Waarom iemand loslaten zo belangrijk is
28 augustus 2020 
in mindset
8 min. leestijd

Waarom iemand loslaten zo belangrijk is

Iemand loslaten is lastig, maar zo krijg je wel meer ruimte voor jezelf. Wij mensen zijn er niet voor gemaakt, waardoor we het nogal eens een dingetje vinden om los te laten. Het liefst houden we overal de controle over, terwijl dat natuurlijk niet altijd mogelijk is. In de meeste gevallen kost het ook nog eens ontzettend veel energie.

Het is simpelweg niet handig. En toch… iemand of gevoelens loslaten doen we niet. Dat is ook omdat we vaak naar iets verlangen. We verlangen naar liefde en erkenning, die we denken te kunnen vinden in iemand anders.

We verlangen er naar om veilig te zijn, en willen een verbinding met anderen leggen. Dat zijn dan ook de basisbehoeftes die wij mensen hebben. Het is normaal dat je hier moeite mee hebt, maar gelukkig kun je er wel wat aan doen. In dit artikel leg ik je uit waarom het belangrijk is om iemand los te laten, en ga ik je ook uitleggen hoe je iemand lost kunt laten.


Loslaten is moeilijk omdat wij verlangen naar liefde

We komen er vandaan: de liefde. Uiteindelijk zijn we namelijk allemaal voortgekomen uit onze ouders. En zij zijn bij elkaar gekomen omdat ze van elkaar hielden.

Maar waar was je voordat je als zaadcel of eicel in de eileider van je moeder kroop? Was je toen nergens? In mijn ogen bivakkeerde we toen in pure liefde. De eenheid zelf. Dat is licht en puur bewustzijn.

Dit maakt het alleen maar logisch dat wij in ons leven altijd zelf op zoek zijn naar liefde. Wanneer we denken liefde te hebben gevonden, lijkt het onmogelijk om de persoon die deze liefde lijkt te kunnen geven los te laten. Terwijl dat soms toch echt de beste keuze is.

We leren door contrasten

Wij mensen leren bij gratie van contrasten. Als je bijvoorbeeld weet wat onderdrukking is dan zal er een intens verlangen naar vrijheid zijn. Gedurende jouw leven ga je daar dan ook naar op zoek. En zo krijg je dan stap voor stap innerlijke vrijheid.

Als je hebt mogen ervaren wat niet-liefde is, dan zal je op zoek gaan naar iemand die jou kan helpen om je hart weer te openen. Dat wat je mag leren krijg je dus meestal niet van huis uit meegegeven. Hoe meer problemen je hebt mogen ervaren, des te groter de uiteindelijke prijs is.

Wij worden betere mensen door de negatieve ervaringen die we meemaken

Wij mensen kunnen eigenlijk niet zonder problemen en dus negatieve ervaringen. Het is net als een rups die een vlinder wordt. Die gaat een hele lange weg tegemoet waarbij hij elke keer weer een nieuwe laag van zijn huid loslaat. Die rups sterft elke keer een beetje om daarna nóg meer tot leven te komen.

In wezen zijn wij ook een soort vlinders. Als je iets loslaat wat in het verleden een groot onderdeel van jouw identiteit was, dan voelt dat ook een beetje als sterven. Een deel van wat ooit jouw leven leek te zijn, stopt er mee. Dan weet je ook even niet meer wie je bent, want daar heb je dan net afscheid van genomen.


Het maken van deze keuze is dan ook niet makkelijk. De mensen die het wel lukt om die keuze te maken en weg te gaan, zijn erg moedig. En ze doen het niet voor niks. De beloning voor hun moed is namelijk erg groot, want stap voor stap krijgen deze mensen een open hart met meer innerlijke vrijheid.

Misschien herken je je een beetje in mijn verhaal. Maar misschien ook niet, en heb je echt geen flauw idee waar ik het over heb. Dat komt dan nog wel, no worries.

Waar je op zoek naar bent, kan zijn voortgekomen uit iets dat je als kind hebt gemist

Je hebt veel over voor deze basisverlangens en doet er bijna alles voor om te krijgen wat je zo graag wilt. Helaas, ondanks al je inspanningen kan het zijn dat je alsnog niet krijgt waar je dacht recht op te hebben. 

Deze gevoelens kunnen ook ontstaan omdat je als kind ooit iets hebt gemist. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je als kind goedkeuring van je vader hebt gemist, en je daarom steeds beter je best ging doen. Dit heeft erin geresulteerd dat je nu nog steeds een pleaser bent.

Het pleasen doe je dan nog steeds vanuit het basis verlangen, en vanuit de tekortkomingen die je ooit als kind hebt ervaren. Ondanks al die moeite zou het zomaar kunnen zijn dat je nog steeds wordt afgewezen.

Dit maakt het alleen maar moeilijker om iemand los te laten die je graag ziet. Iemand loslaten waar je van houdt. Iemand loslaten die eigenlijk niet goed voor je is.

Dat kan ook niet anders

Wat ik je net hebt verteld, begrijp je misschien beter door jezelf eens te verplaatsen in de komende situatie.

Je hebt een partner die jij tot in de puntjes vertroetelt. Je doet zijn of haar was. Je bent er altijd voor hem of haar, ook als hij of zij weer eens glazig voor zich uit zit te staren en je gevraagd wordt een drankje te pakken voor je partner. Zoals altijd spring je enthousiast omhoog, ren je naar de keuken en breng je het drankje, terwijl je je stiekem afvraagt wanneer je partner dat nu eens voor jou gaat doen.

Je partner knikt en pakt nors het drinken aan. “Waarom?”, denk je dan, terwijl je tranen over je wangen stromen na de zoveelste afwijzing. ‘Waarom kom ik toch elke keer weer in hetzelfde terecht.. Ik doe toch zo mijn best?”

Ik zal je kort uitleggen waarom dat zo gebeurt. Alles wat je als kind hebt meegemaakt, is niet weg zodra je jeugd voorbij is. Helaas, was het maar zo gemakkelijk. Alle energie en informatie van de pijnlijke onverwerkte ervaringen van vroeger zitten nog in je lichaam. Die energie heeft een bepaalde aantrekkingskracht.

Heb je het gevoel dat jouw emoties en overtuigingen je gevangen houden?

Jouw overtuigingen hebben een direct lijntje met je emoties. Wanneer je denkt aan iets pijnlijks dat je ooit hebt meegemaakt, dan zul je ook gelijk de bijbehorende emotie weer voelen. Terwijl dat moment alleen maar in je hoofd plaatsvindt, en nergens anders. Waarom geeft jouw lichaam je dan een vervelend gevoel, wanneer je jezelf ergens geen zorgen meer om hoeft te maken?

Misschien begrijp je het beter met volgend voorbeeld. Stel dat je als kind ooit bent afgewezen. Dit zou een pijnlijke ervaring kunnen zijn geweest, omdat we er niet van houden als we worden afgewezen. Helemaal als kind zijnde. Die willen namelijk geaccepteerd worden door de groep. Dat zit in onze natuur.


De kans is groot dat we deze afwijzing in onze lichaamscellen hebben opgeslagen. Op het moment van afwijzing was je bang dat iemand zou zien hoe diep je geraakt was door de afwijzing. Daarom verstopte je deze pijnlijke gevoelens, zodat niemand ze zou zijn.

Je sloot je als het ware af voor jezelf en de buitenwereld, en durfde jezelf niet meer kwetsbaar op te stellen. Die emoties van angst om in je kwetsbaarheid gezien te worden en de afgeslotenheid, komen dan als het ware bovenop die afwijzing te liggen. Je maakt het probleem dus eigenlijk groter dan dat het is.

Alle emoties die je hebt zijn gelaagd

Al onze emoties zijn gelaagd. Als je emoties gaat loslaten, dan zul je merken dat die gelaagdheid ook weer naar boven komt. Dan voel je de bovenste laag van de afgeslotenheid. Je gaat dan lekker stoer door het leven, maar je ervaart op dat moment niet het geluk waar je naar zoekt. Wanneer je besluit om die afgeslotenheid los te laten, komt de onderliggende laag naar boven. Dat is de pijn van het jezelf altijd maar groot hebben moeten houden.

Misschien denk je direct, “weg met deze gevoelens”. Maar echter, dan toont de laag van de angst om gezien te worden in je kwetsbaarheid zich. Als je die laag hebt losgelaten, kom je bij de onderste lagen. Dit zijn de lagen van woede en pijn waar het ooit allemaal mee begon. 

Wanneer je zo al je lagen doorwerkt, zul je erachter komen dat er ook kwaliteiten in deze lagen verwerkt zijn. Het is knap en vergt veel moed om hier doorheen te komen, maar uiteindelijk zal het je wel verder helpen.

Hoe kun je zelf gevoelens en emoties loslaten?

We kunnen alles veranderen. Wij hebben namelijk zelf de keuze om dat te doen. Er is niets of niemand die ons tegenhoudt dit te doen.

Natuurlijk, in sommige gevallen lijkt het alsof de hele wereld zich tegen je keert en je niks zelf kunt veranderen. Toch heb je in dat geval nog steeds een keuze. Jij kunt zelf beslissen om iets te veranderen en een stap in de juiste richting te zetten. Ook al is het maar een ontzettend klein stapje. Het is in ieder geval een klein stapje in de richting van een beter leven.

We hebben tegenwoordig methodes waardoor het loslaten nóg makkelijker te doen. Ik ga hier verder op in in mijn ebook “Word de beste versie van jezelf”. Daarin neem ik je stap voor stap mee naar meer innerlijke vrijheid. We zullen het hier hebben over de gelaagdheid van je emoties. Natuurlijk zul je het nog steeds zelf moeten doen. Het e-book zal niet al je problemen oplossen. Dat moet je zelf doen. Maar mijn e-book gaat je in ieder geval begeleiden in hoe je dit kunt doen.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen