
Wil je meer grip op je geld krijgen? Dan ben je bij het juiste artikel aangekomen. Er zijn veel redenen te bedenken waarom je meer grip wilt krijgen op je geld. Om het maximale uit dit artikel te halen, helpt het om jouw reden(en) helder te hebben. Ik wil je daarom meteen iets vragen: denk eens goed na waarom jij meer grip op je geld wilt krijgen, en verwoord dit in een paar zinnen.
Door hierbij stil te staan, realiseer je wat je verwachtingen zijn en wat je nu mist. Sinds ik mensen op onder andere financieel vlak coach, heb ik drie dingen geleerd:
- Geldproblemen lossen zichzelf niet vanzelf op;
- Gebrek aan grip op je geld komt in alle lagen van de bevolking voor;
- Wanneer je hulp zoekt, wil je achteraf dat je het veel eerder had gedaan.
Waarom ‘falen’ mensen met hun financiën?
Wanneer het in de media over financiële problemen gaat, wordt er vaak over ‘falen’ gesproken. Falen betekent dat je tekortschiet, mislukt en/of een fout hebt begaan. Ten opzichte van wat schiet je dan tekort, misluk je of maak je fouten? Waar vergelijk je jezelf dan mee? Niet iedereen heeft financiële educatie op school gehad. En wanneer je dat wel had, hoeft dat niet te betekenen dat je goed met geld kunt omgaan.
Een grote groep mensen heeft thuis geen financiële opvoeding gehad. Niet bij iedereen hebben de ouders financiële kennis die ze kunnen doorgeven, of stond je zelf in je jeugd niet open voor financiële educatie. Tegen de tijd dat je een eigen huishouden voert, doe je dat natuurlijk op jouw manier. Zoals jij denkt dat het goed is! Het beheren van je geldzaken is belangrijk om goede financiële keuzes te maken. Door je financiën te beheren val je niet in de financiële valkuil: geld uitgeven op gevoel.
Door jouw geld te beheren weet je wat je hebt, weet je wat voor jou op korte termijn en lange termijn belangrijk is en weet je hoeveel je kunt uitgeven. Deze duidelijkheid zorgt voor een stuk meer rust, vrijheid en vertrouwen in de toekomst. Je weet dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken, omdat alles goed geregeld is en weet waar je op terug kunt vallen.
Stoer en schaamte
Ik vind het stoer en het getuigt van zelfleiderschap, dat je op zoek bent naar inspiratie en antwoorden om je geldzaken beter en effectiever te regelen. Iets om trots op te zijn! Want realiseer je even dat één op de vijf gezinnen betalingsachterstanden heeft. Jij ook? Weet dan dat je geen uitzondering bent. Door schaamte en een taboe komen veel mensen er niet voor uit dat hun financiële situatie minder rooskleurig is dan je op het eerste gezicht zou denken.
Jij bent dit blogartikel nu niet voor niets aan het lezen. Dat betekent dat je er klaar mee bent om je geld uit te geven op gevoel. Dat je niet langer achter de feiten aan wilt lopen. Niet langer gaten wilt dichten en op het randje wilt leven. Je wilt rust, vrijheid en vertrouwen!
Schaam jij je over je financiële situatie?
Ik vind het stoer en het getuigt van zelfleiderschap dat je op zoek bent naar inspiratie en antwoorden om je geldzaken beter en effectiever te regelen. Iets om trots op te zijn! Realiseer je even dat één op de vijf gezinnen betalingsachterstanden heeft. Jij ook? Weet dan dat je geen uitzondering bent. Door schaamte en een taboe komen veel mensen er niet voor uit dat hun financiële situatie minder rooskleurig is dan je op het eerste gezicht zou denken.
Jij bent dit blogartikel nu niet voor niets aan het lezen. Dat betekent dat je er klaar mee bent om je geld uit te geven op gevoel. Dat je niet langer achter de feiten aan wilt lopen. Niet langer gaten wilt dichten en op het randje wilt leven. Je wilt rust, vrijheid en vertrouwen, en in dit artikel vertel ik hoe je dit kunt bereiken.
Geld maakt niet gelukkig, maar geld creëert wel mogelijkheden!
Hoe zorg je voor meer grip op je geld? Dit zijn de 5 stappen!
Veel mensen willen graag geld sparen, alleen lukt het op de één of andere manier niet. Geld opzij zetten zorgt ervoor dat je jouw wensen en dromen op de lange termijn kunt laten uitkomen. Het zorgt ervoor dat je in de toekomst meer vrijheden hebt. Denk aan een mooie reis, studie voor de kinderen of een andere auto.
Een ander belangrijk spaardoel is voor onvoorziene uitgaven. Stel dat er iets kapot gaat, moet je wel genoeg geld hebben om deze kosten te kunnen opvangen, zonder dat jouw levensstandaard hierdoor achteruit gaat.
Wanneer je wilt leren sparen, zul je moeten leren meer grip op je geld te krijgen. Er zijn, naast het sparen, genoeg andere redenen om meer grip op je geld te willen krijgen. Hieronder lees je in 5 stappen hoe je dat doet.
Stap 1: Zorg voor een overzicht van de geldstromen

Meer overzicht krijgen is de eerste en een erg belangrijke stap. Wanneer je geen idee hebt hoeveel geld er iedere week of maand binnenkomt, hoe weet je dan hoeveel geld je kan uitgeven?
Mocht je geen idee hebben hoeveel geld je uitgeeft aan je vaste lasten, hoe weet je dan hoeveel geld je over hebt voor eten, benzine, hobby's, vakanties, etc? Het is om te beginnen belangrijk om een overzicht te maken van je inkomsten en je vaste lasten.
En ja, om dit overzichtelijk te krijgen kost veel tijd en werk. Zonder dit overzicht zijn de volgende stappen vrijwel zinloos, omdat je dan maar wat doet. Maak daarom tijd vrij om een goed overzicht te maken over wat er binnenkomt en hoeveel er iedere maand uit moet.
Dit is ook het eerste dat ik doe met mijn klanten. We maken een volledig maand- en jaaroverzicht zodat we per maand precies zien wat er aan geld ontvangen wordt (inkomen, uitkering, pensioen, toeslagen, belastingteruggaaf enz) en wat er aan vaste lasten uitgegeven wordt.
Stap 2: Krijg meer inzicht in je geldzaken
Deze stap wordt vaak confronterend gevonden. Wanneer je overzicht af is, kijk dan goed naar wat je ziet. Door in te zoomen op je overzicht krijg je inzicht in wat er met je geld gebeurt. Vaak hoor ik dat de inkomsten veel hoger zijn dan gedacht werd, maar dat dit helaas ook voor de vaste lasten geldt.
De oorzaak hiervan is dat veel kleine en wat grotere bedragen samen een enorm bedrag vormen. Het is daarom belangrijk om bij ieder van deze bedragen stil te staan, hoe klein ze ook zijn. Je hebt immers contracten afgesloten en daardoor komen ze iedere keer terug.
Je zult ook zien dat niet iedere maand hetzelfde is. In sommige maanden is het inkomen hoger dan andere maanden, en hetzelfde kan gelden voor de uitgaven.
Hoe krijg je meer inzicht?
Door in te zoomen op je inkomsten en vaste lasten krijg je inzicht in je geldzaken. Misschien valt je al meteen iets op? Je ziet namelijk waar je geld aan uitgeeft, en vraagt jezelf misschien ook al af of je hier eigenlijk wel geld aan uit wilt geven.
Kijk alleen of samen met je partner kritisch naar de bedragen die jullie uitgeven. Bespreek waarom je kosten wel of juist niet wilt behouden. Het is echt belangrijk om dit samen te doen. Luister naar de ideeën en het inzicht dat de ander heeft. Dit kan erg verrassend zijn. Het is immers het geld dat je samen uitgeeft.
Loopt jouw emotie hoog op wanneer het over geld gaat?
Wanneer het over geld gaat, kunnen emoties spanningen veroorzaken. Hierdoor is praten over geld beladen, wat gepaard kan gaan met verwijten en ruzie. Is dat bij jou het geval? Overweeg dan om een budgetcoach in te schakelen. Het is het dubbel en dwars waard om problemen rond geld op te lossen wanneer je hier emotioneel aan onderdoor gaat.
Stap 3: Neem afscheid van vaste lasten
De verplichtingen die je in het verleden bent aangegaan, passen die nog wel bij je? Worden jij en je kinderen nog wel blij van Disney+? Vind je jouw telefoonabonnement daadwerkelijk het geld waard?
Kijk kritisch naar je vaste lasten en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat zie je?
- Wat denk je?
- Wat voel je daarbij?
Zie je kosten voor producten en diensten waar je eigenlijk niet blij van wordt? Neem daar dan afscheid van. Geld kan je namelijk maar één keer uitgeven. Iedere 10 euro aan vaste lasten per maand die je niet uitgeeft, is 120 euro per jaar.
Het is vaak niet alleen één vaste last. Meestal zijn er een stuk meer vaste lasten, die tezamen een groot bedrag per jaar voorstellen. Dat geld had je prima voor andere zaken kunnen uitgeven. Kijk dus ontzettend kritisch naar de inzichten die je hebt gekregen uit de vorige stap, en handel hier meteen naar door bepaalde vaste lasten op te geven.
Stap 4: Bepaal je huishoudgeld
Dit is waar het meeste geld ongemerkt wordt uitgegeven. Mensen zijn namelijk gewoontedieren, en geven geld uit op de automatische piloot, zonder dat we het eigenlijk in de gaten hebben. Doe jij dit ook?
Je boodschappen doe je altijd bij dezelfde winkel. De artikelen die je koopt, koop je eigenlijk altijd. Niet dat andere merk. Je bent zo gewend om regelmatig op internet kleding of gadgets te kijken. Misschien is het voor jou een vorm van ontspanning. Een druk op de bestelknop is dan ook zo gedaan.
Hoe kun je bewuster worden over je uitgaven?
Het is belangrijk om meer grip te krijgen op huishoudelijke uitgaven. Daarvoor zul je jezelf eerst bewust moeten worden over je gedrag. Deze verandering moet je echter wel doorvoeren op een manier die bij je past. Het moet niet een trucje voor slechts een aantal weken worden.
De manier om dit te doen is niet voor iedereen hetzelfde, en daarom kan ik je hier moeilijk advies in geven. Zorg ervoor dat je jezelf bewust wordt over je uitgeven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld al je uitgaven in een app bij te houden. Zorg ervoor dat je de uitgaven zelf moet invoeren, zodat je er een stuk bewuster naar gaat kijken.
Op deze manier verruil je oud gedrag voor nieuw gedrag. En dat nieuwe gedrag gaat je veel brengen. De grote winst die hier gehaald wordt is rust en vrijheid.
Stap 5: Geld sparen en reserveren voor de toekomst
Om in de toekomst nog meer grip te houden op je geld is het belangrijk dat je geld spaart en reserveert. Heb jij schulden? Begin dan met je schulden stap voor stap af te lossen, maar begin op hetzelfde moment ook met sparen. Klinkt misschien raar, maar dat is echt de enige manier!
Vandaag schulden aflossen, is natuurlijk geen garantie dat je in de toekomst geen nieuwe schulden zult krijgen. Zo zou een stofzuiger of wasmachine kapot kunnen gaan, of krijg je een rekening van het ziekenhuis. Deze kosten moet je kunnen opvangen om niet opnieuw in de schulden te komen.
Zonder spaargeld heb je snel een nieuwe schuld te pakken. Buiten dat dit natuurlijk niet de bedoeling is, is het ook frustrerend. De moed zakt je snel in de schoenen en dat zou jammer zijn, want je bent juist zo goed bezig!
Start daarom, als je dat nog niet doet, met sparen. Het zorgt voor een vangnet wanneer er rekeningen binnenkomen, maar uiteindelijk gaat het er ook voor zorgen dat je op termijn een wens van jezelf kan realiseren. Het zorgt dus voor rust, vrijheid en vertrouwen in de toekomst.
Ga jij voor financiële vrijheid en rust?
Iemand die iets wil veranderen aan zijn financiën heeft daar meestal een goede reden voor. Een druppel die de welbekende emmer doet overlopen. Wat is jouw druppel? Of wat zou voor jou die druppel kunnen zijn?
Gelukkig zijn er ook mensen die deze druppel niet nodig hebben. Want een druppel betekent dat er al heel veel gedoe, signalen en spanning aan vooraf is gegaan. Gelukkig heb ik ook regelmatig coachees die geen geldzorgen of geldproblemen hebben. Zij willen uit voorzorg hun financiën goed regelen. Ze willen:
- Weten dat ze het financieel goed geregeld hebben;
- Vrijheid om hun eigen keuzes te maken;
- Financiële mogelijkheid om kansen te grijpen;
- Vertrouwen dat het ze het nu en in de toekomst financieel goed hebben;
- Dromen en wensen kunnen realiseren;
- Veel rust.
Een aantal mooie doelen om naar uit te kijken. Daarvoor zul je natuurlijk wel wat moeten veranderen aan je leven. Verandering komt niet zomaar, alleen kun je hier wel hulp bij krijgen. With a little help from my friends… gaat het een stuk makkelijker!
Iemand die iets wil veranderen aan zijn financiën heeft daar meestal een goede reden voor. Een druppel die de welbekende emmer doet overlopen. Wat is jouw druppel? Of wat zou voor jou die druppel kunnen zijn?
Gelukkig zijn er ook mensen die deze druppel niet nodig hebben. Want een druppel betekent dat er al heel veel gedoe, signalen en spanning aan vooraf is gegaan. Gelukkig heb ik ook regelmatig coachees die geen geldzorgen of geldproblemen hebben. Zij willen uit voorzorg hun financiën goed regelen. Ze willen:
- Weten dat ze het financieel goed geregeld hebben;
- Vrijheid om hun eigen keuzes te maken;
- Financiële mogelijkheid om kansen te grijpen;
- Vertrouwen dat het ze het nu en in de toekomst financieel goed hebben;
- Dromen en wensen kunnen realiseren;
- Veel rust.
Een aantal mooie doelen om naar uit te kijken. Daarvoor zul je natuurlijk wel wat moeten veranderen aan je leven. Verandering komt niet zomaar, alleen kun je hier wel hulp bij krijgen. With a little help from my friends… gaat het een stuk makkelijker!
Kan ik je helpen met je geldzaken?
De afgelopen jaren heb ik een veel betere money mindset gecreëerd. Door de juiste coaching ga ik veel bewuster met geld om dan de jaren daarvoor. Om mijn kennis en kunde te kunnen delen inspireer, begeleid en help ik mensen meer grip te krijgen over hun geld, en daarmee grip op hun leven.
Ik ben van nature nieuwsgierig naar wie iemand is en wat iemand beweegt. Ik heb niks met in hokjes plaatsen. Niet van jou, maar ook niet van wat je wel of niet doet. Ik hou wel van kaders en ben van nature lui en een levensgenieter. Daarom heb ik je geld beheren eenvoudig gemaakt en het proces, weten hoe je er financieel voor staat, geoptimaliseerd. Hierdoor hou jij tijd en energie over voor leuke dingen.
Door je geldzaken te vereenvoudigen en te structureren maak je eenvoudig de juiste beslissingen die bij jou en je situatie passen. Je leert jezelf, tijdens een traject met mij, beter kennen. Hierdoor kan je zelfverzekerd en bewust jouw financiële keuzes maken.
Het is fantastisch om te zien hoe mensen veranderen en hun relaties verbeteren wanneer ze hun geld gaan beheren. Bewuste keuzes maken zorgt voor rust, vrijheid en vertrouwen. De reden van de hulpvraag is heel divers. De verandering is vaak hetzelfde. Van onrust, stress en onzekerheid naar helderheid, rust, opluchting en zelfverzekerdheid. Ben jij op zoek naar jouw manier om grip op je geld en daarmee grip op je leven te krijgen? Ik ben je reisleider, je stok achter de deur, het stemmetje in je hoofd, je vraagbaak en motivator. Wil je meer weten of een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?