7 praktische manieren om bewuster te leven
03 december 2021 
4 min. leestijd

7 praktische manieren om bewuster te leven

'Bewust leven' heeft voor iedereen weer een andere betekenis. Zo noemt de een het 'mindful leven', de ander 'opmerkzaam leven' of zoals ik met 'aandacht leven'. Jouw manier en dat wat het jou oplevert verschilt mogelijk met dat van mij. Geen goed of fout. Het is wat bij jou past. Bij de persoon die jij bent.

Sinds een aantal jaar heb ik 7 manieren geïntegreerd in mijn leven die mij bewust laten worden van wat ik denk, voel en doe zodat ik in balans blijf. Ook op momenten dat het leven minder soepel loopt en om stappen te blijven zetten naar mijn hart.

Mogelijk kunnen de 7 manieren ook voor jou behulpzaam zijn op jouw levenspad naar een bewust leven:


1. Ben nieuwsgierig

Ik geloof dat alles wat in je leven je pad kruist een reden heeft. Ik zie het als kans om nieuwe dingen te leren, inzichten op te doen en als uitnodiging om anders te kijken, denken, voelen en doen. Wanneer ik in staat ben - wat ik dus echt níet altijd ben, omdat ik ook gewoon een mens ben met een ego - de dagelijkse dingen met een nieuwsgierige à la 'verbaasde kabouter blik' te aanschouwen, geniet ik meer van mezelf en mijn leven.

2. Heb het lef de onderste steen boven te krijgen

Achter dat wat moeilijk is, liggen kansen voor verdere ontwikkeling en verrijking. Ik heb het lef - mijn ego vindt dat ik dit dus écht niet kan schrijven, wat vinden anderen daar wel niet van, beetje hoog van de toren blablalba..., ik ben me dus bewust van wat dit oproept - om verder te kijken dan mijn neus lang is en de moed om met mezelf geconfronteerd te raken, ook als dit me onzeker maakt - wat het dus doet -.

Een klant zei laatst tegen me 'jij hebt de moed om te bevragen wat ikzelf liever met rust laat.' Dat vond ik een hele mooie! En vooral omdat ik dit in eerste instantie op mezelf toepas. Het maakt verlangens vanuit mijn hart zichtbaar, zodat ik daarna gerichter de beweging kan maken naar die verlangens toe.

3. Breng tijd met jezelf door

Stoppen met rennen, vliegen en draven, maar bewust tijd nemen om met mezelf alleen te zijn. Waar ik vroeger mijn dagen van minuut tot minuut vol propte met activiteiten, altijd bezig moest blijven met vooral dingen doen, heeft dit plaatsgemaakt voor momenten van stil zitten, schrijven, mediteren, wandelen, lezen, niets doen of muziek luisteren. Dit zijn mijn manieren om te ontspannen en mijn batterij weer op te laden.

Maar ook om te reflecteren, antwoorden te laten ontstaan en mijn creativiteit de vrije loop te laten. Juist door stil te staan, komt er van alles in beweging, van binnenuit. En ontstaat bewustzijn van gedachten, gevoelens en signalen van mijn lichaam. Dat lukt dus niet altijd, ik beschik over zo'n urenlange 'aanknop' en het fijne is dat mijn lichaam dan vanzelf een keer de stopknop indrukt ;-)

4. Omarm je kwetsbaarheid

Jarenlang heb ik me sterker, stoerder en beter voorgedaan dan ik me voelde. Hierdoor verloor ik de verbinding met mezelf en daardoor ook met anderen. Door gevoelens te delen, ook de minder prettige, kwam ik opnieuw in verbinding met mezelf én anderen - dit blijft een ongoing proces in my life -. Vertrouwen in mezelf is daarin de sleutel waar ik iedere dag opnieuw voor kies en aan werk, want laat die van nature niet mijn DNA zijn binnengedrongen. En juist door hier iedere dag opnieuw bewust voor te kiezen, blijf ik groeien als persoon. Anders had dit niet durven schrijven .

5. Accepteer jouw waarheid

Ieder mens is uniek en heeft een eigen levensverhaal. Jij ook . In het leven gaat het erom jouw eigen unieke verhaal te ontdekken. Dus niet het verhaal wat je door je opvoeders of schoolsysteem is ingefluisterd. Niet dat wat de media je voorschotelt of wat deskundigen vertellen wat jij moet doen. Je eigen keuzes blijven maken, die goed voelen en kloppend zijn voor jou. Bij jezelf blijven en hierin zelfvertrouwen vinden om ook anderen in hun waarde te laten.

6. Wees dankbaar

Dankbaar zijn is een van de meest hoge energietrillingen waar jij je op kan begeven. Hoe dankbaarder jij bent, hoe meer zich dit zal vermenigvuldigen in je leven. Toen ik hiermee ging oefenen, merkte ik op dat ik vooral dankbaar was voor al het goede. Al het minder prettige wat mijn leven passeerde, sloeg ik automatisch over, maar wist je dat al het minder leuke ook zo z'n dankbaarheden kent?

Zo ben ik nog met regelmaat dankbaar voor de waarschuwing die mijn lichaam me gaf 10 jaar geleden waardoor ik 2 weken lang plat op bed heb gelegen omdat ik zo moe was van al het harde werken. Zonder die ervaring was ik nu niet zo happy als ik nu ben.

7. Geef nooit op

Mogelijk is dit mijn meest belangrijke boodschap voor jou. Wat je behoefte of verlangen ook is, never ever give up! Alle antwoorden zitten in jou. Je hoeft er niet naar te zoeken, je mag het gewoonweg creëren van binnenuit. Blijf kiezen. Blijf oefenen en blijf ervaren.

Tot slot

En laat het getal 7 in de volkswijsheid geassocieerd worden met geluk en spiritualiteit. Toeval bestaat niet ;-)

Wat bewust leven mij in al die jaren heeft opgeleverd en nog steeds?

  • Ik geniet meer van wie ik ben en ervaar meer innerlijke rust.
  • Het maakt verlangens vanuit mijn hart zichtbaar.
  • Ik blijf innerlijk in beweging door bewustzijn van gedachten, gevoelens en lichaam.
  • Ik ervaar meer zelfvertrouwen.
  • Ik maak keuzes die goed voelen en kloppend zijn voor mij.
  • Ik voel me gelukkig ook als het leven minder soepel loopt.
  • Het geeft me kracht en doorzettingsvermogen omdat ik heb ervaren dat ik meer kan dan ik denk.

Sta elke dag open voor wat het leven je brengt aan lessen en inzichten. Het is niet altijd makkelijk, maar het maakt het leven stukken leuker en het geeft meer voldoening, zelfs in moeilijke tijden.

Kies voor innerlijke rust, energie en levensplezier. En straal van binnenuit!

Lees meer hierover in mijn e-book "Word de beste versie van jezelf"

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen