14 gouden tips om je passie te vinden
01 mei 2020 
in passie
10 min. leestijd

14 gouden tips om je passie te vinden

Het leven is een opeenstapeling van hoogte- en dieptepunten. Van de hoogtepunten kan een mens zich onwijs goed gaan voelen, terwijl ook de dieptepunten van grote invloed kunnen zijn op de gemoedstoestand.

Aangezien het leven niet altijd te besturen valt, heb je soms te maken met onverwachte dieptepunten. Aan de andere kant heb je zelf wel een hand in het creëren van de hoogtepunten.

Hoe je dit kunt doen? Onder meer door iets te vinden waar je een échte passie voor hebt. Verschillende experts zijn het er over eens; elk mens heeft één of meerdere passies.

Deze passies brengen een gelukzalig gevoel met zich mee. Mede daardoor dragen de passies bij aan een beter en gelukkiger leven. Maar, hoe vind je nou die ene passie? Heb je het idee dat je eigenlijk niks leuks vindt in het leven? Dan is dat al een verkeerde gedachte.

Iedereen heeft namelijk passies, maar bij de één zijn deze passies makkelijker te vinden dan bij de ander. Kan je wel wat hulp gebruiken om meer hoogtepunten in je leven te verkrijgen? Lees dan op je gemakje dit artikel door om te achterhalen hoe je jouw passie kunt vinden.


Wat is passie eigenlijk?

Voordat het artikel de diepte in gaat, is het belangrijk om bovenstaande vraag een passend antwoord te vinden. Je komt wellicht de term passie regelmatig tegen, maar waar slaat deze term precies op? Deze term heeft eigenlijk betrekking op datgene wat je kracht, hoop, geluk en energie geeft. Dit kan je gezinssituatie zijn, dit kan je werk zijn, dit kan een vriendschap zijn of dit kan een bepaalde hobby zijn.


Het is dus niet zo dat je passie altijd met je hobby’s te maken moet hebben. Je kunt je passie ook terug vinden in een bepaalde vriendschap of in een bepaalde gezinssituatie. Het is in ieder geval voor een ieder mogelijk om zijn/haar passie te kunnen vinden. Maar, hoe doe je dat?

Voor het vinden van je passie is het belangrijk om met vragen aan de slag te gaan. Het stellen van kritische vragen aan jezelf is nooit verkeerd. Ook in deze situatie kunnen juist deze vragen je verder gaan helpen. Niet alleen de vragen zijn belangrijk, maar juist de antwoorden die jij gaat formuleren. Aan de hand van deze antwoorden ligt namelijk je passie mogelijk al binnen handbereik.

Om dit nader uit te kunnen leggen, vind je hieronder meerdere vragen. Deze vragen zijn per tijdvak ingedeeld; het verleden, het heden en de toekomst. Door per tijdvak meerdere vragen aan jezelf te stellen, kan je belangrijke antwoorden voor jezelf vinden.

De vragen over het verleden

Deze vragen ga je aan jezelf stellen om te achterhalen wat je vroeger zo leuk vond. Mogelijk had je vroeger een bepaalde hobby waar je onwijs gek van was. Door studie, werk en randzaken is deze hobby mogelijk langzaam uit je leven verdwenen. Door deze hobby weer in je leven terug te halen, (her) vind je mogelijk je passie weer. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:

 • Met welke activiteiten was jij als kind zijnde het liefste bezig?
 • Welke mensen waren vroeger jouw idolen?
 • Wat was vroeger jouw droombaan?
 • Wat waren op de bassischool jouw sterkste kwaliteiten?
 • Welke vakken vond je vroeger op school leuk?

Op basis van de antwoorden op deze vragen kan je duidelijk inzichtelijk krijgen waar je vroeger je passie vandaan haalde. Mogelijk kan je bijvoorbeeld een hobby of een vriendschap weer terug in je leven brengen, zodat je jouw passie weer kunt vinden.

Heb je het antwoord op bovenstaande vragen helder voor jezelf? Was jij als kind zijnde bijvoorbeeld vroeger veel bezig met buiten spelen? Vraag dan aan jezelf ‘Waarom was ik daar zo vaak mee bezig?’.

De vraag ‘Waarom?’ is een vraag die je jezelf regelmatig moet gaan stellen. Aan de hand van de antwoorden op deze vraag kan je namelijk een hoop van jezelf gaan leren. Je kunt voor jezelf inzichtelijk krijgen op welke vlakken je weer een passie kunt gaan vinden.

De vragen over het heden

Sommige mensen beweren dat het verleden er niet altijd meer toe doet. Het is echter goed om te beseffen dat je niet in het heden had kunnen leven zonder het verleden. Het verleden heeft je gevormd en heeft zodoende een onwijze invloed op je huidige leven. Maar, wist je dat je zelf ook een flinke invloed op je huidige leven hebt? Mede daarom is het óók onwijs belangrijk om vragen over het heden te gaan stellen.

In onderstaande lijst kan je verschillende vragen vinden die je aan jezelf kunt stellen over het heden:

 • Wat zijn nu je hobby’s?
 • Wat zou je nu doen als je opeens 1 miljoen op je bankrekening hebt?
 • Over welke onderwerpen kan je eindeloos praten of dromen?
 • Voor welke mensen heb je nu bewondering?
 • Waar krijg je nu complimenten over van andere mensen?
 • Welke problemen wil jij het liefste nú in je leven oplossen?

Ook op deze vragen is het noodzakelijk dat je voor jezelf een duidelijk antwoord gaat formuleren. Bij dit antwoord moet je vervolgens ook weer de ‘Waarom-vraag’ aan jezelf gaan stellen. Waarom vind je een bepaalde hobby leuk? Waarom heb je voor bepaalde mensen bewondering? En waarom zou je bepaalde dingen doen/kopen als je 1 miljoen euro op je bankrekening hebt staan?

Door op dergelijke vragen een duidelijk antwoord te verkrijgen, kan je mogelijk al direct je passie vinden. Mogelijk is er iets wat je dolgraag wilt kopen als je 1 miljoen euro hebt. Maar, kan je dat object niet op dit moment al kopen? Mogelijkerwijs geeft dat object jou juist de opstap naar je nieuwe passie.

De vragen over de toekomst

Elk mens droomt wel eens over de toekomst. De toekomst is echter een situatie waar we op dit moment nog niks over weten. Het kan echter nooit kwaad om voor jezelf na te denken over de rest van je leven. om je passie te vinden, kan het ook onwijs waardevol zijn om vragen over de toekomst voor jezelf te gaan beantwoorden. Stel bijvoorbeeld eens de volgende vragen aan jezelf:

 • Waar zou je over xx jaar willen wonen?
 • Van welke problemen wil je in de toekomst geen last meer hebben?
 • Hoe zou je jouw oude dag graag willen besteden?
 • Met welke werkzaamheden wil je je in de toekomst bezig gaan houden?

Ook de antwoorden op dergelijke vragen zijn van ongekend belang. Om je passie te kunnen vinden, moet je namelijk naar de toekomst kijken. Je moet jouw passie namelijk juist in de toekomst gaan benutten.

Wat kan je met de antwoorden op al deze vragen?

Heb je de vragen over het verleden, het heden en de toekomst aan jezelf gesteld? Heb je daar heldere antwoorden voor jezelf op weten te formuleren? Heb je vervolgens weer de Waarom-vraag aan jezelf gesteld? Dan heb je mogelijk voldoende informatie om je (nieuwe) passie te vinden.

De antwoorden op al deze vragen laten namelijk duidelijk zien wat jij écht leuk vindt. Een passie heeft altijd overeenkomsten met datgene wat je echt leuk vindt. Mede daarom is het onwijs belangrijk om dergelijke vragen aan jezelf te stellen. Met de antwoorden op deze vragen kan je vervolgens gericht op zoek gaan naar je nieuwe passie.

14 tips om je passie te vinden

Je weet nu wat passie betekent en we hebben het al een beetje gehad over hoe jij je passie kunt vinden. Om je direct in de goede richting te helpen wil ik je nog een aantal tips geven die je sneller jouw passie laten ontdekken.

Tip 1: Trek je niks aan van meningen van anderen

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren in het leven. Jij vindt wellicht auto’s prachtig, terwijl een ander helemaal niks heeft met die benzine slurpende objecten. Om je passie te kunnen vinden, is het daarom belangrijk om je niks aan te trekken van de meningen van anderen.

Je ziet simpelweg niet op één lijn met iedereen en dat is ook nergens voor nodig. Juist dit maakt het leven zo mooi, aangezien iedereen daardoor ook andere passies heeft. Als jij je oren laat hangen naar de meningen van anderen kan je nooit jouw passie zien te vinden. Let daarom alleen op je eigen mening en laat je niet uit het veld slaan door de meningen van anderen.


Tip 2: Accepteer je huidige situatie

Merk je dat je op dit moment enigszins in de sleur zit? Heb je bijvoorbeeld niet iets waar je echte energie van verkrijgt? Accepteer dat in eerste instantie. Ga vervolgens met bovenstaande vragen aan de slag om alsnog je passie te vinden. Door de huidige situatie te accepteren, kan je beter naar jezelf luisteren. Je kunt daardoor heldere antwoorden op bovenstaande vragen gaan formuleren.

Tip 3: Toon geduld en doorzettingsvermogen

Niet iedereen vindt binnen één week zijn/haar nieuwe passie. Nee, daar moet je het nodige geduld voor tonen en het nodige doorzettingsvermogen voor opbrengen. Als jou dat lukt, vind je met behulp van bovenstaande vragen ongetwijfeld snel je nieuwe passie!


Tip 4: Wees bereid om te investeren in jezelf

Bij sommigen lijkt het aan te komen waaien, maar je ziet alleen het topje van de ijsberg. Als je iets wilt bereiken, zal je bereid moeten zijn om te investeren tijd, energie en geld. Het betekent niet dat het zeeën vol tijd en bakken met geld moet kosten maar je moet bereid zijn iets te gaan doen.

Je kunt niet op de bank zitten en wachten tot het naar je toe komt. It just doen’t work that way. Jij zal ervoor moeten werken en opofferingen moeten maken.


Tip 5: Maak keuzes!

Zal ik het wel doen… Zal ik het niet doen? Je twijfelt. Je weegt de voor en nadelen af maar stelt de keuze uit. Dat is te lastig. Maar niet kiezen is ook kiezen. Je kiest dan om in je huidige situatie te blijven. Durf die knopen door te hakken. Wees duidelijk naar jezelf en anderen – dan weten ze ook wat ze aan je hebben. Door te kiezen ga je nieuwe dingen leren want in je hoofd vind je meer vragen en in actie vind je antwoorden.

Tip 6: Stel de juiste vragen

Als je de verkeerde vragen stelt, krijg je niet de juiste antwoorden. Stel jezelf en anderen de juiste vragen. Kruip hierbij niet in de slachtofferrol maar neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in de uitkomst. Vraag dus niet: ‘Waarom kan ik niet…?’ maar ‘Hoe kan ik…?’

Tip 7: Luister naar je gevoel

Je hebt je rationele brein en je gevoel. Meestal luisteren we naar het rationele brein. Als mens zijn we rationeel en dat moeten we gebruiken. Denk je. Maar je gevoel is mega waardevol. Je gevoel is gebaseerd op allerlei onbewuste kennis – en dat is ook kennis.

Je ratio vertelt je dat je iets moet doen want dat is goed voor je – maar het voelt niet goed. En niet goed is niet dat het spannend is, maar dat alle alarmbellen afgaan omdat het niet bij je past. Als je het dan toch doet, blijkt vaak achteraf dat je naar je gevoel had moeten luisteren. Wees dit voor en luister naar je gevoel.

Tip 8: Ga zomaar een nieuwe uitdaging aan

Vooral als je nog niet helemaal weet wat jouw passie is en je dit nog moet ontdekken, is het een goed idee om veel nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door veel dingen te proberen leer je snel waar jij veel passie en geluk uit haalt, maar ook waar je totaal niet gelukkig van wordt. Door regelmatig nieuwe dingen te proberen ontdek je sneller waar jij gelukkig van wordt.

Tip 9: Vind een mentor

Heb jij dromen en wil je bepaalde dingen bereiken in het leven? Dan is het een goed idee om iemand te vinden die al heeft bereikt wat jij graag wil bereiken. Door een mentor te vinden die al heeft bereikt waar jij van droomt, kan deze persoon je helpen door te vertellen wat hij heeft gedaan, hoe hij bepaalde dingen heeft aangepakt en hoe jij er ook voor kunt zorgen dat jij je doelen en dromen behaald.


Tip 10: Lees boeken

Een van de beste dingen die je kunt doen om verder te komen in het leven, is door het lezen van boeken. Door boeken te lezen over veel verschillende onderwerpen, kom je er snel achter waar jouw interesses liggen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel zelfhulpboeken die jou kunnen helpen sneller je passie te ontdekken.

Tip 11: Bezoek Personal Growth evenementen

Om erachter te komen wat jouw passie is, is het belangrijk dat jij jezelf leert kennen. Een van de beste manieren om je passie te vinden is door naar evenementen te gaan die jou helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Deze evenementen hebben vaak sprekers, die precies weten hoe ze jou verder kunnen helpen in het leven.

Tip 12: Laat je verleden achter je

Een van de grootste reden waarom mensen hun passie niet kunnen vinden is omdat ze blijven hangen in wat ze al hebben. Als jij verder wil komen in het leven en je passie wilt vinden, is het belangrijk dat jij vooruit gaat. Het is daarom belangrijk om alles wat je nu hebt, los te laten en weer helemaal opnieuw te beginnen. Neem bijvoorbeeld afscheid van een baan die je toch niet leuk vindt en ga op zoektocht naar jouw passie in het leven.

Tip 13: verzamel de juiste mensen om je heen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf te ontdekken is door de juiste mensen om je heen te verzamelen. Als jij mensen om je heen hebt die al hun leven hebben geaccepteerd voor wat het is, dan is de kans groot dat jij ook niet veel verder zal komen. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar mensen die zelf ook willen groeien.


Tip 14: Plan je toekomst

Wil jij je passie vinden? Dan is het belangrijk om voor jezelf te weten waar jij over 1 jaar, 5 jaar en zelfs 10 jaar wilt staan. Ga daarom op onderzoek uit om erachter te komen wat jij nou precies wilt in het leven. Waar zou je graag willen werken? Hoe zou je graag willen wonen? Met wie zou jij dat samen willen doen?

Al deze onderdelen zorgen ervoor dat jij steeds dichterbij je passie komt. Ook is het daarbij vooral belangrijk om in de toekomst te blijven denken. Zo kun je vandaag en morgen kleine stapjes zetten naar de toekomst die jij voor ogen hebt.

Hopelijk heb ik jou met bovenstaande tips genoeg inspiratie gegeven. Voor vragen en/of opmerkingen kun je altijd contact met mij opnemen via de contactpagina.


Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen