Zo los je in 5 eenvoudige stappen een ruzie op!
04 november 2021 
7 min. leestijd

Zo los je in 5 eenvoudige stappen een ruzie op!

Herken je dat machteloze gevoel? Het gevoel dat het anders zou moeten en kunnen?! Een ruzie is niet waar je op uit bent en toch zit je er soms middenin. Het overkomt ons allemaal. In je familie of op je werk. Vaak los je een ruzie op en kun je verder. Maar soms blijft er iets hangen.
Het voelt niet goed. Het stroomt niet. Er blijft ruis op de lijn. Er zijn ook andere situaties waarin je je machteloos kunt voelen.

Denk bijvoorbeeld aan ziekte of overlijden. Pijnlijke gebeurtenissen die je niet kunt voorkomen. Je bent misschien aan het overleven, maar niet echt tevreden. Je wilt het wel anders maar op de één of andere manier lukt het niet. De angel is er dan niet uit, het probleem is niet echt opgelost.


De oplossing ligt binnen bereik

Onbewust zoeken we de oplossing van het probleem buiten ons zelf. Zo dacht ik dat ik mensen en de wereld kon veranderen. Maar mensen veranderen niet omdat ik dat wil. Ik kan wel zèlf degene zijn die iets verandert. Door mijn probleem, mijn machteloze gevoel, zelf op te lossen. Dat is een stuk eenvoudiger en daarmee verandert gek genoeg, de wereld om mij heen. Ik voel me vrij en tegelijkertijd weer verbonden met anderen. Win-win.

Wanneer jij jouw probleem wilt oplossen, zodat jij

  • je gehoord voelt
  • begrepen wordt
  • je doelen bereikt
  • je vrij voelt en verder kunt
  • zonder last van welk probleem ook?

Lees dan verder vanuit de gedachte: Wat kan dit voor mij betekenen? Wat kan ik hier van leren? Wat zou ik het liefste willen?

'Het is de weg die het verschil maakt, met het doel voor ogen'

Oplossen is de kunst

Wanneer je je rot voelt, machteloos, eenzaam of alleen, dan ervaren we dat als een probleem dat opgelost moet worden. Mensen om je heen zien dat ook en willen je graag helpen. Je krijgt adviezen en tips. Maar helpt het? Is het de oplossing? Ben je tevreden? Veelal is het -hoe goed bedoeld ook- een schot hagel waar je niet veel aan hebt.

Wanneer je in staat bent bij jezelf de angel uit het conflict te halen, dan is er ruimte om het echt en naar tevredenheid op te lossen. Dat is transformatie. Het gevoel dat je kent als “het kwartje dat valt”. Ineens begrijp je het. Je voelt je weer vrij en gek genoeg ook weer verbonden met de ander. De last is er niet meer. Je bent niet meer afhankelijk van de ander of de situatie. Je kunt weer verder. Het probleem is echt opgelost.

Van wie is jouw gevoel?

Gekke vraag misschien, maar ik denk dat je begrijpt dat jouw gevoel inderdaad van jou zelf is. Je hebt duizenden gedachten per dag. Je bent je slechts bewust van een klein percentage. Je kunt het vergelijken met een ijsberg. Het grootste gedeelte van de ijsberg bevindt zich onder water. Je ziet het niet, maar het is er wel. Zo is het ook met onze gedachten. De meeste gedachten zijn onbewust. Bewust of onbewust: jouw gedachten bepalen jouw gevoel.

Wie is verantwoordelijk voor jouw gevoel?

In een conflictsituatie weet je zeker dat jij je rot voelt door wat er is gebeurd, of door wat de ander heeft gezegd of gedaan. Is de ander ook verantwoordelijk voor jouw gevoel? Wanneer je beseft dat jouw gedachten echt alleen van jou zijn. Dan weet je ook dat jouw gevoel, jouw probleem, alleen van jou is, helaas. Dat is misschien het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat jij jouw probleem kunt oplossen op een manier waarmee jij tevreden bent.

En daar heb je de ander niet voor nodig. Dat vraagt wel iets van je. Want zeg nou zelf, is het niet lekkerder om de ander de schuld te geven? Maar lost het iets op? Gaat je rotgevoel, je onmacht daarmee weg?

De "angel" verwijderen

Ben je bereid om naar jezelf te kijken, om te onderzoeken waardoor je onbewust het probleem in stand houdt, dan kun je de 'angel' uit het conflict te halen. Dat vervult, geeft je een goed gevoel. Dat werkt allereerst voor jezelf en daardoor ook voor anderen. Het begint allemaal bij jezelf. En dat is wel zo prettig, want dan kun je er ook echt iets mee.

Vijf stappen naar de oplossing

1. Wil jij het anders?

Gelukkig zijn willen we allemaal. Een conflict doorkruist het geluk.
Commitment, de wil en de bereidheid om het op te lossen, is de basis voor succes. De sleutel naar een echte oplossing.

Vandaar deze vraag: Wil jij het anders?

JA, ik wil het anders!
Ik wil van mijn probleem af.
Ik wil een oplossing waar ik tevreden mee ben.

2. Wat is er gebeurd?

Wanneer je je machteloos voelt, iets als een conflict ervaart, dan loop je vast in je eigen gedachtepatroon.
Om dat te ontrafelen kijken we eerst naar wat er is gebeurd en daarna naar wat jou heeft geraakt.

Benoem de feiten aan de hand van de volgende vragen.
Wat is er gebeurd? Wat is er gezegd? Wanneer gebeurde het?
Wie was er bij betrokken? Waar vond het plaats?

3. Wat raakt je het meest?

Beschrijf al je gevoelens. Jouw boosheid, onmacht, verdriet, frustratie, gevoelens van alleen-zijn, alles wat voor jou belangrijk is. Neem jezelf daarin serieus.

Wat vind je van de ander?

Als je eerlijk bent, ook al heb je begrip? Het is niet erg om boos te zijn, ook op iemand die je graag mag of waar je van houdt.

En wat vind je van jezelf?
Wanneer jij niet begrepen wordt en het niet duidelijk kan maken? Wanneer jij niet bij machte bent om het op te lossen? Wanneer jij het idee hebt dat je tekort geschoten bent of hebt gefaald?

4. De angel

Om bij de angel te komen, dien je de feiten te onderscheiden van de betekenis die je er aan hebt gegeven. De angel ontdek je via deze cirkels. In de linker cirkel beschrijf je alleen de feiten. In de rechter cirkel de betekenis die je er aan hebt gegeven.

De angel is het oordeel dat je over jezelf hebt geveld, geheel onbewust. Je denkt dat er iets mis is met jou. Alsof je niet goed genoeg bent. Kun je zien dat dit jouw gedachte is en dat deze gedachte jouw gevoel bepaalt?

Van welke kant bekeken?

Wanneer je naar een kopje kijkt, kun je maar één kant van het kopje tegelijkertijd zien. Is het een kopje met of zonder oor? Het is maar van welke kant je er naar kijkt.

Zie jij jezelf alsof je niet goed genoeg bent, dan is dat op dat moment ook echt waar. Je voelt het zo. Maar is het ook echt waar? Heeft de ander dat gezegd? En ook al is het gezegd, is het dan waar? Of is het een mening? Zie je de ander als de veroorzaker van jouw gevoel, dan is de ander ook „niet goed”. Is dat waar? Of is dat ook een mening? Zou het kunnen dat de ander ook maar één kant ziet?

Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, dat begrijpen we allemaal. We zijn niet gek. Het is jouw oordeel over de gebeurtenis, wat jouw gevoel heeft bepaald en nog steeds bepaalt. Dat gevoel kun je veranderen, door er anders naar te kijken. Het lijkt alsof je geen keuze hebt, dat je er maar mee moet leven. Alsof je moet wachten tot de tijd de wonden heelt. Je hebt wel een keuze, je hoeft niet te wachten. En dat is wel zo prettig!

5. Actie!

Aan de gebeurtenis zelf kun je niets veranderen, wel aan de betekenis die je eraan geeft. Wanneer jij begrijpt dat jouw gedachten allemaal van jezelf zijn, dan kun je daar ook verantwoordelijkheid voor nemen. Niemand anders is verantwoordelijk voor jouw geluk. Het is dan niet zo moeilijk om sorry te zeggen voor je eigen gevoel, voor jouw oordeel over de ander en over je eigen gedrag.

Je doet dit voor jezelf. Dat is iets heel anders dan zeggen dat je goed vindt wat er is gebeurd. Dat is niet waar dit over gaat. Je stopt er mee om de ander nog langer te veroordelen voor wat jij fout vindt.

Door je excuus aan te bieden voor je eigen aandeel, jouw gedachten, jouw gevoel en jouw gedrag, voel je je weer vrij. Je doorbreekt de vicieuze cirkel waar je onbewust in bent terecht gekomen. De machteloosheid is verdwenen. Je zit weer aan het stuur van je eigen leven. De wond is echt genezen. En dat maakt een wereld van verschil voor jezelf en voor anderen.

Lukt het niet?

Dan is er niets aan de hand. Dan is het gewoon nog niet helemaal helder. Dat is niet erg. Wanneer je iets wilt zijn er mogelijkheden, elke keer opnieuw. Je staat er niet alleen voor. Bij de Puur Mindset Academy zijn we je graag van dienst om jou daarbij te ondersteunen, zodat jij jouw doel bereikt. En je weer vrij voelt. Mijn missie is verschil te maken zodat mensen zich weer vrij voelen en tegelijkertijd verbonden. Liefde ervaren, gelukkig zijn.

Tot slot

Het is een bijzonder voorrecht om bij te kunnen dragen aan mensen die hun problemen willen oplossen voor zichzelf en daarmee ook voor anderen. Daar heb je lef voor nodig. Ik heb daar enorme bewondering voor en ben ben dankbaar voor alles wat ik hierdoor heb kunnen leren. De essentie die ons verbindt: de behoefte aan vrijheid en toch samen. Ik noem dat liefde. Voel je vrij dit blogartikel in zijn geheel door te sturen naar familie, vrienden, collega’s of kennissen.

De informatie die je in dit artikel hebt gelezen komt deels uit de online cursus "Verbeter je relaties". Dankzij deze cursus heb ik o.a. geleerd hoe ik beter kan communiceren en hoe ik betere keuzes kan maken. Als jij graag jouw relaties wilt verbeteren en problemen op een goede manier wilt oplossen in de toekomst, dan kan ik jou deze online training van harte aanbevelen. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan gerust contact op met mij.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen