Rust in je hoofd en lijf is een belangrijk onderdeel om te ontdekken wat je graag wilt bereiken en om te kunnen focussen met meer ontspanning. Met de 4 makkelijk toepasbare tips in dit artikel wil ik jou meer rust en ruimte in je hoofd en leven laten ervaren zodat vanuit vertrouwen in jezelf jouw leven zelf vorm geeft waarin je doet wat voor jou goed voelt. Niets is zo fijner dan rust en ruimte in hoofd en je leven te hebben om zo de dingen te kunnen doen waar je op wilt focussen en voor jou belangrijk zijn.
Tip 1: Zorg voor minder chaos in je hoofd
Steeds komen er gedachten (of beelden) en die leiden tot nieuwe gedachten. Je denkt vaak diep na wat voor oplossingen er zijn of wat iemand kan denken of gaan zeggen. Bepaalde gedachten kunnen je helemaal meeslepen. Voor je het weet zit je je druk te maken om dingen die er nog niet toe doen.
Waarom is een vol hoofd zo lastig?
✓ Het volle hoofd geeft je een gevoel dat het leven ingewikkeld is en dat jij er geen controle over hebt.
✓ Een druk hoofd geeft minder concentratie, je bereikt weinig doordat je gedachten aan de gang blijven gaan.
✓ Wanneer je in je hoofd leeft ben je niet verbonden met het hier en nu, daardoor minder bewust wat er in je omgeving afspeelt en met wat je bezig bent.
✓ Een vol hoofd geeft je een gestrest gevoel.
✓ Raakt het overzicht kwijt, alsof je geleefd wordt en het leven even teveel voor je wordt.
✓ Komt niet echt tot rust meer waardoor kwaliteit van leven minder is.
Met een rustiger hoofd kun je:
✓ Beter werken.
✓ Focussen op wat je doet.
✓ Fijner voelen, minder stress
✓ Meer in het ‘hier en nu’ zijn
✓ Richting geven aan je leven met dat wat je gelukkig maakt.
✓ Bewuster keuzes maken
Bewust adem halen geeft ruimte en rust in hoofd en lijf.
Door met je aandacht naar je ademhaling te gaan, is de snelste manier om terug te keren naar het hier en nu en uit je hoofd in je lichaam te komen. Je wordt je bewust van je lichaam maar het brengt ook rust in je hoofd en lijf. Het geeft een gevoel van rust en ontspanning waarbij ook je stress wordt verlaagd. Door een rustige ademhaling ontspant ook jouw onbewuste brein. Het kost je niet veel tijd en is op een simpele manier te doen.
De oefening gaat als volgt:
Adem 4 seconde door je neus in en voel je buik intrekken. Volg je ademhaling naar je buik toe. Wacht 2 seconde en adem dan via je mond weer 6 seconde uit. Bij het uit ademen word je buik weer ‘bol’. Je hand kun je eventueel op je buik leggen om zo de beweging te voelen. Ga niet expres je buik inhouden of weer uitzetten want dan kan je gaan hyperventileren. Wees bewust van je in- en uitademen.
Tip 2: Ontken je eigen gevoelens niet
Soms heb je een emotie van boosheid, verdrietig zijn of onzekerheid. Het geeft een negatieve energie en komt meestal voort uit angst. Je bent gauw geneigd om de emotie snel ‘weg’ te stoppen zodat het er niet meer is. Je gedachten blijven hiermee wel bezig omdat er onbewust een signaal wordt afgegeven die bij het soort emotie hoort.
Vaak heeft er iets in het verleden plaats gevonden met een persoon of situatie waardoor je nu weer getriggerd wordt en daar een emotie aan gekoppeld is. Er ontstaat een soort stresssituatie door het ontkennen van gevoelens. Het geeft onbalans. Deze gevoelens dienen je nu niet meer en kun je veranderen vanuit de persoon die je nu bent.
Door tijd te nemen wat deze gevoelens voor jou betekenen (waar doen ze je aan herinneren) en wat je nodig hebt om het naar een positieve energie (liefde) te brengen, kun je stress, burn-out en jezelf minder begrijpen voorkomen. Je kunt deze emoties ook gaan herkennen en erkennen wanneer je er last van hebt. Door de aanleiding te herkennen van je emotie kun je een verandering aanbrengen.
Door op jezelf te vertrouwen want diep binnen weet je wat goed voor jou voelt en wat je nodig hebt om een verandering in gang te zetten. Zodat je jouw
leven kan leiden zoals jij dat wilt door het gevoel te leven dat je degene al bent die je wilt zijn. Jij kan namelijk zelf bepalen hoe jij je wilt voelen.
Hoe kan je bewust invloed op je gevoel uitoefenen?
De volgende stappen helpen hierbij:
1. Ga naar de kern van het vervelende gevoel
In plaats van afwijzen van een opkomend ‘negatief’ gevoel (twijfel, niet goed genoeg, boos) kun je beter het vervelende gevoel accepteren. Dat gevoel hoort op dat moment bij jou en wanneer je dat afwijst, wijs je dus een op dat moment een belangrijk stuk van jezelf af. Ren er niet voor weg. Maar geef het toestemming om er te zijn, erken het en laat het toe. Voel wat het met je doet.
2. Waarom triggert dit jou? Waar komt het vandaan?
Waar doet dit gevoel jou aan herinneren? Wanneer je bewust wordt welk gevoel is gekoppeld uit iets, vaak uit het verleden, kun je besluiten dat je nu dat niet meer nodig hebt. Je bent nu in een andere situatie dan toen. Je kunt zelf steeds in het NU opnieuw besluiten een ander gevoel te verkrijgen wat jou positieve gevoelens geeft. De oude dienen je niet meer en is vaak ontstaan als onderliggende gevoel van angst. Maar die angst is NU niet meer nodig want de situatie is vanuit het verleden.
3. Stel dan jezelf de vraag: “Wat heb ik nodig om mij weer goed te voelen?”
Dus door te voelen wat je nodig hebt om een bepaald gevoel of situatie te veranderen, waarbij je goed voelt kun je daarvoor bewust actie op gaan ondernemen. Hiermee erken je je gevoel maar je bent niet je gevoel. De energie in je lichaam reageert hier op en verandert van een angst (negatieve energie) naar liefde ( positieve energie) wanneer jij erkent wat je daarvoor nodig hebt. Alleen jij kunt bepalen wat je op dat moment nodig hebt, niemand anders. Zo blijf je trouw aan jezelf en dat ‘straal’ je ook naar anderen uit.
4. Pas bewust het gevoel aan, het vertrouwen op jezelf
Je hebt dus altijd een keuze om jouw gevoel aan te passen waarbij je weer vooruit kan gaan want je hoeft niet te blijven hangen in iets waar je niet goed bij voelt en ooit in het verleden heeft plaats gevonden. Het kan zijn dat je naar muziek wilt luisteren die jou het juiste gevoel geeft of iemand vertellen hoe je wilt dat met jou wordt omgegaan (je grens stellen).
Hierdoor komt er ruimte voor verandering, om je beter te gaan voelen en jouw doelen te behalen waar je naar verlangt. Het wil niet zeggen dat er geen ‘vervelende’ gevoelens meer zullen komen wanneer er iets gebeurd. In het begin is dit misschien lastig maar je zult merken dat wanneer je dit echt bewust en goed toepast, het vervelende gevoel snel verdwijnt doordat je bewust een ‘fijner’ gevoel actie hierop onderneemt voor verandering.
Sterker nog, hoe vaker je het toepast, des te beter het gaat werken. Door jezelf beter te leren kennen hoe je op situaties reageert, daar weer actie op te ondernemen, kun jij meer focus hebben op de dingen die jij het liefst echt zou willen doen. Vertrouw op jezelf!
Tip 3: Schrijf voor jezelf een nieuw verhaal
Geef zelf richting aan je leven door het te beschrijven. Door te schrijven wat je wel wilt kun je aan je hersenen een doel geven om naar toe te werken. Ze zijn daardoor meer ontspannen. Het schrijven kun je op elk gebied van wat je wilt veranderen toepassen.
Je gedachten zijn niet de werkelijkheid, maar door je gedachten wordt jouw werkelijkheid gecreëerd.
Diep vanbinnen, vanuit je hart, onderbuik, intuïtie, ziel of hoe je het ook noemt weet je waar je blij van wordt, maar je hoofd komt gelijk met tegenargumenten waarom het wel of niet gaat lukken….Het wordt als fantasie ervaren en hoe kun je dat nu waarmaken….Het onderbewustzijn is gewend een bepaald ‘programma’ op te starten om jou te beschermen wanneer je iets nieuws wilt beginnen… Daar zit het aangeleerde gedrag en aannames (overtuigingen)

Door je gedachten vanuit je hart te beschrijven wat je graag wilt (naar verlangt) kun je aan je hersenen een ander signaal afgeven om het nieuwe waarnaar je verlangt werkelijkheid te laten worden. Dus alles opschrijven zoals je ook dagdroomt over dat wat je graag wilt en de ‘ja- maar’ loslaten. Door te schrijven en dit geregeld te lezen (liefst iedere dag) worden je hersenen ‘gereset’. Je krijgt een ander bewustzijn (dat brengt wat je wilt tot leven).
In de psychologie noemen ze dit ook wel ‘priming’. Priming is een onbewuste vorm van leren. Priming kan ingezet worden om jezelf te beïnvloeden om bepaalde positieve veranderingen in jouw gedrag en leven te laten vertonen. Je ontwikkelt dus nieuwe gewoontes. Je onderbewustzijn maakt namelijk geen onderscheid tussen oud gedrag/gedachten en nieuw gedrag/gedachten waardoor jouw hersenen hierdoor een nieuw signaal afgeven waarop jij gaat handelen.
De gedachten die bij jouw nieuwe verhaal horen geven dan het juiste gevoel af om te gaan handelen. Gedachten kun je namelijk zelf kiezen of je ze wil gebruiken, loslaten of op concentreren. Kies datgene waarbij je je goed voelt. Let tevens op de woorden die je gebruikt.
Want wanneer jij je gevoel leeft in degene die je wilt zijn, zal je het zijn en daar naar handelen (door actie te ondernemen) de dingen voor elkaar te krijgen om zo je doel te bereiken. Je zult dus inderdaad ook actie moeten ondernemen om de verandering ook daadwerkelijk plaats te laten vinden. Van alleen je verhaal lezen zal er niet veel gebeuren. Wel zal je situaties op je pad krijgen die je naar je doel zullen brengen omdat jouw bewustzijn hier mee bezig is.
Denk bijvoorbeeld maar aan wanneer je een rode auto wilt kopen, dan zie je ‘ineens’ alleen maar rode auto’s…Maar om deze te kunnen kopen zul je
dus wel iets moeten ondernemen.
Het schrijven
Starten met ‘oude’ verhaal
Met het opschrijven zoals de situatie nu is wat je graag wilt veranderen, waar je niet goed meer bij voelt. Bijvoorbeeld als jouw voornemen is om vaker te relaxen en te ontstressen, dan schrijf je in je verhaal van nu: waarom je vaak gestrestst bent, wat je dan gaat doen en waarom het voor jou moeilijk is om te ontspannen.
Herschrijven
Daarna ga je jouw verhaal herschrijven en ombuigen naar wat je wel wilt. Beschrijf een ontspannen versie van jezelf, die de tijd neemt voor zichzelf en geniet van het leven. Die slim omgaat met alledaagse spanningen en zaken weet te relativeren. Zie dit ook voor je zoals het echt zou zijn, wees die persoon al: hoe voel je, wat doe je, wie zijn erbij je, welke omgeving zit je, enzovoort. Beschrijf het dus of het al realiteit is en ervaar het wenselijke gevoel daarbij want daar reageert jouw onderbewustzijn op.
Herlezen (priming) en actie nemen
Dit nieuwe verhaal kun je steeds herlezen zonder daar gelijk je oordeel erop los te laten zoals van: ‘dit gaat toch niet lukken’. Door het steeds te herlezen raakt jouw onderbewustzijn gewend aan het nieuwe verhaal wat jij voor jou belangrijk vindt. Daar waar jij je goed bij voelt. Hierdoor word je je bewust waar je heen wilt met jouw leven en je handelen hierdoor ook aanpast om dat te bereiken. Je gaat namelijk daardoor de acties doen die nodig zijn om jouw nieuwe situatie te bereiken.
Tip 4: Niet denken dat je van alles moet.
Door alles van jezelf te moeten creëer je onrust in je hoofd en lijf. Moeten is vaak een gevoel dat ontstaat door wat anderen zeggen of kunnen denken volgens jou. Aanpassen komt dan ook gauw om de hoek kijken. Je kunt ook de lat voor jezelf te hoog leggen doordat je van jezelf van alles moet. Dit geeft onrust in je hoofd en er wordt een ‘seintje’ vanuit de hersenen doorgegeven wat door jou als een ‘negatief’ gevoel wordt ervaren.
Het negatieve gevoel kan je veranderen door moeten te verruilen voor mogen/willen. Dit geeft een ander soort ‘seintje’ vanuit je hersenen waardoor hetgeen wat je gaat doen als ‘positiever’ wordt ervaren. Dus bijvoorbeeld je moet naar je studie/werk. Vervangen naar je mag/wilt naar je studie/werk. Het wordt dan jouw keuze en niet iets dat als opgelegd voelt.
Moeten geeft onrust vanuit het hoofd. Mogen zorgt voor een positiever effect op hoofd en lichaam. Doe wat jij zelf mag en niet omdat anderen er iets van kunnen denken. In je hoofd geeft dit een positiever effect voor je lichaam.
Tot slot
Heb je wat aan de tips gehad? Ben je erachter wat je eigenlijk diep van binnen wil maar durf je de verandering niet aan? Of heb je helemaal geen idee maar wel de behoefte om een verandering in gang te zetten omdat je het niet meer wilt zoals het nu gaat? Ik bied je de hulp hiervoor aan want je hoeft het niet meer alleen te doen. Heb ik indertijd ook niet gedaan en wanneer ik nu nog hulp nodig heb, zoek ik die ook op. Nu nog steeds wanneer ik ergens tegen aan loop. Hulp zoeken is geen zwaktebod.
Boek een 45 minuten gratis coaching sessie online via Zoom. Je ontvangt dan van mij minstens 2 waardevolle tips die toepasbaar zijn op jouw persoonlijke situatie.