Waarom coaching? 10 redenen waarom het hebben van een coach belangrijk is
07 maart 2023 
in mindset
8 min. leestijd

Waarom coaching? 10 redenen waarom het hebben van een coach belangrijk is

Vind je het lastig om doelstellingen te bereiken? Of heb je misschien moeite met het opstellen van doelen waar je volledig achter staat? Dat zijn al een aantal redenen om met een coach te starten. Een coach kan je namelijk op ontzettend veel vlakken verder helpen. Hieronder duiken we in de 10 meest belangrijke redenen om een coach te hebben. 


Waarom wil je een coach?  

Je kunt op vrijwel ieder vlak van ontwikkeling een coach vinden. Van fitnesscoach en voedingscoach tot mindset coach en business coach. Voor ieder type coach zijn dit de belangrijkste redenen om zijn of haar hulp in te schakelen: 

 • Meer clarity
 • Duidelijke richting
 • Betere focus
 • Betere mindset
 • Stok achter de deur
 • Feedback
 • Sneller resultaat
 • Meer zekerheid
 • Meer geluk
 • Meer succes 

Hieronder duiken we dieper in deze redenen en leggen we uit waarom het voor iedereen belangrijk is om de hulp van een coach in te schakelen. 

1. Meer clarity  

Een coach helpt jou meer duidelijkheid in je leven of over een specifieke situatie te krijgen. Je doelen en verlangens zitten in je, al moet je ze zelf wel naar boven halen. We hebben hier hier over je ‘purpose’, ofwel de reden waarom jij iedere dag opnieuw je bed uit komt.  

Het vinden van je purpose is voor veel mensen erg lastig. Sommige mensen hebben veel tijd nodig om achter hun purpose te komen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Een coach helpt je bij het vinden van je purpose, zodat je uiteindelijk meer duidelijkheid binnen je leven krijgt.

 

2. Duidelijke richting  

Als je eenmaal weet wat je purpose is kun je doelen opstellen. Het opstellen van doelen, maar ook het behalen van je doelen, kan soms vrij lastig zijn.  Daarvoor moet je eerst een richting bepalen. Hiertoe behoort ook het opstellen van kleine stappen die je helpen om het grotere doel te bereiken. Omdat een coach veel ervaring heeft met het behalen van doelen, weet hij precies waar je iets laat liggen en wat je kunt doen om een richting in je leven te bepalen.


3. Betere focus  

Het is soms lastig om te focussen op wat belangrijk is. Je hebt misschien wel een doel in het leven, maar het kan dan alsnog vrij lastig zijn om je te focussen op het behalen van dit doel. Dat komt doordat er onderweg allerlei afleidingen op ons afkomen. Toch is het ontzettend belangrijk om volharding en consistentie te ontwikkelen wanneer we al onze doelstellingen willen bereiken.

Een coach helpt je om op de juiste manier met afleiding om te gaan. Zo krijg je tips en controleert een coach of je jezelf aan je doelen houdt. Dat maakt het een stuk makkelijker om jezelf volledig op je doelstellingen te focussen, waardoor de kans van slagen groter wordt. 


4. Betere mindset  

Onze mindset staat voor de overtuigingen die we hebben. Het is de manier waarop we denken en naar onszelf kijken, en heeft dus een grote invloed op ons hele leven. Een juiste mindset ontwikkelen vergt tijd en moeite, helemaal wanneer je dit alleen moet doen. 

Door je mindset te ontwikkelen krijg je meer zelfvertrouwen, ervaar je minder stress, heb je meer rust, trek je meer geluk aan en bouw je diepere relaties met je omgeving. Een coach ondersteunt je met zijn ervaring bij de ontwikkeling van een winnaars mindset.

 

5. Stok achter de deur  

Heb je veel goede voornemens en mooie doelen voor jezelf gesteld, maar vind je het lastig om jezelf hieraan te houden? Wanneer een coach weet wat je voornemens en doelen zijn, kan hij je accountable houden. De coach kijkt wekelijks of maandelijks naar hoe je bezig bent, en wanneer je het laat afweten, kan je coach je hierop wijzen. Een coach roept jou dus ook ter verantwoording en dient als stok achter de deur. 


6. Feedback  

Feedback is ontzettend krachtig. Hierbij kijk je samen met iemand waar je staat, hoe je iets hebt aangepakt en wat je kunt doen om het de volgende keer beter te doen. Wanneer je alles alleen doet, is het lastig om feedback op je werk te ontvangen. Misschien ontvang je feedback van klanten, maar die weten niet hoe jij iets daadwerkelijk hebt aangepakt. 

Een coach ziet wel hoe je een bepaalde taak uitvoert en waar verbetering zit. De coach is dus eigenlijk een eerlijke spiegel die je confronteert met waar je mee bezig bent. Het is daarom ontzettend krachtig om feedback van een coach te ontvangen.


7. Sneller resultaat 

Een coach zorgt ervoor dat jij jouw doelstellingen sneller bereikt. Een coach heeft dezelfde weg al eens eerder gelopen, en weet dus precies wat er voor jou te wachten staat. Op het moment dat je een lastige beslissing moet nemen, kan een coach je advies geven op basis van zijn ervaring en kennis. 

Jij hoeft dus niet nog een keer dezelfde fouten als je coach te maken, waardoor je ook sneller resultaat zult zien. Het is bewezen dat je jouw doelstellingen eerder bereikt wanneer je hulp van een coach krijgt. En dat scheelt ook een hoop stress.


8. Meer zekerheid  

Een belangrijke beslissing moet vanuit ons hart komen. Maar ook wanneer we zeker weten welke kant we op willen gaan, kunnen we ons nog wel eens onzeker voelen. Dat is normaal, want groeien gaat niet zonder slag of stoot. 

Wanneer we een nieuwe stap in ons leven zetten komt daar altijd een bepaalde spanning bij kijken. We weten niet zeker of een beslissing wel de juiste is, want we hebben het pad nog niet eerder bewandeld. Een coach heeft dat wel gedaan. Daarom kun je in veel gevallen terugvallen op het vertrouwen dat een coach jou geeft.


9. Meer geluk  

Voel jij je gelukkig? Sta jij iedere dag vol geluk op? Veel mensen in Nederland en België ervaren geen tot weinig geluk in hun leven. Ze maken keuzes die niet in lijn liggen met hun gevoel en de richting die ze diep van binnen op willen gaan. Een coach helpt je niet alleen bij het maken van keuzes die je gelukkiger maken, maar kan je ook motiveren en inspireren wanneer je er doorheen zit (en dat zitten we allemaal wel eens). 

 

10. Meer succes 

Alle redenen die we hierboven hebben genoemd zorgen natuurlijk voor meer succes in ons leven. Met een coach creëren we meer visie en een structuur in ons leven. Doordat we minder afgeleid worden en ons beter kunnen focussen op wat belangrijk is, wordt het makkelijker om onze doelstellingen te behalen. 

Onderweg ondersteunt een coach je op allerlei vlakken. Dat zorgt niet alleen voor betere keuzes, maar helpt ook als motivatie en stok achter de deur. Zo bereiken we niet alleen meer succes, maar komt het ook een stuk sneller onze kant op.

 

Wat maakt iemand tot een goede coach?  

Een goede coach heeft een aantal eigenschappen die belangrijk zijn om anderen mee te helpen. Zo moet een coach objectief, empathisch, positief en nieuwsgierig zijn. Je wilt dat een coach je op een positieve manier ondersteunt zodat je altijd stappen in de juiste richting zet. Maar natuurlijk wil je ook dat een coach betrouwbaar is. Je moet bij hem met al je problemen terecht kunnen. Vertrouw je een coach niet 100%, dan kun je niet het maximale uit de coaching halen. 

Met deze eigenschappen kan een coach zijn of haar coachees verder helpen en ze in een positieve richting laten ontwikkelen. Natuurlijk moet een coach zelf ook continu bezig zijn met zelfontwikkeling, om zelf ervaringen op te doen en deze te delen met anderen.


Wat kan een coach voor je betekenen?  

Een coach kan veel voor je betekenen. Zo helpt een coach bij het bereiken van je persoonlijke of professionele doelstellingen. Onderweg stimuleert een coach je om jezelf te focussen op wat echt belangrijk is. Dat zorgt ervoor dat je jezelf gelukkiger voelt en meer zelfvertrouwen ervaart, om vervolgens eerder en meer succes te behalen. 

Waar kan een coach mee helpen? 

Een coach kan anderen op allerlei vlakken helpen. Wat dat precies is, ligt ook aan het gebied waar de coach in actief is. Over het algemeen kan een coach je op de volgende gebieden helpen: 

 • Overwinnen van angsten;
 • Zelfvertrouwen vergroten;
 • Leiderschap ontwikkelen;
 • Gelukkig worden;
 • Onzekerheid overwinnen;
 • Communicatieve vaardigheden verbeteren;
 • Gezonder worden;
 • Betere mindset ontwikkelen;
 • Beter ondernemen;
 • Leren omgaan met stress;
 • Etc. 

Wil jij meer vrijheid, meer geluk, meer succes en meer financiële zekerheid in jouw leven? Of wil je liever nog een paar jaar ploeteren in de hoop dat het ooit goed komt? Je hebt gelezen dat er meer dan genoeg redenen zijn om de hulp van een coach in te schakelen. 

Ik heb zelf jaren geleden de keuze gemaakt om met een coach te werken. Dat heeft me ontzettend veel gebracht, en die kans wil ik anderen ook graag geven. Daarom krijg je de mogelijkheid om nu een gratis één-op-één gesprek met mij in te plannen. Je kunt jezelf hier aanmelden.


Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen