De 17 grootste gevaren en gevolgen van stress
03 november 2021 
in stress
24 min. leestijd

De 17 grootste gevaren en gevolgen van stress

Stress is dodelijk! Ik val meteen met de deur in huis. Stress is niet goed voor jezelf, je lichaam, je werk en je sociale relaties. Je bent niet de enige. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 1,3 miljoen Nederlandse werknemers rondlopen met burn-outklachten. En dit nummer groeit elk jaar. Onderschat dit niet. Stress vreet aan je. Je leest dit artikel omdat je veel stress in je leven ervaart. Dat je op dit artikel terecht bent gekomen, geeft aan dat je er graag wat aan wilt doen.

Heel goed! Je hebt de juiste stap gezet naar herstel en verbetering. Samen met mij gaat we de stress in je leven verminderen. Je zult het eerste onderzoek al zijn tegengekomen. Ik heb geprobeerd om in dit artikel zoveel mogelijk mijn beweringen te onderbouwen met onderzoeken en bronnen. Waarom? Dit omdat ik duidelijk wil maken dat stress daadwerkelijk grote gevolgen kan hebben en ik dit niet zeg omdat ik je iets wil aansmeren.

Mijn doel is om erger te voorkomen en jouw te laten inzien dat het wel degelijk mogelijk is stress op een gezonde en blijvende manier aan te pakken. Wat we willen voorkomen is dat je tijdelijke en ongezonde oplossingen gaat toepassen om het probleem maar weg te drukken. Dit heb ik namelijk bij mijzelf ook lang gedaan en dit heeft bij mij tot alleen maar meer ellende geleid…

Pak je mijn hand vast?

Dan werken we samen naar een leven met minder stress. Daarom beginnen we bij een belangrijke factor: Je moet inzien dat de stress en de stressfactoren zeer slecht voor je zijn. Zodra je dit belangrijke gegeven erkent, kunnen we er effectief werken aan een leven zonder stress


Waarom ervaar ik zoveel stress?

De stress kan verschillende oorzaken hebben. Jij ervaart veel stressfactoren. Dit zijn externe factoren die een effect hebben op jouw stressniveau. Maar het kan ook van binnen komen, dus dat jij moeilijk met externe stressfactoren om kunt gaan. Vaak is het een combinatie van deze factoren. Dit betekent dat jij niet goed tegen stress kunt en tegelijkertijd veel stressfactoren in je leven hebt. Het gevolg is overmatige stress die niet vermindert. Voor je het weet zit je in een draaikolk van stress, waarin het stressniveau snel verergert. Dit heeft ontzettend veel en ernstige gevolgen.

Welke soorten stress zijn er ?

Er zijn verschillende soorten stress:

Korte termijn stress kan bijvoorbeeld oncomfortabele lichamelijke reacties geven, maar het kan ook positieve effecten geven zoals het helpen om je te focussen.

Lange termijn stress (chronische stress), zoals je ervaart bij een ernstige ziekte of een scheiding of het verlies van een dierbare, kan juist weer leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

Lange termijn stress die je ervaart door werk, een druk gezinssituatie, etc.. kan leiden tot een burn out met een lang herstel traject. Traumatische gebeurtenissen, zoals natuurrampen, geweldsmisdrijven, misbruik en terrorisme kan juist weer voor een post traumatische stress stoornis zorgen. Dit is een zeer ernstige psychische aandoening die grote gevolgen kan hebben voor iemand zijn leven.

De gevaren en gevolgen van stress

De effecten van dagelijkse sleur, ontevredenheid en stress kunnen je gezondheid ernstig schaden, tot het moment dat de gevolgen niet meer zijn terug te draaien. Veel mensen blijven denken dat ze beter presteren onder stress. De realiteit is echter dat je door stress juist onzorgvuldig wordt, onproductief wordt en sneller fouten maakt. Daarom bespreek ik hieronder nog meer gevaren van stress:

1. Je kunt in een burn out terechtkomen

Laat ik maar meteen even het grootste gevaar van stress in huis vallen. Waarom? Omdat dit gevaar op korte termijn de grootste gevolgen voor je leven kan hebben. Een burn out is niet zomaar iets. Een burn-out betekent dat je lichaam helemaal op is. Het is als een batterij die je zo lang uitput dat je hem niet meer kunt opladen.

Een burn-out heeft vaak zeer grote gevolgen op iemand zijn leven. Je hebt een koophuis, een gezin, vrienden en familie. Dit vereist veel aandacht en balancering. Stel je voor dat je van de ene op de andere dag niets meer kunt en machteloos moet toezien hoe de wereld om je heen instort. Je denkt bij jezelf: “dit kan mij niet overkomen, the show must go on”. Maar je hebt de kracht niet meer om in actie te komen.

Dit is het gevoel hoe je een burn-out zou kunnen omschrijven. Hoe lang duurt een burn out dan? Het gevaar is dat een burn-out soms wel 2 jaar kan duren. Het probleem is dat als je een burn-out forceert dat je net zo hard weer terugvalt.

Deze ernstige gevolgen kan een burn-out hebben:

Het klinkt niet vrolijk. Dat weet ik… Toch vind ik het belangrijk om dit op te noemen omdat een burn-out vaak onderschat wordt en de noodzaak om het in het voorstadium aan te pakken genegeerd wordt. Een burn out kun je namelijk herkennen, als je tenminste goed op de signalen let. Het probleem is alleen dat veel mensen denken dat het hun niet zal overkomen. Er zijn veel waarschuwingssignalen die je kunt herkennen. Daarnaast is het voorkomen van een burn-out niet een paar avondjes Netflix kijken met een kopje thee.

Wie krijgen een burn out?

Een recente studie heeft uitgewezen dat niet alleen artsen of CEO’s met een grote werkdruk een burn out kunnen krijgen. Nee, het zijn met name mensen zoals jij en ik! Ouders die in een drukke gezinssituatie leven, mensen die proberen het hoofd boven water te houden in deze moeilijke en onzekere tijd. Raken mijn dierbaren in de problemen? Zijn we wellicht al besmet door corona en hoe ziek worden we dan? Raak ik mijn baan kwijt of gaat mijn onderneming failliet? We zijn door de pandemie die over de wereld raast plotseling in angstige tijden beland.

Het is dus niet zo specifieke doelgroepen een burn out kunnen krijgen. Ook mensen zoals jij en ik kunnen dit ervaren. Stress klachten en voortdurend onder grote spanning staan, zijn een voorstadium van een burn-out. Bij het voorkomen van stressklachten out ligt vaak een gedragsverandering ten grondslag. Je zult bepaalde dingen drastisch moeten aanpakken om het risico van een burn out te elimineren.

Als je alle stress signalen blijft negeren en deze fase voorbij gaat bent, raak je burn out. Gelukkig heb jij door het lezen van dit artikel een eerste stap gezet omdat daadwerkelijk wat te veranderen. Nogmaals mijn complimenten daarvoor. Samen gaan we aan de slag om nog stressklachten te verminderen en een burn out te voorkomen! Want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Zeker als het aankomt op chronische stress.

2. Je wordt sneller ziek door stress

Te veel stress is slecht voor je lichaam. Je lichaam staat continu in een gespannen houding. Bovendien beweeg je minder door stress en eet je juist vaak ongezonder. Het resultaat van dit alles is dat je immuunsysteem en je weerstand vermindert. Dan wordt je sneller ziek.

  • Merk je dat je veel vatbaarder bent voor een griepje?
  • Ben je vaker verkouden?
  • Heb je altijd een snotneus?

Dit komt omdat je weerstand door de stress erg laag is. Je bent daardoor vatbaarder voor kleine ziektes. In een onderzoek werden 61 volwassenen geïnjecteerd met het griepvirus. Het bleek dat de personen met chronische stress een verzwakt immuunsysteem hadden en daardoor veel sneller ziek werden door het virus.

Mensen zonder chronische stress kunnen het virus veel beter weerstaan. Dit wijst erop dat stress een effect heeft op een verminderde immuniteit, waardoor je vaker ziek wordt.

Tegelijkertijd kan stress op de lange termijn je gezondheid ernstig aantasten, wat kan leiden tot ernstige ziektes, zoals kanker, longziektes, zelfmoord, nier- en leveraandoeningen of een dodelijk ongeluk. Onderzoek aan de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten toont aan dat kinderen die zijn blootgesteld aan chronische stress een grotere kans hebben om een psychische aandoening te ontwikkelen, vooral als ze hier een genetische aanleg voor hebben.

Vooral bij mensen met aanleg voor schizofrenie is het bekend dat stress een trigger kan de ziekte te activeren. En dan zijn er ook de bekende lichamelijke gevolgen van stress. Door stress heb je een hogere bloeddruk en ben je veel vatbaarder voor een hartstilstand en hartfalen.

3. Stress beïnvloedt je liefdesleven

Door seks kan je juist ontspannen. Daarmee is seks eigenlijk een manier om te ontstressen. Maar de meest voorkomende relatie tussen seks en stress is juist het tegenovergestelde.

  • Door overmatige stress heb je ernstig laag libido. Je hebt dus juist geen zin in seks.
  • Ongesteldheid bij een vrouw kan veranderen door stress, hierdoor kan je menstruatiecyclus worden beïnvloed. Helaas pikt ons lichaam de stresssignalen op als gevaar en maakt daardoor toch cortisol aan. Het gevolg: je lichaam schiet in een overlevingsmodus. Deze modus zorgt ervoor dat lichaamsprocessen die niet direct essentieel zijn om te overleven, op een lager pitje komen te staan. Daaronder valt ook de ovulatie. Mocht je met kinderen bezig zijn, dan is het goed om hier stil bij te staan.
  • Een onderzoek uit 1984 laat zien dat stress het testosteronniveau, lichaamsgewicht en het seksuele verlangen van een man sterk negatief beïnvloedt.
  • Ook laten meerdere onderzoeken zien dat stress, en met name faalangst, zelfs kan leiden tot impotentie bij mannen. Dan is er dus helemaal geen seks meer.

Een negatief effect van stress op seks komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Stress heeft dus een zeer negatieve invloed op seks. Dit heeft sterke gevolgen voor je partner die zijn/haar seksuele verlangen niet met je kan bevredigen. Hierdoor ontstaat onvrede in de relatie over intimiteit. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jullie relatie, vooral wanneer er niets aan wordt gedaan.

4. Stress veroorzaakt hart- en vaatziektes

Ken je die film waarin een persoon midden in een zeer stressvolle situatie een hartstilstand krijgt? Waarschijnlijk wel, want dit komt in honderden films door. Misschien zelfs duizenden films. Dit is geen romantische scène en totaal geen onwaarschijnlijk script… Dit komt heel vaak voor in onze huidige maatschappij. Een studie heeft direct aangetoond dat er een verband is tussen langdurige stress, uitputting en boezemfibrilleren. Dit is een hartaandoening die behandeld moet worden.

Vaak hoor je dat mensen gestorven zijn aan een hartaanval. Vooral mannen van middelbare leeftijd zijn gevoelig voor een hartaanval. Bij de doodsoorzaak wordt koelbloedig vermeld door de lijkschouwer dat het persoon aan een hartaanval is overleden. Vaak is de precieze oorzaak van een hartaanval niet duidelijk en blijft er een heleboel onvermeld. Wist je bijvoorbeeld dat veel hartaanvallen door langdurig drugsgebruik worden veroorzaakt?

Je hoort vaak mensen zeggen dat er minder mensen aan drugs sterven dan in het verkeer. Volgens de statistieken is bij een dodelijk verkeersongeval het vrij duidelijk wat de doodsoorzaak is. Bij een hartaanval door langdurig drugsgebruik ligt dit anders. Vaak weet de familie niet dat het slachtoffer drugs gebruikte en of vertellen ze de dokters dit niet omdat ze zich schamen en het niet meer van belang is.

Net als drugs kan langdurige stress ook hart en vaatziektes veroorzaken met als grootste gevaar een hartaanval. Helaas zullen de cijfers van stress als sluipmoordenaar nooit bekend worden omdat het vaak niet direct te herleiden is aan de hartaanval of het hartinfarct. Stress heeft verschillende gevolgen voor het hard en de bloedvaten. Stress verhoogt de hartslag, verhoogt de cholesterol in het bloed, daardoor vernauwen bloedvaten terwijl je bloeddruk juist stijgt.

Dit is een perfecte soep voor (chronische) hartaandoeningen, een hartinfarct en zelfs een hartstilstand. Dit is een vreselijke manier om te sterven, vooral voor de familie. Omdat het zo plotseling kan gebeuren. Gelukkig is het niet super moeilijk om dit te voorkomen: je moet het stressniveau in je leven drastisch verlagen. Als je dit niet doet, ben jij misschien de volgende…

Mocht je zelfs een hartinfarct of hartstilstand overleven, dan is je hart ernstig aangetast. Dit heeft vergaande gevolgen voor de rest van je leven, waarbij je de rest van je leven extra kwetsbaar bent en je permanent medicijnen moet slikken met vervelende bijwerkingen.

5. Stress beschadigt je tanden en tandvlees

Sommige mensen ontwikkelen nerveuze tics als gevolg van stress. Sommige van deze tics hebben ernstige gevolgen voor je gebit. Een daarvan is tandenknarsen. Sommige mensen doen dit onbewust tijdens het slapen. De stress in hun leven leidt tot het tandenknarsen. Tijdens het tandenknarsen slijt er een dun laagje van hun tanden af. En dit iedere nacht! Je begrijpt dat het dan niet lang duurt voordat je serieus je tanden moet vervangen door kronen.

Een ander effect van overmatige stress is de gevoeligheid voor een ongezonde levensstijl en ontstoken en terugtrekkend tandvlees, gaatjes en een ongezond, stinkend en rottend gebit. Tandvlees is redelijk gevoelig voor een slecht dieet, evenals de staat van je tanden. Bij overmatige consumptie van suikerhoudende en zure dranken, zoals cola, energiedranken of koffie, wordt het gebit en het tandvlees ernstig aangetast. Bovendien zullen je tanden steeds meer verkleuren. Totdat je tanden van verdriet afbrokkelen.

6. Je gaat ongezonder eten en overeten als reactie op stress 

Een studie heeft aangetoond dat personen die veel stress hebben en overspannen zijn vaak ongezond gedrag gaan aannemen dat kan leiden tot gewichtstoename en overgewicht. Onderzoekers vroegen bijna 1000 mannen en vrouwen die fulltime werkten en hoeverre ze overspannenheid of een ongezonde werkdruk ervaren. Ze vroegen ook over hun eet en sport gewoontes. Het bleek dat er een verband was dat er een verband was tussen werkdruk en eet en sport gewoontes dat kon leiden naar toename van gewicht.

Dit is logisch.. In de prehistorie van jagers en verzamelaars aten mensen zoveel mogelijk wanneer er voedsel beschikbaar was. Dit was een natuurlijke drang, zodat de mens een voorraad kon kweken voor het geval dat er magere tijden zouden aanbreken. Die drang om zo veel mogelijk te eten, komt uit stress. Vooral de drang om vet te eten, ter compensatie voor magere tijden die op ons wachten. We eten nu ook meer wanneer we veel stress ervaren. En we eten ongezonder bij overmatige stress.

Wat eet jij wanneer je gestrest bent op je werk? Zijn dat ongezonde snacks, zoals chips, koekjes, snoep of zelfs friet/patat of een warme snack? Bovendien heb je door stress minder zin en energie om te sporten. Door ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging wordt je dikker. Door stress kan het zijn dat je helemaal geen zin hebt in eten, of dat je midden in de nacht een vreetpartij hebt en je koelkast leeg trekt. Dit is voor ieder persoon verschillend.

Een onderzoek onder studenten laat zien dat 81% aangaf dat ze een verandering in eetlust ervoeren tijdens stressvolle periodes, zoals bij tentamens. Maar liefst 62% van de personen gaf aan dat ze een toename in eetlust ervoeren, terwijl 38% juist een afname in eetlust voelden. Ook heb je door de stress misschien geen tijd of zin om te koken en/of gezond te eten, waardoor je er een ongezond dieet op nahoudt.

Een ongezond dieet heeft vervolgens een effect op je darmen, energieniveau, lichaamsbeweging en slapeloosheid. Veel van deze factoren hebben dus een onderling verband. Je zult misschien nu denken ik heb minder eetlust als ik veel stress ervaar. Houd er rekening mee dat dit ook niet gezond is. Je kunt hierdoor een (aanzienlijk) lager energieniveau ervaren en je kunt je gefrustreerd voelen en niet de energie hebben om de dingen te doen die je wilt doen.

Daarnaast je niet voldoende groenten en vitaminen binnen omdat hun inname van voedsel sowieso al beperkt is. Je productiviteit en immuunsysteem kan hierdoor onder druk komen te staan. Hoe ziet jouw eetpatroon eruit op momenten dat je heel gestrest bent?

7. Je veroudert sneller door stress

Is het jou ook ooit opgevallen dat mensen met een drukke baan met veel verantwoordelijkheid erg sneller ouder lijken te worden? Of ouders van moeilijke kinderen? Of een vrouw bij wiens man dementie is geconstateerd? Of een president van een groot land? Dit komt omdat chronische stress aanzienlijk bijdraagt aan een sneller verouderingsproces.

Onderzoekers van de Universiteit van California in San Francisco ontdekten dat telomeren verkorten als gevolg van stress. Telomeren zijn structuren aan het uiteinde van chromosomen. Als gevolg hiervan groeien nieuwe cellen minder snel. Daardoor ontstaan meer onvermijdelijke tekenen van veroudering, zoals zwakke spieren, rimpels, slechte ogen, grijs haar en andere verouderingskenmerken.

Heb je wel eens de vraag van iemand gehad of alles goed met je gaat? Of dat er iets aan de hand is? Stress is een langzaam proces en vaak heb je helemaal niet door dat stress langzaam je lichaam en geest kapot maakt. Voor de buitenwereld (en dan met name mensen die je niet elke dag ziet) , is het makkelijk op te merken dat ze subtiele veranderingen bij je zien die langzaam maar zeker groter worden. Wees dus alert op signalen van anderen als ze vermoeden dat er iets aan de hand is. Zij kunnen vaker tijdig signalen herkennen.

8. Je hebt je emoties niet meer onder controle

Door overmatige stress heb je minder controle over je emoties. Je bent vaker boos. Soms lijkt het alsof je chronisch chagrijnig bent. Je kunt onverwacht ontploffen of woest worden. Vaak ook nog eens onterecht, waardoor je je achteraf slecht voelt. Al bij weinig stress kun je al je beheersing verliezen en opeens uit je slof schieten.

Wetenschappelijk onderzoek uit 2013 laat zien dat zelfs bij een laag niveau aan stress we al moeite kunnen hebben om onze emoties te beheersen. In dit onderzoek werden proefpersonen blootgesteld aan lichte stress om hun stressbeheersing technieken te onderzoeken. De handen van de proefpersonen werden in ijskoud water gedompeld. Ze konden zich daarna moeilijk beheersen toen ze afbeeldingen van spinnen of slangen zagen.

Door de ervaren stress reageren we heftiger op angstbeelden.

Deze resultaten laten zien dat we zelfs al bij milde stress in het dagelijks leven bepaalde cognitieve technieken gebruiken om te reageren, waarbij duidelijk wordt dat we minder in staat zijn om door de stress onze angsten te beheersen. Stress heeft dus veel invloed hebben op ons geestelijk welzijn. Het kan zelfs tot depressie leiden. Door de gedragsveranderingen kan stress ook invloed hebben op je persoonlijke relaties.

Je kunt je vast wel een situatie herinneren waarin je minder geduld kon opbrengen voor je partner of familieleden omdat je stress had. Bijvoorbeeld omdat je partner aan het einde van de dag graag nog wat geborgenheid en of intimiteit van jou wilt ervaren.

Nu zal je partner het begrijpen dat je een paar stressvolle weken achter de rug hebt en daarom eerder naar bed gaat. Maar wat als stress maanden of jaren onbehandeld blijft? Jullie praten niet meer, jullie seksleven is niet meer wat het geweest is. Op een gegeven moment is de maat voor de ander ook vol…

Je zult je ook moeten afwegen in hoeverre stress invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je merkt dat dit een ernstige invloed op jou en je omgeving heeft, dan zul je moeten kijken wat op dit moment prioriteit heeft. Je wilt namelijk voorkomen dat het onherstelbare gevolgen gaat hebben. Zeker als belangrijke dingen op het spel staan, zoals kinderen of het samen dragen van een hypotheek.

9. Last van acne en haaruitval

Stress laat zich zien. Als je veel stress hebt in je leven, is dit zichtbaar aan je lichaam. Dan heb je waarschijnlijk een slechte huid en last van acne en onzuiverheden. Ook zal je al hebben gemerkt dat je haar uitvalt. Tijdens het douchen zie je de plukken haar in het doucheputje liggen. Maar ook in de wasbak, op de bank en in bed zie je steeds vaker haren liggen. Maak je je daar zorgen om?

Acne, onzuiverheden op de huid en haaruitval zijn klassieke tekenen van stress.

Wetenschappelijk onderzoek toont dit ook aan. In een onderzoek werd de mate van acne gemeten bij 22 personen vóór en tijdens een examen. Het bleek dat een hoger stressniveau gepaard ging met ergere acne, vooral bij jongens. Er zijn ook andere oorzaken van acne die soms ook gerelateerd zijn aan stress, zoals pubertijd, hormonale veranderingen, bacteriën, een slecht dieet, overmatige olieproductie en verstopte poriën.

We kunnen dus ondertussen de conclusie trekken dat je van stress er niet beter gaat uit zien! Je zal zien dat als je gaat werken aan de overmaat aan stress in je leven, een beter dieet volgt en meer gaat sporten, je acne en haaruitval zullen verbeteren.

10. Heel vaak hoofdpijn

Kamp je vaak met hoofdpijn en vooral aan het einde van de dag? Ook hoofdpijn kan een gevolg zijn van langdurige stress. Als je niets aan de stress in je leven doet, kan de hoofdpijn ook chronisch worden. Veel onderzoeken tonen aan dat stress bijdraagt aan hoofdpijn, en vooral pijn in het voorhoofd en de nek. Een onderzoek onder 267 personen met chronische hoofdpijn laat zien dat bij ongeveer 45% van de gevallen een stressvolle gebeurtenis voorafging aan het opkomen van de chronische hoofdpijn.

Een ander onderzoek toont aan dat hoe hoger de stress, hoe meer dagen per maand je kampt met hoofdpijn. Een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn is stress. Andere oorzaken van hoofdpijn zijn juist gerelateerd aan stress, zoals slaapgebrek, hoog alcoholgebruik en uitdroging omdat je simpelweg ‘vergeet’ te drinken.

Ook het feit dat je je overmatig zorgen maakt en je ‘druk maakt’ zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag kampt met ernstige hoofdpijn. In deze gevallen is er dus geen medische oorzaak van de hoofdpijn, maar is de oorzaak van je heftige en/of chronische hoofdpijn simpelweg de stress die je ervaart op een dagelijkse basis.

11. Minder energie en slapeloosheid

Stress vreet aan je. Wanneer je lichaam in een staat van stress is, is je brein ontzettend alert. Je lichaam is eigenlijk continu in paraatheid voor aanvallen en onverwachte elementen. Je zal begrijpen dat dit ontzettend veel energie kost. Hierdoor zal je ervaren dat je een lager energieniveau hebt wanneer je vaak wordt blootgesteld aan stress. Dan kun je denken: Als je vaak moe bent door stress, zal je vast lekker slapen. Het tegenovergestelde is echter waar.

Door de stress kan je juist ernstige slaapproblemen ontwikkelen. Door de stress slaap je minder diep, waardoor je veel korter in je remslaap zit. Je kunt dan netjes acht uur slapen, maar doordat je slechts kort of helemaal niet in je REM-slaap komt, zal je minder uitrusten en wordt je moe wakker. Ook kan het zijn dat je ernstige slapeloosheid ervaart. Wanneer je al in bed ligt, draven je werk of zorgen nog door in je hoofd. Daardoor val je niet in slaap en lig je lang wakker.

Een gevaar hierbij is dat je sneller gaat grijpen naar slaapmedicatie met gevaarlijke bijwerkingen. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe dit je geheugen kan aantasten. Deze medicijnen zijn namelijk het eerste wat je van de dokter voorgeschreven zult krijgen bij slapeloosheid. Echter kunnen deze slaapmedicatie ernstige gevolgen hebben. hierover later meer in dit artikel. Ook kun je door de stress last krijgen van slaapwandelen en praten in je slaap.

En je kunt plotseling een of meerdere keren per nacht wakker worden, waardoor je REM-slaap wordt onderbroken. Al deze factoren worden veroorzaakt door stress, verlagen je energieniveau gedurende de dag en verhogen daardoor alleen maar de stress die je gedurende de dag ervaart. Een dodelijke vicieuze cirkel.

12. Buikpijn, maagklachten en problemen met de spijsvertering

Je darmen zijn erg gevoelig voor stress. Ze werken simpelweg minder goed wanneer je veel stress in je leven hebt. Daardoor zal je meer maagklachten ervaren, zoals buikpijn, diarree, verstoppingen en allerlei problemen met de stoelgang. Een onderzoek onder 2699 kinderen toont bijvoorbeeld aan dat een blootstelling aan stressvolle situaties een verband heeft met een verhoogd risico op verstoppingen in de darmen.

Door stress kun je allerlei spijverteringsstoornissen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom of een inflammatoire darmaandoening. Dan heb je regelmatig last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en verstoppingen in de darmen. Veel wetenschappelijke onderzoeken laten deze relatie tussen stress en darmklachten zien. Toch is er meer onderzoek nodig om te kijken hoe stress het spijsverteringssysteem precies beïnvloedt.

Bovendien zijn er ook andere factoren die het spijsverteringssysteem beïnvloeden. Deze factoren kunnen ook worden veroorzaakt door stress. Bijvoorbeeld je ongezonde dieet, te weinig lichaamsbeweging, uitdroging of te weinig drinken, infecties en bepaalde medicijnen. Heb je veel last van je maag? Dan is het belangrijk dat je je beseft dat overmatige stress een belangrijke oorzaak is.

13. Verhoogde kans op depressie

Sommige onderzoeken suggereren dat chronische stress kan bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie. Dit is interessant, maar zeker niet van toepassing op iedereen die weleens stress ervaart. Toch is het goed dat je je realiseert dat een depressie een belangrijk gevaar is als je een lange periode veel stress ervaart. Een onderzoek onder 816 vrouwen met een zware depressie toont bijvoorbeeld aan dat het ontstaan van een depressie in belangrijke mate wordt veroorzaakt door zowel acute als chronische stress.

Veel mensen worden niet blij van langdurig aanhoudende stress en stressfactoren. En zo zijn er meer onderzoeken die ook de relatie laten zien tussen depressies en stress. Dit betekent niet dat iedereen met stress depressief wordt, maar dit betekent wel dat stress een belangrijke oorzaak is van depressies. Depressies kunnen ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals medicijnen, hormonale veranderingen, levensgebeurtenissen en omgevingsfactoren.

14. Verhoogde hartslag

Stress kan leiden tot een verhoogde hartslag. Hou je vinger maar aan de pols en je zal merken dat je hartslag aanzienlijk hoger is als je veel stress ervaart. In een onderzoek werden 87 studenten blootgesteld aan een stressvolle taak, zodat hun hartslag en bloeddruk hoger werd. Het interessante is dat ontspannende muziek hielp om hun hartslag te verlagen tijdens het uitvoeren van de stressvolle taak. Een verhoogde hartslagen leidt gemakkelijk tot ernstigere lichamelijke kwaaltjes, zoals een hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

15. Overmatig zweten

Sommige mensen kunnen overmatig gaan zweten bij blootstelling aan stress. Je ziet het op hun voorhoofd, onder de oksels en op de rug. Oei, dat is bent gênant. In sommige gevallen kan dit ook gaan stinken. Let op: kruidig eten verhoogt de onprettige geur van zweet. Bovendien is het vooral ‘oud zweet’ dan onprettig ruikt.

Zweet jij veel op stressvolle dagen? Zorg dan dat je iedere ochtend een douche neemt en iedere dag schone kleding draagt. Daarmee beperkt je het effect van zweten op je lichaamsgeur, want dat is niet prettig voor anderen, maar vooral niet voor jezelf.

16. Je bent geneigd naar destructief gedrag

Zoals eerder aangegeven leidt stress vaker tot ongezond gedrag. We hebben het eerder over ongezond eten gehad. Dat is helaas niet het enige waar stress invloed op heeft… Helaas zorgt stress er ook voor dat je bijvoorbeeld gevoeliger wordt voor verslavingen. Denk hierbij aan drugs- en alcoholmisbruik. Maar ook gokken en roken, voornamelijk waarbij het stofje dopamine vrij komt.

Denk ook eens terug aan toen je zelf een stressvolle periode had. Had je toen meer zin om te roken? Misschien een extra biertje of wijntje om je daarna wat relaxer te voelen? Stress zorgt namelijk voor dezelfde veranderingen in het brein als dat verslavende drugs doen. Onderzoek heeft aangetoond dat je gevoeliger voor verslavende middelen wordt naarmate er een traumatische ervaring hebt ervaren.

Onderzoekers kwamen erachter dat na de aanslagen van 9/11, het drugsgebruik van de mensen in NewYork sterk toenam. Maar helpt drugs tegen stress dan? Je zult even in een roes verkeren. Maar de dag erna voel je je een stuk slechter.

Door drugsgebruik raken je energiereserves nog sneller op. Sommige drugs hebben dezelfde effecten op het brein zoals stress. Lange termijn gebruik van drugs maakt mensen juist gevoeliger voor stress dan niet-gebruikers. Over het algemeen kunnen we zeggen dat zowel stress als drugsgebruik enorm schadelijk voor je gezondheid is. Daarnaast wil je voorkomen dat je gevoelig voor drugs wordt door stress en wil je al helemaal voorkomen dat je gevoeliger door stress wordt door drugsgebruik. De bedoeling is dat we dit samen op een GEZONDE en BLIJVENDE manier gaan oplossen.

17. Je grijpt naar medicijnen die een tijdelijke oplossing bieden

Heb je al eens aan je huisarts kenbaar gemaakt dat je je de laatste tijd niet zo lekker voelt? Misschien een beetje neerslachtig, je hebt verschillende vage symptomen. Zoals eerder aangegeven kan depressie getriggerd worden door stress. Er bestaat een kans dat de arts je antidepressiva voorschrijft. Je bent niet de enige. Meer dan 1 miljoen nederlanders slikken dagelijks antidepressiva. Dat is een enorm aantal! De laatste jaren wordt steeds duidelijker hoe verslavend en gevaarlijk antidepressiva kan zijn.

“Als we mogen aannemen dat 98% daarvan meer kwaad doet dan goed, zou het schrappen van deze medicijnen niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor rijksbegroting en huishoudportemonnee.” Dat zegt epidemioloog Dick Bijl in een interview in Trouw. Niet alleen antidepressiva zijn gevaarlijke medicatie die worden voorgeschreven bij mensen die symptomen ervaren omdat ze met langdurige stress te maken hebben.

Een misschien nog wel gevaarlijker medicijn zijn de benzodiazepines. Oxazepam, Xanax, Valium… Gaat er al een belletje rinkelen?

Benzodiazepines bestaan in verschillende varianten, maar in de kern zijn ze hetzelfde. Het is medicatie die veel worden voorgeschreven bij angst- en slaapproblematiek. Stress is een bekende trigger voor angstklachten, misschien wel de allergrootste oorzaak. Volgens dit onderzoek staat stress direct in relatie met angst klachten. Vooral spanningen vanwege gezondheid en familie problemen kunnen het angstcentrum uit balans brengen.

Het probleem wat ik wil aankaarten is dat stress niet alleen een direct probleem kan zijn. Het kan daarnaast ook een trigger zijn om andere problemen te problemen te triggeren. Als je dus op dit moment veel angstklachten ervaart kan het een grote kans zijn dat stress een grote oorzaak hiervan is. Benzodiazepines is een korte termijn oplossing voor angstklachten. Helaas worden benzodiazepines door veel mensen ook langdurige gebruik. Het grootste probleem is helaas dat ze erg verslavend zijn.

Het is niet voor niets dat de overheid voorstellen heeft gedaan om het gebruik / misbruik van benzodiazepines te remmen. Naast verslaving wordt er helaas te weinig aandacht geschonken aan de schadelijk gevolgen van benzodiazepines. Benzodiazepines kunnen bij kortdurende bijwerkingen geven zoals, vertraagde motoriek, hierdoor kunnen ongelukken en valpartijen ontstaan.

Langdurig gebruik kan zelfs leiden tot overdosissen, permanente geheugenschade en er is zelfs onderzoek gedaan dat gebruikers van benzodiazepines 84% meer risco lopen op Alzheimer! Medicatie kan veel schade aanrichten, en dat is het niet waard. In dit geval is het middel zelfs erger dan de kwaal!

Hoe nu verder?

Zoals je hebt gelezen, kan stress ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, maar ook voor je sociale relaties en psychische gesteldheid. Realiseer je dat het ook anders kan. Het is jou niet aan te rekenen dat je last hebt van stress. Je bent WEL grotendeels zelf verantwoordelijk voor je gezondheid! Er zijn veel korte termijn oplossingen te vinden. maar waar we naar op zoek zijn is een blijvende en gezonde oplossing.

Stress eist uiteindelijk zijn tol! Geen mens is bestand tegen langdurige blootstelling aan stress. Je zal merken dat je in stressvolle momenten juist minder productief bent, een lager energieniveau hebt, hoofdpijn krijgt en depressieve gevoelens ontwikkelt.

Trek op tijd aan de bel!

Het is heel belangrijk dat je op tijd de stress in je leven verlaagt, voordat het te laat is… Omgaan met stress en spanning moet van binnenuit beginnen. Externe oorzaken kunnen de trigger zijn, maar in de meeste gevallen zijn je houding en gedachten de échte oorzaken van stress. Aan de gebeurtenis zelf kun je weinig doen. Maar aan jouw gedachten kun je heel veel doen. Je kunt jezelf aanleren om immuun te worden voor stress door net iets anders te denken over dingen.

En dat is waar ik de afgelopen periode hard aan heb gewerkt. Ik heb een online training gevolgd waarbij ik gezonder, positiever en gelukkiger ben gaan denken in stressvolle tijden.

Ik ben hier misschien wel het meest trots op van alle online programma’s die ik de afgelopen jaren allemaal gevolgd heb. Puur omdat ik weet dat deze methode voor veel mensen het 'missende puzzelstukje' zal zijn voor het krijgen van een gezond, gelukkig en stressvrij leven. Neem twee verschillende mensen, met verschillende mentale attitudes, en plaats ze in dezelfde situatie. Als je hun gedrag observeert, zie je twee verschillende gedragspatronen.

De een kan gemakkelijk gestrest raken, zich uitgeput voelen en bij negatieve gedachten stilstaan, terwijl de ander kalm, ontspannen en gelukkig en tegelijkertijd ook energiek blijft. Deze methode levert meer blijvende resultaten op, resulterend in een andere houding, veranderd levensperspectief en een staat van innerlijke rust. Met eenvoudige stappen die iedereen kan volgen.

Als jij stress van binnenuit wilt aanpakken zonder medicijnen of andere ‘korte termijn’ oplossingen, houd dan je mailbox de komende tijd goed in de gaten. Het wordt één van de meest memorabele en transformerende momenten van je leven.

>> Lees en bekijk hier mijn persoonlijke ervaring over deze complete cursus!

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen