Wat is creëren?

Creëren is tijd nemen, hoe weinig ook, om zelf iets maken, zelf iets bedenken. Niet een taak uitvoeren die iemand anders bedacht heeft, maar zelf je eigen plan trekken en daar handen en voeten aan geven. Elke daad waarin je ‘vanuit niets iets schept’ is creëren. Het maken van kunst is natuurlijk creatief, maar er zijn nog veel meer manier van creëren.

Creëren hoeft niet per se iets van kunstzinnige aard te zijn: creativiteit kan zich op allerlei manieren uiten. Denk aan het creëren van je eigen werk door middel van een zelfstandige onderneming, het schrijven van een boek, het ontwerpen van een training of het starten van een weblog. Ook kun je – in abstractere zin – het geven van een wending aan je leven of het in gang zetten van een fundamenteel veranderingsproces creatief noemen.

Wat is het voordeel van creëren?

Het mooie van creëren is niet alleen dat er daardoor nuttige en zinvolle nieuwe dingen ontstaan: nieuwe boeken, muziek, kunst, projecten, ideeën, bedrijven, initiatieven, levensinvullingen. Creëren is ook in zichzelf in zichzelf zo ontzettend leuk en bevredigend. Creëren geeft energie, maakt gelukkig en geeft zin aan je bestaan. Je kunt zelfs zeggen: creëren is onze natuurlijke toestand.

Lees hier mijn blogartikel over de Kracht van Dagelijks Creëren.

Reactie plaatsen