‘Nee’ leren zeggen is niet moeilijk dankzij deze 5 tips
08 december 2021 
8 min. leestijd

‘Nee’ leren zeggen is niet moeilijk dankzij deze 5 tips

Vind jij het lastig om ‘nee’ te zeggen? Wil je mensen in jouw omgeving altijd helpen en pleasen? Ondanks dat het goed voelt om mensen te helpen, help je jezelf er niet mee door altijd en overal ‘ja’ op te zeggen. Het kost ontzettend veel energie, en je zorgt ervoor dat je jezelf altijd op de tweede plek zet.

Het is daarentegen belangrijk jezelf altijd op de eerste plek te hebben staan. Dat kun je doen door vaker ‘nee’ te zeggen, wanneer je jezelf er niet goed bij voelt. Wanneer het jou alleen energie kost, en niks oplevert, is het beter om een vraag of voorstel te weigeren.

Ik wil je graag 5 waardevolle tips geven, zodat jij vaker en makkelijker ‘nee’ kunt zeggen tegen anderen. Zet jezelf weer op de eerste plek, en begin vandaag nog aan een beter en energierijker leven!


Waarom is het zo lastig om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel?

Ben jij een pleaser? Wil je het altijd een ander naar de zin maken?

Het is een onuitputtelijk vat dat geeft en stroomt. Je wilt de ander maar blij en gelukkig maken, zodat jij je ook blij en gelukkig voelt. Dat denk je in ieder geval. Pleasers denken voor harmonie, rust en hartelijkheid te zorgen. Dat vrienden, kinderen en partners jou altijd en overal nodig hebben.

Een pleaser vindt het ontzettend moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Ze willen een ander namelijk geen pijn doen. Maar uiteindelijk zorgen pleasers ervoor dat ze zichzelf juist pijn doen, door alsmaar ‘ja’ te zeggen. Het is daarom belangrijk om dit patroon te doorbreken, en voor jezelf te kiezen. Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen, maar kunt beter leren ‘nee’ te zeggen.

Wanneer wordt het pleasen en te snel ‘ja’ zeggen een probleem?

Wanneer jouw pleasen zeer sterk aanwezig is en jij het gevoel hebt dat je er geen vat op hebt. Het gevoel dat je niet anders kan, dan ten dienste te staan van de ander. Het gaat vanzelf. Je voelt je niet in staat om gezonde grenzen te stellen. Met alle gevolgen van dien. De ander tevreden stellen is een eindeloze opdracht.

Je geeft energie van jezelf aan de ander. Anderen gaan steeds meer over jouw grenzen heen, mensen gaan dit, meestal onbewust, aanvoelen en er gretig gebruik van maken. En jij weet niet hoe je je grenzen kan aangeven. Je geraakt uitgeput. Je voelt je niet gezien, niet

gehoord en je snapt niet waarom mensen niet wat meer voor jou zorgen. Waarom moet jij altijd de boel trekken? Jij doet altijd zo je best voor een ander… Als jijzelf je grenzen niet aangeeft zal een ander dit ook niet voor jou doen.

Het belang van grenzen stellen en ‘nee’ leren zeggen

Ik weet hoe het is om continu ‘ja’ te zeggen, terwijl je het eigenlijk niet wilt. Bij mij heeft het in het verleden tot een burn-out-achtige situatie geleid, waarin ik 2 weken continu op bed heb gelegen. Maar wat heb ik toen geleerd?

Ik heb geleerd hoe je grenzen kunt stellen;

Ik heb geleerd naar mijn eigen behoeften te luisteren;

Ik heb geleerd naar mijn gevoel te luisteren;

Grenzen stellen is ontzettend belangrijk voor je eigenwaarde en een gezonde relatie met anderen. De 5 tips die ik je hieronder ga geven, zullen je leren makkelijk ‘nee’ te zeggen.

Tip 1: Vraag bedenktijd wanneer iemand je iets vraagt

Wanneer iemand jou een dienst vraagt, vraag of je er even over mag nadenken, en zeg dat je iets zal laten weten. Neem op dat moment de tijd om er werkelijk bij stil te staan. Ga voor jezelf na:

  • Wat is er op dit moment belangrijk voor mij? 
  • Waar wil ik naartoe met deze relatie en wat levert deze relatie me op? 
  • Wat levert ‘ja’ zeggen op? Wat is de reden om ‘ja’ te zeggen?
  • Wat levert ‘nee’ zeggen op? Wat is de reden om ‘nee’ te zeggen?
  • Vertrek ik vanuit wat ik belangrijk vind, of vanuit wat de ander belangrijk vindt?
  • Hoe zit het met mijn energie? 
  • Is het gezond voor mij om op dit moment in te gaan op de vraag?
  • Hoe is de balans van geven en nemen in deze relatie? 
  • Krijg ik over de grote lijn ook terug of is het voornamelijk eenrichtingsverkeer?

Tip 2: Spreek een intentie uit

Door innerlijk een intentie uit te spreken, richt je jouw aandacht en onderbewuste op datgene waar je naartoe wilt. Wanneer je deze intentie zet, zal je je systeem aanzetten tot het bereiken van deze intentie. 

Stel, je gaat een gesprek aan waar je een stap wilt zetten in het uitspreken van een ‘nee’, dan helpt het om uit te spreken wat je wilt bereiken. Dit kan een gevoel zijn, maar ook een overtuiging. Een overtuiging is een manier van denken die we vanuit het verleden hebben opgedaan. Denk aan ervaringen, opvoeding, cultuur, vriendschappen, werk, etc.

Enkele voorbeelden van intenties die je kunt zetten:

  • Ik ben waardevol;
  • Ik voel me stevig;
  • Ik heb vertrouwen;
  • Ik heb mezelf lief;
  • Ik mag mijn mening zeggen;
  • Mijn mening is even belangrijk als die van een ander.

Intenties zijn persoonlijk en heel verschillend. Ga voor jezelf na wat jij nodig hebt op dat moment, en formuleer de intentie alsof deze er al is. Spreek deze intentie vervolgens meerdere keren richting jezelf uit, en ervaar wat het met je doet. Naderhand kun je eventueel nog evalueren wat de intentie je heeft opgeleverd, of wat je kunt doen om een beter resultaat te behalen.

Tip 3 Wat geloof je zelf?

Onze gedachten, gevoelens en acties zijn met elkaar verbonden. Wat je denkt, heeft invloed op wat je voelt, en dat heeft vervolgens invloed op wat je doet. Sterker nog: wat je innterlijk gelooft, heeft invloed op wie je bent. 

Overtuigingen over onszelf ontstaan meestal door een gebeurtenis. Meestal gebeurd dit op onbewust niveau. Een overtuiging kan helpen, maar ook belemmerend zijn.

Wanneer jij de volgende overtuiging hebt:

“Ik ben nu eenmaal zo, dit gaat me toch nooit lukken, dit is al mijn hele leven zo…”

Dan zijn dit de gevolgen:

  • Je voelt je moedeloos, machteloos, gefrustreerd, gespannen, etc;
  • Je zegt opnieuw ‘ja’ op de vraag van een ander;
  • En ziet dat het inderdaad niet lukt.

Ga voor jezelf eens na wat jij gelooft over jezelf met betrekking tot het ‘nee’ zeggen.

Ik denk dat…
Ik ben bang dat…
Ik geloof dat….
In deze situatie geloof ik dat ik…

Stel jezelf dan de volgende vragen:
Helpt deze overtuiging me om te zijn of te worden wie ik wil zijn?
Geeft deze me een goed gevoel?
Helpt deze me om stappen te zetten richting ‘opkomen voor mezelf’?
Is deze overtuiging waar?
Welke eis stel ik aan mezelf?
Helpt het om zo te denken?

Neem gedachten en overtuigingen met betrekking tot ‘nee zeggen’ eens onder de loupe. Zo kom je achter heel wat beweging in je bewustzijn. Ga voor jezelf na wat jou nog meer kan helpen in deze situatie? Ook al geloof je de gedachte nog niet helemaal, kun je best eens gaan spelen met deze overtuiging. Ervaar wat je voelt bij het uittesten van deze overtuiging.

Leren ‘nee zeggen’ is iets nieuw in je systeem. Je hoeft van jezelf niet te verwachten dat je dit op 1..2..3… onder de knie hebt. Ga met kleine stappen oefenen, maak je doel klein en afgebakend. Dit zal je meer succeservaring opleveren. Aanvaard dat groeien ook wat weerstand
oplevert, eventjes buiten die comfortzone. Belangrijk is wel dat jij een innerlijk besluit neemt. Een besluit dat je verandering wilt!

Maak voor jezelf concreet op welk vlak jij het pleasen wil minderen. Op welk vlak kan jij stapjes zetten?

Wat ga je laten?
Wat wil je meer gaan doen?
Waar en met wie ga je een eerste stap zetten?
Welke stap ga je zetten?
Wat ga je zeggen?

Neem bij je besluit het effect van je stappen mee. Wat zal het effect zijn voor jezelf? Wat levert een eerste stap jou op?

Tip 4: Neem een besluit vanuit je gevoel en denk niet te veel na

‘Nee’ zeggen is misschien nieuw voor jouw systeem. Je hoeft van jezelf dan ook niet te verwachten dat dit meteen lukt. Oefen en neem kleine stappen. Maak je doel klein en afgebakend, zodat je meer succeservaring zult ontvangen. Aanvaard dat groeien ook wat weerstand oplevert, en je buiten de comfortzone zult komen. Het is vooral belangrijk dat jij een innerlijk besluit neemt, en dit besluit ook volgt.

Maak voor jezelf concreet op welk vlak jij het pleasen wil minderen en waar je nog stappen kunt zetten:

Wat ga je laten?
Wat wil je meer gaan doen?
Waar en met wie ga je een eerste stap zetten?
Welke stap ga je zetten?
Wat ga je zeggen?

Neem bij je besluit het effect van je acties mee:

Wat zal het effect zijn voor jezelf?
Wat levert een eerste stap jou op?

Tip 5: Zeg ‘JA’ tegen jezelf!

Wees geen pleaser en kies voor jezelf!

Waar doe je jezelf plezier mee?
Waar word jij blij van?
Waar geniet jij van?

Zeg volmondig ‘JA’ om beter voor jezelf te zorgen, en denk daarbij aan de volgende metafoor:

“Als je zorgt voor anderen, dan geef je uit jouw drinkbeker water. Het spreekt voor zich dat als je veel zorg en aandacht hebt voor anderen, je beker dan helemaal leeg kan raken. Je kan je drinkbeker vullen door aandacht, zorg en liefde aan jezelf te geven. De echte levenskunstenaar zorgt zo goed voor zichzelf dat zijn beker overloopt. Alles wat over de rand stroomt, komt dan automatisch bij anderen terecht.”

Tot slot

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken? Wil jij leren om vaker ‘nee’ te zeggen tegen anderen en juist ‘JA’ te zeggen tegen jezelf? Dan zou mijn gratis e-book '10 mindset lifehacks die zorgen voor een gelukkiger leven' wat voor jou kunnen zijn. Hier staan nog veel meer lifehacks en waardevolle informatie in die jou kan helpen bij de verdere ontwikkeling van jezelf. En het mooiste van alles: je download het e-book op dit moment helemaal gratis!

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen