
Iedereen heeft dromen, plannen en wensen, dingen waarvan we denken dat ze ons heel gelukkig gaan maken. En toch doen we heel vaak níet wat we willen doen. Het lijkt zo tegenstrijdig: als smoezen en excuses je ervan weerhouden te doen wat je het allerliefst doet en te zijn wie je echt wilt zijn – waarom gebruik je ze dan?
Je hoofd zegt dat je moet blijven waar je bent, maar je hart wil iets anders, iets meer. Omdat deze niet op één lijn zitten onderneem je niets en praat je de situatie goed voor jezelf het valt wel mee, zo erg is het niet, ik verdien nu goed, die vriendin is heel aardig en die manager ook en trouwens, wie zou mij ook willen; ik ben te oud, niet slim genoeg, niet aantrekkelijk…
Verandering is eng en spannend, want je weet niet of je er wel goed aan doet en of je dan wel gelukkig / rijk / geliefd zult worden?
Herken je dit? Dat stemmetje dat je gerust stelt en je weerhoudt te veranderen? Dat is heet conditionering: je oerbrein zegt je dat het veilig is in de grot (je huidige situatie). Dat het daarbuiten eng en gevaarlijk is (sabeltandtijger, giftige planten, moeras, dino), maar deze gedachtes zijn vaak aangeleerd. Het goede nieuws is: ze zijn daardoor ook af te leren!
Misschien heb je al een beeld van hoe jouw droomleven eruit ziet, maar lukt het maar niet dat daadwerkelijk te realiseren. De belemmerende overtuigingen die je tijdens je leven hebt opgedaan zitten je dan in de weg. Deze negatieve gedachtes komen heel makkelijk en onbewust op, maar het is mogelijk er bewust voor te kiezen deze om te zetten naar positieve en enthousiasmerende gedachtes.
Gedachtes die je wél aanzetten tot actie, en waarbij jouw hart en hoofd op één lijn staan. Wil je je leven niet langer laten bepalen door wat andere mensen vinden, door de situatie waar je in zit, door wat je zou moeten doen, door negatieve gedachten over jezelf? Dat kan! Met het lezen van dit blogartikel ga je de eerste stap zetten. Een stap op weg naar het leven dat jij wilt en dat volledig aansluit bij wie jij bent.
Wat wil ik nou eigenlijk?
Maar hoe weet je nou wat je wél echt wil? Waar je hart een sprongetje van maakt? Heel eenvoudig: stel je voor dat je alles zou hebben waar je van droomt. Deze Future Self (Toekomstige Zelf) heeft alles op een rijtje, heeft succes en is geslaagd in het leven. Het is jouw ideale zelf. Pak er een notitieblok bij en schrijf NU voor jezelf op: hoe ziet jouw ideale leven eruit, als je alles kunt hebben wat je wilt? Als geld, kennis of tijd geen belemmeringen zouden zijn?
Heb je daar een beeld van? Weet je hoe je eruit ziet, waar je woont of werkt, en met wie? Ahh, hier wordt iedereen enthousiast van, wat een mooi leven heb je opgeschreven! Stel je nu dan eens voor dat je die fantastische droom zou waarmaken. Hoe waanzinnig zou dat zijn? Maak een moodboard van dit ideaal, digitaal, of ga met verf, stiften en gelpennen aan de slag. Het doel is dat je iets maakt dat je kunt ophangen. Elke dag weer vertel je jezelf hiermee: dít is mijn ideaal. Hier ga ik voor!
Wat zijn jouw doelen?
Nu je een beschrijving hebt gemaakt van je Future Self, heb je ook een lijst in handen met jouw persoonlijk doelen. Deze doelen geven je richting naar het leven dat je (in de toekomst) wil gaan leiden. En waarvoor je in het heden actie voor moet gaan ondernemen. De vraag aan jou is: wat kun je nu al in jouw huidige leven gaan doen om te werken naar deze mooie en ideale toekomst?
Kijk nog eens naar hoe je jezelf hebt beschreven:
- ben je daarin fit en gezond? Dan kunnen jouw huidige doelen zijn gezonder eten en meer bewegen.
- Woon je daar in een minimaal ingericht huis? Dan zijn organiseren en opruimen jouw doelen
- Is je ideaal rijk te zijn? Dan zijn bezuinigen, een hoger salaris of uurloon vragen, of beleggen je doelen
- Is je ideaal een liefhebbende partner te hebben? Dan is een profiel aanmaken op datingapps, je inschrijven bij (hobby-) clubs of toch naar die werkborrel te gaan wellicht je doel.
Je ideale zelf (Future Self) vertelt je precies wat je graag wil en welke actie je moet ondernemen om je doelen te halen. Wat zijn jouw doelen? En welke acties zijn daaraan verbonden?
Aan de slag of toch niet?
Het is niet zo moeilijk, maar toch, we doen het niet. We houden onszelf tegen. We verzinnen excuses en rationaliseren onze bezwaren, we belemmeren onszelf op ons pad naar onze ideale toekomst (Future Self). En dat is niet raar, zo zijn we geprogrammeerd. Weet je nog: je oerbrein wil dat je blijft waar je bent; veilig in de grot.
Maar het goede nieuws is: elke negatieve gedachte kan worden aangepakt en veranderd. Laten we eens kijken naar de zelfbeperkende gedachtes jij hebt en welke excuses je (oerbrein) gebruikt.
Excuus 1: Ik heb geen tijd
Verreweg het meest voorkomende excuus: ik heb het te druk (om te doen wat je eigenlijk zou willen). We hebben allemaal 24 uur tot onze beschikking en alleen jij kunt beslissen waar je die aan spendeert. En alles wat je wel doet, of niet doet, dat kies je. Want elke keer dat je ergens ‘ja’ tegen zegt, zeg je ‘nee’ tegen iets anders. Het is dus een kwestie van je keuzes aanpassen. Klinkt logisch, toch?
Het komt er op neer dat je eerst eens serieus moet kijken naar waar je je tijd aan besteed. Waar gaat al jouw kostbare tijd aan op? Schrijf de komende 7 dagen eens op wat je allemaal doet. Van opstaan tot slapen gaan. Niet sjoemelen, je doet dit tenslotte voor jezelf, dus gewoon eerlijk alles noteren.
Het gaat erom dat je precies begrijpt waar je tijd heen gaat, dat je gaat inzien dat je zonder dat je het in de gaten hebt, veel van jouw tijd wordt besteed aan dingen die je helemaal NIET dichter bij je Future Self brengen. Tijd die je vrijmaakt door, bijvoorbeeld niet bezig te zijn met:
Excuus 2: Ik heb het geld niet
Gebrek aan geld is inderdaad een grote demotivator voor het realiseren van dromen, maar vraag je af: wat is jouw wens je waard? Hoeveel ben je bereid om te investeren? Wat wil je er voor doen of laten? Kijk eens naar je bankafschriften van een paar maanden. Waar besteed je nu je geld aan? En helpen die bestedingen je dichter bij je Future Self te komen? Waarschijnlijk niet, schrap die dingen dan en ga je geld besteden aan je persoonlijke doelen.
Denk je bijvoorbeeld geen geld te hebben voor cursussen? Er is online veel gratis te vinden om je kennis bij te spijkeren: apps, video’s, blogs, webinars en podcasts, om er een aantal te noemen. Of heb je echt geld nodig om je droom te beginnen, denk dan aan bijbaantjes en side hussles: wat kun jij heel goed waarmee je anderen (online) kunt helpen? Verkoop je spullen, begin een crowdfundingsactie of leen geld.
Eigenlijk gaat het nooit om het geld zelf. Wat je tegenhoud is nooit een externe factor, want als je iets écht wil, dan vind je wel een manier. Lees dat nog eens goed, en zeg dan een paar keer tegen jezelf: als ik het écht wil, dan vind ik wel een manier!
Excuus 3: Ik weet niet hoe
Het gevoel dat je niet genoeg kennis hebt voor die leuke baan, dat je niet talentvol genoeg bent om te gaan schilderen, of niet de capaciteiten hebt om dat kleine hotel in Frankrijk te beginnen. Het zijn dit soort angsten die bij veel mensen hun dadendrang in de kiem smoren. Ook hier is het internet je bron van informatie en kennis.
Boeken ook. En ook die vriend (via-via) die het wel al doet is een, ga daarmee eens in gesprek. Als je je uitspreekt over wat je zou willen, dan zijn er altijd mensen bereid om je verder te helpen.
Maar wees eerlijk tegen jezelf: kun je het echt niet, of wil je het niet echt? 99% van de keren dat we tegen onszelf zeggen ‘ik kan het niet’, bedoelen we eigenlijk ‘ik ga niet’. Bijvoorbeeld, als we zeggen ‘ik kan geen tijd vrijmaken om te sporten’, dan zeg je eigenlijk ‘ik ga geen tijd vrijmaken om te sporten’. Dat is ook prima.
Het betekent dat je sporten geen prioriteit vindt, of niet belangrijk genoeg. Herkenbaar nietwaar? Maar als je Future Self iets wél doet of kan, kijk dan eens hoe je dit op de één of andere manier, toch in je huidige leven kunt verwerken.
Excuus 4: Ik ben nu eenmaal zo
Dat wás misschien zo, maar nu kijken we vooruit en nemen we actiegerichte stappen om dichterbij onze Future Self te komen. Leer van het verleden, maar laat het waar het is: achter je. Het enige dat telt is de wil en het verlangen naar een betere en mooiere toekomst.
Excuus 5: Ik ben te jong/ik ben te oud
Misschien. Dat ligt eraan wat je wil gaan doen. Maar ik vind dat je nooit te jong of te oud bent om te werken aan de beste versie van jezelf.
Excuus 6: Ik heb er de energie niet voor
Geen puf, geen energie, moe. Dan heb je je Future Self niet goed beschreven, want wie krijgt daar nou geen energie van! Vermoeidheid heeft vaak te maken met een slecht slaappatroon. Iemand die zich hiervoor enorm inzet en van goed slapen een hoofddoel in haar leven heeft gemaakt, en daar goed geld mee verdient is Arianna Huffington. Google haar maar eens voor tips & tricks.
Excuus 7: Anderen vinden het geen goed idee
Een van de zwaarst wegende excuses om niet te doen wat je eigenlijk wilt, omdat je bang bent andere mensen te teleur te stellen of met familie of vrienden in conflict te komen. Mensen die belangrijk voor ons zijn zoals onze ouders, partner en kinderen willen we geen pijn doen.
Meestal is het zo dat wanneer je duidelijk bent over wat je het allerliefst zou willen, dat anderen misschien even moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar uiteindelijk wel respect hebben voor je keuzes en blij voor je zijn als ze zien dat jij opbloeit.
Helaas zijn er ook mensen die kritiek zullen hebben, die je je plannen gaan afraden, die je niet steunen. Het is belangrijk om te beseffen dat deze opmerkingen je kunnen stoppen, of juist aansporen. Weet dat als je stopt met je weg naar je Toekomsige Zelf, je daar ongelukkig van kunt worden. En ja, als je doorgaat kunnen anderen ongelukkig worden, maar in hoeverre ben jij verantwoordelijk voor het geluk en de goedkeuring van anderen?
Ze zijn zelf hoogstwaarschijnlijk ongelukkig, omdat ze zelf niet aan hun eigen Future Self aan het werk zijn. Anders hadden ze het veel te druk daarmee, in plaats van negatief commentaar op jou te geven. Blijf eerlijk, naar anderen, maar vooral naar jezelf.
Tot slot
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die hun hart volgen nauwelijks spijt hebben van de dingen die ze hebben gedaan. Aan het einde van hun leven is er vooral spijt over de dingen die ze NIET hebben gedaan. Jij zelf bent de enige die kan beslissen hoe jouw leven eruit ziet, of eruit kan zien.
De vraag is: wat kies je? Kies jij voor je eigen verhaal en je eigen toekomst? Of blijf je liever waar je bent? Daar is niets mis mee, het is jouw keuze. Maar als je diep in jezelf gelooft dat je bestemd bent voor meer en je je situatie (en jezelf in het proces) wil veranderen, dan hoef je alleen maar te beginnen. En nu aan de slag, geen excuses meer!
Merk je dat je toch regelmatig vastloopt, of niet weet wat je volgende stap is, of kom je er alleen niet uit? Dan kan ik je daarbij helpen. Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend (kennismakings-)gesprek. Dat kan online via Zoom. In een half uur bespreken waar je hulp bij nodig hebt en hoe ik je kan helpen.
Dan weet je ook meteen of je een klik met me hebt en of je samen met mij verder wil werken aan het realiseren van je Future Self.
Heb je vragen of opmerkingen hierover? Neem dan gerust contact met mij op via info@puurmindsetacademy.nl