3 simpele redenen waarom jij stilstaat in je ontwikkeling
15 november 2021 
2 min. leestijd

3 simpele redenen waarom jij stilstaat in je ontwikkeling

‘Het veranderen naar een andere functie leek een grote onmogelijke stap. Zo groot dat ik er ook niet naar op zoek ging. Ik zat vast in mijn huidige functie, waar ik eigenlijk niet gelukkig was. Ik had het gevoel dat ik stilstond in mijn ontwikkeling.’
Aldus één van mijn coachees.


En zij is niet de enige.

40% van de Nederlanders ervaart weinig werkgeluk. De kans is groot dat zij stilstaan in hun ontwikkeling. Zij worden geleefd door hun dagelijkse routine, de waan van de dag. Dat geeft ze houvast en veiligheid. Maar geen beweging. Geen ontwikkeling. Het ontevreden gevoel wordt al snel weggedrukt. Om over te gaan tot de waan van de dag.

Iets anders doen dan anders, is nieuw en dus spannend. Doordat je al langer stilstaat in je ontwikkeling, voel je je onzeker over jezelf, weet ik uit eigen ervaring! Deze onzekerheid geeft een extra spanning, waardoor verandering nog moeilijker wordt.

Stilstand is dan ineens achteruitgang.

Niet fijn voor jou en niet fijn voor je werkgever.

3 redenen waarom jij stilstaat in je ontwikkeling

1. Gewoontegedrag, 80% - 90% doen we uit gewoonte.

Leven en werken doen we op de automatische piloot. Dat betekent dat je brein niet hoeft na te denken bij alles wat je doet. In feite bespaar je daarmee dus energie. Wanneer jij je laat leiden door deze onbewuste processen, dan is de kans groot dat je je wel bewust bent dat je iets wilt, maar je het toch niet doet. Wil je wel iets veranderen in je gedrag, en het óók doen, dan moet je dat bewust doen én blijven herhalen. Want een gewoonte veranderen duurt 100 (!) dagen. Dan slijt het er weer in en heb je je het nieuwe gedrag ‘eigen’ gemaakt.

2. Angst, voor wat er zou kunnen gebeuren.

We hebben geen glazen bol. We weten wat we hebben, maar niet wat we (kunnen) krijgen. En hoe langer jij stilstaat, hoe minder jij ervaart dat je niet bang hoeft te zijn om niet te weten wat er in de toekomst is. Onze ‘Wat als …’ gedachten komen vanuit een wilde fantasie over alles wat er fout zou kunnen gaan. Soms gebaseerd op directe ervaringen uit het verleden. Soms uit een diepgewortelde onzekerheid. Om deze angst achter je te kunnen laten is het van belang om te zorgen voor positieve ervaringen. Zodat je gaat vertrouwen op je acties in het nu. Zonder angst voor het onbekende.

3. Beperkende overtuigingen, zoals: ‘Ik kan het niet’.

Beperkende overtuigingen maken je onzeker. Ze houden je gevangen. Je komt niet in beweging, omdat jij jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent, iets niet kan, of dat anderen er iets van vinden. In de loop van de jaren zijn deze overtuigingen er bij jou ingeslopen. Jij bent daarin gaan geloven. En dus doe je niets of probeer je niets. En zie daar de negatieve cirkel. Je probeert niets, je blijft in de automatische piloot hangen, je vergroot je angst.

Tot slot

Het valt niet mee om vanuit stilstand in beweging te komen. Maar besef dat er zonder actie geen beweging is. Met andere woorden: Jij bent aan zet! Sta even stil (niet te lang ) bij wat jij wilt en geloof in jezelf. Jij kan namelijk meer dan je denkt. Ik geloof in jou! Wil jij jezelf graag verder ontwikkelen op het gebied van mindset persoonlijke ontwikkeling? Plan dan GRATIS en geheel vrijblijvend een 1-op-1 coachingscall in.

Tijdens deze 1-op-1 coachingscall ga ik samen met jou kijken op welke vlakken van mindset en persoonlijke ontwikkeling jij meer hulp en ondersteuning kunt gebruiken.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen