7 krachtige tips voor meer veerkracht
07 oktober 2021 
5 min. leestijd

7 krachtige tips voor meer veerkracht

Naast de persoonlijke valkuilen in het leven, hebben we af en toe te maken met een werkelijke crisis. Die je overkomt. Naast een handjevol genetische kwaliteiten, blijkt dat we ons kunnen wapenen met bepaalde vaardigheden om niet aan deze crisis ten onder te gaan. Hier zelfs bevlogen doorheen kunnen vliegen om er sterker uit te komen.

In dit artikel heb ik 7 krachtige tips voor meer veerkracht voor jou geselecteerd waarmee je direct een stevige basis voor VEERKRACHT legt. Je gaat aan de slag met je hoofd, hart en buik. Laat me je inspireren tot meer veerkracht!


1. Kracht van zelfzorg

Zovelen van ons staan 24/7 klaar voor een ander omdat... moederplicht roept, vriendin in nood is, jij daar nou eenmaal beter in bent, het wel heel egoïstisch zou zijn als je nu even eerst aan jezelf zou denken… Maar dat hou je dus niet vol. Blijf je jezelf maar voorbij lopen in een poging alles en iedereen om je heen gelukkig te houden, dan krijg je daar vroeg of laat de rekening van gepresenteerd.

Dan kan het zomaar gebeuren dat er ineens een zuurstofmasker uit je plafond komt zetten, voor jezelf. Omdat het allemaal een beetje teveel is geworden. Je bent vergeten jezelf ook de nodige aandacht te geven. Dus eerst jezelf voorzien, daarna pas een ander helpen.

Om veerkrachtig in het leven te staan is verzorging van je lichaam en je geest essentieel.

Hoe zorg jij voor jezelf?
♥ Hoe zit het met je slaap- en eetpatroon?
♥ Hoeveel beweging heb je op een dag?
♥ Hoe mild ben je naar jezelf?
♥ Reserveer dagelijks een moment helemaal voor jou alleen, bv een half uurtje ME-time.. elke dag

2. Kracht van het hier & nu

Lig je op je yogamatje na te denken over de boodschappen die je straks nog moet kopen voor het diner van overmorgen waarvan je wilt dat het net zo goed was als vorige maand bij je schoonzus want anders zouden ze weleens kunnen denken dat jij de zaken niet zo goed voor elkaar hebt omdat jij nou eenmaal gekozen hebt om toch te gaan voor je eigen bedrijf waarvan jij echt wilt dat het een groot succes wordt anders zul je volgend jaar met hangende pootjes moeten toegeven dat… ZUCHT!

Kom terug, NU, hier op die yogamat en voel die mat, luister naar de muziek die speelt, ruik de wierook die brandt, proef de slok water die je neemt, keer je blik naar binnen en VERTRAAG. Door te vertragen kun je afstand nemen van de automatische piloot. Dan worden andere keuzes mogelijk. Kun je het geschenk van dat moment pakken. Stilstand is in deze een hele vooruitgang

Om veerkrachtig in het leven te staan is het belangrijk dat je durft te vertragen en te verstillen
♥ Hoe vaak doe jij iets zomaar, zonder doel?
♥ Hoe bewust ben jij met je aandacht in het hier en nu?
♥ Hoe vaak ben je gewoon even stil?
♥ Zet al je zintuigen aan tijdens een wandeling of een kop thee. Wat zie je, hoor je, voel je, proef je, ruik je…?

3. Kracht van focus

Oké, een crisis gaat gepaard met downsides. En hoe meer je daar je aandacht op richt hoe creatiever je brein wordt om te bedenken wat er allemaal nog meer mis is, mis gaat, mis zal zijn.. Voor je het weet, slinger je die negatieve neerwaartse spiraal in. En hoe vaker je dit doet, hoe beter je brein erin wordt. In doemscenario’s uitwerken, tot in detail.

Gelukkig kun je je focus veranderen. Met dank aan de trainbaarheid van ons brein is het tij te keren. Daag jezelf uit om te kijken naar wat er allemaal goed gaat. Aan de slag met positief fantaseren. Spring in die positieve spiraal!

Om veerkrachtig in het leven te staan is een positieve focus van belang
♥ Wat geeft je energie? Wat werkt prima?
♥ Wat is er wel? Wat wil je behouden?
♥ Wat is er mogelijk geworden, wat gisteren nog niet mogelijk was?
♥ En als dat er allemaal is, wat is er dan allemaal nog meer mogelijk?
♥ Schrijf je antwoorden op, zonder kritisch na te denken. Kom in de flow en verbaas jezelf met de antwoorden die verschijnen.

4. Kracht van dankbaarheid

In crisistijd kan het leven behoorlijk op je drukken. De emoties variëren van somber naar depri tot af en toe paniek. Het gevaar schuilt erin dat je de zwaarte vastzet. In je lijf, in je systeem. Dat je jezelf heel klein maakt en erin verdrinkt. Daar wordt jouw ziel niet blij van. Jouw ziel is hier met een missie. Die is gemaakt om groots en licht te zijn. Magie!

Vertrouw erop dat de crisis voorbij gaat en stem je ziel tevreden. Een superkrachtige manier om dit instant voor elkaar te krijgen is: voelen waar je dankbaar voor bent. Ondanks alle shit die er ook is. Zet je frequentie wat hoger door heel bewust aan die knop te draaien, terwijl je 'n glaasje wijn inschenkt ;)

Om veerkrachtig in het leven te staan is dankbaarheid cruciaal
♥ Voor welke gebeurtenissen ben jij vandaag dankbaar?
♥ Voel ook even waarom je hier precies zo dankbaar voor bent. Was dat omdat je zo heerlijk hebt kunnen lachen? Omdat je je geliefd voelde? Er een heerlijke rust over je heen kwam?
♥ Kun je dat nu ook voelen?
♥ Doe dit dagelijks zodat het jouw nieuwe gewoonte wordt.

5. De kracht van reflectie

Welke eerdere crises heb je gekend? Huh, voel je je al zo ellendig, vraag ik je om nog meer ellende op te duikelen. Yep, de vraag achter deze vraag luidt namelijk: hoe ben je er toen doorheen gefietst? Het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan. Uit verliezen en winnen. Geen yin zonder yang. Geen zwart zonder wit. Onvermijdelijk.

Het GOEDE nieuws: feit dat je dit nu leest, betekent dat je het toen aankon. Gefeliciteerd! Jij mag op jezelf vertrouwen. En maak dat vertrouwen maar 10x zo groot. Doe maar, NU.

Om veerkrachtig in het leven te staan is het van belang om te reflecteren
♥ Wat zijn destijds jouw op-maat-gesneden-hulpbronnen gebleken?
♥ Wat werkte toen al voor jou?
♥ Wie of wat waren jouw steunpilaren, oppeppers, lichtjes in de duisternis?
♥ Blaas jouw oude rituelen nieuw leven in. Go go go!

6. Kracht van dromen

Soms overkomt het je ineens. Je bent het slachtoffer van je omgeving geworden. Jij bent de dupe van acties van anderen. De beslissingen die zij hebben genomen, werpen hun rotte vruchten af op jou. En nu zit jij er mee… oh boy, dat voelt machteloos en uitzichtloos. Stop! Gelukkig is het altijd jouw keuze hoe je denkt, voelt en wat je doet. Kijk waar je wel invloed op hebt en richt je daar op.

Herpak de regie. Neem als uitgangspunt een droom over jouw ideale leven. En dan liefst een droom waarbij je hart direct sneller begint te kloppen.

Om veerkrachtig in het leven te staan is het van belang om te dromen
♥ Waar droom jij over?
♥ Hoe wil je graag in het leven staan?
♥ Stel dat je je goed, sterk, krachtig voelt... aan wat ga je dat merken? Aan wat gaan anderen dit merken?
♥ Welke deuren gaan dan voor je open?
♥ Maak het visueel met een moodboard op Pinterest of ga ouderwets knippen en plakken ;)

7. Kracht van samen

De één kruipt misschien liefst onder de wol. De ander gaat nog harder rennen in een poging de controle terug te krijgen. Een crisis kan als falen voelen. Of als een hele boze buitenwereld. Waardoor je je afsluit en verder geïsoleerd raakt in je eigen hersenspinsels, zorgen of verdriet. Kwetsbaar opstellen is de sleutel in dit verhaal. Je bent ook maar een mens. Geen superheld.

In een crisis zijn de eigen krachten vaak niet toereikend om alles wat er moet gebeuren voor elkaar te krijgen. Deel je verhaal wanneer je een luisterend oor nodig hebt. Laat je troosten wanneer je een schouder nodig hebt. Vraag om raad wanneer je het even niet meer weet.

Om veerkrachtig in het leven te staan, zijn relaties belangrijk
♥ Wie zijn belangrijke personen in jouw leven?
♥ Met wie kun je met een vertrouwd gevoel over persoonlijke zaken spreken?
♥ Laat je je weleens adviseren door een coach, therapeut of arts?
♥ Heb je rolmodellen die je inspireren en tot wie je je kunt richten?
♥ Maak extra tijd vrij in je agenda voor het onderhouden van deze contacten.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen