3 bewezen technieken om van je angst en onzekerheid af te komen
01 juni 2021 
8 min. leestijd

3 bewezen technieken om van je angst en onzekerheid af te komen

Super dat je op dit blogartikel terecht bent gekomen waarin ik 3 krachtige en bewezen technieken ga beschrijven om van je angst en onzekerheid af te komen . Dat wil zeggen dat je er klaar voor bent om je probleem aan te pakken. Je hebt besloten om er iets aan te gaan doen. Die stap is belangrijk!

Dit artikel is bedoeld van mensen die last hebben van angst, onzekerheid, of andere nare emoties. De afgelopen jaren heb ik veel mensen mogen helpen zichzelf hier vanaf te helpen. Het is mijn persoonlijke missie om dit zoveel mogelijk mensen te leren. Ik weet zeker dat, wanneer jij dit artikel hebt gelezen, je beter in staat zal zijn om meer zelfvertrouwen te ervaren en ongewenste gedachten en emoties te veranderen.

Dit artikel geeft je een basishandleiding. Het leert je als het ware om je eigen brein te besturen. Jij kunt je eigen brein beïnvloeden en bewust dingen aanleren. Ik heb geprobeerd het zo kort en praktisch mogelijk te houden, zodat je snel aan de slag kunt. Neem je tijd om de technieken echt te doen. En maak er elke dag tijd voor. Want met 5 tot 10 minuutjes per dag kom je al een heel eind.

Heel veel succes!


Wat is angst?

Voor het doel van dit artikel, definiëren we angst als een ongemakkelijk gevoel dat je remt om datgene te doen wat je graag wilt doen. Net als alle andere emoties, bestaat angst alleen in je lichaam. Het is een zelf opgewekt ongemakkelijk gevoel. En dit fysieke ongemak zorgt ervoor dat jij die persoon, dat ding of die situatie die dit gevoel triggert, gaat vermijden.

Herken je dit?

 • Je ziet al dagen op tegen een bepaalde situatie en je maakt al rampscenario’s in je hoofd waarin van alles mis gaat.
 • Je bent bezig met allerlei onzekere gedachten, waar je alleen jezelf maar mee hebt
 • Je hebt vaak het gevoel van verlies van controle en krijgen last van lichamelijke symptomen als klotsende oksels en trilhanden.

Je brein trainen

Je hebt 1 brein, welke uit 2 delen bestaat. Je bewustzijn en je onderbewustzijn. Wanneer je opstaat s' morgens, dan beginnen er allemaal automatische programma’s te draaien. Je onderbewustzijn kun je zien als jouw persoonlijke harde schijf, waar alle dingen zitten die je automatisch doet zoals fietsen, autorijden, lopen e.d.

Als het programma eenmaal bestaat, produceert het steeds dezelfde uitkomst. Oude negatieve patronen (programma’s) kunnen we gelukkig vervangen door nieuwe, positieve sterke patronen. Je goed voelen bijvoorbeeld.

Techniek 1 – Een naar gevoel omdraaien

Bij deze technieken gaan we niet in op de inhoud van de gevoelens, maar hoe je het voelt. Feit is namelijk dat gevoelens moeten bewegen om ze te voelen. Als ze niet zouden bewegen, zouden de zintuiglijke cellen steeds op dezelfde manier geprikkeld worden. Wanneer dit gebeurt raken ze hieraan gewend en zenden ze minder signalen door naar de hersenen.

Hierdoor voel je bijvoorbeeld je sokken na een tijdje niet meer. Door de beweging van gevoelens te ontdekken en te veranderen kun je grote mate van controle over je emoties krijgen. Deze techniek zorgt ervoor dat een naar gevoel geneutraliseerd kan worden, zoals angst en spanning. Neem rustig de tijd en volg de stappen nauwkeurig;

 1. Herinner je een vervelend gevoel waar je vanaf wilt. Voel waar je deze gevoelens hebt in je lichaam. Hou eventueel je hand bij deze plek.
 2. Voel op welke manier de gevoelens bewegen. Vaak maken gevoelens een cirkelvormige beweging. Soms drukt het naar beneden als een steen (steen
  op je maag, knoop in je maag), of het straalt uit vanuit een bepaald punt.
 3. Verbind nu het eind en begin van de beweging van het gevoel aan elkaar zodat het rond gaat. Geef het gevoel een kleur (de eerste die in je opkomt). Beweeg het gevoel nu iets sneller. De meeste mensen merken nu dat het gevoel intenser wordt. Zie in dat je dus de controle hebt over je gevoelens.
 4. Stel je voor dat je het gevoel even buiten je lichaam haalt en op 50cm tot 1,5 m voor je hangt. Zie het draaien. Laat het nu minder snel ronddraaien tot het stopt. Laat het dan de andere kant op draaien, verander de kleur en laat het steeds sneller en sneller ronddraaien.
 5. Stel je voor dat je het gevoel weer in je opneemt terwijl het in de nieuwe richting draait. Merk hoe je gevoel veranderd is.
 6. Herinner je nu een moment waarop je een goed gevoel had. Leef je helemaal in. Zie wat je daar zag, hoor wat je daar hoorde, voel wat je toen voelde. Laat dit gevoel groeien, laat het door je hele lichaam draaien, van je vingertoppen tot aan je kruintje.
 7. Draai het gevoel sneller en sneller zodat het intenser wordt. Geniet van dit goede gevoel en bedenk hoeveel controle je hebt over je eigen gevoelens.

Oefen deze techniek minstens drie keer.

Misschien komt deze techniek over als een rare oefening maar dat is alleen maar goed. Dit heeft namelijk allemaal te maken met hoe jouw brein werkt. Omdat het nare gevoel dat je had, niets meer is dan een negatief patroon in het brein. Het bewandeld een pad van hersencellen die allemaal informatie aan elkaar doorgeven.

Wat deze techniek doet, is verstoring en een nieuw pad aanleggen, zodat de hersencellen dit pad gaan volgen en dus nieuwe informatie door gaan geven.

Techniek 2 - Stoppen met piekeren

Wanneer jij over iets nadenkt, doe je dat waarschijnlijk door tegen jezelf te praten. Je hoort je eigen stem in je hoofd. Vaak als mensen problemen hebben, praten ze op een strenge manier tegen zichzelf, zoals: “Stel je niet zo aan!”, “Doe niet zo stom!” of “Zie je nou wel, je kan dit helemaal niet”.

Stoppen met dit soort gedachten is een belangrijke stap om te ontspannen en meer controle over jezelf te krijgen. Belangrijk is dat je niet aan de slag gaat met de inhoud van deze stem (gedachten), maar met de toon. De toon van de gedachten bepaalt voornamelijk het gevoel.

De volgende oefening is kort en simpel en kun je snel en op ieder moment toepassen.

 1. Wat zeg je regelmatig tegen jezelf wanneer je spanning ervaart, negatief of onzeker bent? Stel je eens voor hoe je dit altijd doet. En merk ook op, op welk toontje je dit doet.
 2. Zeg dit nogmaals tegen jezelf, maar dit keer met je meest sexy, zwoele stemmetje… En probeer het ook een met Mickey Mouse.
 3. Merk nu op wat er gebeurt met je gedachtes. Je zal merken dat het al snel een belachelijke bedoening wordt om zo te denken. Nu je deze oude gedachtes belachelijk hebt gemaakt vervang je deze door positieve goede gedachtes. Hiervoor neem je precies het tegenovergestelde van de eerste gedachte.

Je zult merken dat deze positieve krachtige gedachtes een positieve invloed. Hoe meer je deze gedachtes denkt, hoe beter het gaat. Je hebt bijna 60.000 gedachtes op een dag. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat dit vooral positieve gedachtes zijn! Zorg dat je piekeren en nare gedachten met deze techniek stopt, zodra je je bewust bent dat je dit doet.

Pas deze techniek elke keer toe. Wees je bewust van je toon en wees aardig tegen jezelf. Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend(in) praat. Ook daar ben je aardig tegen.

Techniek 3 - Nare herinneringen

Een herinnering ligt verspreid opgeslagen over je hersenen. Wat je zag, wat je voelde, wat je hoorde. We weten nog steeds niet hoe het brein van al deze apart opgeslagen delen één geheel maakt. Het is wel bekend dat wanneer we iets herinneren, dat die delen van het brein instabiel worden, waardoor er verstoringen van herinneringen optreden.

Deze techniek helpt je om de negatieve herinneringen los te laten. Als je vaak nare herinneringen van vroeger weer naar boven laat komen doe je dit waarschijnlijk door het zien van de dingen die je daar toen zag. Je maakt als het ware een soort film in je hoofd van alles wat er gebeurt is.

Het belangrijkste is dat jij je realiseert dat die nare periode nu echt voorbij is. Het mooie van het verleden is dat het voorbij is en dat je dus zelf kan beslissen hoe je daar nu mee om gaat.

 1. Denk aan een moment uit je verleden waar je regelmatig aan denkt en je naar bij voelt. Je herinnert het je waarschijnlijk als een film.
 2. Voor dat moment, was er waarschijnlijk een moment dat je je goed voelde (een paar minuten daarvoor, of een dag. Dit is beeld 1. Na de gebeurtenis zelf was er ook weer een moment waar je weer helemaal ok was en je je prima voelde. Dit is beeld 2.
 3. Stel je voor dat je in een bioscoop zit en op het scherm zie je een stilstaand zwart-wit beeld waarin je jezelf ziet in beeld 1. Zweef uit je lichaam en naar de projectiekamer hoog achter in de zaal. Hier kun je naar jezelf kijken terwijl je naar jezelf kijkt – hier zie je jezelf in de zaal zitten terwijl je naar het stilstaande beeld op het scherm kijkt.
 4. Maak nu van het stilstaande beeld op het scherm een zwart-wit film en laat die nu afspelen tot vlak na de gebeurtenis (beeld 2) TERWIJL je naar jezelf op de eerste rij kijkt! Op het einde zet je de film op pauze.
 5. Zweef nu in jezelf in de zaal en vanuit de zaal in jezelf in de film. Spoel nu de film terug in KLEUR, met een circusmuziekje. Alles in de film gebeurt nu omgekeerd. Mensen lopen achteruit en praten raar. Wanneer je aan het begin bent (beeld 1), ga je in 1 keer terug naar het eind (beeld 2) en spoel je film nog een keer terug, maar nu 2x zo snel.

Herhaal nog een keer met 5x zo snel en 10x zo snel. Stap dan aan het eind weer uit de film. Zie je zelf met een goed gevoel de bioscoop uit lopen en gooi de deur krachtig dicht!

Probeer tevergeefs terug te denken aan de oude herinnering en het oude gevoel te voelen. De meesten merken dat het moeilijk is. Herhaal de oefening als je het meer wil neutraliseren.

Plan van aanpak

De belangrijkste persoon in jouw leven ben jij zelf. Het is daarom verstandig om te leren je zoveel mogelijk goed te voelen. Je goed voelen is een proces wat net als elke andere vaardigheid te leren is door veel te oefenen. Je hebt nu 3 krachtige technieken in handen. Wel is het goed om je te realiseren dat lezen van papier een beperkte manier is van informatie overdragen.

Belangrijke elementen zoals tonaliteit, beelden en gevoel, ontbreken. Het beste kun je deze technieken leren tijdens een cursus. Dit werkt zo goed dat 9 op de 10 mensen uiteindelijk leren om dit helemaal goed te doen. Wanneer jij deze technieken goed onder de knie hebt gekregen, kun je letterlijk negatieve patronen vervangen door positieve nieuwe patronen.

En nare gevoelens dus helemaal laten verdwijnen. Dit voorkomt niet dat er nooit meer nare dingen gebeuren, maar je leert wel hoe je daar beter mee om kunt gaan.

Ervaring toont aan dat deze technieken het beste effect hebben wanneer jij het probleem helemaal zat bent en er echt van af wilt. Dus oefen en gebruik de technieken ook echt! Alleen dan werkt het. Ga situaties niet bewust opzoeken of vermijden. Wanneer het een keertje mis gaat, gaat het een dagje later weer helemaal goed.

Werkt het dan altijd en voor de volle 100%? Ik kan natuurlijk niet garanderen dat het voor iedereen altijd werkt, maar in 90% van de gevallen werkt het prima.

De volgende stap is nu aan jou…

Wanneer jij de volgende stap wilt gaan zetten om meer rust, zelfvertrouwen en ontspanning te ervaren, dan kan ik het volgende voor je
betekenen; een maandelijks 1-op-1 coachingstraject. Hierbij gaan wij 1 op 1 aan de slag en begeleid ik jou om jezelf te helpen het
probleem op te lossen, zodat jij je met meer rust en zelfvertrouwen, simpelweg fantastisch kunt gaat voelen.

Waarom zou je nog langer wachten, als je ook nu al de volgende stap kunt zetten?

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen