13 gamechangers voor een productievere leefstijl
27 mei 2020 
16 min. leestijd

13 gamechangers voor een productievere leefstijl

In dit artikel deel ik 13 gamechangers met je die ik de afgelopen jaren zelf van andere inspirerende schrijvers, trainers en coaches heb mogen ontvangen. Doordat ik deze dingen ben gaan toepassen is de kwaliteit van mijn leven enorm verbeterd. Hopelijk geeft dit artikel jou nieuwe inzichten om jouw leefstijl te verbeteren.


Gamechanger 1: Meten is weten

Persoonlijke ontwikkeling is wat mij betreft ontdekken wat ik nog niet weet en waar ik ook wat aan heb. Ik moet je zeggen, ik kan geen dag zonder, nee, ik wil geen dag zonder.

Door dagelijks 30 minuutjes te lezen, verrijk ik mijzelf al op een heel eenvoudige manier. Daarnaast schakel ik regelmatig een coach in en volg ik trainingen.

Ik kijk dan ook met verbazing naar mensen die al jaren hun leven ‘verconsumeren’. Eeuwig zonde, ze laten zoveel moois liggen naar mijn mening.

En het is niet zo moeilijk, de allereerste stap is weten waar je nu staat, noem het een nulmeting. Daarna kun je veel specifieker je doelen kiezen, bepalen wat je nodig hebt en je voortgang meten.

Deze nulmeting gaat ook om bewustwording, want iets wat je niet weet, kun je niet verbeteren of ontwikkelen.

Ik gebruik hier altijd de ‘Wheel of Life’ voor, misschien heb je daar al eens van gehoord.

De Wheel of life is een opsplitsing van je leven in een aantal levensgebieden: werk, relaties, geld en gezondheid. Door elk levensgebied afzonderlijk te bekijken en te beoordelen, krijg je inzicht hoe het per gebied met je gaat.

Op deze manier maak je jouw beoordeling visueel, zodat het veel meer betekenis voor je krijgt en het niet alleen maar blijft bij een gedachte of gevoel.

Gamechanger 2: Doelen halen

Hoe vaak heb je doelen niet gehaald? Je voorgenomen om iets te doen, maar niet gedaan en daardoor jezelf teleurgesteld?

Op school leerden we om doelen te stellen volgens het SMART-principe. Je weet het vast nog wel:

Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar en Tijdgebonden

Hiermee zul je misschien een eind komen, maar deze methode mist essentiële ingrediënten om je doel- en daadwerkelijk te halen. In dit E-boek deel ik er twee met je.

1.  Zorg dat je doel binnen je eigen controle is

Als je anderen nodig hebt om je doel te kunnen halen, heb je niet de regie in handen. Dat betekent dat je van andere mensen afhankelijk bent. Zorg altijd dat je doelen volledig binnen eigen controle liggen. Dit klinkt heel logisch, maar hier houden we maar weinig rekening mee.

Stel je doel is ‘ik ga ’s avonds tijd besteden aan mijn gezin’, dan is dat een mooi voornemen. Ik kan mij voorstellen dat ze dit geweldig vinden én het kan ook zijn dat ze andere bezigheden of prioriteiten hebben. In dit geval is het zaak om dit met hen af te stemmen, waarbij het zelf nakomen van deze gemaakte afspraken wel volledig binnen jouw controle ligt.

2.  Zorg dat je er 100% voor kunt gaan

Dit is echt een cruciale stap! Met een eenvoudig voorbeeldje ga ik je deze uitleggen. Stel mijn doel is: ’Ik drink geen alcohol meer’, dan is het goed om jezelf af te vragen: Wat raak ik kwijt als ik mijn doel haal? Want volgende week hebben we een feest en dan die voetbalwedstrijd van Oranje en oh ja,

op zaterdagavond bij het kaasplankje is een wijntje altijd zo lekker…

Kijk dus altijd kritisch naar je doel en ga bij jezelf na of er niks is wat je tegenhoudt om je doel te halen. Sta stil bij de mogelijke voordelen die je kwijtraakt als je je doel ‘doet’ of hebt gehaald. Jouw onder- bewuste kent deze mogelijke voordelen en zal de boel absoluut saboteren! Ga dus met jezelf het gesprek aan en vraag jezelf: welk voordeel raak ik kwijt als ik mijn doel heb gehaald? Als je geen antwoord kunt vinden op deze vraag, go for it!

"Toets elk doel dat je stelt in ieder geval op deze twee ingrediënten. De kans dat je jouw doel gaat halen, wordt vele malen groter!"

Gamechanger 3: Het domino effect

Dominosteentjes, je kent ze wel. Door het eerste steentje een zetje te geven, breng je de hele rij daarachter in beweging. Dit domino-effect is een mooie metafoor voor de weg naar je doel.

Stel, je wilt je eigen bedrijf beginnen, maar dat voelt als een hele grote stap, je ziet het nog niet helemaal voor je. ‘Waar moet ik dan allemaal rekening mee houden?’

Je allereerste ‘dominosteentje’ zou het bezoeken van de website van de Kamer van Koophandel kunnen zijn, of het bellen van een vriend die al een eigen bedrijf heeft.

Vanuit deze kleine actie volgen automatisch nieuwe en zo heb je de boel in gang gezet.

Je hoeft elke keer maar te focussen op één stap, dat houdt het overzichtelijk en haalbaar. Een stap die automatisch leidt naar de volgende (grotere) stap.

Op deze manier zul je uiteindelijk de laatste en grootste dominosteen (lees doel) omgooien, die vandaag de dag misschien wel onbereikbaar lijkt.

Elke grote verandering is zo begonnen.  Elke grote droom wordt hierdoor haalbaar.

Denk eens aan jouw doel,

Wat is jouw allereerste dominosteentje?

Wat is dat ene ding dat jij vandaag nog kunt doen,

zodat je de boel in gang zet en een stap dichter bij je doel komt?

Gamechanger 4: Omring je met supporters

Wist je dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat?

Ik hoorde deze uitspraak een paar jaar geleden voor het eerst en het maakte echt indruk op mij. Ik was mij daar totaal niet van bewust, maar ik kon mij voorstellen dat wie we zijn en wat we doen sterk wordt beïnvloed door de mensen waar we veel mee omgaan.

Kijk eens goed naar jouw omgeving.

Met welke vijf mensen omring jij je het meest?

Hoe staan zij in het leven? Vinden zij dezelfde dingen belangrijk als jij? Ondersteunen ze jou? Zijn ze positief en motiverend? Of juist negatief en hebben ze op alles en iedereen kritiek?

Hebben ze geldproblemen of zijn ze rijk en succesvol? Wat kun je zeggen over hun gezondheid?

Kijk eens naar hun Wheel of Life, welk cijfer zou je hen geven?

Misschien voelt het een beetje gek om dit te doen, maar hierdoor krijg je inzicht in wat voor omgeving jij je beweegt.

PersoonWerkRelatie€€€Gezondheid
1.2.3.4.5.Je hoeft echt geen afscheid te nemen van mensen, maar word je bewust van je omgeving en welk effect zij op je hebben. Dat geeft je al mooie inzichten.

Gamechanger 5: Je doet wat je denkt

Heb je enig idee hoeveel impact jouw gedachten hebben op je leven? Laat ik zeggen, alles!

Het is eigenlijk heel simpel, jouw gedachten bepalen wat je voelt en deze twee tezamen beïnvloeden wat je doet en wat je doet, bepaalt vervolgens jouw resultaat. Elke dag weer.

Stel, je wilt over een slootje springen en je denkt ‘als ik maar niet in het water val’. De omstanders moedigen je aan en roepen dat je het kunt, maar jouw gedachte blijft in je hoofd. Hierdoor beginnen

je benen een beetje te trillen en neem je een twijfelachtige aanloop en vlak voor je sprong houd je in ... zul je de overkant halen?

En zo werkt het ook bij dingen die er echt toe doen.

Ben je niet blij met de resultaten die je haalt, bijvoorbeeld in je werk of op het gebied van je gezond- heid? Dan heb je dus andere dingen te doen, dus ook andere gedachten en gevoel. Zorg dat je deze formule echt goed begrijpt, want dan ben je ook in staat om aan deze ‘knoppen’ te draaien op het moment dat je merkt dat dingen niet lekker lopen.

Tuurlijk, jouw gedachten worden op onbewust niveau aangestuurd door onder andere je overtuigingen, waarden en denkstijlen en die liggen op een veel dieper niveau. Dus het ligt allemaal niet zo heel simpel zoals ik het nu beschrijf, maar toch is het heel waardevol om dit mechanisme te kennen.

In het voorbeeld van het slootje: ‘Wat moet ik denken of geloven over mijzelf, waardoor ik vol zelfvertrouwen een sprong maak en de overkant haal?’

Diep gewortelde belemmerende overtuigingen los je met deze wetenschap alleen niet op, maar door bewustwording van dit mechanisme, kun je kleine probleempjes op deze manier bekijken en aanpakken.

Gamechanger 6: Je hebt altijd een keuze

Je bent niet alleen bezig met het managen van je gedachten, maar er is ook nog een hele wereld om jou heen.

Elke dag word je geconfronteerd met externe factoren: mensen, situaties en gebeurtenissen. Dingen die je hoort of ziet die effect op je hebben, positief en negatief.

Je hebt niet altijd grip op wat je overkomt, maar wel de keuze hoe je hier vervolgens mee omgaat. Sterker nog, jij besluit hoeveel effect een gebeurtenis op je heeft.

‘Ja maar, hij geeft mij het gevoel dat ik nooit iets goed doe.’

Nee, jij besluit te geloven wat hij zegt. Sorry, maar dat is hoe het is.

En dit is eigenlijk fantastisch nieuws! Want dit betekent dat je altijd een keuze hebt.

We hebben een keuze hoe we over dingen denken en hoe we ons willen voelen. We kunnen ons brein hierin sturen. Deze bewustwording was ooit mijn grootste leermoment en zorgde voor een mega-transformatie in mijn leven.

Hiervoor is het nodig dat je leert naar jezelf te kijken, zodat je in het moment kunt schakelen.

Je kunt je Mindset Managen, als...
 1. je door een externe factor een gedachte en gevoel krijgt die je niet wilt.

Bijvoorbeeld: Je raakt gestrest doordat je in een file komt te staan en daardoor te laat op je afspraak zult zijn. Je kunt ook besluiten om rustig te blijven, de file gaat niet verdwijnen door gestrest te zijn. Bedenk welke gedachte je nodig hebt om je rustiger te gaan voelen. Welk beeld kun je visualiseren om rustig te worden? En misschien kun je het ook gewoon tegen jezelf zeggen.

2. je iets wilt doen, maar niet doet.

Bijvoorbeeld: Je wilt al jaren je conditie verbeteren, maar je komt letterlijk niet in beweging. Wanneer je doel is om te gaan sporten, kun je jezelf afvragen, wát moet ik denken of voelen om wel te gaan sporten. Dit kan bijvoorbeeld de gedachte zijn: ’t is maar een half uurtje, daarna voel ik me trots en energiek! Bij mij werkt het altijd om mijn sportkleren aan te trekken, dat is mijn state-change. Zodra ik deze aan heb, kom ik in actie.

3. je iets niet meer wilt doen, maar blijft doen.

Bijvoorbeeld: Je wilt niet meer tegen alles en iedereen ‘ja’ zeggen, waardoor je altijd aan het rennen en vliegen bent voor anderen en niet aan jezelf toekomt. Bekijk de gedachte die dan in je opkomt en het effect op je gevoel. Vraag jezelf dan af welke gedachte en gevoel je nodig hebt om ‘nee’ te kunnen zeggen?

Een mooie invul-zin die je hiervoor kunt gebruiken is:

Ik wil me.......................voelen, zodat ik ..........................doe, waardoor ik............................................................................................... bereik.

Ik wil me zelfverzekerd voelen, zodat ik ‘nee’ kan zeggen , waardoor ik meer tijd en ruimte heb voor mijzelf.

Deze invulzin kun je bij elk doel dat je wilt bereiken gebruiken.

Gamechanger 7: Doelgericht denken

Doelgericht leven begint bij doelgericht denken.

Dit lukt je heel eenvoudig door jezelf de vraag te stellen: ‘Wat wil ik wél?’

Helaas zijn we vaak meester in het bedenken en benoemen wat we allemaal niet meer willen:

Herkenbaar?

Door zo te denken verandert er helaas niks, want jouw brein heeft werkelijk geen idee wat er wel moet gebeuren. Weten wat je wel wilt, leidt tot wezenlijk andere resultaten, dan maar blijven roepen wat je niet meer wilt.

Bedenken wat je wel wilt, geeft jouw brein namelijk de juiste richting.

Ga je dat ook nog eens concreet maken en opschrijven, dan krijgen jouw doelen echt vorm.

Sneller je doel halen? Pas de volgende 5 tips toe.
 1. Schrijf je doel zo concreet mogelijk op
 2. Visualiseer je doel, het liefst elke dag
 3. Spreek je doel elke dag voor jezelf uit
 4. Vertel je omgeving wat je doel is
 5. Hang er acties aan en voer deze uit

Gamechanger 8: Sturende taal

We leren het helaas niet op school, maar elk woord doet er toe.

Op school leren we spelling & grammatica, maar dat taal mega-effect heeft op ons brein, dat leren we niet. Met elk woord geef je jouw brein namelijk richting.

Als je tegen jezelf zegt ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niks waard’, ‘niemand vindt mij aardig’. Dan is dit informatie voor je brein, geen fijne, maar het is informatie en het heeft heel veel effect op gevoel en gedrag.

Net zoals dit effect heeft: ‘Dit kan ik, dit wil ik, dit gaat mij lukken!’

Aha, denkt je brein, dit kunnen we, dit willen we en dit gaat ons lukken!

Dit zijn twee uiterste voorbeelden om je het verschil te laten zien en misschien voelde je het ook.

Wees je dus bewust van wat je denkt en tegen jezelf zegt, want hiermee stuur je jouw brein een kant op en bepaal je daarmee je gedrag en daarmee wat je bereikt.

De juiste ondersteunende taal naar jezelf is essentieel als je echt stappen vooruit wilt maken in je leven. Het maakt je effectiever en je energie gaat naar wat je wel wilt in plaats van wat je niet meer wilt.

Gamechanger 9: Ken je kern

Weet je wat je belangrijk vindt? Wat je écht in je diepste kern gelukkig maakt?

Het is heel waardevol om dit te weten, want alleen dan kun je jouw denken, voelen en doen hierop afstemmen, waardoor je meer in lijn gaat leven met je onderbewuste.

Soms voelen we ons niet happy of voelen we onze energie wegstromen en weten we niet waardoor dit komt. Het antwoord zit in onze kernwaarden.

Vind je kernwaarden en je leert jezelf echt veel beter kennen en je zult gaan begrijpen waar jij op ‘aan’ gaat, waar je blij van wordt.

Ik doe deze oefening met mensen om mij heen en wanneer ik hen de vraag stel wat ze belangrijk vinden, dan krijg ik antwoorden zoals ‘mijn gezin’ of ‘geen geldzorgen’ of ‘dat ik aardig gevonden word’.

Doe onderstaande oefening ook eens en kom erachter wat jouw kernwaarden zijn.

Schrijf op een blaadje wat er als eerste in je opkomt, wanneer je jezelf de volgende vragen stelt:

 • Wat vind ik belangrijk?
 • Wat vind ik nog belangrijker?
 • Wat vind ik bijna net zo belangrijk?

Schrijf tussen de 6 en 10 waarden onder elkaar op.

Wat valt je op? Zitten er waarden tussen die je niet had verwacht? Welk kwartje is er gevallen? Hoe zou je leven eruit zien als je volledig volgens jouw kernwaarden zou gaan leven?

Kwartjes zullen echt op z’n plek gaan vallen, ik heb het vaak meegemaakt bij de mensen om mij heen en dat zijn mooie momenten kan ik je vertellen.

Jouw kernwaarden geven jou richting. Neem vanaf nu de leiding over welke keuze het beste voor jou is. Dit zal je meer rust, zelfvertrouwen en geluk opleveren.

Gamechanger 10: Affirmaties

Wanneer je een doel hebt of een mindset wilt verbeteren, dan is het dagelijks opzeggen van affirmaties zeer effectief.

Ze ondersteunen het behalen van jouw doelen, want je creëert nieuwe gedachten en door ze regelmatig uit te spreken, gaat jouw brein ze geloven.

Affirmaties zijn korte, positieve zinnetjes die voor jou van betekenis zijn en die kunnen gaan over een doel die je wilt halen of over een mindset die je wilt hebben of versterken. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben zelfverzekerd en stralend Ik ben gezond en energiek
 • Ik leef met aandacht voor mijzelf en anderen
 • Ik geniet van het leven en de kansen die het mij geeft
 • Ik bruis van de energie, ook ’s avonds

Affirmeren betekent bevestigen, bekrachtigen en het is bewezen: een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak horen of zien.

Een krachtige affirmatie beïnvloedt jouw onderbewuste en herprogrammeert jouw gedachten.

Wanneer je affirmaties uitspreekt, geef je jouw brein een bepaalde richting en door de herhaling gaan de nieuwe gedachten zich in je leven manifesteren.

Hoe gaaf is dat!?

Gamechanger 11: Een intent geeft richting aan jouw dag

Een hele fijne en effectieve manier om je dag te beginnen is het vinden en uitspreken van een intent.

Een intent kun je zien als een voornemen, jouw intentie waarmee je de dag wilt ingaan. Een mini-doel voor je dag, maar dan in een milde vorm, zonder druk.

Een intent kan één of meerdere woorden zijn, bijvoorbeeld zelfverzekerd, blij of energiek. Het kan ook een kleur, gebaar of metafoor zijn, bijvoorbeeld: een vuist (van yes!), open bloem of krachtige zee.

Zolang het voor jou de juiste betekenis heeft, is het goed.

Je intent vinden is eigenlijk heel simpel. Ik heb het toegevoegd aan mijn vaste ochtendritueel.

Ik richt mijn aandacht even volledig naar mijzelf, ik sluit hierbij altijd mijn ogen. Als je dit niet prettig vindt, kijk je naar je schoot, dit heeft hetzelfde effect. Vervolgens denk je aan de dag die voor je ligt en stel je jezelf een aantal vragen:

 • Wat heb ik nodig vandaag? Hoe wil ik me voelen? Met welk gevoel wil ik de dag afsluiten?
 • Wees nieuwsgierig naar wat er dan in je opkomt en dat is je intent!
 • Voel rustig na en een adem een aantal keren diep in en uit en sluit af door je intent hardop uit te spreken.

Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, je intent ook zal uitkomen en je hierdoor dus sturing geeft aan je dag. Hoe jij je gedurende de dag voelt en aan het einde van dag.

Gamechanger 12: Wees dankbaar

Kun jij nog een beetje geluksgevoel erbij gebruiken? Natuurlijk, wie niet! Besluit dan om vanaf vandaag een dankbaar mens te worden.

Ik weet zeker dat je een aantal momenten of gebeurtenissen kunt noemen die jou heel blij hebben gemaakt. Bijvoorbeeld successen in je werk, momenten van verbinding met je familie of vrienden of een persoonlijk overwinning.

Toch leveren deze momenten ons maar een korte kick op en gaan we meestal weer snel door.

Willen we echt gelukkiger worden, dan moeten we niet naar gebeurtenissen kijken, maar naar hoe we het leven ervaren.

Regelmatig stil staan bij waar je dankbaar voor bent, is een hele effectieve manier.

En het is niet zo moeilijk, want er zitten elke dag waardevolle momenten in ons leven, maar we stappen hier vaak overheen.

Deze momenten gaan zien als cadeautjes, zorgt ervoor dat je een dankbaar mens gaat voelen.

Dankbaarheid helpt je om dagelijks bij dingen stil te staan, die je blij maken, die je mooi vindt, waar je gelukkig van wordt, die jou helpen, die je wel doet, waar je van geniet.

Door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent, blijven het niet alleen gedachten.

Door hier woorden aan te geven en deze op te schrijven wordt waar je dankbaar voor bent ook echt gemanifesteerd, het wordt waarheid.

Het is bewezen, je zult je blijer gaan voelen, positiever in het leven gaan staan en tevredener zijn. Kost dit veel tijd?

Zeker niet, met vijf tot tien minuutjes ben je klaar.

Het is wel belangrijk dat je ook echt het gevoel van dankbaarheid voelt en dat dit niet alweer een taakje op je to-do-lijst wordt.

Een paar voorbeelden uit mijn dankbaarheidsboekje:

 • Vanochtend gesport in het bos, ik kreeg daar zoveel energie van.
 • Naar de Efteling geweest en genoten van het mooie weer, de leuke attracties en daarna lekker gegeten.
 • Nieuwe boeking binnen voor een leuk evenement, yes! Super dat ik daar mensen mag vermaken met mijn muziekale entertainment!

Gamechanger 13: Vier je successen

Helaas, we zijn er niet zo goed in, in het vieren van onze successen.

Ik weet niet of het cultuurgebonden is of mens-eigen, maar soms werken we maanden of zelfs jaren ergens naartoe en dan hebben we het eindelijk gehaald en hup, we zijn alweer met het volgende bezig.

Zonder er ook maar even bij stil te staan. Bijzonder, toch?

Maar er zijn mensen die dit wel stelselmatig doen... dat zijn de succesvolle mensen op deze aardbol.

Zij vieren hun mijlpalen, hun overwinningen en bereikte doelen. Sterker nog, zij bepalen van te voren wat hun beloning wordt. Ik ben ervan overtuigd, zodra je het universum laat weten dat je geniet van je successen, zullen er meer op je pad komen.

Oftewel succes leidt naar succes.

Als dat nog geen reden genoeg is, geef ik je er nog vijf:
 1. Je geeft jezelf een moment om trots te zijn op wat je hebt bereikt, dit geeft je een goed gevoel.
 2. Als het op weg naar je doel even moeilijk gaat kun je uitkijken naar je beloning, dit motiveert om door te gaan.
 3. Het geeft je vitamine ‘Z’: Zelfvertrouwen!
 4. Het is leuk, vooral wanneer je successen viert mét anderen!
 5. En de belangrijkste: Successen vieren maakt jouw persoonlijke groei cyclisch. Up you go to the next level!
Dus de eerstvolgende keer dat jij een doel hebt gehaald of jezelf ergens in hebt overwonnen, ga het vieren!

Beter nog, bepaal van te voren wat je bonus wordt: een etentje, een weekendje weg, massage, maakt niet uit wat of hoe, maar beloon jezelf,… and bring some friends. ;)

Tot slot

Wil ik graag iets met je delen.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat je geluk voor een belangrijk deel haalt uit persoonlijke groei. Het is een menselijk aspect dat we ons hierdoor gelukkiger voelen. Ga jezelf maar na wanneer je iets voor het eerst doet, dan is dat vooraf soms spannend, voel je misschien wat onzeker, maar daarna ben je trots en blij dat je het gedaan hebt.

Tony Robbins verwoordt dit heel mooi in een quote:

‘Progress equals Happiness’.

Oftewel vooruitgang staat gelijk aan geluk!

Waarschijnlijk ben jij het hier helemaal mee eens, want jij bent hier en leest dit nu.

Wist je ook dat wat we bereiken, op welk levensgebied dan ook, onze persoonlijke ontwikkeling nooit overstijgt? We zullen dus nooit hogere doelen halen dan we zelf zijn.

Kijk maar naar organisaties, daar werkt het net zo. Een organisatie groeit nooit boven zijn leider uit. Apple is hier een fantastisch voorbeeld van. Nadat Steve Jobs in 1985 het bedrijf werd uitgezet, bleef het marktaandeel van Apple dalen door het mismanagement van zijn opvolgers. In 1997 haalde Apple Jobs weer terug en maakte hij het bedrijf weer gezond.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zullen problemen kleiner worden. Zie het maar letterlijk voor je:

As we grow bigger, our problems become smaller.

Dit lijkt mij voldoende motivatie om echt hiermee aan de slag te gaan, toch?

Veel succes!

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen