Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is een persoonlijke eigenschap die verwijst naar het vermogen om op een eerlijke en respectvolle manier voor jezelf op te komen, je grenzen te stellen en je mening te uiten, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de rechten en behoeften van anderen. Assertieve mensen kunnen hun standpunt duidelijk en direct communiceren zonder agressief, passief of manipulatief gedrag te vertonen.

Assertiviteit houdt in dat je zelfvertrouwen hebt en in staat bent om je eigen behoeften, wensen en gevoelens te erkennen en te uiten, zonder anderen te kwetsen of te domineren. Het betekent ook dat je in staat bent om nee te zeggen als dat nodig is, en constructieve oplossingen te zoeken bij meningsverschillen of conflicten.

Assertief gedrag omvat vaardigheden zoals effectieve communicatie, het stellen van duidelijke grenzen, zelfbewustzijn, zelfrespect en empathie. Door assertiever te worden, kun je beter voor jezelf zorgen, je eigen keuzes maken en je eigen leven sturen, terwijl je tegelijkertijd respectvolle relaties met anderen onderhoudt.

In het algemeen kun je vier fasen van assertiviteit onderscheiden:

  1. Niet assertief
  2. Een beetje assertief
  3. Gemiddeld assertief
  4. Assertief

Meer over assertiviteit kun je lezen in mijn blogartikel ‘Assertiever worden? Zo doe je dat!

Reactie plaatsen