
Vind je het nemen van sommige beslissingen lastig? Heb je het gevoel dat je jezelf niet comfortabel bij een bepaalde keuze voelt? Maar denk je wel dat die keuze het beste is? Veel mensen hebben last van dit probleem. We blijven graag binnen onze comfortzone, maar dat zorgt ervoor dat we weinig nieuwe dingen ontdekken. En nog erger: het zorgt ervoor dat we geen grote stappen binnen ons leven zetten.
Laten we samen eens gaan kijken wat jij kunt doen om buiten je comfortzone te stappen. Zo bouw je meer zelfvertrouwen op en wordt je gelukkiger. Maar ook kan dit leiden tot meer tijd, energie en geld.
Waarom blijven we zo graag binnen onze comfortzone?
Binnen je eigen comfortzone lijkt alles op de automatische piloot te gaan. Het voelt veilig en vertrouwd, er zijn geen verrassingen en hebt altijd de volledige controle. Maar als je eerlijk bent vind je het misschien wel saai of voelt het alsof je in een sleur zit. Jouw comfortzone komt langzaam tot stand door jouw opvoeding, de mensen om je heen, je werkervaring, je angsten en alles dat jij over jezelf vindt en vertelt.
Wat is het probleem van de comfortzone?
Die comfortzone zorgt ervoor dat jij je hart niet durft te volgen en de beslissingen die je wilt nemen dan maar uitstelt of helemaal niet doet. Ben jij je ervan bewust wat jouw comfortzone is, hoe die eruit ziet en waarom deze er zo uit ziet?
Je hebt "overtuigingen" gecreëerd door invloed van ouders, vrienden en partners en deze zijn een groot deel van die comfortzone. Deze overtuigingen houden je op je plaats en zorgen ervoor dat je stil staat en niet verder groeit.
Zulke overtuigingen kunnen gaan over geld - je money mindset - of over je zelfvertrouwen. Maar ook over hoe je beslissingen neemt. Denk je eerst aan jezelf of anderen? Mag je van jezelf fouten maken, of niet? Je houdt dit in stand door altijd hetzelfde te doen.
In jouw comfortzone kun je zelfs last hebben van tunnelvisie; zelfs al krijg je andere opties om over na te denken, je negeert ze en maakt jezelf wijs dat wat de ander zegt niet klopt. Of je gaat gelijkgestemden zoeken om te bevestigen dat wat jij doet het beste is.
Nu je dit hebt gelezen, ben je dan blij met je comfortzone? Zie je jezelf al de komende tien, twintig jaar of langer op dezelfde manier doorgaan?
Wat wil jij bereiken door uit je comfortzone te stappen?
Als je besloten hebt uit je comfortzone te stappen, weet dan wel dat het belangrijk is om te weten waar je naartoe wil. Zonder doel zul je geen stappen buiten je comfortzone zetten. Als je je doelen gesteld hebt, ga je kijken naar wat je moet doen om je doel te bereiken.
Schrijf bijvoorbeeld een jaardoel op en bekijk wat je per kwartaal en per maand moet doen om dit doel te bereiken. Vervolgens maak je doelen per week en per dag.
Op deze manier is het makkelijker om je doelen te bereiken en hoef je niet meteen heel ver buiten je comfortzone te gaan. Je kunt kleine beslissingen nemen, zonder je einddoel te uit het oog te verliezen.
10 bewezen tips om buiten je comfortzone te stappen!
Jouw mindset is een belangrijk onderdeel voor het nemen van beslissingen, en hebt je doelen op papier staan. Het is nu tijd om ook daadwerkelijk te gaan kijken welke tools je kunt inzetten om buiten je comfortzone te stappen en jouw doelen te bereiken.
Stap 1: Neem de tijd en wees geduldig
Doe het in je eigen tempo. Ga jezelf niet vergelijken met anderen en laat je niet door anderen opjagen, want dit levert je alleen veel onzekerheid en stress op. Zo zul je nooit je doelen bereiken. Wees dus geduldig en neem de tijd die je nodig hebt.
Stap 2: Ben je bewust van je overtuigingen
Zorg dat je regelmatig een check doet om bewust te zijn van je eigen overtuigingen. Doe dit altijd tijdens het maken van een beslissing. Komen er negatieve gedachten of oude overtuigingen naar boven? Stop deze gedachten en buig ze om naar een positieve gedachte.
Stap 3: Vraag hulp aan de juiste personen
Bedenk goed aan wie je vertelt waar je mee bezig bent. Vrienden en familie geven raad vanuit hun eigen waarheid en willen jou beschermen voor iets wat zij als spannend of een risico ervaren. Dit betekent niet dat je niet open mag staan voor andere ideeën en invalshoeken.
Zoek geen gelijkgestemden op, want ook dan zul je niet verder komen dan waar je nu staat. Sta open voor informatie van anderen, maar ben je ervan bewust dat je van niemand toestemming nodig hebt en dat jij de enige bent die de beslissing kan nemen.
Stap 4: Gebruik je intuïtie als informatiebron
Intuïtie is automatisch en onbewust. Het is bewezen dat je vaak het antwoord op een vraag weet, zonder dat je het bewust kunt beredeneren. Je intuïtie maakt integratie van meerdere onderwerpen tegelijkertijd mogelijk. Let op dat je niet alleen op je intuïtie afgaat, maar denk ook goed na met je hoofd.
Stap 5: Zet je emoties aan de kant
Het herkennen van emoties kan een grote uitdaging zijn. Neem geen beslissingen als je boos, verdrietig of angstig bent. Je ratio verdwijnt dan naar de achtergrond, en de overige stappen hieronder beschreven ook. Let er daarnaast ook op dat emotie wordt versterkt bij vermoeidheid! Dit betekent dat je op tijd rust moet nemen.
Stap 6: Wat kost het mij, en wat levert het op?
Deze twee woorden kun je eigenlijk niet los van elkaar zien! Als je een beslissing gaat nemen, is het raadzaam om naar beide te kijken. Wat kost het je en wat levert het je op?
Denk dan niet dat kosten en opbrengsten alleen over geld gaat. Dit kan ook over tijd en energie gaan. Soms kost iets geld en is de opbrengst tijd. Bijvoorbeeld, als je iemand inschakelt om taken uit handen te nemen. Deze tijd kun je weer inzetten (kosten) om klanten te helpen, waar je energie van krijgt en waarschijnlijk ook facturen naartoe kunt sturen (twee opbrengsten).
Stap 7: Korte termijn vs lange termijn
Doe je iets met de korte termijn in gedachten? Dan zul je hier op lange termijn geen profijt van hebben. "Short term pain for long term gain" is een uitspraak die ik graag gebruik. Je zult lastige beslissingen moeten nemen, die nu geld, tijd of energie kosten, maar waar je op de lange termijn veel plezier aan gaat beleven.
Nu ‘nee’ zeggen tegen een klant die je negatieve energie oplevert, zodat je die tijd kunt besteden aan het vinden van een klant waarmee je een betere relatie kunt opbouwen en deze daardoor voor een langere periode aan je bindt.
Stap 8: Prioriteiten stellen
Het stellen van prioriteiten is belangrijk. Kijk naar alle taken die je op je bordje hebt liggen en bekijk per onderdeel wat het oplevert en hoe belangrijk het is. Je kunt de theorie van "opportunity costs" hierop toepassen; als je besluit aan taak 3 te werken van je lijst, betekent dat dat je alle andere taken nu niet kunt uitvoeren. De taak die daarvan blijft liggen met de hoogste waarde, is je "opportunity cost". Zorg er dus voor dat deze waarde lager is dan de taak die je nu gaat aanpakken.
Stap 9: Neem een beslissing, gericht op de toekomst
Kijk niet naar hoeveel al iets gekost heeft in tijd, energie en geld; maar kijk wat het je nog gaat kosten. Je kunt dit bijvoorbeeld toepassen als je merkt dat een project waar je me bezig bent en al veel tijd en geld in hebt gestoken, toch niet dat oplevert wat je vooraf had gedacht. Nu kun je denken, ik heb nu al zoveel gedaan/ uitgegeven, nu maak ik het toch af. Of je denkt, het gaat me niet opleveren wat de bedoeling was, ik stop er nu meteen mee. Dus je kijkt vooruit in kosten/ opbrengsten en niet achteruit. In economische termen zijn dit je "sunk costs".
Stap 10: Bekijk de alternatieven
Kijk eens naar de mogelijkheden om je geld en tijd te verdelen. Ik wilde bijvoorbeeld aan de slag met een personal trainer en een business coach; beide leveren veel op, maar op het moment van de beslissing kon ik niet kiezen. Ik ben gaan kijken wat de opbrengsten van beide zou zijn, welke alternatieven er zijn en hoe groot de kans van slagen per alternatief is.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor online begeleiding in voeding in combinatie met minstens drie keer per week stevig wandelen in de buitenlucht (beweging en mindset!). Maar ook de business coach!
De online begeleiding en wandelingen kosten me veel minder dan de personal trainer, maar leiden ook tot resultaat al zal het iets minder snel zijn dan met de personal trainer. Onthoudt goed dat "nee" ook een alternatief kan zijn ;-)