20 mindset tips om in actie te komen
02 december 2021 
in mindset
8 min. leestijd

20 mindset tips om in actie te komen

Ik wil wel, maar ik kom niet vooruit…

De meeste mensen weten dat ze het kunnen. Ze weten wat ze willen. Ze hebben genoeg kennis (ook al denken ze soms van niet). En ze hebben iets geweldigs te bieden. Toch laten veel mensen zich tegenhouden door hun eigen onzekerheid en angsten. Door die vervelende stemmen in hun hoofd.

Of ze bedenken allerlei excuses om het toch nog 'even' uit te stellen. Weet je, er is altijd wel weer een nieuw excuus te bedenken om de volgende stap niet te nemen. Om nog niet naar voren te treden. Jezelf te laten zien. Je praktijk écht op de kaart te zetten. En te laten zien wat jij voor geweldigs te bieden hebt. Dat is zo jammer. Want ondertussen gaan de weken steeds sneller voorbij. En ben jij - als je op deze manier doorgaat - over een paar maanden nog steeds niet verder dan je nu bent.

Want wanneer je je blijft verschuilen achter excuses, je eigen onzekerheid, de angst dat het misschien gaat mislukken of het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dan gaat dat 'm niet worden natuurlijk.

"Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg"

Laat je niet langer tegenhouden. Ga voor wat JIJ wilt. Zodat je straks veel klanten kunt helpen, (meer dan) voldoende inkomen hebt en succesvol gaat worden met datgene wat je het liefste doet en waar je goed in bent.

Lees de 20 korte, maar krachtige Mindset Tips op de deze pagina. Ga ermee aan de slag. Pas ze toe. Kom in Actie. En blijf in Actie. En zet altijd de volgende stap. Niet straks. Niet morgen. Niet volgende week. Maar nu. Ga ervoor. Voor de volle 100%.


1. Neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten

Als je gelukkig en succesvol wilt zijn in je leven, betekent dit dat je 100 % verantwoordelijkheid mag opnemen voor jezelf. Verantwoordelijkheid opnemen voor je gezondheid, je conditie, je relatie, je familiebanden, je werk, je inkomen, je vrienden, je sociaal leven, je vrije tijd, je gevoelens, je resultaten enz.

2. Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg

Deze uitspraak van Albert Einstein is op veel gebieden nog steeds van toepassing en geeft goed weer dat je uit je comfortzone moet stappen om te veranderen. Is het voor jou ook zo moeilijk om je aan je goede voornemens voor dit jaar te houden, heb je ze al opzij gezet of heb je niet eens goede voornemens gemaakt omdat ze toch gedoemd zijn om te mislukken?

Iets veranderen is voor iedereen moeilijk. We moeten daarvoor onze automatische piloot loslaten en heel bewust aan de slag gaan met iets nieuws. Echter na 30 dagen van ander gedrag ben je al bewust bekwaam, dat wil zeggen dat je automatische piloot het nieuwe gedrag heeft overgenomen.

3. Geloof niet alles wat je denkt

Gedachten bestaan niet echt. Begrijp je dat? Je kunt je eigen gedachten niet aan mij laten zien. Leg de gedachte ‘ik ben dom’ maar eens op tafel. Of geef die gedachte maar eens aan mij. Hoe groot is die gedachte? Hoe zwaar is die gedachte? Wat voor kleur heeft die gedachte?

Dat kun je niet – en dat weet je niet.

Want die gedachte bestaat niet, hij is niet echt.

1 – Je kunt een gedachte niet aanraken.
2 – Je kunt een gedachte niet zien.
3 – Je kunt een gedachte niet inpakken.
4 – Je kunt een gedachte niet weggooien.
5 – Je kunt een gedachte niet oprapen.

4. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen, maar er zijn zoveel meer redenen om het wél te doen

En het is ook gewoon zo: er is altijd wel een reden om het niet te doen. Er is werk, familie, vrienden, gezin, het bijhouden van je Facebook, hobby, stress, blessure, (slechte) gezondheid, gebrek aan motivatie en ga zo maar door.  Natuurlijk zitten daar hele legitieme redenen tussen. Als je het druk hebt op je werk, is het ook lastig om tijd te vinden. Als je worstelt met je gezondheid of terug moet komen van een zware blessure.

Maar ik weet ook dat er een groot verschil is tussen een “echte” blessure en een smoesje. En ik denk dat de meesten van ons dat wel weten als we eerlijk zijn. Ben je zielig of vind je jezelf zielig?

5. Als je stil blijft staan, kom je nooit vooruit

Verander je houding. Zorg voor een positieve basishouding en mindset. Laat je angsten en twijfels los. Je creëert ze zelf, dus kun je er ook voor kiezen ze te ont-creëren. Alles wat jij maakt, kan ook door jou ongedaan gemaakt worden.

6. Elk resultaat is een resultaat waar je van leert

Iemand zei me ooit: “Als ik meer doe, maak ik meer fouten – maar ik bereik óók veel meer”. Dat kwartje viel langzaam – maar het viel wèl. Hoe meer je doet, hoe meer je bereikt. En dat is nooit mogelijk zonder fouten te maken.

Succes zonder fouten is onmogelijk. Wil je echt succesvol zijn – op wat voor gebied dat ook – dan moet je fouten maken. Het is eigenlijk ‘verplicht’. Dat inzicht heeft me ver gebracht. In plaats van fouten te vermijden, zocht ik ze op.

7. We maken de dingen vaak moeilijker dan ze zijn: “Keep it Simple”

Vaak zitten wij onszelf in de weg en doen we dingen waar we zelf (het meeste) last van hebben. We doen dingen die ons stress bezorgen, waar we ons beroerd over voelen. We doen dingen waar we beter mee zouden kunnen stoppen. Wanneer je deze dingen loslaat kun je een veel gelukkiger leven leiden.

8. Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it

Hoe vaak heb je met tegenslagen te maken gekregen? Van die tegenslagen die totaal onverwacht op je pad kwamen en een enorme impact op je leven hadden. Helaas hebben we vaak totaal geen controle over dit soort situaties. Waar we echter wel controle over hebben is hoe we op dit soort situaties reageren.

9. Hou jezelf niet langer klein. Ga staan voor wie je bent. Voor waar je in gelooft en voor wat je waard bent

Focus op de goede dingen in je leven, je positieve eigenschappen ende lichamelijke kenmerken waar je wel blij mee bent. Bouw aan een fundering van positiviteit.

Mensen zien altijd datgene aan jou wat jij in jezelf ziet. Dus focus in op de goede en het mooie. Dat is wat je uiteindelijk uitstraalt naar de wereld. Dat is het ‘plaatje’ wat anderen zien.

10. Zeg ‘Nee’ tegen de mensen en dingen die jou niet verder helpen

Op een goede manier nee zeggen is soms niet makkelijk. Veel mensen vinden het niet fijn om anderen te kwetsen of teleur te stellen. Het is op de korte termijn vaak makkelijker om toe te stemmen, en dan later wel te zien of je er aan kan voldoen. Daarnaast is het vaak ook niet echt fijn als je iets vraagt en de ander nee zegt. Mensen die het moeilijk vinden om 'een nee te krijgen', vinden het vaak ook moeilijk om zelf 'een nee te geven'.

11. Je weet niet wat de ander denkt. Je denkt het te weten

Regelmatig denken we te weten wat er in het hoofd van een ander omgaat. We zeggen dingen als ‘hij mag me niet’ of ‘mijn leidinggevende denkt dat ik dat niet kan’. Maar waarop baseer je die uitspraak eigenlijk?

Test of jouw gedachten op waarheid berusten door je af te vragen ‘Hoe weet ik dat precies?… Hoe weet ik dat hij dat wil?… Hoe weet ik dat zij mij niet mag?’.

12. Ga door waar andere stoppen. Je bent tot meer in staat dan je misschien denkt

Doorzettingsvermogen kun je trainen door het stellen van de juiste doelen en je focus helder te houden. Leg je het vergrootglas op je mislukkingen of op je successen?”

13. Zet altijd de volgende stap. Hoe klein deze misschien ook is

  • Wil jij een volgende stap zetten?
  • Hoe graag wil jij die volgende stap zetten?
  • Even serieus, wil je het écht? (hier wordt je oerbrein actief)
  • Weet je het heel zeker?

Kan je op alle vragen met heel je hart 'ja' antwoorden, dan ben je klaar voor jouw volgende stap.

14. Je hebt altijd een andere keuze

Er is altijd een andere keuze betekent dat je de keuze hebt om boos te worden, om je verdrietig te voelen, om je euforisch te voelen, om vernietigende dingen over jezelf te zeggen, om je geïntimideerd te voelen door anderen. Een keuze is een respons die je hebt geselecteerd uit een scala van mogelijkheden.

15. Waar een wil is, is een weg. Reken af met excuses. Er is altijd een manier. Geloof het en je vindt het

Wilskracht is de impuls die onze verlangens tot bloei zal brengen. Iemand met veel wilskracht, zorgt ervoor dat zijn beslissingen ertoe doen, zelfs wanneer hij continu wordt geconfronteerd met problemen en tegenslagen. Iemand met weinig wilskracht, zal echter met gemak opgeven wanneer hij geconfronteerd wordt met tegenspoed.

16. Move before you’re ready

Succesvolle mensen hebben een idee en gaan dat uitproberen. Onderweg sturen ze bij. Werkt het niet, dan laten ze het idee snel los. Werkt het wel, dan werken ze het verder uit. Probeer je ideeën liever snel uit in de praktijk. Zo ben je continu bezig om in elke situatie te ontdekken wat het best werkt.

17. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Bewandel je eigen weg en pak de regie over je (levens)loopbaan. Het brengt je rust en zorgt voor energie. Het maakt je sterk en betrouwbaar. Als ondernemer, als medewerker, als leidinggevende, als professional, als jezelf!

18. Focus je niet op wat je niet (meer) wilt, maar op wat je wél wilt

Als je je richt op ziek zijn, zal zich extra ziek voelen. Wie zich focust op een slank lichaam zal sneller afvallen dan iemand die zich richt op diëten. Alles waar je aandacht naartoe gaat, wordt groter. Hoe meer tijd en energie je ergens in stopt, des te groter zal het worden. Stop daarom je energie in goede zaken. Focus je niet op je klachten, maar focus je op wat er wel goed gaat in je leven. 

19. Stop met zeuren. Geef jezelf een schop onder je kont. En ga…

Het probleem met klagen is dat het je hoofd vult met negativiteit. En niet alleen dat, hoe meer je klaagt, des te meer redenen je vindt om te klagen. Stop jezelf te zien als slachtoffer, stel je verwachtingen bij en wees dankbaar in plaats van dat je klaagt.

20. Wat als… het wel lukt?

We kunnen in veel dingen erg star zijn en in onze overtuiging vastzitten dat iets toch niet gaat lukken.

  • ’Dit krijg ik nooit voor elkaar.’
  • ’Ik kom nooit op tijd.’
  • ’Daar heb ik de energie niet voor.’
  • ’Dan moet ik eerst dit hebben.’
  • ’Hoe kan ik dat ooit voor elkaar krijgen.’

Niet blijven steken in de zinnen die jou vertellen dat iets niet kan. Stel je eens voor dat het wel kan. Hoe zou je het dan doen? Stel dat het wel lukt, wat is er dan gelukt?

De volgende stap is nu aan jou…

Met deze 20 Tips creëer je een sterke basis voor de juiste Mindset die jou op elk gewenst moment in Actie zet.
Tenminste, wanneer je er ook echt wat mee doet natuurlijk. Want: "Alleen toegepaste kennis heeft waarde".
Ik weet dat dit nog niet voor iedereen even makkelijk is. Zeker wanneer je je soms nog wat onzeker voelt in het ondernemen.

En de stappen die nodig zijn daardoor keer op keer uitstelt. Je weet wel wat je te doen staat. En je weet dat je het kunt (al zeggen die stemmen in je hoofd soms van niet). Maar 'iets' houdt je tegen… Ben je daar inmiddels wel klaar mee? En voel jij de drive om (eindelijk) écht iets van jezelf te maken? Weet je alleen even niet hoe je nu verder moet?

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen