Wat is persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je aan je eigen vaardigheden werkt. Door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en aan de slag te gaan om dit te verbeteren, blijf je leren en ontwikkelen.

Zo bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen. Dit kunnen vaardigheden of eigenschappen zijn voor thuis of voor op de werkvloer.

Uit welke onderdelen bestaat persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een breed woord. Dat is alleen maar mooi, want zo heb je een grote keuze uit vlakken waarop je je kunt ontwikkelen.

Hier zijn een paar onderdelen van persoonlijke ontwikkeling met voorbeelden:

Zelfbewustzijn:

Wat doe je en wat niet: zeg je bijvoorbeeld vaak nee tegen uitjes of zeg je juist te vaak ja tegen vrienden en collega’s? Door je bewust te worden van iedere keer dat je ja of nee zegt, kun je vaker het tegenovergestelde antwoord geven

Talenten ontwikkelen:

Ben je in je vriendengroep altijd degene die een planning maakt en alles organiseert? Lekker bezig! Probeer dit dan ook eens op je werk. Pak die taak op en kijk wat er gebeurt

Sociale vaardigheden:

Je emoties en mening uiten is soms lastig. Maar door dit stapje voor stapje meer te doen, zul je zien dat mensen om je heen ook beter met je gaan communiceren.

Fysieke gezondheid:

Sporten of gezond eten (en vooral het volhouden daarvan) is pittig. Met een plan dat bij je past en niet te hoog gegrepen is, haal je binnen de kortste keren je doelen

Mentale gezondheid:

Ook je brein en geest hebben liefde nodig. Negatieve gedachten uiten zich niet alleen in je eigen leven, maar zeker ook op de werkvloer. Met kleine stappen kun je iets negatiefs in iets positiefs omtoveren!

Financiële situatie:

Is je salaris na een paar dagen alweer op? Zet al je uitgaven eens op een rijtje en schrappen maar: wat zijn noodzakelijke uitgaven en wat niet?


Reactie plaatsen