
Waarschijnlijk zit je op een punt in je leven waarin je het anders wilt gaan doen, anders was je niet op dit artikel terecht gekomen. Het veranderen van gewoontes, maken van keuzes, knopen doorhakken; het zijn moeilijke processen die je niet van de een op de andere dag maakt.
Om je wat houvast in zo'n proces te geven, heb ik dit blogartikel geschreven met 6 handige tips voor het maken van bewuste keuzes. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn, maar ook hoeveel het je oplevert. Niet alleen de verandering of keuze zelf, maar je zelfvertrouwen en eigenwaarde gaan er ook van groeien. En daarmee heb je al veel gewonnen voor een gelukkig en prettig leven dat bij je past.
Waar sta je?
Zeg eens eerlijk, heb jij het goed voor elkaar? Heb je een goede baan, een fijn huis, leuke vrienden, misschien ook nog een fijn gezin, ieder jaar op 1 of meerdere vakanties? Helemaal goed natuurlijk als je hier ja op kunt zeggen. Maar ben je ook gelukkig? Of mist er ergens iets? En kun je dit knagende gevoel niet thuisbrengen, omdat je tenslotte al die bovenstaande dingen hebt?
Misschien wil je liever ander werk, voor jezelf beginnen, wat meer vrijheid, verhuizen, meer zeggenschap over hoe je je leven invult,
gezonder leven. Of misschien weet je niet precies wat bij je past We zijn vaak het leven wat we leiden ingerold en zijn gaan aannemen dat dat is wat we willen. Maar kijk eens goed. Is het werkelijk wat je wilt, doe je de dingen die bij je passen, die je joy en energie geven?
Je moet in staat zijn om joy te ervaren zonder afhankelijk te zijn van de buitenwereld. Als de basis goed is, dan is de rest een extra bonus. Als de basis niet goed is, en je hebt allerlei afleidingen nodig om het leuk te hebben, dan kan het zijn dat er altijd zo'n onbestemd gevoel aanwezig is dat je iets mist.
Wat je weer gaat opvullen met meer van deze afleidingen zoals werk, televisie, social media, drinken, roken, ongezond eten enzovoort. Bedenk dus goed of iets je echt joy geeft, of dat het een afleiding is die je de illusie van joy geeft.
1. Opruimen
Voor je met volle moed veranderingen wilt doorvoeren of een keuze ergens voor gaat maken; ga eerst opruimen. Letterlijk en figuurlijk opruimen. Stel, je wilt heel graag een moestuin. Je hebt ergens een stukje tuin/grond waar je nooit iets mee hebt gedaan en daar kun je een fijne moestuin op maken. De grond is verwaarloosd, er groeit onkruid en er ligt troep.
Ga je hier je aardbeienplantjes in zaaien? Nee toch, grote kans dat ze hier niet goed zullen groeien. Waarschijnlijk ga je eerst de troep weghalen, het onkruid wieden, de grond omspitten en wat nieuwe voedzame grond toevoegen. Zo gaat het ook met veranderingen.
Eerst opruimen, en daarna kun je iets nieuws planten zodat het zich goed kan vastzetten en groeien.
2. Loslaten
In het verleden leven. Bewust zijn van je mogelijkheden en keuzes betekent dat je in het hier en nu leeft. Door vast te houden aan het verleden, blokkeer je nieuwe mogelijkheden. Waar hou jij nog vast aan het verleden? Welke denkbeelden heb jij in je leven ontwikkeld?
Zijn er bepaalde overtuigingen die je hebt? Of verwachtingen waar je aan wilt of 'moet' voldoen? Bedenk dat je altijd nieuwe keuzes
kunt maken. Je hoeft niet aan iets vast te houden, omdat dat nu eenmaal zo is ontstaan.
3. Ruim je spullen op
Kijk eens kritisch naar je spullen. Spullen houden je vaak in het verleden. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd.
Laat je spullen door je handen heen gaan en voel of het je, zoals Marie Kondo (een bekende opruimgoeroe) zegt, een 'spark joy'
geeft. Zo niet, doe het dan weg.
Door een huis met fijne spullen die een 'spark joy' geven, creëer je een fijne plek voor jezelf en ervaar je kleine geluksmomentjes als je naar die spullen kijkt of ze gebruikt. Als je teveel spullen hebt, dan zie je vaak juist die spullen die je een fijn gevoel geven niet meer.
4. De mensen om je heen
Welke mensen heb jij om jou heen? Een bekende uitspraak is: je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee optrekt.
Kun je iets leren van deze mensen, hebben ze een goede invloed op je, of zijn ze gewoon gezellig en prettig gezelschap? Zijn het mensen waar je energie van krijgt? Of kosten ze juist energie? Houden ze je klein of daar waar je bent?
Vind je het echt leuk om met deze personen op te trekken, of is het meer vanwege een gezamenlijk verleden, omdat je hem of haar al zo lang kent, of omdat je een gezamenlijke vriendengroep hebt, of omdat … Probeer het zelf in te vullen per persoon. Soms is het beter om afscheid van iemand te nemen. Als je dat te moeilijk vindt, richt je aandacht, energie en tijd dan op de mensen waar je wel graag mee omgaat. Dan komt er vanzelf een verschuiving.
5. Je lichaam
Zorg goed voor jezelf. Dit klinkt afgezaagd, maar voor veranderingen heb je energie nodig. Zorg dus goed voor jezelf zodat je voldoende energie hebt. Als je weinig energie hebt, dan blijf je alles op de automatische piloot doen, omdat er niet meer in zit. Beweeg, eet gezond, en let op dat je producten consumeert zonder al teveel chemicaliën, suikers, vetten, e-nummers, alcohol etc. Deze stoffen vertroebelen namelijk je bewustzijn.
6. Denk positief
Dit is misschien wel een van de belangrijkste om op te ruimen: je gedachten. Onze gedachten bepalen namelijk hoe we ons voelen. Hoe praat jij tegen jezelf in gedachten? Ben je ondersteunend en positief? Of juist negatief en denk je bij alles: 'ik kan dat toch niet' of 'dat is toch niets voor mij'. Als je dit maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, ga je het als waarheid beschouwen.
Andersom gelukkig ook. Dus als je bij alles mild bent voor jezelf en positief, krijg je meer zelfvertrouwen en durf. Dit is een goede test: stel je voor dat een goede vriend(in) tegen je zou praten zoals jij tegen jezelf praat. Zou je dan bevriend zijn met deze persoon? Zou jij je op je gemak en prettig voelen bij deze vriend(in)? Je eigen innerlijke stem heeft hetzelfde effect op je.
Als je vaak maalt of piekert in je gedachten, dan leef je teveel in het verleden of in de toekomst. Dat is niet constructief. Probeer meer in het hier en nu te leven, en meer bewust te zijn van alles om je heen. Je maakt je dan los van je gedachten, waardoor je gedachten niet meer overheersen en niet meer overwegend bepalend zijn voor hoe je je voelt.
Vandaaruit kun je dan je gedachten naar meer positiviteit gaan sturen, en kom je meer in contact met wat je werkelijk wilt. Onder andere meditatie, mindfulness, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen je hierbij helpen... Ook regelmatig verblijven in de natuur zorgt voor minder piekeren.
De natuur heeft een rustgevend effect op ons brein Geef iedere dag aandacht aan alles (groot of klein) waar je blij mee bent, voel je dankbaar voor wat je hebt. Het is de snelste manier om jezelf in een positieve, prettige flow te brengen..
Wat zul je niet missen?
Tijdens de corona-crisis zijn we allemaal in meer of mindere mate gedwongen geweest tot thuisblijven. Uitstapjes en activiteiten zijn tot stilstand gekomen. Dit kan een goed inzicht geven in je routines.
Schrijf eens op wat je in deze periode niet hebt gemist. Was dit iets wat je uit gewoonte deed, uit verplichting of uit afleiding? Bedenk of je dit nog terug in je leven wilt. Welke andere dingen wil je niet meer in je leven? Schrijf dit allemaal op.
Opgeruimd, en dan?
Nu blijft dit opruimproces een continue proces. Maar op een gegeven moment wil je je gaan richten op het nieuwe.
Zoek regelmatig de stilte in jezelf op, ga mediteren, probeer in het hier en nu te leven door al je zintuigen te gebruiken.
Op deze manier krijgt je intuïtie meer ruimte en zul je er ook beter naar kunnen luisteren.
We hebben eerder opgeschreven wat je niet meer wilt. Besteed hier verder niet teveel aandacht aan. Want “wat aandacht krijgt, groeit”. Het lijstje is slechts een hulpmiddel om een overzicht te krijgen, zodat je gericht keuzes kunt maken. Bedenk nu wat je wel graag wilt in je leven. Schrijf dit op tot in detail. Door het op te schrijven, accepteren je hersenen het makkelijker als werkelijkheid. Door het regelmatig
terug te lezen, conditioneer je je brein en ga je (onbewust) vaker keuzes maken die hierbij passen.
Als je meerdere dingen wilt veranderen, pak deze dan 1 voor 1 aan. Niet tegelijkertijd, want dat is moeilijk vol te houden. Onderschat niet hoe lastig het is om jarenlange gewoontes om te zetten naar nieuwe gewoontes. We houden nu eenmaal van onze vastigheden en zekerheden. Schrijf per onderdeel op wat het belang is om te veranderen aan de hand van onderstaande vragen.
- Waarom wil ik dit onderdeel van mijn leven veranderen?
- Hoe ga ik me voelen als ik het hebt veranderd?
- Wat gaat het me opleveren, hoe zal mijn leven er dan uitzien?
- Hoe ga ik me voelen over bijvoorbeeld een jaar, als ik het niet heb veranderd?
- Hoe zal mijn leven er uitzien als ik het niet heb veranderd?
Lees regelmatig deze antwoorden terug. Daardoor zorg je ervoor dat je doorzet en volhoudt. En bedenk: groei en verandering voelen altijd oncomfortabel. Accepteer dat en ga erdoorheen. Het wordt vanzelf comfortabel.
Ik wens je heel veel geluk en succes bij het veranderproces en je persoonlijke groei. Want alleen al door met bovenstaande bezig te zijn, groei je, wordt je bewuster en zul je je zelfverzekerder gaan voelen.