Steeds vaker lezen we dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren is verslechterd. Uit onderzoek van het RIVM, dat in september 2022 werd uitgevoerd, bleek dat 32% van de jongeren in Nederland mentale klachten heeft. Dat is dus één op de drie jongeren, wat een ontzettend groot aantal is. En misschien ook wel onverwachts, gezien we in een van de meest welvarende landen ter wereld leven.
De cijfers zeggen dus weinig goeds. Toch is de oplossing minder ver dan je misschien denkt. Door te kijken naar waarom jongeren zich steeds vaker ongelukkig voelen, kunnen we ook een oplossing vinden. We geven je in dit artikel ook een aantal tips over hoe jij je mentale gezondheid kunt verbeteren.
Waarom voelen zoveel jongeren in Nederland zichzelf ongelukkig?
Studenten en jongvolwassenen hebben mentale gezondheidsproblemen. In september 2022 had 32% van de jongeren mentale klachten. Tijdens de corona-crisis lag het aantal fors hoger. Veel jongeren hadden last van een depressie door corona. Zij zagen in deze tijd minder mensen en voelden zich vaker eenzaam. Omdat er geen einde aan de gezondheidscrisis leek te komen, hadden ze minder vertrouwen in de toekomst. In september 2022 maakt nog 10% van de jongeren zich zorgen om de corona-crisis.
In 2022 hebben de meeste jongeren mentale problemen doordat ze meer stress ervaren. Door de huizencrisis hebben weinig jongeren vertrouwen in huisvesting op korte termijn. Veel studenten en jongvolwassenen hebben hoge studieschulden, terwijl alle producten en diensten door inflatie op hetzelfde moment duurder worden. Dit zorgt voor veel financiële zorgen en stress (bij 26% van de jongeren).
Een groot deel van de jongeren (26%) gaf aan veel druk door school te ervaren. In sommige gevallen leidt dit tot burnout klachten. Door social media maken veel jongeren (17%) zich steeds vaker druk over wat anderen van hen vinden
Het RIVM gaf in hun onderzoek ook aan dat 13% van de jongeren regelmatig gedachten had om een einde aan hun leven te maken. Natuurlijk is het ontzettend schokkend om te zien dat zeker één op de 10 jongeren zelfdodingsgedachten heeft.
Depressie en eenzaamheid onder jongeren
Wat kun je doen als je jezelf ongelukkig voelt en mentale gezondheidsproblemen hebt?
Heb je zelf last van mentale klachten? Of ken je iemand in jouw omgeving die problemen met zijn of haar psychische gezondheid heeft? Er is altijd een oplossing voor de problemen en klachten die je ervaart. We geven je graag een paar belangrijke tips die je kunt toepassen of delen wanneer jij of iemand anders mentale gezondheidsproblemen heeft.
Tip 1: Zorg voor meer rust in je hoofd door te ontspannen
Mensen piekeren graag over problemen die we op dit moment nog niet hebben. Het zijn vaak problemen of situaties die zich ook nooit zullen voordoen. We gaan in de meeste gevallen altijd uit van de negatiefste uitkomst. Deze negatieve gedachten zorgen voor veel stress, en is vaak helemaal niet nodig.
Je kunt van deze gedachten afkomen door ontspanningsoefeningen uit te voeren. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om minder last van angstige gedachten te krijgen:
- Meditatie - Door te mediteren breng je jouw inner self tot rust. Veel mensen vinden meditatie lastig, terwijl je het eigenlijk nooit fout kan doen. Iedereen mediteert op zijn eigen manier. Er zijn veel apps die jou kunnen helpen bij het leren van mediteren, waarvan Headspace erg populair is.
- Yoga - Yoga is een bepaalde vorm van mediatie. Je legt de focus op je lichaam door bepaalde oefeningen uit te voeren. Wil je yoga beoefenen? Schrijf jezelf dan in voor een yogaklas. Zo leer je gelijkgestemden kennen en blijf je onder de mensen. Je kunt ook yogalessen via YouTube volgen. Er zijn genoeg kanalen die dit gratis aanbieden!
- Sporten - Door te sporten maakt ons lichaam endorfine, dopamine en serotonine aan. Dit zijn stofjes waar we onszelf gelukkiger door voelen. Veel hardlopers kennen dit als ‘runners high’. Ga vaker sporten zodat je jezelf gelukkiger voelt en je jouw gedachten tot rust kunt brengen. Daarnaast ga je ook steeds lekkerder in je vel zitten en ga je er lichamelijk beter uitzien. Twee vliegen in één klap!
- Schrijven - Vind je meditatie en yoga lastig? Of is het gewoon niet je ding? Dan kun je eens al je gedachten opschrijven. Zo zorg je ervoor dat ze niet in je hoofd blijven zitten. Dit is een ontzettend goede manier om jezelf tot rust te brengen.
- Ademhalingsoefeningen - Adem 6 seconden diep via je neus in je buik in, en vervolgens 3 seconden via je mond uit. Herhaal dit 20 keer en voel jezelf tot rust komen. Er zijn veel verschillende soorten ademhalingsoefeningen, waarvan de Wim Hof methode er één is.
tips tegen ongelukkig zijn
Tip 2: Praat er met je omgeving over
Je hoeft jezelf niet te schamen voor je mentale problemen. Of je nu burnout klachten hebt, jezelf depressief voelt of je veel eenzaamheid ervaart: er met iemand over praten is de eerste stap richting een oplossing. Je hoeft je problemen niet alleen op te lossen.
Wij weten zeker dat er genoeg mensen in je omgeving zijn die je hier ontzettend graag bij helpen. Zoek iemand waarbij jij jezelf vertrouw voelt, zoals je vrienden, (groot)ouders, familieleden of leraren. Geef aan waar je mee zit en laat je emoties los. Je zult merken dat veel mensen je graag helpen wanneer jij jezelf kwetsbaar opstelt.
Tip 3: Schakel de hulp van een coach in
Jongeren, studenten, tieners en jongvolwassenen die zichzelf ongelukkig of eenzaam voelen kunnen veel baat bij de hulp van een coach hebben. Een mindsetcoach of lifecoach heeft veel ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en kan jou helpen wanneer je mentale problemen hebt. Je geestelijke gezondheid is ontzettend belangrijk, dus is het het altijd waard om de hulp van een coach in te schakelen.
Ik ben Jerik van Nuenen en heb al honderden mensen geholpen op het gebied van mindset, persoonlijke ontwikkeling. In mijn e-book ‘Word de beste versie van jezelf’ geef ik je al een aantal belangrijke tips waarmee je jouw psychische gezondheid kunt verbeteren. Wil je de hulp van mij als mindsetcoach? Neem dan even contact met mij op. Ik luister graag naar waar je mee zit zodat ik kan kijken of ik je kan helpen.
Mindsetcoach mentale gezondheid