
Weet je niet hoe je moet omgaan met verandering? De afgelopen jaren heeft iedereen op de wereld moeten omgaan met een grote verandering in ons leven. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat alles anders werd. We konden niet meer doen wat we voorheen als normaal hadden gezien. Onze generatie heeft een ontzettend grote verandering van de werkelijkheid moeten doorgaan.
Dit is natuurlijk niet de enige verandering waar we mee te maken krijgen in ons leven. Situaties veranderen namelijk continu. Wanneer het op persoonlijk vlak stabiel lijkt te gaan, verandert er iets om zakelijk gebied. Of iets tussen je vrienden. Verandering vindt continu plaats, en kan daarom gezien worden als een van de zekerheden in het leven.
Toch is het soms lastig om met een verandering om te gaan. Je voelt emoties als angst, verdriet of boosheid opkomen, en weet niet hoe je dit een plaats kunt geven. Op hetzelfde moment zijn we wel continu op zoek naar verandering in ons leven. Raar, toch? Eigenlijk niet, want dat is nu eenmaal wat mensen doen.
In dit artikel leer je welke fases je doorgaat wanneer er een grote verandering in je leven plaatsvindt. Ook vertel ik je hoe je het beste met verandering kunt omgaan. Veel succes!
Wat zijn de 4 fases van verandering?
Er zijn 4 fases waar we doorheen gaan bij verandering. Misschien heb jij op dit moment ‘last’ van een verandering die jouw leven beheerst. Dit is vaak iets waar je zelf weinig invloed of grip op hebt. Over het algemeen zijn de fases waar mensen doorheen gaan bij verandering hetzelfde, welke niet altijd in dezelfde volgorde hoeven te staan. Dat zijn de volgende 4 fases:
1. Shock;
2. Emotie;
3. Erkenning;
4. Acceptatie.
1. Shock
Soms kun je een bepaalde verandering nog niet helemaal bevatten. Je voelt jezelf overrompeld en kan het nog geen plek geven. Daarom voel je in deze fase een bepaalde vorm van shock.
2. Emotie
Een grote verandering kan je ineens overvallen, waardoor je sterke emoties voelt. Denk aan verdriet, boosheid of ongemakkelijk. Deze gevoelens kun je vaak moeilijk een plekje geven. Iedereen kan een verandering op een andere manier verwerken. Daarom kunnen we ook allemaal een andere emotie voelen.
3. Erkenning
Na een tijdje heb je door dat de verandering die nieuwe realiteit is. Dus: hoe ga je het aanpakken? Wat kun jij doen om het beste van de situatie te maken? Erkenning is de tussenfase die je van ‘emotie’ naar ‘acceptatie’ brengt en is belangrijk, om door te kunnen gaan naar de acceptatie.
4. Acceptatie
Nadat je een situatie hebt erkent, is het tijd om het te accepteren zoals het is. Dit betekent niet per se dat je blij bent met de verandering. Wel betekent het dat je weet dat dit nu eenmaal je realiteit is en je het er beste van zult moeten maken. Vraag jezelf in deze fase af wat je kunt doen om er het beste van te maken.
Ben je aanbeland bij fase ‘acceptatie’, maar merk je dat de emoties toch weer hoog oplopen? Heb je het gevoel dat je niet vooruit komt? Dat kan, en is hartstikke normaal. Zeker bij ingrijpende, plotselinge en levensveranderende gebeurtenissen. De mens is geen robot, en hebben nu eenmaal gevoelens. Neem het jezelf daarom ook niet kwalijk wanneer je veel emoties blijft houden.
Hoe ga je met emoties om bij een verandering in je leven?
Alle emoties die je voelt bij een grote verandering zijn meer dan normaal. Het is echter de manier van omgang die bepaalt hoe je leven er voor jezelf uit gaat zien. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om je emoties op te kroppen.
Het probleem is echter dat emoties werkelijk (door)voelen een soort taboe is. We worden al vroeg geleerd niet te gevoelig te zijn, gewoon onze tranen te drogen, onze schouders eronder te zetten en door te gaan. Verdrietig zijn is ‘niet nodig’, boos zijn ‘niet oké’. Maar ook té blij zijn is ‘overdreven’ en jaloezie is ‘slecht’. Maar hoe ga je nu echt het beste met je emoties om?
Gewoon doorgaan verstandig?
Wil je gewoon doorgaan na een grote en ingrijpende verandering? Of wil je niet te overdreven focussen op die tientallen kleine veranderingen die zich in de afgelopen weken, maanden of jaren hebben gemanifesteerd? Heb je je gevoel zo enorm weggeduwd, dat je niet eens echt weet hoe je je ergens bij voelt?
Als je altijd maar door blijft gaan, leer je een situatie nooit werkelijk te accepteren. Acceptatie is pas mogelijk als je alle fases hebt doorlopen, inclusief je werkelijke gevoel en de échte, ruwe en intense emoties die daar soms bij kunnen komen kijken.
Dit is een ontzettend moeilijk onderdeel, maar bent écht niet de enige die dat vindt. Door het weg te stoppen, je tranen weg te knipperen, je vuist te ballen of snel naar je telefoon te grijpen wanneer je de emotie op voelt komen, gaat het niet beter worden.
De realiteit is dat we simpelweg niet geleerd hebben om te dealen met onze emoties. Dat merken we bij bijna alle members in onze Puur Mindset community. Vandaar dat we daar ook regelmatig coachen op dit onderwerp.
Waar heb je wél invloed op?
Er zijn genoeg zaken waar je wel invloed op hebt, en die je dus kunt verbeteren. Dat is voornamelijk dat je je emoties de ruimte geeft en ze werkelijk onder ogen leert komen. Dit hoeft niet te betekenen dat je er daarna in blijft hangen. Is de verandering waar je je nu druk om maakt iets wat blijvende impact maakt, of valt dat eigenlijk wel mee?
Heel vaak blijven we vooral (te) lang hangen in gepieker over de dingen waar we niets aan kunnen doen. Dit zijn simpelweg situaties die we niet kunnen veranderen, omdat we er géén invloed op hebben. We focussen niet bewust op de dingen waar we wél invloed op hebben, omdat we zo vastzitten in ons hoofd.
“Proactive people focus their efforts in the Circle of Influence.
They work on the things they can do something about.”
– Stephen Covey
Bovenstaande quote is hier een perfect voorbeeld van. Je weet wel dat je niks kan veranderen aan het weer, en toch ben je geneigd erover te klagen. Zo is het te koud, te nat, te warm, sneeuwt het, regent het.. Het is nooit goed. Of wat dat je van de files, prijsstijgingen of de geluiden die andere maken? Het zijn situaties waar we weinig invloed op hebben, maar toch blijven we er maar om klagen in ons hoofd. Stel jezelf eens de volgende vragen:
Aan welke recente veranderingen in je leven kun je werkelijk wat doen?
Zijn dit veranderingen die je kunt terugdraaien?
Zijn er keuzes die je kunt maken die iets aan de situatie veranderen?
Of zijn het allemaal, stuk voor stuk, dingen die je hoofd bezetten maar eigenlijk onvermijdelijk en onveranderbaar zijn?
Je kunt het weer bijvoorbeeld niet veranderen. Dat het van de zomer is overgegaan in de herfst is iets wat totaal buiten jouw cirkel van invloed ligt. Echter is het wél mogelijk om je zomerkleding op te bergen en een lekkere trui in de kast te leggen. Het is wél mogelijk om je paraplu af te stoffen en mee te nemen als je de deur uit gaat. Het is wél mogelijk om een nieuwe route uit te proberen wanneer je weet dat er altijd files op een bepaalde weg staan.
Vraag jezelf dus eens af:
Wat kun je wel doen?
Dit is waarom verandering prachtig kan zijn (en waardoor het een stuk makkelijker wordt)!
Als er één ding zeker is in het leven, dan is het wel dat situaties veranderen (en we belasting moeten betalen ;-) ). Dat is normaal, het is namelijk onderdeel van het leven. En dat kan ook iets heel moois zijn.
Op het moment van een verandering voel je je misschien oncomfortabel. Dat komt onder andere doordat ons brein is ingesteld op ons veilig houden. Iets nieuws/onbekends voelt onveilig, waardoor je negatieve emoties voelt opkomen. Toch is verandering goed. Het is zelfs noodzakelijk dat verandering plaatsvindt.
In je verleden zijn al zoveel dingen veranderd. En of je nu blij bent met die veranderingen of niet: je bent daardoor wel wie en waar je nu bent. De seizoenen veranderen. Je leeftijd verandert. Deze verandering zorgt er ook voor dat je bepaalde doelen bereikt, en dingen doet waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit is verandering die je zélf opzoekt.
Maar ik heb het over verandering die ik zelf niet op zoek…
We zijn dus zelf continu op zoek naar verandering, en toch vinden we het niet altijd fijn. Wat nu als er verandering plaatsvindt die we zelf niet opzoeken?
Het is belangrijk om stil te staan bij wat je nu hebt. En niet wat je had of wilt hebben. Natuurlijk moet je wel doelstellingen opstellen om dingen te veranderen in je leven. Maar blijf hier niet te lang in hangen. Je hebt er niks aan om alsmaar te blijven dromen. Zorg ervoor dat je NU iets aan je leven verandert om een doelstelling te bereiken. Doe dat niet morgen, maar vandaag!
Vraag jezelf nu eens af:
Is het tijd om zélf te veranderen?
Is het tijd om aan de slag te gaan, de regie te nemen en grip op je gedachten te krijgen?
Is het tijd om het anders te doen en te leren dealen met de veranderingen die op je pad komen?
Samen met anderen leren om met verandering om te gaan? Hier kan het!
Je kunt leren dealen met de gedachten die door je hoofd gaan. Je kunt grip krijgen op dat wat nu wellicht nog als een warboel in je hoofd voelt. Je kunt zelf leren dealen met verandering en de regie over je eigen leven terug te krijgen. Daar is echter geen speciale pil voor die dat regelt. Je zult het zelf moeten doen!
Stel je eens voor dat er een plek op het internet is waar je mag zijn wie je bent. Waar je mag zijn wie je wilt zijn. En daarvoor geliefd en gerespecteerd wordt. Waar je wekelijks kan groeien. Waar geen zweverige en verlichte nonsens wordt verkocht, maar nuchtere en prettige informatie wordt gegeven waar je wat mee kan.
Een plek waar je gehoord en gezien wordt, en samen met anderen bezig kunt zijn om te groeien. Je leert wie jij daadwerkelijk bent en waar je écht gelukkig van wordt. Vervolgens kun je een identiteit creëren die helemaal bij jou past. Sterker nog, een identiteit die jij bent!