ze past, welke mogelijkheden er allemaal voor hen zijn op de arbeidsmarkt en wat ze dan kunnen doen om daar ook te komen en die nieuwe baan te vinden én te krijgen.

Daarnaast spelen er vaak allerlei gedachtes en overtuigingen mee:

  • ik hoor bijvoorbeeld regelmatig dat mensen denken dat ze te oud zijn om nog te veranderen of niets anders kunnen omdat ze al zo lang in dezelfde branche of bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt.
  • veel mensen zijn bang dat ze niet aangenomen worden omdat ze ‘te duur’ zijn of niet voldoende kennis en ervaring hebben. Daarom beginnen ze er maar niet aan, want ze maken toch geen kans.
  • veel mensen vinden het lastig om zekerheden zoals een vast contract of een bepaald salarisniveau los te laten. ‘Je weet nu wat je hebt en je weet niet wat je er voor terug krijgt’.
  • ook hoor ik vaak dat mensen het lastig vinden om de arbeidsmarkt weer op te gaan en vinden het lastig om zichzelf goed te profileren en te presenteren in sollicitatie- en netwerkgesprekken. Vaak zijn ze bang om ‘dicht te slaan’ en voelen ze zich onzeker over zichzelf en over hun kwaliteiten.

Worden wie je bent en doen wat bij je past

Dit gaat me aan het hart. Ik vind het zo jammer als ik hoor dat mensen om allerlei redenen blijven zitten in situaties waarin ze niet gelukkig zijn of niet hun hart volgen als ze op zoek willen naar ander werk.

Ik geloof echt dat het anders kan en dat we allemaal iets in deze wereld kunnen en mogen betekenen, met onze unieke talenten en vaardigheden die we hebben gekregen. Als je jouw kwaliteiten, normen, waarden en drijfveren, die je maken tot wie je bent, kunt inzetten in je werk, kom je tot bloei en ga je (weer) met plezier, energie en voldoening werken en leven.

Ik zie ook elke keer weer het bewijs hiervan, bij de vele mensen die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden in hun zoektocht en dit proces. Zo mogen we allemaal, op onze eigen manier en op onze eigen plek, betekenis geven aan ons leven en aan dat van anderen!

Dit artikel heb ik geschreven omdat ik het als mijn missie zie anderen, en ook jou, te helpen om deze unieke persoonlijke kwaliteiten, wensen en verlangens te (her)ontdekken en zichtbaar te maken in je leven en in je werk.

Ik help je om zelf de regie te kunnen pakken, eigen keuzes te durven maken en naar je hart en gevoel te luisteren. Kortom: worden wie je bent en doen wat bij je past!

Stap 1 – Wie ben je en wat is voor jou belangrijk in je leven?

Wat vind je eigenlijk belangrijk in je leven? Het is een vraag die je je misschien niet vaak stelt. Voor de korte termijn weet je vaak wel wat je graag wilt: je wilt minder moe zijn, meer rust in je hoofd, 5 kilo afvallen, een leuke baan, geen ruzie meer met je partner en ga zo maar door.

Als je echter naar de lange termijn kijkt, wordt het vaak al een stuk moeilijker om deze vraag te beantwoorden. Een manier om een antwoord te krijgen, is stilstaan bij je persoonlijke levenswaarden of ‘kernwaarden’. Kernwaarden zijn aspecten in je leven die belangrijk voor je zijn.

Waarden laten ook zien wie je bent. Niet wie je graag zou willen zijn, niet wie je vindt dat je zou moeten zijn, maar wie je bent, op dit moment. Door trouw te blijven aan je waarden, blijf je trouw aan jezelf.

Wat zijn kernwaarden?

Wij hebben allemaal onze eigen unieke en persoonlijke combinatie van kernwaarden. Jouw kernwaarden kunnen je helpen bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Stilstaan bij jouw eigen waarden helpt je om richting te geven aan je leven, en ook aan het soort werk wat goed bij je past.

Kernwaarden kunnen je motiveren om zaken anders aan te pakken. Deze waarden komen namelijk van binnenuit, ze vormen je intrinsieke motivatie. Die motivatie is veel sterker dan motivatie van buitenaf, bijvoorbeeld omdat iemand je vertelt hoe je iets moet doen of dat je het anders moet doen.

Ik geef je een aantal voorbeelden van kernwaarden: vrijheid, eerlijkheid, waardering, kwaliteit, geduld, ontwikkeling, daadkracht, vriendschap, samenwerking.

Opdracht – Wat zijn jouw kernwaarden?

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun waarden. Om er achter te komen welke waarden voor jou belangrijk zijn, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Wat vind je in je werk belangrijk?
  • Waar gaat het jou om?
  • Waar let je vooral op bij jezelf en bij anderen?
  • Wat moet er goed gaan? (cq wat mag er niet mis gaan?)

Schrijf eens op welke waarden voor jou belangrijk zijn.

Wanneer ben jij helemaal in je element?

Om voldoening en plezier te halen uit je werk, is het belangrijk dat je dingen doet waar je blij van wordt, die bij je passen en waar je goed in bent. Hierdoor kom je in een flow en is de kans groot dat je helemaal in je element bent.

Onderstaande opdracht helpt je om eens terug te kijken naar momenten in je leven waarop je helemaal in je element was.

Opdracht – Vis in het water

Doel van deze opdracht: in deze opdracht ga je terug naar een flow moment in je leven. Je haalt dit moment, waarbij je helemaal in je element was, terug om er achter te komen welke verschillende aspecten ervoor hebben gezorgd dat jij je als een vis in het water voelde.

Uitvoering: denk eens terug aan een situatie of een gebeurtenis bijvoorbeeld in je opleiding of in je werk, waarbij je je helemaal in je element voelde. Je kijkt nog steeds met heel veel plezier terug op die periode, situatie en/of gebeurtenis.

Pak een leeg A-viertje en beschrijf nu deze situatie aan de hand van de volgende vragen:

Waar was je op dat moment? Beschrijf de omgeving eens.


• Wie waren in de omgeving aanwezig?
• Met wie werkte je samen (eventueel)?
• Wat deed je precies?
• Wat was jouw rol op dat moment?
• Welke kennis had je er bij nodig?
• Welke kwaliteiten en vaardigheden zette je in?
• Hoe voelde je je op dat moment?
• Wat vond je het mooiste/fijnste/leukste aan de hele ervaring?
• Als je er nog iets aan had kunnen veranderen, wat had het dan nog leuker gemaakt?

Bedenk nu nog eens 2 van zulke momenten en stel jezelf nogmaals deze vragen.

Conclusie: wat valt je op als je terugdenkt aan deze momenten? Zie je een rode draad? Komen bepaalde aspecten vaker terug in de ervaringen die je hebt beschreven? Wat zegt dat over jou en over de momenten waarop je helemaal in je element en in een flow bent?

Stap 2 – Waar ben je goed in en wat geeft je energie?

Als je je gaat oriënteren op een volgende stap, is het ook belangrijk om te weten waar je goed in bent en wat jou energie geeft.
Iedereen heeft talent. Waarschijnlijk heb je zelf al ontdekt dat sommige dingen je heel makkelijk afgaan en dat je met andere dingen veel meer moeite hebt.

Je talenten worden vooral zichtbaar in die activiteiten die jou moeiteloos af gaan en die je energie opleveren. Vaak ben je jezelf niet eens bewust van je talent. De dingen die je goed kunt, zijn voor jou zó vanzelfsprekend, dat je ervan uitgaat dat iedereen dat kan.

Toch is dit niet altijd het geval en zijn sommige dingen die jou heel gemakkelijk af gaan, voor anderen veel lastiger om te doen.
Let er vanaf nu maar eens op als je een compliment, reactie of positieve feedback krijgt van anderen: het helpt je er bewust van te maken dat je blijkbaar iets bijzonders hebt gedaan!

Naast talenten wordt er ook vaak gesproken over competenties. Je ziet dit veel terug in functiebeschrijvingen en je wordt er in je werk vaak op beoordeeld. Een competentie beschrijft het gedrag zoals dat van iemand wordt verwacht in een bepaalde context. Vaak is dat een combinatie van vaardigheden die je in de praktijk geleerd hebt, en karaktereigenschappen die je als mens bezit.

Zo’n competentie is echter niet altijd een talent. Om met plezier, passie en voldoening te kunnen werken is het belangrijk dat je iets goed kunt, én dat je het ook leuk vindt om te doen. Ergens goed in zijn (bijvoorbeeld door jarenlange ervaring) betekent nog niet dat je het leuk vindt.

Het is heel eenvoudig om er achter te komen of iets alleen een competentie van je is of ook een talent. Je doet dit door bij de competentie twee vragen te stellen:

  1. Is het iets dat je goed kunt?
  2. Haal je er energie en voldoening uit?

Kun je beide vragen overtuigend met ‘ja’ beantwoorden, dan gaat het vaak niet alleen om een competentie maar ook om een talent. Als het antwoord negatief is, dan gaat het vaak om een competentie en is het geen talent!

Dit onderscheid tussen competenties en talent kun je gebruiken bij keuzes die je gaat maken in jouw werk of loopbaan. Kies jij voor iets waar je goed in bent en waar je ook heel blij van wordt? Of ga je verder met wat je nu al doet, en wat je misschien wel goed af gaat, maar waar je eigenlijk helemaal geen energie en voldoening (meer) uithaalt?

Opdracht – waar ben je goed in?

Schrijf eens voor jezelf hieronder minimaal 10 dingen op waar jij heel goed in bent of wat jij goed kunt. Probeer ook te denken aan bijvoorbeeld dingen waar je vaak voor gevraagd wordt om te doen of waar je vaak complimenten voor krijgt.

Opdracht – wat geeft jou energie en voldoening?

Loop je antwoord van de vorige opdracht nog eens langs, en noteer hieronder welke dingen die je goed kunt, jou óók energie en voldoening geven.

Opdracht – hoe zien anderen jou?

Omdat je je vaak zelf niet eens bewust bent van je talent, is het goed om bij deze opdracht ook mensen uit jouw omgeving om input te vragen. Hierdoor krijg je je talenten beter in beeld.

Vraag eens een aantal vrienden, collega’s en bekenden om te vertellen wat zij jouw grootste talent, vaardigheid of kwaliteit vinden. Vraag ze ook of ze een voorbeeld kunnen geven waarin jij dat talent of die kwaliteit laat zien. Noteer dit voor jezelf hieronder.

Het kan gebeuren dat je kwaliteiten hoort waar je zelf helemaal niet aan hebt gedacht. Het kan ook zijn dat je van hen dingen hoort die je eigenlijk al wel weet.

Stap 3 - Wat drijft je en wat is jouw verlangen?

Vanuit je talenten spreekt ook een bepaaldverlangen: je wilt iets betekenen, ergens aan bijdragen, iets realiseren. Voor jezelf, voor anderen, voor de maatschappij of voor de wereld waarin we leven. In deze 3e stap ga je onderzoeken wat jouw levensmissie of levensdoel is.

Sta je wel eens stil bij jouw dromen? Jouw verlangens? Denk je wel eens na over wat jouw doel is in dit leven? Wat je belangrijk vindt?
Als je weet waar je het voor doet en wat jouw drive is, stap je ‘s morgens met veel energie je bed uit.

Je werkt en leeft vanuit het vuur in jezelf en omdat je weet wat jouw doel is, weet je ook waar je je tijd en energie graag aan wilt besteden. Hou duidelijker je dit voor ogen hebt, hoe makkelijker je keuzes kunt maken, en hoe gerichter je op zoek kunt gaan naar werk dat helemaal bij jou past.

Wat is jouw verlangen?

Ik ben beniewd: wat zijn jouw dromen eigenlijk? Wat leeft er in je hart? Welke verlangens en wensen heb je? Wat is jouw levensdoel? De volgende oefening helpt je om je eigen dromen, wensen en verlangens te ontdekken.

Stap 4 – Hoe ziet jouw ideale baan, werk en werkomgeving er uit?

Je bent nu aangekomen bij stap 4. In de vorige opdrachten heb je teruggedacht aan momenten en gebeurtenissen in je leven en/of je werk waarop je helemaal in je element was. Ook heb je opgeschreven waar je goed in bent en welke kwaliteiten en talenten andere mensen bij je zien.

Daarnaast weet je welke dromen en verlangens er in je hart leven en wat je graag zou willen. We gaan het nu wat concreter maken en kijken hoe jouw ideale werk, baan en werkomgeving er uit ziet.

Opdracht – Jouw ideale werk/baan

Doel van deze opdracht: je visualiseert je ideale baan of werkomgeving, waar je met veel plezier naar toegaat, waar je energie uit haalt en waar je helemaal in je element bent. Uitvoering: je kunt deze opdracht zittend of liggend doen, net wat je zelf het prettigste vindt.

Zorg er weer voor dat dat je niet gestoord wordt. Zet daarom ook je telefoon, computer etc. even uit. Tip: ga lekker ontspannen zitten of liggen en sluit je ogen. Adem een paar keer diep in en uit. Ga dan in je gedachten eens een stukje vooruit in de tijd, en stel visualiseer een omgeving waarin jij het helemaal naar je zin hebt en tevreden bent met wat je doet.

Je voelt je prettig, je bent zeker van jezelf en je krijgt enorm veel energie van waar je mee bezig bent. Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

Omgeving: beschrijf hoe jouw ideale werkomgeving er uit ziet.

  • Hoe ziet je werkplek er uit?
  • Werk je binnen of buiten?
  • Ben je veel onderweg?
  • Heb je een eigen werkplek?
  • Zijn er andere mensen om je heen?
  • Als er mensen zijn, omschrijf deze mensen eens. Wat zijn dit voor mensen?
  • Wat betekenen deze mensen voor jou?
  • Welke sfeer ademt deze omgeving uit?

Activiteiten: waar houd je je mee bezig?

  • Wat doe je op een dag?
  • Hoe ziet jouw werkweek er uit?
  • Welke onderdelen zitten er in ieder geval in je takenpakket?
  • Wat vind je leuk om te doen en wat minder leuk?
  • Werk je alleen of werk je samen?
  • Als je met mensen werkt, wat voor groep of type mensen is/zijn dat? Werk je bijv. met kinderen of met ouderen? Hebben ze bepaalde problemen of vragen waar je ze bij helpt? etc.
  • Op welk terrein liggen jouw werkzaamheden? Werk je bijv. in de financiële wereld? In de gezondheidszorg? In het onderwijs?

Competenties: welke competenties, kennis en vaardigheden gebruik je in jouw ideale werk?

  • Waarom ben jij zo goed in dit werk?
  • Waar heb je veel kennis van?
  • Welke uitdagingen zitten er voor jou in deze ideale baan?
  • Waarin wil je je nog verder ontwikkelen?

Organisatie: hoe is je werk georganiseerd?

  • Werk je in loondienst?
  • Ben je zelfstandig ondernemer? Heb je personeel in dienst?
  • Kun je zelf je dag indelen of ben je afhankelijk van andere mensen?
  • Hoeveel uren werk je per dag? Hoeveel uren per week?
  • Werk je ’s avonds of in het weekend?

Rol: kijk ook eens naar de rol die je hebt in jouw ideale werk

  • Welke rol/positie heb jij in je werk? Ben je bijv. iemand die leiding geeft? Ben je iemand die
    ondersteunend is in het werk voor een ander?
  • Als je onderdeel bent van een team, welke rol heb je in een team?
  • Ben je iemand die initiatief neemt? Wacht je liever even af om te kijken wat er gebeurt?

Missie/doel/waarden: wat is belangrijk in jouw ideale baan?

  • Wat is het doel van jouw werk?
  • Waar draag jij aan bij door dit werk te doen?
  • Welke belangrijke aspecten zitten er in ieder geval in jouw werk? (dit kan heel breed zijn, denk
    bijv. aan: doorgroeimogelijkheden, vrijheid, lekkere koffie etc.).
  • Welke waarden zijn voor jou belangrijk in je ideale baan?
  • Welk gevoel geeft dit werk jou?
  • Wat maakt jou zo blij in dit werk?

Je mag nu langzaam weer terugkomen in het ‘hier en nu’ van de ruimte waar je bent. Terugblik: hoe was dit voor je om te doen? Is het gelukt om jezelf voor te stellen in een ideale werkomgeving met een baan waarin jij helemaal in je element bent? Heeft het je verlangen
aangewakkerd om op zoek te gaan naar werk waarin je deze elementen terug vindt?

Stap 5: Hoe vind je de baan of het werk dat echt bij je past?

Je hebt nu meer inzicht gekregen in jouw kwaliteiten, je wensen en verlangens en de dingen die voor jou belangrijk zijn in je werk en je leven. Ook heb je jouw ideale baan of werk beschreven en gevisualiseerd.

Ik vermoed dat jij ook het liefste wilt werken in een baan of (eigen) bedrijf waar alle aspecten die je in de vorige stappen hebt onderzocht samen komen. Dat je werk doet waarin jouw kwaliteiten en talenten tot bloei komen, werk dat aansluit bij jouw kernwaarden, interesses en mogelijkheden, werk waar je energie van krijgt en werk wat je plezier en voldoening geeft omdat het bijdraagt aan jouw levensmissie of levensdoel.

Je kunt nu natuurlijk gelijk gaan zoeken naar vacatures, en jobalerts instellen voor functies waarin jouw competenties of kwaliteiten gevraagd worden. Ik merk dat veel mensen het op deze manier aanpakken en ik weet bijna zeker dat je ook vast wel een aantal vacatures zult vinden die hierbij aansluiten.

Maar is dat ook echt de baan die je het liefste zou willen? Is dát het werk wat jou blij maakt en waar je energie en voldoening uit gaat halen? Is dit de juiste keuze? Of zie je toch iets over het hoofd? Misschien zijn er nog andere mogelijkheden waar je zelf nog helemaal niet aan hebt gedacht.

Omdat je niet weet dat die functies of mogelijkheden bestaan, of omdat je bij voorbaat al denkt dat je geen kans maakt of dat het niet voor jou is weggelegd.

Schiet je met hagel of heb je je doel in het vizier?

Ik zeg altijd: “lukraak solliciteren op vacatures die ‘wel iets hebben waar je goed in bent en wat wel ongeveer past’, is in mijn ogen hetzelfde als met hagel schieten op één of ander dier dat je wilt vangen. Als je maar genoeg hagel verschiet, is er vast wel een keer eentje raak!”

Maar waarom zou je met hagel schieten, als je ook de mogelijkheid heb om heel gericht je doel in het vizier te krijgen en met scherp te kunnen schieten? Om heel gericht te zoeken naar een vacature voor de baan die je graag wilt en die helemaal bij je past?

Bepaal jouw eigen zoekprofiel

Om je doel goed helder en in het vizier te krijgen, zul je eerst goed moeten weten wat je nu precies wilt. Daarvoor is het nodig om je te oriënteren op alle mogelijkheden die er voor jou zijn. Pas als je dat weet, én je weet wat je moet doen om daar te komen, kun je een goede keuze maken waar je ook helemaal achter staat en voor kunt gaan.

Met dit concrete zoekprofiel, waarmee duidelijk is wat je wilt en zoekt, wordt jouw zoektocht naar een nieuwe baan of ander werk geen schieten meer met hagel, in de hoop op een ‘lucky shot’. Integendeel, je hebt duidelijk je doel in het vizier en gaat gericht op zoek naar de functie die helemaal aansluit bij jouw kwaliteiten, interesses en mogelijkheden.

Tot slot

Wil je graag een persoonlijk gesprek over jouw mogelijkheden? Of heb je wel een idee wat je zou willen, maar merk je dat je het lastig vindt om dat concreet te maken of weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Wil je graag individuele begeleiding in plaats van in een groep?

Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Je bent zo goed begonnen door dit artikel te lezen, en hebt al een aantal mooie stappen gemaakt. Het zou jammer zijn, wanneer je nu niet de volgende stap zet die jou gaat brengen naar waar je graag naar toe wilt!

Ik bied je graag een gratis kennismakingsgesprek aan waarin je jouw specifieke situatie en/of vragen kunt inbrengen. Ik denk met je mee met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.

Dit gratis gesprek duurt ongeveer 45 - 60 minuten en doen we bij voorkeur via Zoom.

Plan hier jouw gratis kennismakingsgesprek in

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen