5 bewezen tips om in volledige vrijheid voor jezelf te kiezen
14 oktober 2021 
in mindset
9 min. leestijd

5 bewezen tips om in volledige vrijheid voor jezelf te kiezen

Je werkt hard, houdt veel ballen in de lucht en draagt veel verantwoordelijkheid. Privé heb je ook een druk leven. Je wilt het graag allemaal goed voor elkaar hebben, legt de lat hoog. En je hèbt het ook goed voor elkaar. En toch… Dit is niet het leven waar je van droomde. Je voelt onrust. Mist iets. Je vraagt je af wat het voor zin heeft. Je durft het haast niet te denken, laat staan hardop te zeggen; je bent niet gelukkig…

Veel mensen zouden zó met je willen ruilen. Je kunt de reacties uit je omgeving al bijna horen…. Je blijft er maar over malen. Je dacht dat je wel had afgerekend met je ‘gedoe’ , maar nu vind je jezelf weer terug in je valkuil. Je bent los geraakt van wat je ècht wilt, van waar je voor staat en wat je wilt uitdragen. Je voelt aan alles dat het NU jouw tijd is. Als je het nog langer uitstelt dan heb je straks spijt van wat je niet gedaan hebt. En zo doorgaan kost je al genoeg energie…

Tijd om weer te gaan stralen… In dit blogartikel geef ik je waardevolle tips om te gaan kiezen voor wat je ècht wilt. Je kunt ze direct toepassen. Het zijn beproefde tips die ik mijn klanten geef en die ik stuk voor stuk zelf doorleefd heb. En waar ik nog dagelijks de waarde van ervaar.

Ga met de tips uit dit blogartikel aan de slag en je zult:

  • Ontdekken wat echt belangrijk voor je is
  • Durven dromen en stappen zetten om deze te realiseren
  • Keuzes maken die goed zijn voor jou, en daarmee ook voor een ander

Het is waardevol, bewezen dat het werkt en helemaal gratis.


Waarom dit blogartikel?

Om me heen zie ik het geploeter van vrouwen en mannen die van het één naar het ander rennen. Voor de buitenkant ziet het er uit alsof ze alles goed voor elkaar hebben. En dat is ook zo. Maar ook is er die behoefte aan tijd, om zichzelf naar een hoger plan te tillen. Om zich bezig te houden met wat ècht belangrijk voor ze is, met wat zorgt voor zingeving. Waar ze niet aan toekomen omdat ze telkens weer worden ingehaald door de waan van de dag.

Van binnen is er een strijd gaande; deze harde werkers voelen zich schuldig omdat ze vinden dat ze eigenlijk meer tijd zouden moeten maken voor hun gezin, vrienden, hobby’s… Maar ook voor zichzelf. De lat ligt hoog, want wat ze doen willen ze goed doen, en eigenlijk nóg iets beter. Herken jij jezelf hierin? Ga dan aan de slag met de tips in dit artikel. Je zult merken dat je door kleine aanpassingen grote veranderingen in gang kunt zetten.

Zonder dat het je veel tijd, geld of moeite kost kom je dichter bij jezelf. En als jij doet wat goed is voor jou ben je ook een leukere partner, ouder, vriendin, collega… In volledige vrijheid kiezen voor jezelf is kiezen voor verbinding met de ander. Ik wens je veel leesplezier, inspiratie en vooral veel succes met het invoeren van de tips. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder.

Tip 1: Neem je verlangen als uitgangspunt

Hoe zou het zijn als jij je hart volgt? Als jij het leven zou leiden waar je tot nu toe alleen nog maar naar verlangt? Maak er eens een levendige voorstelling van. Gebruik al je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat proef je, als je verlangen werkelijkheid is geworden. Wat denk je? Welke emoties ervaar je?

Ga nog een stapje verder. Wat doe je? Waar bevind je je? Welk talent zet je in? Wat geloof je over jezelf waardoor dit jou lukt? Hoe is dit een uiting van wie je werkelijk bent? Waar draag jij aan bij? Als je denkt aan je gewenste verandering roept dat onbewust emoties op die je er mee associeert. Deze emoties zijn positiever dan wanneer je denkt aan je probleem. Denken aan het probleem roept pijnlijke vervelende emoties op. Daar wil je juist van af. Alleen, door het heel hard niet te willen, oftewel je te verzetten tegen het probleem, geef je het veel aandacht.

En dat werkt probleem bestendigend, want wat je aandacht geeft groeit. Je bent dan misschien wel gemotiveerd om iets te doen (want je wil er van af), maar ben je ook geïnspireerd? Focus dus op wat je wèl wil, focus op je verlangen. Ons brein is beter in staat ergens ‘naartoe’ te zoeken dan om ergens ‘vandaan’ te zoeken. Dat zorgt al direct voor een meer ontspannen emotionele toestand, en dat is weer bevorderlijk voor de creativiteit in het vinden van mogelijkheden.

Ga maar eens bij jezelf na: als je blij wordt van een vooruitzicht, dan komt de inspiratie en doe-energie vanzelf. Welk doel kun je koppelen aan je verlangen? Het stellen van een doel doorbreekt ook de fixatie en de machteloze houding die daar het gevolg van is. Een duidelijk en aantrekkelijk doel geeft richting en versterkt je motivatie. Ik weet dat er ook mensen op deze tip zullen reageren met ‘maar ik weet helemaal niet wat ik wil’. Als dat voor jou geldt dan raad ik je aan om te starten met tip 2.

Tip 2: Plan stiltemomenten

Je merkt het al bij de eerste tip; ontdekken wat je echt wilt lukt alleen als je stopt met rennen. Zoek de stilte op. In jezelf en letterlijk. Maak tijd voor jezelf. Plan stiltemomenten. Tijd voor jezelf zorgt er voor dat je alle andere activiteiten kunt doen. Alleen als je goed voor jezelf zorgt kun je er zijn voor de ander. Je hebt je vast al vaker voorgenomen om meer tijd voor jezelf te nemen. Meestal werkt dat niet. Plan deze momenten in je agenda. Maak een zakelijke afspraak met jezelf! Een zakelijke afspraak zeg je niet zomaar af, dus deze afspraak met jezelf ook niet.

Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je per dag minimaal voor jezelf nodig hebt (niet wat je denkt dat haalbaar is, maar wat echt noodzakelijk is). En er is niemand op de wereld die niet elke dag tijd voor zichzelf nodig heeft. De hoeveelheid tijd is wel per persoon verschillend. Van een half uurtje tot een aantal uur per dag. Plan de tijd die goed is voor jou elke dag in je agenda.

Tijd verspillen
Doe ook aan bewust ‘tijd verspillen’ , daar lenen de stiltemomenten zich uitstekend voor. Op niks doen lijkt een taboe te rusten. De innerlijke criticus van de meeste mensen wordt heel actief bij het idee ‘tijd verspillen’. Die roept dan al snel iets als ‘Maak jezelf nuttig’. In feite is dat de angst om de leegte in onszelf onder ogen te zien.

Terwijl je hersenen juist ongelooflijk hard werken als je niets doet. Jouw brein is dan druk met het verwerken van ervaringen en dat is essentieel om je te kunnen ontwikkelen, problemen op te lossen en om te gaan met pijnlijke gevoelens. Ga lummelen, wandelen, schommelen…. Je zult zien, de beste ingevingen komen op deze momenten.

Tip 3: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Het is volkomen menselijk om, als iets niet lukt of het niet zo goed met ons gaat, op zoek te gaan naar omstandigheden of personen die we verantwoordelijk kunnen stellen. Het ligt aan je ouders, je partner, je afkomst, de organisatie, je leidinggevende, economisch omstandigheden, je gezondheid… We hebben de neiging om de schuld buiten onszelf te zoeken. Als je anderen de schuld geeft, geef je anderen ook de macht. Als je wijt aan de omstandigheden, maar je jezelf afhankelijk van de omstandigheden.

Niemand anders dan jijzelf heeft de regie over jouw leven. Je kunt pas in vrijheid voor jezelf kiezen als je de volledige verantwoordelijkheid voor jouw leven op je neemt. Dat betekent niet dat je verantwoordelijk bent voor alle omstandigheden waarin je je bevindt. Je bent niet verantwoordelijk voor wat je overkomt. Wel ben je verantwoordelijk voor de manier waarop je de situatie hanteert. Jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw welbevinden.

Viktor Frankl, psycholoog en concentratiekampoverlevende besefte tijdens zware martelingen: ‘Niemand heeft behalve ikzelf heeft macht over mijn innerlijke houding. Ze kunnen me slaan en mijn gezin vermoorden, maar mijn gedachten zijn van mij.’ Het ligt aan jezelf of je je dromen naleeft. Je kunt niet alles beïnvloeden wat zich in je leven voordoet. Je kunt wel steeds weer beslissen welke betekenis je aan een gebeurtenis wilt geven. Je hebt altijd een keuze hoe je reageert. Weet dat alle negatieve emoties hun kracht verliezen op het moment dat je de verantwoordelijkheid voor jouw leven op je neemt.

Tip 4: Kijk eens anders naar wat je belemmert

Als het allemaal heel gemakkelijk was dan zou je dit artikel niet lezen, dan leefde je al je droomleven. Veel mensen dromen van iets anders, komen er niet toe om het daadwerkelijk te realiseren. Er dienen zich allerlei bezwaren aan. Die bezwaren weerhouden ons er van te doen wat we het liefste zouden willen. En aan die bezwaren houden we maar al te graag vast. Dan hoeven we namelijk niet uit onze comfortzone en iets gaan doen wat misschien wel eng of spannend is en waarvan we nog niet weten hoe het gaat aflopen.

Bezwaren lijken onoverkomelijk, maar kijk er eens anders naar en ontdek de mogelijkheden die er in verscholen liggen. Reken af met je bezwaren. Praktische bezwaren zijn factoren in je omgeving waardoor jij een stap (nog) niet zet.

Een paar voorbeelden:

  • Je wilt er een paar dagen in je eentje er tussenuit, maar je hebt geen opvang voor je kinderen.
  • Je droomt van een baan bij de zeehondenopvang, maar je woont in Maastricht.
  • Je wilt een opleiding gaan volgen, maar je hebt het geld niet.

Als bezwaren praktisch van aard zijn is er altijd een oplossing. Je kunt met andere ouders afspreken elkaars kinderen een paar dagen op te vangen. Je kunt van Maastricht naar Pieterburen verhuizen. Je kunt je luxe vakantie uitstellen en het geld investeren in die opleiding. Het is een kwestie van een besluit nemen. En de consequenties aanvaarden. Want die zijn er ook. Vraag je bij elke belemmering af hoe het wel kan, in plaats van je bezig te houden met of het kan of waarom het niet mogelijk is. Pel op deze manier je bezwaren af als een ui.

Ga eens na of je praktische bezwaren ook echt praktisch zijn. Vaak gooien we het op praktische bezwaren terwijl er sprake is van belemmerende overtuigingen of ingesleten patronen. Je weet dat iets anders je belemmert als er bij de oplossing van een praktisch bezwaar weerstand ontstaat. Als er een andere ‘ja, maar’ opborrelt. In de diepste kern komen we dan onze diep ingesleten patronen en onze angsten tegen.

Onderzoek deze. Deal with your devils. Als je er in je eentje niet uitkomt: laat je hiermee helpen door iemand die er een neutrale kijk op heeft. Iemand die anders kijkt en niet meegaat in jouw emoties. Door er anders naar te kijken ga je er anders over denken en door er anders over te gaan denken ga je je er anders over voelen.

Tip 5: Omring je met voorbeelden

Of we het willen of niet, we worden altijd beïnvloed door onze omgeving. We willen graag geloven dat we ons bewust zijn van wat we doen en wat we van anderen overnemen. Alles wat we meemaken slaan we op in ons onderbewuste. Onbewust leren door imitatie is de meest krachtige en effectieve leermethode. Wat denk je dat bijvoorbeeld beter werkt: het leren van een vreemde taal uit boeken, of door je te omringen met mensen die deze taal spreken?

Zo werkt het ook met voor jezelf kiezen. Jouw huidige gevoelens en gedachten hebben je gebracht waar je nu bent. Deze brengen je niet waar je wilt zijn. Hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten is de definitie van waanzin. Als je andere doelen wilt bereiken dan zul je moeten leren om anders te denken en te voelen.

De kans voor verandering ligt in de ontmoeting met andere mensen. Omring je met mensen die anders denken en voelen. Er zijn altijd mensen die verder zijn in datgene waar jij van droomt. Eén of een paar stappen.

In expertise. In ervaring. In het uitdragen van een visie. In het nemen van drempels. Van deze mensen kun je veel leren. Zoek rolmodellen en masterminds, observeer hoe zij goed zijn in wat ze doen en pas dit op je eigen authentieke manier toe. Verzamel mensen om je heen die jou steunen, die in je geloven. Mensen die je stimuleren om stappen te zetten. Bespreek je dromen en behoeften met mensen die met je mee denken in de richting van je doel.

Betekent dat dan dat je moet breken met mensen die jou afremmen? Dat is meestal niet nodig of wenselijk. Trek de waarde en de intenties van deze
mensen ook niet in twijfel. Bedenk dat je jezelf en de ander niet helpt door te stoppen met groeien. Je hebt altijd een keuze om mensen op te zoeken die jou inspireren.

Aan de slag

Hoe heb je deze tips ervaren? Ga je ermee aan de slag? Zet vooral de tips in die voor jou werken en blijf jezelf hierop uitdagen. Ik vind het erg leuk om te horen wat deze tips met jou hebben gedaan. Laat het in een reactie hieronder weten of mail naar info@puurmindsetacademy.nl.

Misschien is wat je gelezen hebt niet nieuw voor je. Je weet het het allemaal wel. En toch heb je dit artikel gelezen. Tot hier toe zelfs. Omdat er een verschil is tussen weten en toepassen.

Als je na het lezen van deze tips verder kunt ben ik blij dat ik jou op weg heb kunnen helpen. Kun je hulp gebruiken om het nu ook echt te gaan doen? Dan kijk ik graag met je mee. In een gratis coachingscall geef ik je nog meer waardevolle tips om in jouw situatie toe te passen, zodat je jezelf zonder schuldgevoel op de eerste plaats gaat zetten.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen