
Super dat je op dit blogartikel terecht bent gekomen! Ik heb voor jou mijn vijf-stappenplan beschreven om voor eens en altijd een einde te maken aan onzekerheid, angst om door de mand te vallen en het perfectionisme dat daar vaak bij komt kijken.
Als je regelmatig last hebt van deze gevoelens, weet je diep van binnen waarschijnlijk wel dat het niet vanzelf overgaat. Of je hebt geen idee waar je moet beginnen en hoe je het aan moet pakken.
Daar wil ik je bij helpen. De vijf stappen die ik beschrijf zijn een duidelijke leidraad die je kunt volgen. Het roer gaat om, het is tijd voor verandering!
Ik wens je heel veel succes!
Ben jij dit?
Je hebt een geheim. Wat niemand van je weet en wat je hoopt dat ze ook nooit zullen zien: stiekem ben je doodsbang om door de mand te vallen. Dit is wat de buitenwereld ziet: een succesvolle en zelfverzekerde vrouw met een goede opleiding en een prachtige baan, die alles goed voor elkaar heeft. Je hebt altijd op alles een antwoord en je hebt voor iedereen goede raad.
Maar ze moesten eens weten hoe je soms op je tenen loopt om deze schijn op te houden. Als ze in je hoofd konden kijken zagen ze de twijfels die je hebt over jezelf. Dan zouden ze de onzekerheid zien die je eigenlijk altijd wel voelt maar die je koste wat het kost verborgen houdt. De buitenwereld heeft hoge verwachtingen van je, maar jij vraagt je serieus af of je die wel waar kunt maken. Zo goed ben je helemaal niet, vind je.
Je denkt misschien wel dat het puur geluk was dat je deze baan hebt gekregen. Bij ieder gesprek met je leidinggevende vraag je je af of dit dan het moment is waarop je te horen krijgt dat het zo niet verder kan. Bij ieder rapport dat je inlevert denk je: ‘Oh help, als het maar goed genoeg is.’ en daardoor heb je er dubbel zoveel tijd in gestoken om het in te leveren.
Als iemand kritiek geeft, wil je het liefst door de grond zakken. Je kan er niet van slapen en loopt er nog dagenlang (wekenlang?) over te tobben. Je bent eigenlijk nooit tevreden over je werk want je vindt dat het altijd beter had gekund.
Complimenten leg je naast je neer: zo bijzonder was het niet en echt goed ook niet, vind je. Als je je mening geeft, doe je dat met veel woorden, want stellig durf je niet te zijn. Stel je voor dat iemand het er niet mee eens is en het echt een domme opmerking vindt. Daarom ben je ook voorzichtig in vergaderingen.
Je bent doodsbang dat de anderen gaan zien wat jij allang denkt te weten. Dat iedereen het beter weet dan jij. Dat je niet zo deskundig bent als de rest. Niet intelligent genoeg, niet snel genoeg, niet leuk genoeg, niet adrem genoeg, niet jong genoeg, niet spontaan genoeg, niet grappig genoeg, niet slank genoeg, niet mooi genoeg… Noem maar op. Je vergelijkt jezelf continu met anderen en je komt meestal niet goed uit die vergelijking.
Bottom line? Anderen zijn beter. Jij bent niet genoeg. Als je één van deze voorbeelden herkent, lees dan vooral verder. Dan is dit blogartikel voor jou geschreven. Ik heb dit artikel geschreven voor jou en voor alle andere mannen en vrouwen die worstelen met onzekere gevoelens en de angst om door de mand te vallen. Misschien heb je dagelijks last van deze gevoelens, misschien alleen in situaties waarin je moet presteren of beoordeeld wordt.
Hoe dan ook, je bevindt je in goed gezelschap: bijna driekwart van de mensen herkent deze gevoelens in meer of mindere mate. Maar hoe komt het dan dat je dat helemaal niet wist dat heel veel mensen zich zo voelen? Dat je alleen maar doelbewuste en zelfverzekerde vrouwen om je heen ziet? Het antwoord op die vraag is simpel. Omdat niemand ervoor uit durft te komen. Omdat iedereen zich schaamt en krampachtig probeert om het verborgen te houden.
Want zeg nou eerlijk, dat doe je zelf toch ook? Hoe zien mensen jou, denk je? Waarschijnlijk ook als een van die succesvolle en zelfverzekerde personen. En zo houden we met z’n allen het beeld in stand en wordt de angst om ontmaskerd te worden alleen maar groter.
Ik zal gelijk ook bloedeerlijk tegen je zijn, ook al wil je dit liever niet horen: het gaat niet vanzelf over. Ook niet als je nog die ene cursus of opleiding doet. Ook niet als je nog een paar jaar ervaring erbij hebt. Ook niet als je jezelf streng toespreekt en serieus voorneemt om je vanaf nu echt niets meer aan te trekken van de mening van anderen. Maar er is ook goed nieuws: je kunt er wel iets aan doen.
Stapsgewijs, met moed en doorzettingsvermogen, kun je echt het tij keren. Met dit artikel wil ik je daarbij helpen. Ik beschrijf welke vijf stappen je kunt nemen om met zelfvertrouwen je ambities waar te maken. Hoe je kunt leren om te vertrouwen op jezelf en je niet druk te maken over wat anderen van je denken.
Zodat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen of bang hoeft te zijn dat je door de mand valt. Om te weten dat je goed genoeg bent en perfectionisme niet nodig is. Hoe zou dat voor je zijn? We gaan aan de slag! Pak een mooi notitieboekje en je favoriete pen, begin een gloednieuw schriftje of open een vers documentje. Het is tijd voor actie!
Ik wens je heel veel succes!
1. Bewijs zoeken
In de eerste stap gaan we op zoek naar bewijzen. Twijfel je aan jezelf en of je wel aan de verwachtingen voldoet? Dan wordt het tijd om eens objectief te gaan onderzoeken wat je te bieden hebt. We gaan kijken naar de feiten en op zoek naar bewijzen van je competenties.
Wat heb je precies te bieden? Welke opleidingen en cursussen heb je afgerond? Welke diploma’s heb je? Wat zijn je competenties, je talenten, je vaardigheden? In deze stap maak je een zo volledig mogelijk overzicht.
Hoe pak je dat aan?
- Maak een lijst van alle diploma’s en getuigschriften die je hebt ontvangen. Wees zo volledig mogelijk, ook je zwemdiploma’s mogen erbij. Vergeet je rijbewijs niet, en je typdiploma of je certificaat van salsadansen. Opleidingen, cursussen, workshops, alles gaat op de lijst.
- Zet nu even je bescheidenheid aan de kant en noteer alle vaardigheden waar je zelf tevreden over bent. Waar ben je goed in? Voor welke dingen komen mensen jouw hulp vragen? Wat zeggen anderen altijd over jou? Wat zijn jouw talenten, volgens jou? Wat wordt er altijd gezegd in functioneringsgesprekken? Kun je je nog positieve feedback herinneren van collega’s, leidinggevenden of klanten? Maak ook nu de lijst weer zo lang mogelijk.
Tip: Lees je hele lijst hardop voor, met overtuiging en een zelfverzekerde houding. Zet alles in de ik-vorm: ‘ik ben …, ik kan goed …, anderen vinden mij …’ en laat het goed tot je doordringen. Hoe voelt dat?
Als het goed is heb je nu een flink boekwerk met een heleboel competenties, talenten en vaardigheden die niet uit de lucht gegrepen zijn, maar die je bewezen hebt (denk aan de diploma’s en getuigschriften) en die anderen bij jou zien. Heb je echt nog reden om te denken dat je niet goed genoeg bent?
2. Papegaaien vangen
Ken je die gesprekken die je met jezelf kunt voeren? Als ’s ochtends de wekker gaat en de ene kant van jou weet dat je moet opstaan en dat de andere kant van jou zegt dat je best één keertje op die snooze-knop kunt drukken?
Of dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je beter je mond kunt houden in de vergadering omdat je misschien wel iets heel doms gaat zeggen? Ik noem die stemmetjes, die gedachten, 'papegaaien' (naar voorbeeld van Vreneli Stadelmaier). Papegaaien die op je schouder gaan zitten kletsen. Soms praten ze zachtjes zodat je ze nauwelijks hoort en soms is het een gekrijs van jewelste.
Als je je laat leiden door wat die papegaaien zeggen, kan je zelfvertrouwen flink ondermijnd worden. In deze stap ga je de papegaaien vangen zodat je goed kunt horen wat ze eigenlijk zeggen en beoordelen of je hun advies wilt opvolgen.
Hoe pak je dat aan?
Besteed de komende dagen extra aandacht aan wat er zich in je hoofd afspeelt. Welke gedachten schieten door je hoofd? Wat zijn de ‘mitsen en maren’ die je tegenkomt? Vooral in de situaties waarin je je onzeker voelt let je extra op wat de papegaaien zeggen. Ik zal je wat voorbeelden geven om je op weg te helpen.
Misschien wil je aan een nieuwe taak beginnen en zegt de papegaai: ‘dit gaat je nooit lukken, dat wordt niets!’ Of in een vergadering: ‘Zeg maar niks, want ze vinden het vast een stom idee.’ of ‘Stel die vraag maar niet, want dat had je vast al moeten weten.’ Of in de lunchpauze: ‘Wat zegt zij altijd goede dingen, dat zou ik nooit kunnen!’ of ‘Ik wou dat ik zo ad rem was.’
Tip: Maak een documentje aan op je telefoon en noteer hier de papegaaienstemmen in die je tegenkomt. Het is handig om ook de situatie erbij te vermelden en wat het gevolg is van het luisteren naar de papegaai.
Maak een lijst van al de gedachten die je zelfvertrouwen beïnvloeden, waardoor je je onzeker gaat voelen, waardoor je je minder gaat voelen dan een ander, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen, waarmee je jezelf gaat vergelijken met anderen en die je tegenhouden om te doen wat je graag wilt.
Zeker in het begin zal dit best lastig kunnen zijn. Je bent namelijk zo gewend aan het kletsen van de papegaai dat je het nog nauwelijks bewust opmerkt. Maar als je er een poosje mee bezig bent zul je merken dat het je steeds beter afgaat om de papegaaienstemmen te leren herkennen.
3. Nieuwe mindset maken
Als het goed is heb je nu een mooie lijst met allemaal papegaaienstemmen. Als je er objectief naar kijkt en je voorstelt dat je alles voor waarheid aanneemt, zal het je niet verbazen dat je zelfvertrouwen soms ver te zoeken is. Daarom gaan we in stap drie de papegaaien uitdagen.
Hoe pak je dat aan?
Pak de lijst die je in stap 2 gemaakt hebt. Iedere gedachte die je daar hebt genoteerd ga je aan nader onderzoek onderwerpen. Bekijk de situatie van alle kanten en stel je papegaai kritische vragen.
Voorbeeldvragen
- Welk bewijs heb ik voor deze gedachte?
- Zitten er denkfouten in?
- Kan ik echt weten wat een ander denkt en heb ik daar controle over?
Tip: Heb je ondertussen een flinke lijst verzameld met papegaaienstemmen? Kijk dan eens of je de papegaaien kunt vinden die bij elkaar horen. Misschien herken je stemmen uit de volière ‘erbij willen horen’ of ‘aardig gevonden willen worden’. Er zijn veel meer volières te onderscheiden!
Schrijf je bevindingen zo uitgebreid mogelijk op. Het is niet de bedoeling om jezelf ervan te overtuigen dat de gedachten niet klopt, maar om uit te zoeken of je papegaai de waarheid spreekt en de moeite waard is om naar te luisteren. Voor iedere papegaai op de lijst schrijf je vervolgens een nieuwe tekst.
Een tekst die wél waar is en die je zelfvertrouwen niet ondermijnt. Een tekst waarvan je wéét dat het klopt, ook al kun je het nog niet zo voelen.
En dan komt het echte werk. Iedere keer dat je één van je papegaaien hoort krijsen, snoer je hem de snavel en herhaal je voor jezelf de nieuwe tekst. Ook al voelt dat nog wiebelig, zolang je met je gezonde verstand weet dat de nieuwe tekst de waarheid is, is er niets aan de hand. Maak op deze manier stapje voor stapje een nieuwe mindset.
4. Perfectionisme aanpakken
Er is niets mis mee om het belangrijk te vinden om goed werk af te leveren, maar heel waarschijnlijk ben je daar behoorlijk in doorgeschoten. Om te voorkomen dat je door de mand valt of omdat je soms twijfelt aan je eigen competenties. Je doet er alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen en je zorgt ervoor dat er niets op je werk aan te merken is.
Je kunt heel slecht tegen kritiek, je bent nooit tevreden met het resultaat en je hebt vaak het gevoel dat je tekortschiet. Allemaal onzekerheid. Daarom ga je in stap vier je perfectionisme aanpakken.
Hoe pak je dat aan?
Als je weet wat jouw valkuilen zijn en waar je triggers liggen, wordt het makkelijker om tijdig actie te ondernemen. Beschrijf daarom zo specifiek en concreet mogelijk welk perfectionistisch gedrag je laat zien in de verschillende gebieden van je leven en op welke momenten.
- Werk
- Uiterlijk
- Vrije tijd
- Wonen/huis
- Kinderen
- Relaties
Ook nu zijn het weer de papegaaien die je aanzetten tot perfectionistisch gedrag. Noteer bij alles wat de gedachte is achter het gedrag. Ben je eindeloos e-mails aan het checken en aanpassen voordat je ze verstuurt? Dan zegt je papegaai misschien ‘als er een fout in mijn mail zit, denken ze natuurlijk dat ik onnauwkeurig ben’.
Neem je alle uitnodigingen van vrienden aan, ook als het niet uitkomt? Wellicht roept je papegaai ‘een goede vriend komt altijd opdagen en is bereid veel tijd te steken in de vriendschap’.
Tip: Maak er een gewoonte van om iedere dag minstens drie dingen te noteren waar je blij mee was, wat goed ging, waar je tevreden over was, waar je trots op bent of waar je een compliment over hebt gekregen. Heel leuk als je daar een apart documentje of boekje voor gebruikt, zodat je een verzameling krijgt van al die positieve momenten. Zie je het even niet meer zitten, dan krijgt je humeur meteen een boost als je in je boekje gaat zitten bladeren!
Je weet ondertussen wat je kunt doen met die papegaaien: uitdagen en een nieuwe tekst schrijven. Je maakt op deze manier ook voor je perfectionisme een nieuwe mindset.
5. Oefenen, oefenen, oefenen…
Dan zijn we al aangekomen bij stap vijf. Deze laatste stap is misschien wel de belangrijkste. Want al heb je nog zoveel tijd gestoken in de voorgaande stappen, en al heb je een prachtige nieuwe teksten gemaakt voor al die papegaaien, als je er vervolgens niets mee doet, dan is al die moeite helemaal voor niets geweest. Tijd voor actie dus.
Er is geen ontkomen aan: je moet je comfort zone gaan verlaten. Geen woorden maar daden. Hoewel een goede mindset een belangrijke voorwaarde is, ga je je alleen zelfverzekerd vóelen door te dóen wat je spannend vindt.
Hoe pak je dat aan?
Iedere keer als je een papegaai hoort krijsen haal je gelijk de nieuwe tekst erbij. Net zo vaak als nodig is, keer op keer. Daarnaast zal je tot actie moeten overgaan: in die vergadering toch echt je mening geven en die vraag stellen. Of je toch aanmelden voor die werkgroep, die presentatie, dat nieuwe project.
Bereid je er op voor dat het behoorlijk spannend kan zijn. Je gaat oude gewoontes doorbreken door je nieuwe mindset toe te passen en daarbij nieuw gedrag te laten zien. De spanning die daarbij komt kijken is normaal en niets om je zorgen over te maken. Alles wat je voor de eerste keer doet, kan onzekerheid geven. Dat is logisch. En dan is het een kwestie van volhouden en door oefenen. Iedere keer opnieuw, iedere dag opnieuw.
Tip: Bepaal aan het begin van iedere dag in welke situaties je kunt oefenen met je nieuwe mindset. Bepaal van tevoren hoe je de papegaaien de snavel gaat snoeren.
Na verloop van tijd zal je merken dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Je nieuwe mindset voelt steeds normaler en je krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Je kunt je perfectionisme meer loslaten en je hoeft jezelf niet meer te bewijzen. Je weet wat je waard bent en je bent niet meer bang om door de mand te vallen. Af en toe kom je nog eens een oude papegaai tegen maar daar weet je korte metten mee te maken.
Stel je eens voor hoe je leven zal zijn als je deze vijf stappen succesvol hebt doorlopen. Wat gaat het je opleveren? Wat wordt er anders voor jou? Hoe zou je je voelen? Wat zou je doen? Maak een zo levendig mogelijk plaatje in je hoofd van wat je wilt bereiken. Dit plaatje is je motivatie. Om door te zetten, vol te houden en je grenzen te verleggen. Je weet waar je het voor doet en je weet dat het ook voor jou mogelijk is.
Tot slot
Ik heb je in dit artikel vijf stappen gegeven die je kunt volgen als je last hebt van onzekerheid en/of perfectionisme. Als je ondanks je goede opleiding en het feit dat iedereen altijd tevreden over je is, toch vaak twijfelt aan jezelf en je zelfvertrouwen soms ver te zoeken is. Ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Ik hoop het van harte. Want ik weet wat het je kan opleveren en hoeveel beter je leven kan worden. En dat gun ik jou ook!
Ik kan me heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt naar aanleiding van alles wat je hebt gelezen. Het is tenslotte een bult aan informatie. Of misschien heb je de stappen al geprobeerd te nemen en merk je nog weinig effect. Mogelijk lukt het je niet goed om je papegaaienstemmen te horen of blijft je perfectionisme opspelen. Wellicht heb je gemerkt dat het nog niet zo eenvoudig is om door je blinde vlekken heen te kijken en je mindset aan te passen.
Waar je ook tegenaan loopt, ik help je graag verder. Vraag een gratis en vrijblijvende coachingscall met mij aan. Dan kijken we samen wat voor jou nog niet werkt en geef ik je nog minimaal twee waardevolle tips of inzichten. Wil je me laten weten wat je van dit artikel vindt? Ik hoor het heel graag van je. Stuur een mailtje naar info@puurmindsetacademy.nl
Ik wens je heel veel succes met het uitwerken en oefenen van mijn vijf-stappenplan.