In deze 3 stappen maak je de beste beslissingen!
08 december 2021 
9 min. leestijd

In deze 3 stappen maak je de beste beslissingen!


Vind jij het lastig om juiste keuzes te maken? Kom je er na het maken van een beslissing achter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Wanneer dit een terugkerend probleem is, is het logisch dat je hier graag wat aan wilt doen. Gelukkig heb je de mogelijkheid om te leren hoe je steeds betere beslissingen kunt nemen.

Het is verstandig om te leren hoe je betere keuzes maakt. Je maakt immers de hele dag door keuzes. Dit doe je bewust, maar in veel gevallen ook onbewust. Wanneer je een bewuste beslissing moet maken, kan het voorkomen dat je niet weet wat je moet kiezen.

In dit artikel ga ik je vertellen waardoor het komt dat mensen verkeerde keuzes maken. Nadat we de belangrijkste valkuilen hebben besproken, leg ik je uit welke 3 stappen je moet doorlopen om betere keuzes te maken. Met deze tips zul je zonder twijfel de beste keuzes gaan maken zonder hier later spijt van te krijgen!

Waarom maken mensen verkeerde keuzes? 3 redenen!

Je weet pas dat iets een verkeerde keuze is nadat je de keuze hebt gemaakt. Waarom maken we dan toch deze keuze? Laten we eens dieper duiken in de drie belangrijkste redenen waarom mensen een verkeerde keuze maken.

Reden 1: Te veel onzekerheid

Onzekerheid speelt een grote rol binnen het maken van verkeerde keuzes. Zo brengt een situatie waarin je voor een belangrijke keuze staat een hoop onrust en onzekerheid met zich mee. Niemand vindt het gevoel van onzekerheid prettig en zal er daarom alles aan doen om dit gevoel zo snel mogelijk weer kwijt te raken.

Voor de één betekent dit dat hij of zij de knoop zo snel mogelijk doorhakt. Hierdoor kun je dus een heel impulsieve en daarmee onverstandige beslissing nemen. Zeker wanneer je graag snel tot actie overgaat, loop je een groter risico op het nemen van verkeerde beslissingen.

De ander zal de beslissing liever ontkennen of uit de weg gaan. Je kunt dan bewust of onbewust de beslissing door een ander laten nemen of wachten met beslissen tot het laatste moment. Naarmate je als persoon meer hecht aan veiligheid en stabiliteit zul je ook meer moeite hebben om beslissingen zelfstandig en op tijd te nemen.

Reden 2: Te trouw aan een eerder genomen beslissing

Het is normaal dat je graag trouw bent aan een beslissing die je op een eerder moment hebt genomen. “Ik heb daar in het verleden voor gekozen, dus ik blijf daar maar gewoon bij”, is een uitspraak die we in dat geval vaak horen.

Hierdoor sta je echter niet meer open om alle opties in overweging te nemen en de juiste keuze te maken. Naarmate je meer routinematig en/of loyaal ingesteld bent wordt het uitdagender om uit jezelf open je mogelijkheden te onderzoeken.

Reden 3: Erbij willen horen

Bij een groep willen horen is één van de grote basisbehoeftes van een mens. Dit weegt dan ook erg zwaar mee in het nemen van beslissingen. Als er door je keuze een kans is dat je daarmee afgewezen wordt door een groep, bijvoorbeeld je familie of collega's, zal dit je beslissing sterk beïnvloeden.


In dat geval is het moeilijk om een beslissing te nemen die voor jezelf heel goed kan zijn. Hoe sterker de cohesie van de groep is, des te moeilijker je het zal vinden om de beslissing te maken. Wanneer je ook nog eens veel waarde hecht aan de mening van een ander, zal het zelfs nog ingewikkelder voor je zijn om die keuze voor jezelf te maken.

Het nemen van een goede beslissing heeft dus ook veel te maken met hoe jij bent als persoon. Vraag jezelf eens af:

  • Herken ik mezelf in bovengenoemde punten?
  • Weegt één van de drie zwaarder voor mij?
  • Op welke manier belemmeren deze factoren mij om goede beslissingen te nemen?

Goede keuzes maken? Dat doe je in deze 3 stappen!

Je hebt hierboven gelezen wat de belangrijkste redenen zijn waardoor mensen een verkeerde keuze maken. Vanuit hier kunnen we verder gaan naar de drie belangrijkste stappen die je kunt zetten om goede keuzes te maken.

Wanneer je de stappen doorneemt, zul je merken dat bepaalde stappen een stuk makkelijker te nemen zijn dan de andere. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je persoonlijkheid en waar je jezelf goed bij voelt.

Ondanks dat, wil ik je toch graag aanraden om de drie stappen te doorlopen en uit te voeren. Het is namelijk belangrijk dat je leert om de juiste beslissingen te nemen, en onderstaande stappen gaan je daar zonder twijfel bij helpen.

Je hebt een aantal spullen nodig om de stappen uit te voeren. Dit zijn de benodigdheden:

  • Groot vel papier;
  • Pen of stift;
  • Timer;
  • Stapeltje A4'tjes;
  • Stick-up velletjes.

Stap 1: De rationele benadering

De eerste stap die je neemt is de rationele benadering. Het is goed om eerst rationeel naar een keuze te kijken alvorens je een beslissing neemt.

Begin met brainstormen

Eerst ga je brainstormen over alle verschillende opties die je hebt. Neem het grote vel papier en zet de timer op 10 minuten. Schrijf vervolgens alle mogelijkheden die in je opkomen op het vel papier. Doe dit zonder na te denken over de consequenties of wat je ervan vindt.

Probeer zo volledig mogelijk te zijn en rek jezelf op door out-of-the-box te denken. Stop pas als de 10 minuten voorbij zijn. Het is belangrijk dat je de 10 minuten volmaakt, omdat de beste ideeën soms pas in de laatste seconden naar boven komen.

Bepaal de voor- en nadelen van de opties

Schrijf nu iedere optie die je hebt bedacht bovenaan op een apart A4'tje. Vervolgens zet je de voor- en nadelen van iedere optie op een apart stick-up velletje en plak je deze in twee kolommen onder de optie.

Maak ook een apart A4-tje voor de optie 'de situatie laten zoals hij nu is'. Want: niet kiezen, is ook kiezen! Het is even werk om dit te doen. Toch is het beter om nu wat tijd te investeren, zodat je straks geen spijt hebt van een verkeerde beslissing.

Weeg de opties tegen elkaar af

Niet alles weegt even zwaar. Daarom zou het een lastig optelsommetje kunnen worden van voor- en nadelen, waarbij je dan de optie kiest van de meeste voor- en de minste nadelen. Geef alle voor- en nadelen daarom een zwaarte mee door er een cijfer bij te schrijven. Hoe zwaarder deze telt, des te hoger het cijfer is.


Zorg voor de prioritering

Wanneer je de zwaarte aan iedere optie hebt toegepast, kun je de stick-up velletjes ordenen op volgorde van het gewicht dat je eraan gegeven hebt. Nu krijg je veel meer inzicht in de afweging die je zou maken als je het puur en alleen op een rationele manier zou doen.

De rationele kant is maar een onderdeel. What’s next?

Veel mensen stoppen hier. Ze denken dat dit de beste manier is om een beslissing te nemen. Toch blijkt uit onderzoek dat dat niet waar is. De rationele kant is slechts één onderdeel van goede besluitvorming.

Zo heeft de onderzoeker Damasio vastgesteld dat mensen van wie het emotionele deel van de hersenen is uitgeschakeld, niet in staat bleken om goede beslissingen te nemen. Hun beslissingen waren te hard en in onzekere situaties bleken deze mensen besluitelozer. Het is daarom belangrijk om door te gaan naar stap 2.

Stap 2: De emotionele benadering

Nu gaan we de beslissing vanuit de emotionele invalshoek benaderen: de emotionele kant. Het is immers belangrijk om niet alleen rationeel na te denken over een beslissing. Soms wil het gevoel immers iets anders.

Ontspan jezelf

Om jezelf te ontspannen ga je op een rustige plek zitten waar je niet gestoord kunt worden. Stel je vervolgens iemand voor van wie je houdt. Dit zal je hart openen voor je emoties. Voor mensen die dit vaag vinden klikken: we gaan van je linker- naar je rechterhersenhelft.

Zet je voeten naast elkaar op de grond en leg je handen op je bovenbenen, met je handpalmen naar boven. Haal een paar keer diep adem. Stel je nu de verschillende opties voor die je eerder hebt opgeschreven. Hoe voelen de verschillende opties voor je? Welke springen er voor je uit? Dit kan in positieve zin, maar ook in negatieve zin zijn.

Nieuwe inzichten?

De kans is groot dat je nu nieuwe inzichten krijgt. Ook zul je waarschijnlijk hele andere gevoelens hebben bij de opties die eerder nog goed of slecht leken te zijn. Schrijf op wat je voelt en vergelijk dit met de resultaten uit stap 1.

We zijn er bijna!

Je zou misschien denken dat je nu een goede beslissing kunt nemen. Toch ben je er nog niet. We overschatten als mens namelijk onze bewuste mentale capaciteiten en onderschatten onze onderbewuste mentale capaciteiten. Daarom is het nodig om stap 3 te nemen.

Stap 3: De 'onderbewuste' benadering

Ons onderbewuste is tot veel meer in staat dan we vaak denken. Daarom is het belangrijk om daar ruimte en tijd voor te maken. Deze stap is een stuk simpeler dan de voorgaande twee stappen.

Slaap er een nachtje over

Terwijl jij heerlijk ligt te slapen, zullen je hersenen zich druk bezig houden met de beslissing die jij ze hebt voorgelegd. Zij zullen alle benodigde informatie voor je ordenen, bewerken en andere informatie toevoegen. Zo heeft Einstein ooit gezegd dat zijn beste ideeën ontstonden in zijn halfslaap.

De volgende dag schrijf je alle opties op die je in stap 3 hebt ontdekt. Hierna kun je alle opties uit de verschillende stappen met elkaar vergelijken, om vervolgens de beste beslissing ooit te kunnen maken.

Conclusie

Het maken van de juiste beslissing kan op het eerste gezicht lastig lijken. Toch is het belangrijk om jezelf hierop te trainen. Je wilt immers niet iedere keer opnieuw spijt krijgen nadat je een beslissing hebt gemaakt.

In dit artikel heb je geleerd waarom mensen verkeerde beslissingen maken. Dit komt doordat ze te onzeker of te trouw aan eerdere beslissingen zijn, of erbij willen horen. Gelukkig weet jij nu hoe je zelf geen verkeerde keuzes meer maakt. Door de drie stappen in dit artikel te volgen heb je nooit meer spijt van de beslissingen die je maakt.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen