5 handige tips hoe je om kunt gaan met een hoge werkdruk
22 oktober 2020 
in stress
3 min. leestijd

5 handige tips hoe je om kunt gaan met een hoge werkdruk

Meer dan een derde van alle werkende Nederlanders lijdt onder een torenhoge werkdruk. Door de coronacrisis is het probleem momenteel erger dan ooit, maar helemaal uit de lucht vallen komt het zeker niet. Onlangs nog gaf ik 7 waardevolle tips bij stress en burnout. COVID-19 is dan ook vooral de druppel die een toch al overvolle emmer doet overlopen. In dit blogartikel geef ik 5 praktische tips hoe je om kunt gaan met een hoge werkdruk

Stress en werkdruk: onlosmakelijk verbonden

De huidige situatie laat nog maar eens zien hoe belangrijk een goede gezondheid en weerstand zijn. Een hoge werkdruk vergroot onze vatbaarheid voor ziekte, doordat de bijbehorende stress een aanslag vormt op het immuunsysteem.
Daarnaast ervaren veel mensen door corona een verminderd sociaal contact en (onder andere door berichtgeving in de media) een grote angst voor de ziekte zelf. Ook deze factoren dragen weer bij aan nieuwe stress en zetten zo een negatieve vicieuze cirkel in gang.

Zo ga je om met een hoge werkdruk

Nu ga ik het in dit artikel verder niet hebben over de coronacrisis, maar wel over een specifiek gevolg daarvan: de toch al hoge werkdruk in Nederland, die in de afgelopen maanden nóg groter is geworden. Ik geef je diverse tools en inzichten om hiermee om te gaan en beter bestand te zijn tegen stressvolle invloeden.
Als je mij al even volgt, dan weet je inmiddels dat alles staat of valt met de pijlers voeding, beweging, slaap, ontspanning en mindset. Maar hoe vertaal je deze aspecten nu naar de praktijk? Hieronder geef ik 5 praktische tips hoe om kunt gaan met een hoge werkdruk.

1. Focus op het positieve

Het veranderen van je mindset is een cruciale eerste stap om beter om te gaan met een hoge werkdruk. Belicht je vanuit een fixed mindset de negatieve kanten van de situatie, dan vertel je je brein in essentie dat er gevaar dreigt zodra je op je kantoorstoel neerploft.
De toch al stressvolle situatie drukt dan alleen maar zwaarder op je schouders. Veel fijner is het daarom om te zoeken naar de positieve kanten. Elke crisis biedt kansen en bovendien is er ook in je huidige leven veel om dankbaar voor te zijn. Met je mindset vorm jij grotendeels je eigen wereld!

2. Neem korte bewegingspauzes

Niemand kan de hele werkdag gefocust zijn. Dit lukt je al helemaal niet als een torenhoge werkdruk al je energie wegslurpt. Het is dan ook belangrijk om regelmatig korte pauzes in te bouwen in je werkdag, zodat je daarna weer met hernieuwde focus en een opgefrist geheugen aan de slag kunt.
Deze korte pauzemomenten zijn het ideale moment om te bewegen. Eet je lunch bijvoorbeeld niet achter je bureau, maar maak buiten even een ommetje. Dit geeft je lichaam de beweging waarnaar het snakt en brengt je met je hoofd even in andere sferen.

3. Rond je taken af binnen een bepaalde tijd

Juist bij een torenhoge werkdruk lijkt het soms of er niets uit je handen komt. Je takenlijstje wordt groter en groter, maar je blijft steken op die ene taak die je op een of andere manier maar niet weet af te ronden. De reden? Je hebt jezelf geen concreet doel gesteld of tijdslimiet gegeven. Niet alleen maakt doelen stellen gelukkig, maar ook helpt het stellen van haalbare doelen je om een stuk meer gedaan te krijgen. Door overzichtelijke takenlijstjes hervind je je overzicht en gevoel van controle. Hierdoor kun je ‘s avonds je broodnodige slaap pakken in plaats van thuis over te werken.

4. Neem afscheid van perfectionisme

Iedereen hanteert bepaalde standaarden voor zichzelf. Maar als je de lat te hoog legt, vergroot je onnodig een werkdruk die toch al enorm hoog ligt. Perfectionisme is een valkuil van vele werkende Nederlanders en laat je kostbare energie verspillen aan details die soms nauwelijks ter zake doen. Stel daarom grenzen voor jezelf en besluit dat goed werk goed genoeg is. Misschien voelt het niet zo, maar ook loslaten is een stuk persoonlijke groei.

5. Durf om hulp te vragen

Net als loslaten, is anderen om hulp durven vragen deel van je persoonlijke ontwikkeling. De huidige tijd is het aangewezen moment om werkdruk gelijkmatig over teams te verdelen. Alles in je eentje willen doen, leidt vroeg of laat tot een burn-out en heeft vaak een minder resultaat tot gevolg.
Overigens hoef je elkaar niet alleen om hulp te vragen bij werkgerelateerde taken. Ook andere taken kun je in overleg onder collega’s verdelen, zoals het verzorgen van gezonde voeding tijdens de lunch. Als iedereen "Word de beste versie van jezelf" gaat, wordt de kans op burn-out sowieso een stuk kleiner!

Tot slot

Uit alle bovenstaande tips haal je alleen het maximale als je brein goed doorvoed en in balans is. Je bent dan automatisch beter bestand tegen een hoge werkdruk en tegen welke stressvolle situatie dan ook.
Belangrijk om te beseffen is dat jouw welbevinden begint in de hersenen. Je bent dus nooit alleen maar slachtoffer van je omstandigheden, maar hebt zelf invloed op je brein en daarmee op je bestendigheid tegen de huidige situatie.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen