Dit zijn de 10 kenmerken en gewoonten van succesvolle mensen
01 december 2021 
in succes
5 min. leestijd

Dit zijn de 10 kenmerken en gewoonten van succesvolle mensen


Succesvolle mensen hebben kenmerken en gewoonten die hen ‘succesvol’ maakt. Ze leven hun mooiste leven, en lijken iedere dag opnieuw te genieten van wat hen te wachten staat. Voor veel mensen lijkt het onmogelijk hetzelfde te bereiken, en geven daarom al snel op. 

Maar dat hoeft niet! Jij kunt namelijk ook succesvol worden, wanneer je de kenmerken en gewoonten van succesvolle mensen toepast binnen jouw leven. Je zult al snel merken dat er veranderingen plaatsvinden. 


Hieronder vind jij de 10 belangrijkste kenmerken, eigenschappen en gewoonten van succesvolle mensen. Lees ze niet alleen door, maar probeer deze kenmerken ook daadwerkelijk toe te passen binnen je eigen leven.


Kenmerk 1: Succesvolle mensen zien moeilijkheden als een uitdaging

Succesvolle mensen die hun droom hebben waargemaakt, richten zich op wat er wél kan, en niet op wat er niet kan. Ze focussen zich op hun cirkel van invloed en verwelkomen tegenslagen als uitdagingen. Wanneer deze overwonnen zijn, maakt het hen en komen ze een stapje dichterbij hun droom. 

Iemand die succesvol is, neemt het initiatief. Ze zoeken uit hoe het anders kan, maar ook hoe ze een probleem kunnen oplossen. Hierbij kijken ze vooral naar zichzelf en wat zij kunnen doen. Naar anderen kijken past niet bij hen. Het gevolg is dat zij effectiever worden, juist omdat zij zichzelf begrenzen. 

Wil je succesvol worden? Dan zul je dus niet meer in problemen, maar in oplossingen moeten gaan denken.

Kenmerk 2: Iemand die succesvol is ziet het leven als een spel

Iemand die succesvol is, is niet bang om fouten te maken of iets uit te proberen. Wanneer ze vallen, staan ze weer op. Tegenslagen en mislukkingen zien ze als een mogelijkheid om te groeien, omdat ze volledig in contact zijn met hun passie. 

Passie komt van het Latijnse woord ‘passio’ en dat betekent ‘hartstocht’. Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Een handeling waar je ontzettend veel van houdt en waar je gedreven, creatief en speels mee bent.  

Als je doet waar je in gelooft, geeft dat plezier en vervulling. Je hebt dan eerder het gevoel dat je aan het spelen bent met de mogelijkheden die je hebt, in plaats van dat je hard aan het werk bent om in je levensonderhoud te voorzien. 

Wil jij succesvol worden? Kom er dan achter wat jouw passie is en ga deze 100% achterna. Het kan niet anders dat jij jezelf zult uit gaan blinken binnen deze passie.


Kenmerk 3: Het nastreven van hun droom is de enige optie die succesvolle mensen hebben

Zij weten wat ze willen en luisteren naar de stem van hun hart. Niet zonder reden, want dit soort mensen weten dat ze daar alle antwoorden zullen vinden, maar ook dat stilte soms nodig is om deze antwoorden te horen.  

Op een bepaald moment in hun leven hebben zij besloten hun droom te gaan leven, en doen daar geen concessies meer aan. Er is geen achterdeur en hebben geen back-up plan voor als het mis gaat. Daarom is hun droom de enige optie, en daar gaan succesvolle mensen dan ook de volle 100% voor.

Kenmerk 4: Succesvolle mensen vertellen hun eigen verhaal, wat hun eigen waarheid is

Het is overduidelijk dat succesvolle mensen voor zichzelf opkomen. Zij nemen geen blad voor de mond en vertellen waar ze in geloven, maar kunnen ook duidelijk aangeven waardoor ze gedreven worden. Daarom brengen ze de waarheid naar buiten en willen ook volledig volgens deze waarheid leven. Hierbij schamen ze zichzelf niet voor de mening van anderen. Iets waar een grote groep mensen helaas wel last van heeft.

Kenmerk 5: Geen dromen, maar actie!

Succesvolle mensen zijn doeners die altijd in beweging komen en daadwerkelijk actie ondernemen te leven volgens hun dromen. Daarom weten ze ook dat de weg naar hun droom zich ontvouwt door hem te gaan en steeds een volgende stap te zetten.

Kenmerk 6: Succesvolle mensen vertrouwen erop dat de ervaringen en levenslessen die zij opdoen voor hen bedoeld zijn

Vertrouwen in zichzelf en in het leven is een belangrijk fundament achter hun handelen. Zij geloven dat als ze echt iets willen het universum mee helpt omdat voor elkaar te krijgen. En als het tegenzit dan onderzoeken ze de levenslessen die hierin besloten liggen en proberen daarvan te leren. 

Zij weten dat je ook tegen de wind in kunt zeilen. Zij weten dat het soms nodig is om dingen en mensen los te laten om opnieuw te beginnen. Omdat zaken niet meer kloppen met hoe ze intussen zijn. Zij hebben er vertrouwen in dat de juiste zaken op het juiste moment in hun leven verschijnen.

Kenmerk 7: Geen angst of schuldgevoel om te vragen wat je wilt

Zij zijn zo verbonden met hun passie, dat ze niet bang zijn om te vragen wat ze nodig hebben. In feite begrijpen ze dat het soms noodzakelijk is om afhankelijk te zijn van anderen voor het bereiken van je dromen. Besteed dingen uit die je zelf niet kunt. Ieder heeft z'n kwaliteiten dus jij ook.

Kenmerk 8: Succesvolle mensen creëren hun eigen regels en leven niet volgens anderen

Succesvolle mensen passen zich niet makkelijk aan. Dat betekent dat ze zich niet conformeren aan wat gebruikelijk is, maar durven uit hun comfortzone te stappen en iets te ondernemen wat ze nog niet eerder hebben gedaan. Ze durven dus de status quo te doorbreken, durven dingen anders te doen en vragen zich niet of nauwelijks af wat anderen ervan denken.  

Zij volgen hun eigen innerlijke stem en durven te gaan staan voor waar zij in geloven. In de wetenschap dat als zij het beste uit zichzelf halen dat een zegen is voor de mensen om hen heen.

Kenmerk 9: Afzien is geen probleem voor iemand die succesvol is

Het ongebaande pad kiezen is niet altijd comfortabel. Zij komen tegenslagen tegen, twijfels en onzekerheden. Zij vragen zich regelmatig af of ze wel goed bezig zijn maar laten zich er niet door uit het veld slaan. Zij gaan door waar anderen opgeven. Net zo lang tot hun droom werkelijkheid is geworden.


Kenmerk 10: Succesvolle mensen doen het niet alleen, maar juist samen

Ook succesvolle mensen hebben leraren, mentoren of rolmodellen. Dus staan ze open voor de expertise van anderen, en blijven niet lang in een kringetje ronddraaien. In plaats daarvan verwelkomen ze nieuwe ideeën en mogelijkheden die anderen aandragen.  

Het is de moeite waard om in jezelf te investeren, en dat doen succesvolle mensen dan ook in overvloed. Ze beseffen ook dat ze niet alles alleen hoeven te doen en durven hulp te vragen.  

Ik heb zelf door de jaren heen de juiste mensen om mij heen verzameld. Met deze mensen vorm ik mijn "dreamteam". Deze mensen zorgen er allemaal stuk voor stuk voor dat mijn online business naar een "next level" gaat. 

Herken jij jezelf in een of meerdere bovenstaande punten? In beide gevallen hoor ik het graag in een reactie onder dit artikel.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen