Wat is succes?

Het begrip succes heeft veel verschillende definities. Dat komt doordat de definitie van succes afhankelijk is van wat jij belangrijk vindt. De kern van vele definities van het begrip succes is dat een voorgenomen doel is bereikt. In het dagelijks taalgebruik definiëren we succes vaak als het verwerven van vermogen, respect of roem, of het gewenste resultaat van een poging.

Succes is dat je betekenisvolle relaties hebt opgebouwd met de mensen van wie je houdt. Je communiceert en je hebt plezier met die mensen. Je hebt mensen lief en zij hebben jou lief.

Succes is interesses hebben die je blij maken, of dat nu een bijdrage is aan de gemeenschap of een tehuis voor daklozen. Een vrijetijdsbesteding kan succes brengen, of dat nu golf, voetbal of fietsen is of een rustigere hobby zoals schilderen, vissen of breien.

Succes is het gevoel van zekerheid dat je hebt wanneer je elke maand je rekeningen kunt betalen en er geld overblijft. Wat je op dat moment aan het doen bent, is je bezittingen uitbreiden en je verplichtingen verminderen. Je bent bezig met alweer een stap in de richting van financiële zekerheid.

Succes is dat je dankbaar bent wanneer je aan het einde van de dag het licht uitdoet. Je bent de mensen dankbaar die je vandaag hielpen en die jij hebt kunnen helpen.

Succes is persoonlijk. Het is een persoonlijke ervaring van welbevinden, zelfvertrouwen en bekwaamheid. Daarom moet jij besluiten wat succes is voor jou.

Lees hier de 10 meest kenmerkende gewoonten van succesvolle mensen

Reactie plaatsen