
Wat goed dat jij er aan toe bent om jezelf nog meer goed genoeg te vinden! Je bent het waard! Ik gebruik de inzichten die ik in dit blogartikel heb beschreven nu al meerdere jaren en voel dat mijn zelfvertrouwen er nog steeds mee mag groeien.
Maar voordat je aan de slag gaat met de inzichten uit blogartikel is het belangrijk dat je weet hoe ze het beste voor je gaan werken. Dit artikel is echt super waardevol. Daar ben ik echt van overtuigd! En toch... vergeet niet dat er iets is dat nog sterker en krachtiger is. En dat ben jij. Jij in actie!
Als je het artikel leest, verandert er iets bij je. Je krijgt namelijk meer inzichten over jezelf. Alleen ben ik er van overtuigd als jij in actie komt bij deze inzichten, er nog meer verandert. En die actie zit hem in bewustwording. Inzichten én bewustwording zijn écht het begin van verandering.
Ik geloof dat jij alles kunt bereiken en dus meer zelfvertrouwen krijgt en jezelf meer dan goed genoeg vindt (op allerlei vlakken) als je:
1. Openstaat om te leren. Als je wilt bereiken wat nu nog buiten je macht ligt, een nieuwe manier van denken en leven, dan moet je bereidt zijn om oude gewoontes los te laten.
2. Dagelijks is actie komt. Verandering komt namelijk niet vanzelf naar je toe. Maak dag in, dag uit keuzes die passen bij jouw ideale ‘zijn’.
3. Jezelf de tijd gunt voor die verandering. Verandering gaat niet van de ene op de andere dag. Wees trots op de stappen die je zet. Hoe klein of groot ze ook zijn.
Ik wens jou veel leesplezier met dit waardevolle blogartikel waarin ik 6 belangrijke inzichten deel om jouw zelfvertrouwen te vergroten.
Herken je dit bij jezelf?
Nee zeggen en jouw grenzen stellen vind je moeilijk. Je probeert dit te ontwijken door maar ‘ja’ te zeggen tegen anderen. Je leeft vooral volgens ‘hoe het hoort‘ in plaats van ‘wat goed voelt’ of ‘wat werkt voor jou’. Je hoofd zit vol piekergedachten. Je hebt last van kritische stemmetjes in jou die dingen zegt als ‘wat zullen anderen wel niet denken’ of ‘dat kun je niet maken’
Je vindt het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen en je emoties te laten zien. Je hebt een muurtje om jezelf heen gebouwd. Je twijfelt regelmatig of je het wel goed doet. Je bent perfectionistisch ingesteld. Het is niet snel goed genoeg en dit legt een grote druk op je. Je bent veel bezig met wat anderen van je vinden en denken. Reuze vermoeiend :-S.
Op deze manier is het erg lastig om jouw zelfvertrouwen te vergroten. Ik herken het ook. Ooit kon ik al deze punten aanvinken. Inmiddels heb ik geleerd hoe het anders kan en heb ik daardoor een transformatie doorgemaakt. En dat gun ik jou ook!
Door beter oog te krijgen voor jezelf en hoe jij doet, denkt en voelt, kun jij een begin maken met een leven met (nog) meer zelfvertrouwen. Ik help je daarbij. Dit doe ik door mijn top 6 mooiste inzichten onder de loep te nemen.
1. Alles is mindset
Je manier van denken bepaalt hoe je in het leven staat. Hoe je omgaat met anderen en met jezelf, met gevoelens of je gelukkig bent. Hoe jij je voelt en hoe jij denkt is namelijk een direct gevolg van je mindset. Wil je iets aan jezelf verbeteren, dan is het noodzakelijk om je denkwijze en overtuigingen te veranderen.
Duizenden gedachten elke dag weer
Wist je dat we wel rond de 60.000 gedachten per dag hebben. Een enorm aantal! En van al dit denken ben je maar van 5% bewust. De rest zit zoals ze dat noemen in ons onbewuste brein. Denk maar eens aan alles dat je dagelijks op de automatische piloot doet. Bijvoorbeeld je tanden poetsen. Je denkt er niet meer bewust bij na.
Het zit opgeslagen in je onderbewuste. Zo zit dat ook met heel veel gedachten. Naast het onderscheid in bewust en onbewust, kunnen we gedachten ook wel onder verdelen in gedachten die je helpen en gedachten die je beperken (denk aan die kritische stemmetjes in je). Onze gedachten worden in grote mate gestuurd door onze overtuigingen. Iedereen heeft overtuigingen die meer of juist minder functioneel zijn.
Is jouw waarheid wel jouw waarheid?
Grote kans dat jij alles wat je denkt voor waar aanneemt. Alleen, hoe jouw leven er nu uit ziet, is het gevolg van jouw overtuigingen. De belangrijkste overtuigingen nemen we aan als we jong zijn. Sommige overtuigingen worden ons kant en klaar overgebracht via onze cultuur of door de omgeving waarin we geboren zijn.
Bedenk maar hoe het is als je als jong kind regelmatig hoort dat je ‘dom bent’ of ‘lelijk’ of ‘te druk’. Of maar vaak genoeg het volgende hoort: ‘vrouwen zijn zwak’, ‘mannen huilen niet’, ‘leren is niet leuk’, ‘niemand is te vertrouwen’ of ‘gevoelens uit je niet’. Je kunt je voorstellen hoe het is als deze uitspraken opgeslagen worden in het onbewuste geheugen.
Tegen de tijd dat je volwassen bent, zit het onbewuste boordevol informatie, uiteenlopend van mooie tot minder mooie informatie. Dit zijn onze kernovertuigingen.
Je brein is maakbaar
Eigenlijk zou je dus wel kunnen zeggen dat jij door deze gedachten en overtuigingen geprogrammeerd bent. Gelukkig is je brein zo gemaakt dat je het kunt herprogrammeren, zo gehete nieuwe breinpaadjes aanmaken. Ook wel de neuroplasticiteit van het brein genoemd. Alleen gaat dat aanmaken van die nieuwe breinpaadjes niet vanzelf en is ook niet blijvend aangemaakt na 1 keer doen of oefenen. Daar is tijd en aandacht én oefening voor nodig.
Hoe kun je het veranderen?
Wil je iets veranderen aan je denken en je gedrag, dan is een eerste stap bewustwording. Het onbewuste heeft veel minder grip meer op je, zodra jij je er bewust van bent. Naar mate je meer bewustzijn creëert op je continue aanwezige gedachtestroom, kun je meer en meer het heft in eigen hand nemen en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.
Jij wordt de baas over je mindset en bent in staat je dagelijkse handelen te veranderen. Daarnaast kan het ook handig zijn om jouw misschien voortdurende gedachtestroom even stop te zetten.
2. Oog voor jouw inner guide
Soms vergeten we het helemaal, de innerlijke wijsheid die we allemaal tot onze beschikking hebben. Jouw inner guide die weet wat goed is voor jou. Dat lieve stemmetje die je vertelt wat jouw dromen en verlangens zijn. Jouw wijzere zelf die jouw toefluistert dat het allemaal wel goed komt als jij iets moeilijks of buiten jouw comfortzone gaat doen.
Die fijne positieve stem deep down die je stimuleert en motiveert. Alleen…. het zou zomaar kunnen dat jij dit stemmetje in jou niet zo vaak of misschien wel nooit hoort. Het is nou eenmaal niet zo’n schreeuwer, zoals die beperkende gedachten en bijbehorende kritische stemmetjes wel kunnen zijn.
Om die inner guide te kunnen horen, is het belangrijk om jezelf rust te geven. Om even bij jezelf te zijn en blijven. Wat kan helpen om daar te komen? Denk bijvoorbeeld aan meditatie of wandelen (liefst alleen en zonder oortjes in om echt rust te creëren).
3. Jouw grenzen
Hoe zit het met jou en jouw grenzen aangeven? Voordat je in staat bent om grenzen aan te geven, is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw grenzen. Wat wil je wel? Wat wil je niet? Wat past wel bij je en wat niet? Vind jij het fijn om het anderen zoveel mogelijk naar de zin te maken? Ben jij een pleaser?
Het zou zomaar kunnen dat één of meer van de volgende dingen er - onbewust - achter zit:
- Om bevestiging van anderen te krijgen, anderen een goed gevoel te geven en zorgen dat ze je leuk vinden
- Omdat je denkt dat het jezelf een goed gevoel geef
- Om kritiek van anderen te vermijden
Waarschijnlijk doe je dit omdat je denkt dat het jouw eigenwaarde of vergroot of om ervoor te zorgen dat jouw eigenwaarde in ieder geval geen knauw krijgt. En weet je wat zo interessant is? Het werkt precies andersom!
As jíj doet en kiest wat goed is voor jou, maak jij jezelf gelukkiger en helpt het om jezelf toe te staan om gelukkig te zijn. Juist dan ben je veel aantrekkelijker voor anderen mee om te gaan. Daarnaast vergroot het je eigenwaarde en zelfvertrouwen, omdat jij meer en authentieker jezelf kan en mag zijn.
Ja zeggen tegen het ene, betekent nee zeggen tegen iets anders
Een van de uitdagingen op de weg naar meer zelfvertrouwen is het durven ‘nee zeggen’. De ultieme manier van je grenzen aangeven en ze bewaken. En als je zo vaak ja hebt gezegd tegen anderen is het uitdagend en lastig om nee te zeggen. Spannend voor jezelf en zeker ook wennen voor anderen. Echter, je zult heel snel merken dat mensen blij zijn dat je duidelijk en eerlijk bent.
Bedenk… met nee zeggen geef jij jezelf ruimte. Ruimte tot andere keuzes, ruimte om trouw te zijn aan jezelf, ruimte tot groei van jouw eigenwaarde. Nee zeggen heeft zoveel voordelen. ;). Mag je dan nooit meer ja zeggen? Tuurlijk wel! Echter alleen als het goed voor je voelt.
Dus check hoe het voor je is in je hoofd én je lijf voordat je ja of nee zegt. Jij kunt bij iedere situatie voor jezelf afwegen of het voor je gaat werken of niet.
Waar ga jij vandaag NEE tegen zeggen?
4. Comfort en weerstand vergroten om meer zelfvertrouwen te krijgen
Je comfortzone, je kent het wel: de situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt. Logisch dus dat dit een plek waarbinnen veel mensen leven en die veel mensen niet durven te verlaten. De plek die maakt dat je blijft doen wat je doet. Bijvoorbeeld omdat je weet hoe andere mensen dan reageren of omdat je weet hoe je het zelf doet in die situatie. Kortom omdat het bekend voor je is.
De meeste mensen voelen een vorm van weerstand als ze iets willen of moeten doen wat buiten hun comfortzone ligt. Zij willen geen weerstand voelen en gaan er direct van weg. Maar eigenlijk is weerstand iets heel moois. Bij het gevoel van weerstand geef jij jezelf eigenlijk een seintje. Een seintje dat aangeeft dat er iets te leren valt.
Dat jij die weerstand voelt, komt namelijk omdat jouw brein je veilig wil houden. Die wil het liefst dat jij dingen doet die bekend zijn. Ons brein is namelijk gemaakt om te overleven en is totaal niet bezig met wat het beste is voor jou en is al helemaal niet bezig om bij te dragen aan jouw geluk.
Bedenk: in weerstand zit groei. Ga door die weerstand heen en kijk wat er mogelijk is voor jou. Om ervan te leren en te groeien. Ik hoorde een coach eens zeggen: als je er geen buikpijn van krijgt, dan luier om en gaan. ;). Want als je dingen blijft doen binnen jouw comfortzone, verandert er niets. Pas als je iets gaat doen buiten je comfortzone, ga je leren én veranderen. Op deze manier vergroot je uiteindelijk ook jouw zelfvertrouwen.
5. Perfectie vs imperfectie
Het is zo verleidelijk hè. Nog even doorgaan om dat wat je aan het doen bent, nog mooier te maken. Nog wat beter. Het voelt fijn als dat wat je doet goed is. Tegelijkertijd voelt het alsof het nooit goed genoeg is.
Heb jij last van je perfectionisme? Dan sta je daar niet alleen in. Eerlijk gezegd vind ik het wel een beetje onderwijs-eigen om perfectionistisch ingesteld te zijn. Ik kom ze namelijk continu tegen, juffen die zich de tandjes werken omdat alleen het allerbeste geldt of leraren die ergens niet aan beginnen uit angst om het verkeerd te doen.
Streven naar het allerbeste is niet per definitie slecht. Het gaat pas mis als we het oordeel over onze prestaties beschouwen als een oordeel over onszelf. Oftewel als we iets bijvoorbeeld niet goed doen en dan tegelijkertijd onszelf zeggen dat we niet goed genoeg zijn.
Met het gedrag of vaardigheid keur je dan eigenlijk jezelf af. Met als gevolg dat het de volgende keer nog beter moet.
Wat heeft dit met onzekerheid te maken?
De meeste mensen die zich onzeker voelen, hebben een behoorlijke drang naar perfectie ontwikkeld. Omdat je denkt dat je, als je het perfect doet, je dan pas goed genoeg bent. Maar ja, wanneer is iets perfect? Wat als goed genoeg eigenlijk niet goed genoeg is? Als je perfectionistisch bent, heb je vaak kritiek op jezelf.
Deze vorm van zelfkritiek is iets waarmee je jezelf af kunt branden als je niet uitkijkt. Zeker ook omdat het dus letterlijk nooit goed genoeg is en het zoeken naar nog beter altijd doorgaat. Een vicieuze cirkel die je niet gelukkiger maakt. Deze cirkel belemmert juist datgene waarnaar je zoekt en zet je vast in het ‘perfecte’ patroon.
Hoe kun je perfectie aanpakken?
Vier tips:
- Om je gedrag te veranderen is de eerste stap bewustwording en erkenning. Erken dat je te perfectionistisch bent en dat het je soms in de weg staat.
- Probeer je gedachten te relativeren. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? It’s not the end of the world.
- Denk om. Als je het niet kunt laten om je af te vragen hoe iemand op een bepaalde actie van jou reageert, probeer dan van het positieve uit te gaan. Voelt echt een stuk lekkerder.
- Praat tegen jezelf, zoals je tegen je beste vriend(in) praat. Als je het niet tegen hem of haar zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Geef dus, met een zogenaamd advies aan de ander, een advies aan jezelf.
Weet…. perfectie is perceptie. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Want wat voor de één 100% is, kan voor de ander 80% zijn of juist 140%.
Perfectionisme gaat eigenlijk ook over controle willen hebben en moeilijk los kunnen laten. Loslaten klinkt in de praktijk zo makkelijk en het tegenovergestelde is waar.
6. Jouw succesmomenten
Het is zo makkelijk om te zien waar we niet goed genoeg in zijn, wat we verkeerd doen, wat we niet kunnen of moeilijk vinden. Ook weer één van de dingen die automatisch zo gaan in ons brein. Om oog te krijgen voor wat er goed gaat en waar we goed in zijn, moeten we vaak meer moeite doen. Sterker nog… ik ken genoeg onzekere mensen die moeite hebben om kwaliteiten van zichzelf op te noemen.
Wist je dat we dat gemoedstoestand en gedachten waar we mee naar bed gaan de hele nacht door meenemen en er vervolgens ook mee wakker worden? Tijd dus om oog te krijgen voor succes en een mindswitch te maken.
Tot slot
Pas als jij echt goed voor jezelf zorgt, kun je 100% geven aan anderen. De beste versie van jezelf. Zijn er nieuwe inzichten ontstaan of wat het allemaal al bekend voor je? Wat is de reden dat je dit artikel helemaal gelezen hebt? Is het nieuwsgierigheid of ben je echt op zoek naar verandering?
Ik kom zoveel mensen tegen die wel willen veranderen en puntje bij paaltje toch niet de stap nemen. Of besluiten het wel (zelf) doen en het vervolgens niet volhouden. Zo zonde! Want als jij besluit om echt te veranderen, in jezelf gaat investeren en wat je leert gaat implementeren, dan verandert er gegarandeerd en blijvend iets!
Laat mij je helpen!
Ik coach mensen die graag de beste versie van zichzelf willen worden. Mensen die hun werk met passie willen blijven doen én het tegelijkertijd lichter willen ervaren en meer vol zelfvertrouwen willen zijn. Het is namelijk mogelijk om je niet te laten leiden door alle druk. Om niet alleen op je werk, maar ook in je privé leven de beste keuzes voor jezelf te maken en voor jezelf op te komen.
Wil je weten wat ik voor je kan doen? Ik bied je graag een gratis 1-op-1 gesprek aan. Dan praten we 45 minuten via Zoom. Dat kan gewoon lekker vanuit huis op een moment dat het jou goed uitkomt. Ik geef je tips en vertel jou wat nodig hebt om te gaan doen wat je nu nodig hebt. Weet, je hoeft het niet alleen te doen.