In 6 stappen de juiste keuzes maken die bij jou passen?
28 december 2020 
16 min. leestijd

In 6 stappen de juiste keuzes maken die bij jou passen?

Ben jij ook die excuustruus aan het worden die wel de motivatie heeft maar niet de discipline? Sta je in de pauze stand? Tijd om even in te tunen bij jezelf, want waar komt die onrust vandaan? Waarom doe je wat je doet? Waarom doe je niet wat je eigenlijk zou willen doen? Hoe zit dat toch met die patronen en het blijven hangen in je comfortzone?

Tijd voor jouw persoonlijke software update! Ga zelfverzekerd van denken naar DOEN met de waardevolle tips die ik jou ga geven in dit blogartikel. Reken af met sabotage gedrag. Vergroot de kennis van je brein en zelfinzicht. Door jezelf met ongeremde nieuwsgierigheid te leren kennen, te weten waar je voor staat en wat je ECHT wilt, zul je patronen kunnen doorbreken en afrekenen met o.a.:

"Soms moet je veranderen om jezelf te blijven..."


Wat is het grote probleem?

“Wat heb je het afgelopen jaar gedaan waar je echt trots op bent?”

“Hoe lang geleden is het dat je iets hebt gedaan wat in jouw top 3 van ultieme-geniet-momentjes staat?”

“Wat is jouw meest fantastische (karakter)eigenschap die je nog te weinig benut?”

“Laat jij jouw stem/mening voldoende horen?”

“Ben jij oprecht trots op wie je bent?”

Soms voelt het enorm zwaar om die ene simpele stap te zetten… In ons hoofd blazen we de boel op en vluchten we het liefst voor onze eigen emoties. Bang voor het onbekende… Terwijl het toch zo duidelijk is als we eerlijk naar onszelf zijn; Een doorbraak regel je slechts in dat ene moment. Het kan NU. En er is geen limiet. Je kunt er zoveel hebben als jij wilt. Je zult er alleen wel zelf voor moeten kiezen én in actie komen!

Dat begint vanuit vertrouwen i.p.v. uit angst. Trots zijn op jezelf. Ook op alle fouten die je hebt gemaakt en nog gaat maken. Jezelf blijven uitdagen én goed voor jezelf zorgen. Dat geef ik altijd mee en staat hoog op mijn eigen ‘note-to- self’-lijstje!

Want we willen altijd maar  meer en méér. Maar rust en echte groei gaat gepaard met keuzes maken. En dat allemaal in de hectiek van deze snelle wereld met triljoen prikkels en afleidingen? Altijd wel een reden om het uit te (kunnen) stellen. En ineens ben je wéér 2 jaar verder. Oeps… vergeten te genieten! #wantikhadgeentijd

De nummer 1 gestelde (hulp)vraag van mijn klanten is; "Ik wil heel graag van die onrust af en knopen doorhakken!" En daar help ik ze graag bij!

Weet je;

We kunnen allemaal denken

aan verandering…

Zelfs met die zak chips op schoot, hangend in je joggingpakkie, ondertussen je favo quilty pleasure bingewatchend… Jezelf vertellen dat het vanaf morgen anders moet!

Maar echte verandering vereist dus ook ACTIE.

En verandering is maar voor even als je niet de OORZAAK van je blokkade aanpakt.

In dit artikel 6 onmisbare stappen die bijdragen aan het beter besturen van jezelf, zodat je met meer rust en overzicht, zelfverzekerd keuzes kunt maken, waardoor je meer gaat genieten!

Stap 1: Begrijp je brein

Manage je mindset door je kennis te vergroten. Wat jij denkt, voelt en doet, wordt allemaal aangestuurd door…; je brein!

Als je toe bent aan een mindshift – anders wil kunnen denken en doen – dan is het dus van groot belang dat je begrijpt hoe ons krachtige brein werkt. Want die krachtige grijze massa daar boven, is zó krachtig én ontzettend goed in het tegenwerken van jouw doelen!

Maar wees gerust, je hoeft geen neuropsychologie te gaan studeren. Een aantal basis processen zijn genoeg om meer grip te krijgen en je mindset te ownen.

Ons brein bestaat uit 3 delen (afdelingen) die ten grondslag liggen aan ons gedrag.

  1. Neo Cortex. Je mensenbrein. Ook wel je ‘gezond verstand’. Zoekt een doel. Logisch, nuchter en rationeel denken gebeurt hier. Hier vorm jij jouw goede voornemens en plannen…
  2. Limbisch systeem. Ook wel je zoogdierenbrein. Zoekt plezier. Hier zitten je emoties en reacties (keuzes!) en is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte (!) van ons gedrag.
  3. Reptielenbrein. Je instinct. Zoekt veiligheid. Hoofddoel is zorgdragen dat jij overleeft en het liefst op de oude vertrouwde automatische piloot (want dat is veilig en bekend).

Het zou makkelijk zijn als het menselijk brein (de neocortex) het meest actief was. Je hoopt vooral op basis van je gezonde verstand te handelen, niet waar?

Toch maak je de meeste beslissingen op basis van emoties (afkomstig uit het limbisch brein) en primitieve instincten (reptielenbrein). Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen dus vaak je rationele brein.

Super toffe inzichten komen er altijd voorbij als er bij mijn klanten tijdens een training of een sessie ineens een kwartje valt met de voorbeelden die worden genoemd over dit proces. Kan best confronterend zijn als je merkt hoe erg je limbisch- of reptielenbrein een keuze saboteert/in de weg staat!

Je zult je limbisch- en reptielenbrein dus slimmer af moeten zijn als je jouw nieuwe voornemens vol wilt houden!

Communicatie verbeteren

Eén van mijn lievelingsmodellen tijdens coaching en training, is toch wel het NLP Communicatie model.

In een onderzoek bij het maken van het NLP communicatiemodel is gebleken dat er ongeveer 2.000.000 informatie eenheden per seconde door je zenuwstelsel worden opgenomen, elke seconde van de dag! En dat doet het al je hele leven.

Stel je eens voor hoeveel informatie dat is?! Stel je eens voor hoe het zou zijn om al deze 2 miljoen stukjes informatie per seconde bewust waar te moeten nemen……Inderdaad je zou een echte “information overload” hebben… GEK worden en je zou compleet niet meer functioneren.

Dus wat je doet, althans wat je onderbewuste doet, is het filteren van die informatie.

In grote lijnen filter je de hoeveelheid door informatie;

  1. Weg te laten
  2. Te vervormen
  3. Te generaliseren

Bij IEDEREEN gaat alle informatie (van welke ervaring dan ook) door deze filters.

Op die manier maken we een interne voorstelling van wat er aan de hand is. Maar let wel; dit is niet hetgeen wat er werkelijk aan de hand is! Dit is jouw eigen waarheid.

Vervolgens is deze waarheid jouw mindset en ga jij je hiernaar gedragen.

Dit hangt nauw samen met o.a. jouw eigenwaarde en identiteit, waar we zo ook nog verder op in gaan.

De inzichten van het NLP communicatiemodel geven je de tools en technieken om je daadwerkelijk bewust te worden van hoe jij je filters gebruikt. Je leert hoe belangrijk taal en lichaamshouding (hele fysiologie) zijn bij jezelf, maar ook bij de ander (je gesprekspartner).

Maar nog belangrijker; je leert je eigen filters herkennen en gaat echt ontdekken door welke bril jij de wereld ziet en hoe je dit uitdraagt.

Het kan zomaar zijn dat je erachter komt dat die filters wel een kleine

‘software-update’ kunnen gebruiken!

Dit soort simpele zinnen, die we de hele dag tegen onszelf zeggen;

“Ik wil eigenlijk een andere baan, maar nu de kinderen nog zo klein zijn, is dat helemaal niet handig.”

“Ik wil 5 kilo afvallen en een betere conditie trainen, maar ik heb zó geen zin in de sportschool en ik ga echt niet in de regen hardlopen!”

“Onze relatie is nou eenmaal uitgeblust. Logisch na 15 jaar. Komt vast wel weer goed.”

Voel je dat je deze ‘waarheid’ kunt ombuigen als je anders leert denken? De pessimist even ombuigen naar de optimist in je en de mogelijkheden liggen weer open…. 

makkelijker gezegd dan gedaan

Stap 3: Invloed op verandering bepalen

Je hebt het nu al meerdere keren geprobeerd anders te gaan doen en voor je gevoel al alles uit de kast getrokken om dit te laten slagen… Tevergeefs!

Als je een probleem ervaart, ligt de oplossing van die kwestie vaak op

een ander niveau dan het niveau van het probleem zelf.

Als je bijvoorbeeld gedrag wilt veranderen, is het niet zo zeer het gedrag zelf waar je naar wilt kijken, maar bijvoorbeeld achterliggende (ontbrekende) vaardigheden en overtuigingen.

Weten dat verandering pas echt lukt als je op een hoger niveau iets aanpast, bevestigt onder andere de ervaringen van veel mensen dat ongewenst gedrag niet zomaar verdwijnt, ook al verander jij iets in je omgeving. Hetzelfde patroon wordt na verloop van tijd weer zichtbaar, als je niet de juiste laag aanpakt.

Het model hierboven laat zien vanuit welke niveaus we leven.

Of je wilt of niet, iedereen leeft tegelijkertijd op 6 niveaus (bewust en onbewust). Alle niveaus werken samen en ondersteunen elkaar. Lagere niveaus kunnen hogere beïnvloeden, hogere beïnvloeden sowieso de lagere – zowel bekrachtigend als beperkend. Hoe hoger het niveau waarop je verandering aanbrengt, hoe krachtiger en duurzamer het effect zal zijn. Wanneer de logische niveaus met elkaar in overeenstemming zijn, krijg je congruent gedrag.

Maar hier komt ook het lastige; Gedrag en omgeving zijn volledig zichtbaar. Vaardigheden zijn gedeeltelijk zichtbaar. De rest is volledig onzichtbaar, zelfs voor jou zelf. Hoe hoger het niveau, hoe moeilijker de zaken die hier spelen te achterhalen zijn. Hiervoor zul je echt de tijd moeten nemen om ze boven te halen en te bepalen.

Jezelf doorlichten met dit NLP model kan voor mega confronterende en vooral nuttige inzichten zorgen!

Opdracht: Schrijf jouw 5 kernwaarden uit

  • Welke 5 waarden zijn het aller belangrijkst voor jou?
  • Beschrijf ook wat deze waarden voor jou betekenen. (voor de één betekent creativiteit iets heel anders dan voor de ander…)
  • Leef jij zelf nog volledig naar deze 5 waarden? Of heb je andere waarden belangrijker gemaakt, terwijl die helemaal niet zo dichtbij jou staan?
  • Wat zou je op de korte termijn kunnen doen om meer naar jouw kernwaarden te leven en hier de voldoening van te ervaren?

Stap 4: Jezelf echt leren kennen

Ontdekken wie je bent en wat je wilt op DIT punt in je leven…

Weet jij echt wie je bent? Waar jij gelukkig van wordt en waar dat vandaan komt?

Vaak slagen we niet in onze doelen, omdat we onszelf richtlijnen opleggen die niet matchen bij onze eigen diepe verlangens.

We kunnen keuzes niet nakomen, omdat het aan intrinsieke motivatie ontbreekt. Want voor wie doe je het eigenlijk?

Waarom wil je dit wel/niet?

Investeren in een helder en oprecht inzicht in jouw identiteit en passende kernwaarden, zorgt voor een heel nieuwe kijk op je leven en geven richting en betekenis. Want zowel je kernwaarden als je identiteit blijven veranderen. Jij verandert. En als je (onbewust) probeert vast te blijven houden aan de oude versie van jezelf, kom je met de nieuwe versie van jezelf geen steek verder! (er ontstaat een error)

Zonder 5 kernwaarden kom je bij mij niet weg!

We hebben allemaal talloze waarden en normen die we belangrijk vinden, maar als je die allemaal even belangrijk maakt, is het onmogelijk om keuzes te maken.

Je kunt niet authentiek (en zonder stress) leven als je graag 20 kernwaarden wilt hebben!

Hoe aantrekkelijk een lijst met 200 waarden er ook uit ziet. Ze kunnen niet allemaal even belangrijk voor je zijn als je iets van focus in je leven wil. Less is more!

Ik daag je uit om in discussie te gaan met jezelf.

Wat wil je écht? Waarom wil je dit echt?

Waarom doe je het nog niet?

Vaak zul je moeten afrekenen met overtuigingen die je hebt ontwikkeld om weer in je kracht te staan en zelfverzekerd jouw kernwaarden uit te kunnen dragen.

Je persoonlijke identiteit is het antwoord dat je jezelf geeft op de vraag: wie ben ik? Je bewustzijn van jezelf als persoon, zoals jij je onderscheidt van anderen.

Dit niveau geeft inzicht in wat je van jezelf én van de ander vindt in elke context. Je identiteit is opgebouwd uit je waarden en overtuigingen en karaktereigenschappen (je persoonlijkheid).

Jouw identiteit gaat over hoe jij naar jezelf kijkt en of je tevreden bent met jezelf.

Bij een worsteling met je identiteit kan een valkuil zijn dat je een valse ZELF creëert. Dat doen we vaak als we ons langere tijd in een situatie begeven die we eigenlijk maar lastig vinden. Dan gaat het MASKER OP. Herkenbaar?

Weten wie je bent is weten wat wilt en wat er bij je past!

Stap 5: bepalen wat je nodig hebt

Balans kunnen ervaren. Dat is toch wat we willen?

Inzicht krijgen in hoe je meer balans in je leven kan brengen en geluk en succes kunt creëren door op de ‘juiste knoppen’ te drukken. ‘Het Levenswiel’ is hier een handige tool voor en richt zich op acht onderdelen, die ook wel de geluksfactoren binnen het menselijk leven worden genoemd.

Hiermee is het de bedoeling om voor jezelf te identificeren hoe jij jouw tijd doorbrengt en hoe tevreden je bent over de verschillende onderdelen en gebieden die in jouw leven spelen.

Het creëert een vorm van zelfreflectie, waarin je in staat bent (nog) meer uit het leven te halen door simpelweg een goed overzicht te hebben over alle belangrijke onderdelen.

En dan bedoel ik vooral door te accepteren dat niet alles altijd goed kan gaan en te kiezen voor waar jij je (op dit moment) op wilt focussen!

Denk aan deze onderdelen:

  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Gezondheid/vitaliteit
  • Vrienden/familie
  • Relatie/liefdesleven
  • Zelfbeeld/zelfvertrouwen
  • Plezier & ontspanning
  • Financien
  • Werk/carriere

Het is naar mijn mening een illusie om op al deze factoren altijd even hoog te ‘scoren’. We hebben het er maar druk mee…

Maar het is wel fijn regelmatig de balans op te maken en tijdig de regie te pakken als één van jouw belangrijkste onderdelen leeg dreigt te lopen en je dit voor wilt zijn…

En het helpt je dus ook makkelijker keuzes te maken om je juist ergens in vast te grijpen of om juist los te kunnen laten.

Als je voor jezelf duidelijk hebt op welke onderdelen je wilt investeren, hoef je niet telkens als een kip zonder kop op alle onderdelen tegelijk te rennen en daarmee vervolgens eigenlijk nergens van te genieten en er geen voldoening of resultaat uit halen, doordat je als een soort halfbakken versie van jezelf net niet datgene kunt geven/doen wat je het liefst zou willen!

En zo kun je wanneer dan ook bewust blijven schakelen met je Levenswiel en zelf de regie pakken over het in balans houden van jouw geluksfactoren van DAT moment!

Houd bij jouw keuzes ook rekening je levensbehoeften als mens; de

onzichtbare krachten die ons denken, gedrag en onze acties aansturen.

Of je het ermee eens bent of niet, ieder mens wil van nature 6 levensbehoeften vervullen en je voelt jezelf pas in balans als je deze behoeften (in jouw persoonlijke volgorde) vervult!

Wat jouw volgorde is, kun je bepalen vanuit jouw identiteit en je kernwaarden.

Ga je hier tegenin door andere dingen te (willen) doen, botst dat met je diepe verlangens en mislukt het dus vervolgens grandioos!

Deze 6 menselijke behoeften geven ons motief waarom we doen wat we doen. En leert ons ook de kracht achter onze doelen,

dat wat we nog willen bereiken/vervullen met ons gedrag. Wij mensen handelen dus bewust en onbewust zo dat één, of meer, van de onderstaande behoeften bevredigd worden:

  1. Zekerheid: de behoefte aan veiligheid, stabiliteit, regelmaat, voorspelbaarheid, controle, continuïteit en comfort.
  2. Variatie/onzekerheid: de behoefte aan spanning, verrassingen, uitdaging, chaos, avontuur, verandering en nieuwigheid.
  3. Erkenning: de behoefte om betekenisvol, speciaal, trots en gewild te zijn. Het gevoel krijgen dat je ertoe doet en bevestiging/waardering krijgen van anderen.
  4. Liefde/connectie: de behoefte om persoonlijk en diep contact te ervaren met andere mensen. De drang naar affectie, emotionele hechting, liefde, compassie, empathie en acceptatie.
  5. Groei: de drang naar emotionele, spirituele en/of intellectuele groei en ontwikkeling.
  • Bijdrage/Contributie (aan iets buiten jezelf): iets willen bijdragen aan de wereld. De drang om te geven, te zorgen, te beschermen en service te verlenen aan anderen of de maatschappij.

Deze ‘WHY’ geeft inzicht in de betekenis achter jouw gedrag en laat je makkelijker negatieve patronen doorbreken!

Stap 6: Keuzes maken

Geluk (voldoening) ontstaat door het oplossen van problemen. Door ze aan te gaan. Of je nou te bang bent, je schaamt, te lui, te onzeker of dat je toch echt vindt dat die ander het eigenlijk allemaal voor je verpest… Als hij/zij nou gewoon meewerkt in dit of dat, dan zou alles ineens opgelost zijn!

En dus NIET in het vermijden ervan! Niet in doen alsof het er niet is,

niet in accepteren dat het zo is zoals het is…

Als je problemen vermijdt of geen problemen denkt te hebben, ga je jezelf ellendig voelen. Als je denkt problemen te hebben die je niet kunt oplossen, zul je jezelf ook ellendig voelen.

Dus?

Je bént je eigen probleem en daarmee ook je eigen oplossing!

Dat weet je inmiddels zelf waarschijnlijk ook wel, maar waar je nog niet volledig achter bent is WAARDOOR je jezelf nou tegen houdt..?!

Maak de balans op met bewezen modellen om zo effectief mogelijk te leren en te veranderen en ga op praktische wijze de transformatie van jouw denken en doen aan!

Reken af met die keuzestress en 30 ballen in de lucht houden!

Je hoeft je alleen maar bewust te worden van de impact van je mindset. Ons brein is een super krachtige tool en jij kunt voor een groot gedeelte bepalen of je die voor jou in je voordeel laat werken.

Als je begrijpt hoe je brein werkt, wat je nodig hebt, haar goed leert besturen en in balans brengt, dan zul je merken dat je de oude conditionering kunt doorbreken en zo je niet helpende gedachten en belemmerende overtuigingen kunt managen.

Jezelf aansturen begint met de keuze te maken om verantwoordelijkheid te nemen over jouw denken en doen. Meer grip krijg je door in actie te komen en het jezelf te gunnen om die persoonlijke software update eens door te voeren.

Own it! Train jezelf emotioneel fit!

Begin met wat vaker JA zeggen tegen jezelf.

Ja tegen dat wat JIJ nu nodig hebt.

Klaar voor de confrontatie met jezelf? Je hebt iedere dag een keuze. Alleen JIJ kunt veranderen wat je doet. En het kan anders…

Wat wil jij?

Zou jij:

Jij bent;

Jij voelt dat je;

  • Dingen onnodig aan het uitstellen bent
  • Steeds meer gaat piekeren/overdenken
  • Niet genoeg tijd voor jezelf neemt en jezelf wegcijfert
  • Lekkerder in je vel wil komen te zitten
  • Tegen niet helpende patronen en overtuigingen aanloopt
  • Je tijd en energie teveel in de verkeerde dingen steekt
  • Teveel nadenkt over wat een ander ervan zou vinden
  • Weer in je kracht wil komen te staan en je EIGEN keuzes wilt (durven) maken

Waar wacht je nog op?

Uiteindelijk gaat het er niet om dat je niet weet dát je in actie moeten komen, ook eigenlijk niet hoe…

Maar je weet inmiddels ook zo veel best redelijke excuses te bedenken om het nog even uit te stellen! #patronen

Van buitenaf zal ook niemand écht goed door hebben dat jij helemaal niet zo lekker in je vel zit als je doet blijken.

Goed geworden in dat masker opzetten ben je zéker! Maar heb je er zelf echt wat aan?

Joh, jezelf vanuit persoonlijk leiderschap aansturen is ook topsport! En iedere topsporter heeft een coach. Want dat je dat extra duwtje in je rug af en toe wel kunt gebruiken, naast wat tips, tools en inzichten, is inmiddels wel duidelijk. Toch?

Nu alleen nog maar DOEN!


Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen