Zo doorbreek je jouw belemmerende overtuigingen overtuigingen
03 december 2021 
in mindset
7 min. leestijd

Zo doorbreek je jouw belemmerende overtuigingen overtuigingen

Je wil niets liever dan een vrij, gelukkig leven leiden.
Je wil bijdragen, een impact maken zelfs, maar niet zonder dat dit ten
koste gaat van jezelf, je gezin en andere dingen die belangrijk voor je zijn


Hoe je dat doet? Door volledig jezelf te zijn. Alleen vanuit jezelf kun je namelijk die impact maken die je wilt maken en alleen vanuit jezelf kun je balans vinden en blijven genieten. Je bent ooit geboren als jezelf, alleen in de loop van je leven heb je allerlei beperkende overtuigingen aangenomen die je beperken om jouw hoogste potentie te bereiken.

Oftewel: ze geven je niet langer de gelegenheid om JEZELF te zijn. Dit is niet slecht of fout, iedereen heeft zulke overtuigingen en ze zijn er om je te laten overleven. Tot je op een punt in je leven komt waarbij je die overtuigingen niet
langer nodig hebt om jezelf goed te voelen. Oftewel: tot nu.

Want je weet dat je je beter kunt voelen. Je weet dat er veel meer in jou zit, voor jezelf en voor anderen. Door na te gaan elke beperkende overtuigingen je er op na houdt en wat deze jou willen vertellen, kun je er op een andere manier naar kijken. De volgende lijst bevat de 10 meest voorkomende beperkende overtuigingen met hun bijbehorende doorbraak. Zodat je meteen aan de slag kunt!

1. Andere mensen zijn belangrijker

Gevolg
Je cijfert je weg voor anderen waardoor je altijd als laatste aan jezelf toe komt. Niet alleen qua tijd, maar ook qua energie en geld ervaar je een tekort voor jezelf.

Doorbraak
Ben jij echt minder waard dan een ander? Ik denk het niet. Ik weet zelfs zeker van niet. Iedereen voegt op zijn eigen manier waarde toe en iedereen mag zich ontzettend goed voelen. Ook jij verdient tijd voor jezelf, ook jij verdient het om jouw dromen waar te maken en daar de gelegenheid voor te krijgen.

Oefening
Maak eens een lijstje van minimaal 20 van jouw beste eigenschappen. Je hoeft jezelf daarin niet met anderen te vergelijken, ga gewoon na wat JOUW waarde is. Hoe zou je ermeer op kunnen vertrouwen dat dit voldoende is, precies zoals je bent?

2. Ik ben niet perfect, dus ik kan anderen niet helpen

Gevolg
Wanneer je iemand kunt helpen ben je terughoudend, je deelt niet jouw wijsheid omdat je gelooft dat je tekort schiet.
Omdat je dit doet voelt het ook alsof je tekort schiet. Je vergelijkt jezelf en je gedrag continue met jouw beeld van ‘hoe het zou moeten’ en bepaalt aan de hand daarvan jouw waarde als persoon.

Doorbraak
Jouw moeilijkheden en jouw imperfecties maken dat je juist heel erg goed andere mensen kunt helpen. Omdat je weet waar ze tegenaan lopen. Omdat je weet hoe het ook anders kan, ongeacht of jij dat daadwerkelijk altijd doet. Je hoeft maar één stap verder te zijn dan iemand om diegene te kunnen helpen, dat is iets heel anders dan dat je alles op een rijtje moet hebben.

Oefening
Op welke manier zou je anderen graag willen helpen? Schrijf eens op in hoeverre jij daar ervaring mee hebt en welke stappen je al hebt gezet. Wie zou je allemaal kunnen helpen, op welk punt staan deze mensen?

3. Het is niet voor mij weggelegd om me goed te voelen

Gevolg 

Wanneer je gelooft dat het niet voor jou is weggelegd om jezelf goed te voelen, dan ga je jezelf ook op die manier gedragen. Dan blijf je jezelf klein houden, zelfs wanneer je alle mogelijkheden binnen handbereik hebt om iets ten goede te veranderen.

Doorbraak
Iedereen mag zich ontzettend goed voelen. Niet zomaar ‘gewoon’, maar écht heel goed. Misschien is dat niet je ervaring voor jezelf of zie je om je heen veel ellende en moeilijkheden. Alleen ga nu eens na vanuit welke positie je verbetering in de situatie van anderen kunt aanbrengen? Vanuit jezelf middelmatig voelen, of vanuit een heel erg goed gevoel? Juist! Vanuit goed voelen kun je dat ook veel makkelijker overbrengen op anderen.

Oefening
Ga eens na hoe jij je echt zou willen voelen en welke dingen die je hebt en doet daar aan bij dragen. Maak een lijstje.
Welke activiteiten en personen dragen hier juist niet aan bij? Kun je je aandacht en energie steeds wat meer verschuiven naar alles waardoor je je wél goed voelt? Maak een lijstje en zet de stappen.

4. Ik stel niets voor

Gevolg
Je hebt wel wat dromen maar begint er niet aan, je vindt jezelf niet belangrijk of bijzonder genoeg om er voor te gaan. Daardoor voel je je angstig en ben je terughoudend voor nieuwe dingen. Je neemt bepaalde kansen niet omdat je bang bent dat het mislukt omdat het minder pijnlijk is om het niet te proberen.

Doorbraak
Wanneer je hier op aarde bent, dan stel je iets voor. Ieder mens heeft zijn eigen positie en gaven van waaruit je bijdraagt aan anderen, van waaruit jij belangrijk bent. Je kunt eindeloos twijfelen aan je zelfwaarde, maar je kunt ook kijken naar alles wat je bijdraagt. Aan jezelf en aan anderen.

Oefening
Wie zou je zijn zonder deze overtuiging? Wat zou je doen, hoe zou je leven eruit zien? Ga na wat jou zo bijzonder maakt. Schrijf minimaal 20 punten op en lees ze elke dag door, voeg zelfs iedere keer een nieuw punt toe wanneer het in je op komt.

5. Ik heb niet genoeg kennis

Gevolg
Je blijft eindeloos zoeken naar nieuwe opleidingen die je nog niet hebt gedaan, leest heel veel boeken, maar als het er op aan komt begin je niet aan het uitvoeren van jouw droom.

Doorbraak
Er zal altijd meer kennis zijn die je kunt vergaren, maar zolang je niets doet met de kennis die je al hebt om dit echt te implementeren blijft die kennis niet optimaal hangen, is je begrip ervan minderen én doe je heel veel anderen tekort. Want die kennis die je al wel hebt is ontzettend waardevol, iedere dag extra waarin je deze niet deelt, zijn er mensen die niet worden geholpen omdat ze precies dat stukje kennis missen wat jij hen te bieden hebt.

Oefening
Met alle kennis die je al hebt, wat kun je daar mee doen? Omschrijf hoe je dit kunt delen en wat een verschil je ermee zou kunnen maken. Natuurlijk staat het je vrij om nog een opleiding te volgen, maar laat dat je er niet van weerhouden om ook voordat je die opleiding hebt gedaan jouw kennis al te delen.

6. Alles wat ik probeer gaat mis

Gevolg
Je probeert zo min mogelijk om veilig in je comfort zone te blijven, maar daardoor leef je ook niet het leven wat je eigenlijk zou willen leven. Je dromen voor de toekomst schuif je snel weg onder het mom van ‘dat lukt me toch niet’.

Doorbraak
Als alles wat je probeert mis gaat, dan zou je hier waarschijnlijk niet zijn. Het is tijd om je blik te veranderen en niet langer de nadruk te leggen op wat allemaal mis gaat, maar juist op dat wat goed gaat. Natuurlijk kun je dan nog steeds van die andere dingen leren, maar zien wat er wél lukt nodigt veel meer uit om nieuwe stappen te zetten.

Oefening
Maak een lijst van de dingen die je graag zou willen doen. Verdeel ieder punt in stappen die je daarvoor moet zetten en maak iedere stap steeds kleiner en kleiner tot het voor jou haalbaar voelt om die stap te zetten. Leren autorijden begint tenslotte ook bij de eerste les.

7. Ik heb niet genoeg tijd

Gevolg
Je leeft je leven vooral op de automatische piloot en springt telkens in op dat wat je aandacht nodig heeft. Je laat je leven leiden door tijd in plaats van andersom en daardoor doe je niet wat je écht zou willen doen.

Doorbraak
Geen tijd is een excuus wat heel veel mensen gebruiken, het is alleen niet zo’n valide excuus. Geen tijd hebben betekent dat je jouw prioriteiten niet in de juiste volgorde hebt staan. Iedereen heeft namelijk evenveel tijd in een dag en waar je die tijd aan besteedt bepaal je helemaal zelf. Waar WIL jij je tijd eigenlijk aan besteden? Hoe meer tijd je besteedt aan dat wat belangrijk voor je is, hoe meer vervulling je uit je dagen zal halen en hoe beter je je zal voelen.

Oefening
Maak eens een overzicht van een aantal dagen en ga zo nauwkeurig mogelijk na waar jouw tijd aan op gaat. Welke taken waren eigenlijk helemaal niet nodig? Waar had je hulp kunnen vragen? Wanneer deed je iets waar je echt niet gelukkiger van werd (een uur op social media scrollen bijvoorbeeld)? Ga voor jezelf na hoe jouw ideale dag of week eruit zou zien en hoe je dan je tijd zou verdelen, welke stappen kun je nu al zetten richting die ideale situatie?

8. Ik heb niet genoeg energie

Gevolg
Je voelt je moe dus gebruik je dat ook als reden om een heleboel dingen niet te doen. Het voelt alsof je vooral aan het overleven bent in plaats van echt aan het leven.

Doorbraak
Vermoeidheid betekent dat je meer energie weggeeft dan er binnen komt. Dat kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Bijvoorbeeld: heel veel van jezelf vragen en jezelf weinig geven in de vorm van leuke ervaringen en ontspanning, perfectionisme, je leven is niet in lijn met wie jij bent als persoon, te weinig hulp vragen/krijgen, energie en tijd besteden aan personen en activiteiten die je weinig vervulling opleveren.

Oefening
Kijk eens kritisch naar jouw week. Hoeveel energie gaat er op aan dingen die eigenlijk niet belangrijk voor je zijn?
Misschien heb je een hekel aan je baan, is er een onuitgesproken conflict, heb je contact met een persoon die meer van je vraagt dan je wilt bieden, enzovoorts. En van welke activiteiten krijg je energie? Waarvan gaat je hart sneller kloppen en voel je je ineens echt goed? Daar wil je naartoe bewegen, zodat je de balans in jouw energie ook kunt verschuiven

9. Anderen zijn beter

Gevolg
Je begint niet aan dat wat je echt wil doen omdat je altijd wel iemand kunt bedenken die er beter in is, die beter opgeleid is, die meer mensen bereikt of meer geld verdient.

Doorbraak
Natuurlijk lijken anderen soms beter te zijn dan jij in iets, dat mag ook, dat is oké. Maar als jij van hardlopen houdt laat je je ook niet weerhouden omdat iemand anders er olympisch kampioen in is. Jouw waarde zit hem in jouw energie, jouw passie. Dat is wat je echt bijdraagt en dat is waarmee jij een verschil maakt. Iemand anders kan nog zo veel ‘beter’ zijn, niemand anders kan een verschil maken zoals alleen jij dat kunt.

Oefening
Kijk eens naar de manieren waarop je jezelf vergelijkt met anderen en ga je in plaats daarvan focussen op jezelf. Het
gaat er niet om wie er beter is, het gaat erom wat jij bijdraagt vanuit jezelf. Het kan helpen om degenen waarmee je je vaak vergelijkt te ontvolgen op social media of je uit te schrijven van hun nieuwsbrief wanneer ze je eigenlijk alleen maar triggeren in je onzekerheid.

Tot slot

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande informatie hebt gehad. Meer hierover en nog heel veel andere waardevolle informatie over de beste versie van jezelf worden kun je lezen in mijn ebook.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen