
Of je nu ondernemer bent, manager of medewerker, er zit meer potentie in jezelf en in je bedrijf dan dat er nu geactiveerd is. Hoe ik dat weet? Kijk maar eens naar deze onderzoeksresultaten:
- In Nederland is slechts 9% van de medewerkers echt betrokken bij zijn werkgever en het werk dat hij doet.
- Betrokken medewerkers leveren vier keer zoveel toegevoegde waarde als niet betrokken medewerkers.
Ik zou zeggen: het is een eenvoudig rekensommetje om het onbenutte potentieel in je bedrijf in kaart te brengen. Toch is groei een natuurlijk proces en streeft ieder mens ernaar om zichzelf te verbeteren in verschillende opzichten. Het is de wet van overleving van de sterkste.
Wil jij deze groei ook ervaren? Wil jij het onbenutte potentieel in jezelf en in je bedrijf vergroten, het werkplezier en de betrokkenheid vergroten en daardoor als vanzelf ook betere bedrijfsresultaten bereiken? Gefeliciteerd! Je hebt in de gaten waarom persoonlijke ontwikkeling en groei belangrijk is.
Dit blogartikel is geschreven om jou te helpen bij je eigen persoonlijke groeiproces. Maar je kan het natuurlijk ook inzetten om je medewerkers te helpen groeien. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips om door middel van persoonlijke groei zakelijk resultaat te behalen. Je groeit zelf of je helpt je medewerkers groeien en daardoor zullen je bedrijfsresultaten verbeteren. Dat is dus een win-win situatie.
Ik geloof niet in theorieën alleen. Een theorie, of de ervaring van een ander, is namelijk zelden één-op-één te kopiëren op jouw situatie. Ik geloof veel meer in de praktische uitvoering van kennis, theorieën en ervaringen. Door meteen iets in de praktijk toe te passen, ben je namelijk in staat om het geleerde direct aan jouw persoonlijke situatie te koppelen.
Om deze koppeling te bereiken, geef ik je bij iedere tip ook een praktische opdracht. Deze opdracht is bedoeld om de tips direct in jouw praktijksituatie toe te passen. Als je de tips opvolgt, zal groei je makkelijker afgaan en vanzelf je tweede natuur worden.
Zie onderstaande tips en opdrachten daarom als een persoonlijke ontwikkeling training. Ik geef ook genoeg persoonlijke ontwikkeling voorbeelden, waardoor het makkelijk te begrijpen is.
Tip 1: Wees bewust over je eigen handelen en denken (en zo doe je dat)
Het eerste wat nodig is om persoonlijk te kunnen groeien is je bewust zijn van je eigen handelen en denken. Veel mensen leven als het ware 'op de automatische piloot'. Zonder je bewust te zijn van wat je doet, laat staan te weten waarom je iets doet, zul je nooit kunnen groeien. Groei is namelijk een bewuste keuze.
Je kiest ervoor om bepaalde dingen niet meer te doen en andere (nieuwe) dingen juist wel te doen. Zonder bewustwordingsproces zal er zelden persoonlijke groei zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf bewuster te zijn, zodat je jouw persoonlijke ontwikkeling kunt stimuleren.
Waarom is ‘meer bewustzijn’ belangrijk?
Te veel handelen 'op de automatische piloot' kan gevaarlijk zijn. Denk maar eens aan die keren dat je je op weg naar je werk of je huis ineens besefte dat je al was waar je moest zijn. In gedachten was je met heel andere dingen bezig dan met de weg en het verkeer, omdat je diezelfde weg al zo vaak gereden had en ieder stoplicht en iedere bocht en kruising uit je hoofd kende. Toen je op de plaats van bestemming was, bekroop je een ongemakkelijk gevoel. Je beseft dan wat er allemaal fout had kunnen gaan.
Hoe zorg je voor een beter bewustzijn?
Het is niet alleen veiliger om je bewust te zijn van je denken en handelen, het geeft je ook inzichten. Je zult vanzelf gaan merken wat je energie en plezier geeft en wat je juist energie kost. Voor persoonlijke groei zul je een bewuste keuze moeten maken om de zaken die veel energie kosten niet langer (zelf) te doen. Focus je in plaats daarvan vooral op de zaken die je energie en plezier geven. Dat past namelijk een stuk beter bij jou.
Dat wil niet zeggen dat je alleen maar dingen mag blijven doen die je nu gemakkelijk afgaan en dus al kunt. Iets nieuws aanpakken geeft spanning en onwennigheid. Maar daarbij voel je dat er uitzicht is op een bepaald gevoel van succes. Voor persoonlijke ontwikkeling is het zelfs belangrijk om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen. Je zult jezelf volmaakt voelen wanneer je nieuwe doelen bereikt en nieuwe ervaring opdoet.
De eerste stap om je bewust te worden van wat je doet en waarom je het doet, is het stellen van een simpele vraag: waarom?
- Waarom doe ik dit en waarom doe ik dit juist op deze manier?
- Waarom is dit belangrijk voor me en waarom doe ik het niet anders, beter, sneller, makkelijker?
Kijk verder dan het eerste antwoord dat in je opkomt en stel ook daarover de vraag 'Waarom?'

Opdracht 1 - Zo wordt jij meer bewust over je handelingen en denken
- Kijk eens bewust terug naar de dag die je vandaag hebt doorgemaakt en schrijf een aantal belangrijke handelingen op die je 'op de automatische piloot' hebt gedaan.
- Schrijf op wat je anders had kunnen doen om diezelfde handeling mogelijk beter, sneller of makkelijker te doen. Ik denk dat je wel eens tot verrassende ontdekkingen kan komen.
- Door dit op regelmatige basis te doen ga je in je dagelijkse leven veel bewuster om met de dingen die je doet. Het zal je leven een stuk aangenamer maken.
Tip 2: Creëer de juiste mindset voor persoonlijke groei en ontwikkeling
De juiste mindset voor groei is een positieve mindset. Wat dat inhoudt? We leggen in de huidige afreken-maatschappij te veel aandacht bij alles wat er niet goed gaat. Dat belemmert groei. Als je wilt groeien laat je het negatieve los en je richt je op het positieve. Je kijkt naar kansen en je focust vooral op wat goed gaat. Bewust handelen draagt al enorm bij aan een positieve mindset. Je maakt zo een bewuste keuze om vooral positieve dingen te doen die je energie geven.
En energie geeft een positieve impact aan groei. Ook is het belangrijk om bewust stil te staan bij alle positieve dingen en die ook duidelijk te registreren. Door te merken wat iets positiefs met je doet, draag je actief bij aan je positieve mindset. Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je je blind moet staren op alleen maar positieve dingen en zaken die je energie kosten direct moet laten vallen.
Alleen jij bepaalt in welk tempo je je mindset laat veranderen. Dat werkt namelijk beter voor jezelf. Het voelt dan natuurlijker en minder 'gemaakt'. Je merkt vanzelf wel of dat langzaam of snel is.
Opdracht 2 - Zo creëer jij een positieve mindset
- Neem een notitieboekje en schrijf daar iedere dag minimaal drie positieve dingen in die je die dag hebt ervaren.
- Dit doe je ook aan het einde van de week, waar je drie positieve dingen over deze week opschrijft.
- Door dit iedere dag en week te doen en minimaal iedere week ook je aantekeningen terug te lezen, ga je vanzelf heel bewust letten op alle positieve dingen om je heen.
Tip 3: Vertrouw meer op je gevoel
Je moet niet alleen geloven dat je iets kunt. Nee, je moet er van overtuigd zijn en het ook voelen! Voelen in heel je lijf.
Ben jij meer een denker of een voeler? Vertrouw jij meer op je verstand of op je gevoel? Voelen is iets wat veel mensen in de loop van de tijd hebben afgeleerd. Het rationele verstand heeft de overhand gekregen in onze snel veranderende en kritische maatschappij.
Als je kijkt naar de menselijke evolutie, is de ontwikkeling van het verstand maar een recente ontwikkeling. De mens heeft al veel langer vertrouwd op instinct en gevoel. Dat heeft ons gebracht tot waar we nu zijn, dus dat is iets wat we mogen koesteren.

Hoe kunnen aanvoelen of iets goed of slecht is?
Je kent dat vast wel: die knoop in je maag als je iets ongemakkelijks of gevaarlijks gaat doen. Of een gezonde spanning in je spieren, alsof je lichaam staat te trappelen om aan de slag te gaan bij iets leuks en positiefs. Je voelt wat je zou moeten doen, maar toch twijfel je. En achteraf denk je dan: "Ik wist wel dat ik het anders had moeten aanpakken!", maar eigenlijk bedoel je: "Ik voelde dat ik het anders had moeten aanpakken!".
Een belangrijke vooronderstellingen binnen het Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) is: het lichaam reageert eerst. Vaak ben je met je verstand nog bezig bent om te beredeneren of je iets wel of niet zal doen (je zoekt vergelijkbare ervaringen op in je geheugen en weegt voors en tegens af), terwijl je lichaam allang weet of je het moet doen.
Luister eens met meer aandacht naar je eigen lijf en je gevoelens en vertrouw daarop. Je zal hierdoor minder vaak in een dilemma terecht komen waarbij verstand en gevoel (lijnrecht) tegenover elkaar staan. Je oerinstinct, je gevoel, heeft namelijk vrijwel altijd gelijk.
Hoe luister je naar je gevoel?
Hoe doe je dat dan precies, dat luisteren naar je gevoel? Je kan natuurlijk een mindfulnesstraining volgen of een bezoek (of meer) brengen aan een haptotherapeut. Ik raad je van harte aan om dat een keer te doen en te ervaren of het ook iets voor jou is. Er zijn genoeg persoonlijke ontwikkeling coaches die je hierbij kunnen helpen. Maar je kan het ook eerst zelf gaan onderzoeken.
Oefen een paar keer heel bewust met het luisteren naar je lichaam (zie opdracht). Je zal merken dat je daarna in je dagelijks leven gemakkelijker en sneller op je gevoel leert vertrouwen.
Opdracht 3 - Zo ontspan je jezelf en voel je wat je lichaam zegt
- Ga op een rustige plek ontspannen zitten of liggen.
- Adem een aantal keren diep in en uit en maak je hoofd leeg. Je hoofd leegmaken doe je door niet aan alledaagse beslommeringen te denken. Roep voor jezelf in plaats daarvan bijvoorbeeld het beeld op van een prachtige leeg strand met een kalme zee of een prachtig vergezicht dat je ooit op een vakantie bent tegengekomen. Je merkt vanzelf dat je hierdoor tot rust komt.
- Als je tot rust bent gekomen en je hoofd leeg hebt gemaakt, ga je met je gedachten langzaam je lichaam langs. Begin bij je tenen en voel deze bewust. Voelt de druk van sokken of schoenen en voel of je tenen warm of koud zijn.
- Ga dan langzaam omhoog van je voeten en enkels naar je benen. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar andere zaken, probeer dan bewust die lichaamsdelen lichtjes te bewegen en concentreer je op die beweging.
- Wat voel je precies? Is het koud of warm? Zijn je spieren hard of zacht? Ben je daar ontspannen of voel je juist spanning? Ervaar je rust of onrust?
Ga zo heel je lichaam langs van je tenen tot je kruin. Door dit enkele keren rustig te oefenen merk je dat je gemakkelijker spanningen of onrust in je lichaam waarneemt. Dit helpt je om meer op dit gevoel te vertrouwen.
Opdracht 4 - Zo voel je welke beslissing je moet
- Duik bij een lastige beslissing niet meteen in je hoofd om te beredeneren wat de beste keuze is.
- Blijf de te nemen beslissing in je hoofd tegen jezelf herhalen. Dat belemmert het nadenken erover.
- Ga vervolgens met je aandacht naar je lijf. Ga bewust rustig langs heel je lichaam, zoals in de vorige opdracht beschreven. Je voelt vanzelf of er ergens in je lijf spanningen of ongemakken aanwezig zijn.
- Benoem in je gedachten de verschillende keuzemogelijkheden van de te nemen beslissing en concentreer je op de plek in je lichaam waar je spanning voelde. Je zal merken dat bij het benoemen van elke keuzemogelijkheid je lichaam anders reageert.
- Er kan onrust of spanning ontstaan, of juist rust en ontspanning. Zo voel je vanzelf welke beslissing de juiste is om te nemen.
Tip 4: Kom achter je talenten en benoem ze
Weet jij wat jouw talenten zijn? Om persoonlijk te groeien is het belangrijk om dat te weten. Dan bedoel ik niet alleen of je goed piano kan spelen of uitblinkt in tennis. Mijn definitie van talent is net iets anders.
Waar ben je echt goed in, wat gaat je van nature gemakkelijk af én waar hebben anderen iets aan? Een talent waar ook anderen iets aan hebben zorgt ervoor dat niet alleen jijzelf profiteert van je talent. Dat je anderen ook kan helpen met jouw talent is fijn voor die anderen en dat geeft jou voldoening en een gevoel van (eigenwaarde. Eigenwaarde is een belangrijk aspect van groei. Hoe meer eigenwaarde je ervaart, hoe beter je groeit.
Waarom is talenten ontdekken zo lastig?
Kan jij uit de losse pols je belangrijkste talent benoemen? Het lastige aan talenten ontdekken bij jezelf is dat ze meestal zo eigen zijn en dat ze je zo gemakkelijk afgaan, dat je ze niet als iets speciaals ziet. Daardoor ZUL je ze zelf ook niet zo snel als talenten benoemen. Mensen om je heen zijn vaak beter in staat om jouw talenten te benoemen dan dat je dat zelf kan. Vraag de mensen om je heen maar eens naar jouw beste eigenschap.
Hoe kun je je talent ontdekken?
Een andere manier om je eigen talenten te ontdekken is de volgende: ga eens na welke eigenschappen van anderen jou enorm irriteren. Ja, komt er al wat naar boven? Vaak is het tegenovergestelde van zo'n irritante eigenschap jouw talent. Ben je snel geïrriteerd door chaotische mensen, dan is jouw talent misschien wel organiseren of structureren. Ben je snel geïrriteerd door mensen die alleen maar blijven praten, dan is jouw talent misschien wel dat je heel goed kunt luisteren.
Omdat mensen zich over het algemeen blijven ontwikkelen, veranderen talenten zich ook in de loop van de tijd. Iets wat je vroeger leuk vond en heel goed kon, geeft je nu geen energie meer. Of iets wat je voorheen niet goed kon maar wel interessant vond, heb je jezelf aangeleerd. Het gaat je nu heel gemakkelijk af. Je hebt dan een nieuw talent ontwikkeld.
Voor persoonlijke ontwikkeling en groei is het belangrijk om jezelf bewust te zijn over je talenten. Het is dan ook een van de belangrijkste persoonlijke ontwikkelings tips die ik je kan geven, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.
Opdracht 5 - Zo ontdek jij wat jouw talent is
Vraag enkele mensen in je directe omgeving, zoals collega's, vrienden en familieleden, wat jouw beste eigenschappen zijn. Stel jezelf bij deze eigenschappen de volgende vragen:
- Waar krijg ik de meeste energie van?
- Wat gaat mij van nature makkelijk af?
- Wat vind ik leuk om te doen?
De eigenschappen waar al deze punten betrekking op hebben, zijn waarschijnlijk jouw talenten. Tijd om jouw talenten zichtbaar te maken. Kies je beste talent uit en schrijf deze op. Hang deze nu goed zichtbaar op. Letterlijk, ja. Desnoods midden in de kamer. Spreek je talent ook een paar keer hardop uit. Door je talenten hardop uit te spreken en daadwerkelijk op te schrijven word je je bewust van jouw kwaliteiten.
Zo heb ik mijn grootste talent ingelijst en op mijn kantoor neergezet. Ook hangt er een lijst met ondersteunde talenten op mijn prikbord. Op deze manier herinner je jezelf dagelijks aan je talenten. Dat helpt je om steeds meer mogelijkheden te ontdekken waarop jij met jouw talenten je werk kan verbeteren. Ook helpt het om meer mogelijkheden te zien om anderen met jouw talenten te helpen. Zo creëer je meer eigenwaarde.
Tip 5: Stel aantrekkelijke en uitdagende persoonlijke ontwikkelingsdoelen
Het belangrijkste wat je nodig hebt om persoonlijke groei te realiseren is een doel. Heb je geen doel, dan dobber je als het ware maar een beetje rond. Als je geen persoonlijke ontwikkelingsdoelen hebt die je nastreeft, dan leg je ook vaak de aandacht op zaken die niet goed gaan in plaats van op zaken die wel goed gaan. Een middel om je doel te ontdekken is door na te gaan waarom je de dingen doet die je doet. Deze vraag heb je jezelf eigenlijk ook al gesteld bij Tip 1.
Ga jezelf deze vraag nu niet stellen over specifiek gedrag, maar stel deze vraag op een hoger niveau. Waarom doe je het werk dat je doet? Waarvoor kom je iedere dag je bed uit? Wat levert het je op? De focus ligt bij deze waarom-vragen vooral op de dingen die je energie geven en die je met plezier doet. Waar word je blij van? Wat maakt je gelukkig? Wat zou je moeten bereiken om een gevoel van voldoening te ervaren? Wat streef je graag na?
Het belang van de waarom-vraag is mooi verwoord door Simon Sinek in zijn Golden Circle model. Het uiteindelijke antwoord waarom je bepaalde dingen nastreeft en wat je geluk en voldoening geeft is je doel. En zeg nu niet dat je alleen werkt voor geld. Geld is namelijk een resultaat en geen doel. Met dat verdiende geld wil je namelijk ook weer iets doen. Wat dan wel? En waarom? Je doel moet aantrekkelijk zijn.
Je doel wordt pas aantrekkelijk als je beseft wat je kan doen door het behalen van je doel. Kan je met het verdiende geld een lening aflossen, of investeren in die machine die je al lang wilt hebben? Of kan je investeren in opleidingen of extra personeel? Beseffen wat het behalen van het doel je op zal leveren maakt het een aantrekkelijk doel.
Zorg er ook altijd voor dat je doel uitdagend is. Het moet niet iets zijn dat je met twee vingers in je neus morgen al kan bereiken. Dan moet je morgen namelijk alweer een nieuw doel formuleren. Het bereiken van een gemakkelijk doel geeft veel minder voldoening en eigenwaarde dan het bereiken van een moeilijker, maar wel realistisch doel. Stel doelen met verschillende tijdshorizonnen. Stel bijvoorbeeld een doel dat je in één jaar kan bereiken en een doel dat je over tien jaar bereikt wil hebben.

Opdracht 6 - Zo stel jij uitdagende doelstellingen voor jezelf
- Stel voor jezelf een aantal belangrijke doelen.
- Hoe zou je je voelen als je die doelen werkelijk zou realiseren? Visualiseer het te bereiken doel voor jezelf.
- Wat zie je voor je als je je doel bereikt hebt? Wat voel je daarbij? Visualisatie zorgt ervoor dat je je doelen nog persoonlijker maakt. Dit motiveert je om je doelen ook daadwerkelijk te bereiken.
- Schrijf je doelen en de bijbehorende beelden en gevoelens op. Door je doelen op te schrijven maak je ze concreet en kan je ze ook steeds teruglezen. Zeker op momenten dat het even niet zo gemakkelijk gaat zal een duidelijk geformuleerd doel je weer extra motiveren om door te gaan.
Tip 6: Maak een plan van aanpak en zet de eerste stap naar een beter leven
Nu heb je je doelen bepaald. Kijk er nog eens goed naar. Heb je al zin om met je uitdagende doelen aan de slag te gaan? Mooi. De volgende stap is namelijk om deze doelen in een praktisch plan uit te werken, zodat je ze daadwerkelijk gaat realiseren. Maar hoe pak je dat nou aan, zodat je je gestelde doelen ook daadwerkelijk bereikt?
Je doet het in ieder geval niet door je compleet te focussen op het einddoel. Als je je doel echt aantrekkelijk en uitdagend gemaakt hebt, zal je het namelijk niet gemakkelijk kunnen bereiken.
Maak subdoelen voor jezelf
Door je direct helemaal blind te staren op het einddoel, kan je vaak moedeloos worden omdat het doel nog zo ver weg lijkt. Wat je wel doet is ieder doel opdelen in een aantal kleinere subdoelen. En deze subdoelen ga je weer opdelen in kleine stapjes. Hoe kleiner de stappen, hoe makkelijker je ze kan nemen. Ga dus door met opdelen totdat je het gevoel hebt dat je de gedefinieerde stappen makkelijk kan zetten. Je maakt het jezelf hierbij natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk.
Het uitwerken van je doelen in een concreet stappenplan kost tijd, maar het zal je uiteindelijk veel sneller en directer naar je doelen leiden. Het helpt ook om anderen bij de realisatie van je doelen te betrekken. Gezamenlijk is het makkelijker en leuker om doelen te realiseren. Als anderen jouw doelen kennen, zullen ze je motiveren en stimuleren om deze te halen. Ze kunnen zelfs een actieve bijdrage leveren bij het zetten van bepaalde stappen. Je hoeft namelijk niet alles helemaal alleen te doen.
Betrek meer mensen bij jouw persoonlijke ontwikkeling
Als je meer mensen betrekt bij het realiseren van je plan, bepaal dan bij iedere stap een duidelijke medeverantwoordelijke. Deze persoon hoeft niet al het werk zelf te doen, maar is er wel medeverantwoordelijk voor dat jij je doel haalt. Jij voelt je gesteund en wil de ander niet teleurstellen. Daarom werk je nog harder aan de realisatie van je doel. En mensen zijn van nature gericht op het helpen van anderen. Mensen moeten dan wel direct betrokken worden bij jouw doelen.
Als iemand anders jou kan helpen bij het realiseren van je doelen, dan zal dat deze persoon voldoening en eigenwaarde geven. Het is ook belangrijk om aan iedere stap een duidelijke deadline te verbinden. Als je dat niet doet, dan ligt het gevaar van uitstelgedrag op de loer. Zodra je je stappenplan gemaakt hebt, moet je die eerste stap nog wel daadwerkelijk zetten. Het mooie is: doordat je een stappenplan met behapbare stapjes hebt gemaakt, is die eerste stap helemaal niet zo moeilijk meer. Let maar op: die eerste stap zet je fluitend!
Merk je dat je het nog steeds moeilijk vindt om die eerste stap te zetten? Kijk dan of je deze stap nog verder kan opdelen in een aantal kleinere stapjes. Voor je eerste stap op weg naar groei moet je waarschijnlijk wel buiten je comfort zone stappen. Het lijkt alsof je in het diepe springt, terwijl je eigenlijk niet weet hoe diep het is. Dat is eng! Van nature kiezen de meeste mensen liever voor het bekende. Maar als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd gekregen hebt. Dat wil je niet langer, want je wilt groeien. Toch?
Kijk eens naar bovenstaande illustratie en denk dan aan die eerste stap. Als je die eerste stap klein genoeg gemaakt hebt, dan kom je niet meteen in de gevarenzone terecht. Je stapt dan maar net buiten je eigen comfort zone zonder veel risico te lopen. Door steeds meer van dit soort kleine stapjes te zetten, breid je je comfort zone steeds verder uit.
Opdracht 7 - Zo maak jij een plan voor jouw persoonlijke ontwikkeling en groei
Oké, en nu echt aan de slag met je persoonlijke doelen. Deel je uitdagende en aantrekkelijke doel op in een aantal kleinere subdoelen. Maak de eerste stappen dusdanig klein dat je deze eerste stappen al snel hebt gerealiseerd. Visualiseer voor jezelf het resultaat van de eerste stap die je gaat zetten.
Wat heb je bereikt als deze stap succesvol is afgerond? Wat is er veranderd? Hoe voel je je daarbij? Wat denk je op dat moment over jezelf? Door het resultaat te visualiseren en het bijbehorende gevoel al bij jezelf op te roepen, krijg je het (aantrekkelijke) resultaat concreet voor ogen. Je zult merken dat je de te nemen stap hierdoor makkelijker kunt zetten.
Nu echt aan de slag met je persoonlijke doelen!
- Deel je uitdagende en aantrekkelijke doel op in een aantal kleinere subdoelen. Maak de eerste stappen dusdanig klein dat je deze eerste stappen al snel hebt gerealiseerd.
- Visualiseer voor jezelf het resultaat van de eerste stap die je gaat zetten. Wat heb je bereikt als deze stap succesvol is afgerond? Wat is er veranderd? Hoe voel je je daarbij? Wat denk je op dat moment over jezelf? Door het resultaat te visualiseren en het bijbehorende gevoel al bij jezelf op te roepen, krijg je het (aantrekkelijke) resultaat concreet voor ogen. Je zult merken dat je de te nemen stap hierdoor makkelijker kunt zetten.
Tip 7: Vier ieder succes en ga door!
Nu je je eerste stap gezet hebt, mag je ook ieder succes vieren. Geniet van het behaalde resultaat en ben trots op jezelf. Je hebt iets gedaan wat buiten je comfort zone lag en je hebt een doel bereikt. Gefeliciteerd!
Schrijf je bereikte doelen op, bijvoorbeeld in je positieve notitieboekje (zie Tip 2). Door je successen op te schrijven ervaar je je successen nog bewuster en worden ze ook concreter. Je mag successen ook extra aantrekkelijk maken door jezelf een beloning te gunnen.
Beloon jezelf voor het behalen van doelen
Gun jezelf bijvoorbeeld wat rust als je een aantal weken hard gewerkt hebt om een doel te behalen. Of lees een goed boek voordat je je weer op het volgende doel stort. Door je successen te vieren vergroot je je eigenwaarde. Je hebt tenslotte je gestelde doelen gerealiseerd. Genieten van de voldoening die je ervaart. Na de eerste stappen en de eerste successen zal je mogelijk ook wel met enkele tegenslagen te maken krijgen. Het is nu zaak om door te zetten en vol te houden.
Raak niet meteen in zak en as als het even een keertje niet loopt zoals je had gehoopt. Lees je notitieboekje dat je voor tip 2 hebt aangeschaft er nog eens op na: heel erg veel gaat wel goed. In dit soort situaties denk ik vaak: "Als alles goed gaat, dan leer je niet zo veel. Je kan het meeste leren van je tegenslagen."
Als iets niet is gelopen zoals je gehoopt had, is het wel belangrijk om kritisch te kijken naar de reden daarvoor. Dat geeft informatie die je nodig hebt om het een volgende keer beter te doen. Bedenk daarbij: er bestaat geen mislukking, alleen feedback. En feedback, door een ander gegeven of door jezelf, is de beste manier om te leren.
Opdracht 8 - Zo kun je jezelf belonen voor het behalen van persoonlijke ontwikkelingsdoelstellingen
- Koppel aan het behalen van je eerste doelen een concrete beloning voor jezelf. Dat maakt het nog aantrekkelijker om je doelen te realiseren. Die beloning hoeft niet groot te zijn. Het kan bijvoorbeeld een drankje doen met je beste vriend(in) zijn, of een avondje vrijaf om dat boek te lezen dat al zo lang op je ligt te wachten.
- Deel jouw successen met anderen. Delen vergroot namelijk de wederzijdse betrokkenheid en maakt anderen ook enthousiast om te groeien.
- Deel je successen niet alleen met je team en je naasten, maar ook met je klanten en leveranciers. Doe het maar eens. Deel één van je successen met een klant of leverancier en zie wat er gebeurt.
Conclusie
Gefeliciteerd! Je hebt nu de eerste stappen gezet op je pad naar persoonlijke groei. Niet alleen jijzelf maar ook je bedrijf of werkgever zal daar de vruchten van plukken. Zoals eerder gezegd: groei is een eindeloos proces. Het is belangrijk om hier je eigen tempo in te bepalen. Neem op tijd rust in je groeiproces en kijk bewust terug naar alle mooie stappen die je al gezet hebt. En geniet van de successen die je al gerealiseerd hebt!
Ik ben benieuwd waar jouw groeiproces je gaat brengen. Laat je me weten welke doelen je bereikt hebt? Ook ben ik benieuwd welke tips je echt geholpen hebben. Met welke tips heb je de meeste moeite? Wat waren de open deuren en wat waren de eye-openers? Ik hoor het graag van je.
Heb je nog vragen over persoonlijke ontwikkeling naar aanleiding van dit blogartikel? Stuur me dan gerust een e-mail. Als ik je kan helpen, dan doe ik dat graag. Veel succes en plezier gewenst met je verdere persoonlijke, professionele en/of zakelijke groei. Als je hier nog extra begeleiding bij kan gebruiken, kijk dan even op de website voor tips en trainingen of vraag een coachingstraject aan. Ik heb al jaren ervaring als coach voor persoonlijke ontwikkeling. Ik geef je dan ook graag meer persoonlijke ontwikkeling tips, en wil je graag stimuleren het best mogelijke leven te leven!
Ook wil ik je aanraden om mijn podcast over persoonlijke groei te luisteren. Hier deel ik veel waardevolle tips en ervaringen van andere die je zou kunnen toepassen binnen je eigen leven. Veel succes!