25 gouden tips om slim af te vallen
03 augustus 2021 
15 min. leestijd

25 gouden tips om slim af te vallen

Wat leuk dat je op mijn blogartikel terecht bent gekomen. In dit blogartikel geef ik je heel veel slimme tips hoe je blijvend een gezond gewicht kunt bereiken. Ik geef je onder andere 25 gouden tips om slim af te slanken. Bovendien geef ik je een 5 heerlijke recepten, die je verrassend snel kunt klaarmaken.

In dit artikel leg ik je verder uit dat we met onze huidige manier van voeding niet helemaal meer de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals ons lichaam die 10.000 jaren geleden binnen kreeg. Zeker de afgelopen jaren is er een industriële voedingsmiddelenrevolutie ontstaan die voor ons lichaam belastender is dan ooit. In dit artikel geef ik je daarom tips voor de juiste voedingsmiddelen voor een gezonde lifestyle.

Vanaf mijn 30ste jaar ben ik bewust bezig met gezond leven. Hierdoor heb ik door de jaren heen zoveel geleerd over voeding en de werking van ons lichaam, dat ik nu precies weet wat ik wel en niet kan eten. Die kennis deel ik ook graag met jou!

Ik ben blij dat ik je met dit artikel kan helpen tot het verbeteren van je gezondheid en daarmee ook een voor jou gezond gewicht te bereiken. Veel leesplezier! Heb je nog vragen? Neem dan gerust nog even contact met mij op.


Waarom ons voedingspatroon moet veranderen

Ons huidige voedingspatroon hebben we voor een groot deel logischerwijs overgenomen van onze ouders. De voeding die we eten, wordt vaak extra lekker gemaakt door toevoegingen. Door deze toevoegingen worden we op het verkeerde been gezet; we willen er namelijk steeds meer van eten.

Een voorbeeld: wat gebeurt er als je 1 banaan eet? Eet je er dan nog eentje? Probeer dit eens met een Bastognekoek of een zakje M&M’s! Wedden dat je hiervan meer neemt dan je zou willen?

De voedingsindustrie

Twee miljoen jaar geleden hadden we het Paleo-tijdperk. Sinds die tijd is ons lichaam qua genen weinig veranderd, maar onze voeding wel. Sinds 10.000 jaar hebben we industrie en dat is voor ons lichaam lastig om bij te benen. Ons voedsel is namelijk niet meer puur, maar wordt volop bewerkt.

Bekijk maar eens dit filmpje:

Het beste dieet van de wereld

Na het bekijken van het filmpje is het waarschijnlijk wel begrijpelijk dat onze huidige westerse voeding niet goed aansluit op de werking van ons lichaam. Vroeger waren we verzamelaars, aten we noten, zaden, besjes, bramen en vis. We moesten achter ons eigen vlees aan rennen; nu ligt alles voor het oprapen in de schappen van de supermarkt. We hoeven er geen enkele moeite er voor te doen.

Bewegen doen we dus ook veel te weinig. Een de stress die we vroeger hadden wanneer we oog en oog stonden met een beer om te vluchten of te vechten, is chronisch geworden.

Maar wat is nu wél een goed dieet ?

Een goed dieet is een gevarieerd voedingspatroon, waarbij je je lichaam voorziet van essentiële macro- en micronutriënten, zodat je lichaam een optimale energiebalans heeft. Je voelt je dan supergezond, fit energiek, slank en vitaal.

Het belang van macronutriënten

Macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. De keuzes van macronutriënten zijn van cruciaal belang. Als we terugkijken naar de oervoeding, dan is het de truc om te weten in welke verhoudingen deze gegeten worden. De optimale verhouding van onze macronutriënten zou zijn:

  • 30% koolhydraten (niet de geraffineerde)
  • 40% eiwitten (het meest op plantaardige basis) en van alles wat vliegt, rent en zwemt.
    Dierlijke eiwitten van stilstaande dieren bevatten veel verzadigd vet, 30% gezonde vetten, omega 3,
    6, 9, en maximaal 10-15% verzadigd vet.

Onmisbare micronutriënten

Micronutriënten zijn vitamines, mineralen en sporenelementen. Ze zitten in groente, fruit en noten. Dit percentage zou in een goed dieet weer naar 65% i.p.v. de huidige 17% inname per dag moeten. Eet dus 4x zoveel groente en fruit, naast de macronutriënten. Tevens is het van belang WELKE koolhydraten, eiwitten en vetten je kiest. Ken de juiste KOOLHYDRATEN + 80/20% regel = Stabiel gewicht zonder klachten en kwalen.

Welk eetpatroon bestrijdt overgewicht?

Aan de Universiteit van Kopenhagen is een groot wetenschappelijk onderzoek gedaan onder de naam Diogenes. Het doel: een voedingspatroon te vinden dat overgewicht kan bestrijden.

Europees onderzoek

Aan het onderzoek werkten 938 volwassenen mee met obesitas (bmi hoger dan 30) en 827 kinderen, waarvan de helft overgewicht (bmi boven 25) of obesitas hadden. Dit Diogenes-onderzoek is uitgevoerd in 8 Europese landen, waaronder in Nederland (bij ruim 100 families uit Maastricht).

Streng dieet

De volwassenen met obesitas ondergingen 8 weken lang een streng dieet met maaltijdvervangers om af te vallen. Ze vielen gemiddeld 11 kilo af. Na dit inleidende dieet werden de deelnemers verdeeld over 5 groepen met verschillende soorten voeding. Ze werden vervolgens 6 maanden gevolgd.

Wie behaalde het beste resultaat?

De conclusie van dit onderzoek: de groep die een hoog/eiwit-lage GI (glycemische indexering) innam, had het beste resultaat. Zij bleven op gewicht of verloren zelfs nog gewicht. De groep met de gangbare adviezen van het betreffende land (in Nederland de Schijf van 5), met minder vetten, kwamen weer aan in gewicht.

Niet de juiste adviezen!

Resumerend is dat n.a.v. dit onderzoek de huidige voedingsadviezen niet goed genoeg zijn om obesitas te bestrijden. Zoals de adviezen van het gezondheidscentrum, die door de meeste artsen en diëtisten geadviseerd worden. Denk hierbij aan de Schijf van 5 bestaande uit tarwebrood, granen,
aardappelen, rijst, pasta, suiker, zoetmiddelen, transvetten, alcohol, melk, light producten, margarine, vlees, eieren, kip, vis, 2 ons groente en 2 ons fruit.

Waarom de meeste diëten niet werken

De afgelopen jaren zijn er talloze populaire diëten geweest. Denk aan Atkins, dr. Frank , Sonja Bakker, Weight Watchers en vooral de laatste hype het Cambridge dieet, Prodimed, Sanaslank, de pakjes en de zakjes. Ze kwamen en gingen weer, en lieten jou een ervaring rijker (maar ook vaak een illusie en
veel geld armer). Herkenbaar?

Weet wat jouw lichaam nodig heeft
Weet jij eigenlijk wel welk dieet voor JOUW lichaam nu het beste is? Wat en hoeveel je kunt eten om op een gezond gewenst gewicht te komen? En vooral hoe je op dat gezonde gewenste gewicht kunt blijven? Dat laatste is tenslotte het belangrijkste als je niet je hele leven wilt blijven jojo-en met je gewicht. Belangrijk is inzicht te krijgen in je huidige situatie, zodat je uiteindelijk weet wat goed is voor jouw lichaam is en je je dus energiek, slanker en vitaler voelt.

Blijven genieten van eten
Uit onderzoek blijkt dat we het grootste deel van ons leven niet eten om af te vallen, maar om van eten te genieten, het liefst 3x per dag. Een eetcultuur waarin belangrijke voedingstoffen worden uitgesloten, werkt gewoonweg niet op de lange duur.

Help je hormonen
Maagzuur, eczeem, duizeligheid, hoofdpijn door energietekort en onbalans van je hormonen? Deze klachten kunnen ontstaan door een disbalans in je lichaam. Om de natuurlijke balans in je lichaam terug te krijgen, zijn er een aantal hormonen die we met voeding kunnen beïnvloeden. Loop je te lang rond met een onnatuurlijke balans, dan kunnen er tal van lichamelijke klachten ontstaan.

Mogelijke klachten
Voorbeelden die veel in mijn praktijk voorkomen zijn: maag(zuur)klachten, eczeem, spijsverteringsklachten, problemen met de stoelgang, krampen (vooral ’s nachts), hoofdpijn, duizeligheid, hooikoorts en allergieën, slecht (in)slapen, te hoge bloeddruk, te hoog LDL cholesterol en vooral gebrek aan energie! Deze klachten kosten je lichaam zoveel energie dat vetverbranding (dus afvallen) niet op prioriteitenlijst nummer 1 staat. Er moet eerst voldoende energie zijn in het
lichaam.

Alles draait om energie
Ons lichaam is opgebouwd uit ongeveer 100.000 miljard cellen. In de cel zitten groene ‘erwtjes’, de mitochondriën. Deze mitochondriën zijn de essentiële energiecentrales van ons lichaam. Zij zorgen er namelijk voor dat het voedsel wat wij eten, eerst door onze spijsvertering in bruikbare pakketjes wordt omgezet. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om energie te maken.

Alles in de juiste verhoudingen
Voordat ons voedsel echter uiteindelijk helemaal terecht komt in onze mitochondriën, gaat er een hele weg aan vooraf. We hebben dan ook alle macro- en micronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om daadwerkelijk de benodigde energie te produceren. Hierbij moet je denken aan B vitamines, aminozuren, magnesium, mangaan, essentiële vetzuren, Q10, carnitine, insuline, zink, voldoende schildklierhormoon T3, zuurstof maar ook beweging.

Wat niet helpt
Tegenwerkers bij deze energieproducties zijn: milieubelastende stoffen, toxines, stress, straling, weinig beweging, voedingstekorten uit de macro- en micronutriënten, transvetten, E-nummers en additieven, medicijnen en/of te weinig zonlicht op de blote huid. Zij kunnen er dus voor zorgen dat je minder energie hebt, en je slap en futloos voelt.

Het gevolg van te veel transvetten
Van cruciaal belang is daarnaast de kwaliteit van de celmembraan (de rand om onze cellen heen). Wanneer wij voeding eten met veel transvetten en geoxideerd cholesterol (melkpoeder, koekjes, chips etc.), zal uiteindelijk de uitwisseling van voedingsstoffen niet meer kunnen plaatsvinden. Er zal er steeds minder energie aangemaakt kunnen worden, omdat onze cellen dichtslibben en als het ware op slot gaan. De celmembraan verhardt; vergelijk het met glas. Via glas kan geen uitwisseling van stoffen plaatsvinden.

25 gouden afslanktips

1. Kies het juiste moment van bewegen

Beweeg jij graag? Het is belangrijk op welk tijdstip je sport. Doe dit het liefst voor je ontbijt; je verhoogt dan namelijk je vetverbranding met ongeveer 20%

2. Ondersteun je darmflora

Heb jij een goede darmflora? Neem regelmatig een probioticakuurtje en eet voldoende vezels.

3. Maak een pittige wandeling

Ga meteen na het avondeten een blokje lopen in een pittig tempo. Je verlaagt hiermee je suikerspiegel en je vetopslag stopt.

4. Drink groene thee voor je stofwisseling

Drink je graag thee? Heel goed, vooral als je groene thee drinkt! Groene thee verhoogt je stofwisseling. Tip: het merk Clipper is een prima groene thee. Kies liefst een biologisch merk.

5. Zorg voor de juiste vertering

Hoe vaak kauw jij op één hap? Tip: minimaal 26x kauwen is nodig voor een goede vertering en dus beter afvallen. Neem dus de tijd om elke hap goed te kauwen.

6. Neem de tijd voor je maaltijd

Hoe lang doe jij over een maaltijd? Hoe langer je over een maaltijd doet, hoe sneller je verzadigd raakt, dus minder eet.

7. Draag de juiste kleding tijdens het eten

Het is misschien een gekke vraag, maar welke kleding draag jij tijdens je maaltijd? Hoe netter gekleed hoe minder je namelijk eet. Eten in te gemakkelijke kleding of sportkleding is te comfortabel en dan eet je onbewust makkelijk meer.

8. Kies het juiste bestek

Eet jij met mes en vork? Onderzoek wees uit dat mensen die uit plastic met plastic eten, 30% meer tot zich nemen.

9. Kies de juiste plek voor je maaltijd

Waar eet jij je maaltijd? Achter de televisie of pc eet je vaak meer dan je wilt dan wanneer je rustig de tijd neemt voor je maaltijd.

10. Kom in beweging

Misschien een inkopper, maar wel belangrijk voor je vetverbranding én als je wilt voorkomen dat je ongemerkt te veel eet. Zit jij de hele dag achter je bureau of in de auto? Dan eet je ongemerkt veel meer. Probeer (tussendoor) meer te bewegen.

11. Kies bruin in plaats van wit

Eet jij graag wit brood en witte pasta? Kies altijd bruin boven wit. Hier zitten meer vezels in. Het verzadigt beter en zorgt voor minder stijging van je suikerspiegel. Er zitten ook meer voedingsstoffen in.

12. Kies onbewerkte voedingsmiddelen

Eet jij vaak bewerkte voedingsmiddelen? Je vetverbrandingsmechanisme wordt dan stukje bij beter minder. Dit komt door de geraffineerde witte suikers, transvetten en E nummers. Let hier dus ook op bij het boodschappen doen.

13. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt

Ben jij hongerig als je boodschappen doet? Zorg dat je voldoende verzadigd bent tijdens het boodschappen doen. Maak een lijstje, zodat je niet de “verkeerde” dingen in je karretje gooit.

14. Geniet gerust van je wijntje

Ja echt, je leest het goed. Drink je graag een glaasje wijn? Geen probleem: 1 glaasje alcohol bij de maaltijd kan prima. Je lever zal echter even stoppen met vet verbranden en eerst de alcohol ‘wegwerken’.

15. Neem een gezonde snack mee voor onderweg

Heb jij snel een hongeraanval? Zorg dat je altijd een gezonde snack bij je hebt voor een stabiele suikerspiegel. Zo voorkom je dat je gaat snaaien en wordt verleid door ongezonde snacks.

16. Gebruik een klein bord

Hoe groot is het bord waar je van eet? Gebruik kleine borden, dan schep je minder op.

17. Voorkom zoete trek

Heb jij vaak nog trek in iets zoets na het eten? Poets dan je tanden of ga flossen met een mintsmaak. Dan verdwijnt je zoete trek. Een goede mondhygiëne is sowieso natuurlijk goed.

18. Houd eens een eetdagboek bij

Wat eet jij allemaal op een dag? Houd eens een dagboek van alles (JA ALLES) wat je eet. Je zult versteld staan van wat je soms allemaal op een dag naar binnen gooit. Het geeft je niet alleen inzicht in wat je snaaimomenten zijn, maar kan ook snaaigedrag voorkomen omdat je dan je lifestyle en voedingspatroon kunt aanpassen.

19. Kies voor pittig

Hou je van pittige maaltijden? Voeg dan chilipepers of sambal toe aan je maaltijden. Je stofwisseling kan zich dan verhogen met 50%. Dit effect kan tot wel 3 uur na de maaltijd duren.

20. Geniet van een dagje sauna

Ben jij een sauna ganger? Het is behalve een fijne manier om heerlijk te ontspannen ook prima om afvalstoffen versneld af te voeren. Je verhoogt zo ook je stofwisseling.

21. Eet niet te laat op de avond

Hoe laat eet jij normaal gesproken je diner? Eet niet te laat op de avond een zware maaltijd. Deze maaltijd moet je lichaam dan in ruststand verwerken want ‘s nachts is je stofwisseling laag.

22. Drink genoeg water

Hoeveel water drink jij per dag? Drink zeker anderhalf tot 2 liter water per dag, maar niet tijdens maaltijden! Dit is belemmerend voor je vertering.

23. Neem supplementen

Met supplementen kun je zorgen voor een betere en hogere vetverbranding. Kies bijvoorbeeld voor extra antioxidanten zoals vitamine A , C en E.

24. Eet vette vis

Hoeveel vette vis eet jij per week? Twee per week vette vis zorgt voor de benodigde omega 3. Het stimuleert ook je vetzuren en vetverbranding. Altijd goed voor de 5 H’s: huid, hart, hersenen, haar en humeur!

25. Vraag om hulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen voor een gezonde lifestyle? Motivatie, mindset en ondersteuning zijn belangrijk om je doel te behalen. Samen met een vriend(in) en/of coach is je doel nu eenmaal beter haalbaar. Heb je mijn hulp nodig bij het zorgen voor een gezonde lifestyle? Of wil je graag op een slimme, gezonde en blijvende manier afvallen? Kijk dan eens op www.afslankreceptenbijbel.nl.

5 heerlijke recepten: snel en gezond!

Onderstaande recepten zijn een greep uit de voor jouw geschikte nieuwe way of life!

Heerlijke venkelsoep

Ingrediënten (2 personen):
1 venkelknol (het groen van de venkel bewaren als garnering)
1,5 liter groentebouillon
1 theelepel kurkuma
1 ui of wat lente-uitjes
teentje knoflook
2 eetlepels amandelmeel
peterselie
peper

Bereidingswijze:

Venkel in kleine blokjes snijden. In koekenpan met wat kokosolie de knoflook, ui, kurkuma en peper fruiten. Daarna de blokjes venkel nog even mee laten bakken. Vervolgens de bouillon toevoegen en venkel gaarkoken. Amandelmeel toevoegen om iets te binden en de soep fijnmaken met de staafmixer. Als laatste de peterselie toevoegen. Garneren met het groen van de venkel.

Preisoep met garnalen (knolselderij & bataat)

Ingrediënten (4 personen):
4 preien
1 flinke teen knoflook of meer
2 uien
kokosolie
2 liter water
1 bataataardappel
1 halve knolselderij
1 kruidenbouillonblokje
gemalen gember, kurkuma, peper
2 theelepels dragon
Eventueel 150 gram Hollandse garnalen en 4 ansjovis in stukjes

Bereidingswijze:

Zet de bataat en knolselderij op in 2 liter water met het bouillonblokje en laten garen. Uien en knoflook fruiten in kokosolie. Kurkuma, gember en peper toevoegen. Dit mengsel bij de bouillon doen en pureren. Op het laatst de fijngesneden prei en de dragon toevoegen. Naar keuze de soep garneren met de garnaaltjes en ansjovis. Tip: Je kunt er ook voor kiezen om de prei mee te pureren.

Gevulde courgettes met kip

Ingrediënten (2 personen):
200 gram kipfilet
1 kleine ui
50 gram champignons
olijfolie
zeezout en peper
2 kleine courgettes
½ eetlepel tomatenpuree
½ theelepel Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet in kleine stukjes en snipper de ui. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kip, de ui en champignons ongeveer 5 minuten. Bestrooi ze met een beetje zeezout en peper en neem de pan van het vuur. Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Hol de courgettes uit met een lepel. De wand moet ¾ cm dik zijn. Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook. Kook de uitgeholde courgettes
4 minuten en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 175º.

Snijd intussen het uitgepelde vruchtvlees van de courgette in kleine stukjes en roer die door het kippenmengsel. Roer de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden erdoor. Vul de courgettehelften met het kippenmengsel. Leg de courgettes in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de schaal 15-20 minuten op een rooster in het midden van de oven tot de courgettes door en door heet zijn.

Gevulde paprika’s en vleestomaten

Ingrediënten (2 personen)
200 gram rundergehakt
2 kleine paprika’s
2 grote vleestomaten
200 gram champignons
1 kleine ui
2 theelepels goulashkruiden
1 teentje knoflook
peper en zout

Bereidingswijze:

Het bovenste kapje van de paprika’s en vleestomaten afsnijden en deze leeghalen. Champignons zeer fijnhakken. Knoflook uitpersen en uien snipperen. In een schaal het rundergehakt mengen met de fijngesneden champignons, knoflook en uien. Kruiden naar smaak met bijvoorbeeld goulashkruiden, zout en peper. Goed door kneden tot een massa. De paprika’s en de tomaten vullen met het mengsel en in een ovenvaste schaal doen. De paprika’s en tomaten mogen de zijwand van de schaal niet raken i.v.m aanbranden. De baktijd is 20 á 30 minuten in de oven op 190 graden.

Roerbakschotel met kip en broccoli

Ingrediënten (4 personen)
4 kipfilets, in dunne reepjes
1 stronk broccoli, in kleine roosjes
¼ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel gemalen koriander
1 theelepel (sesam)olie
olijfolie
2 uien in achten gesneden
1 knoflookteentje (geperst)
1 theelepel geraspte, verse gember

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een braadpan of wok. Roerbak de ui, knoflook en gember 2-3 minuten tot de ui zacht is. Neem het mengsel uit de pan en houd het apart.
Roerbak de kip 3-4 minuten en doe het ui-mengsel er weer bij. Voeg broccoli toe en roerbak 1 minuut. Meng komijn, koriander en sesamolie en schenk het mengsel in de wok. Roerbak 2 minuten tot de broccoli net gaar is.

Het belang van supplementen

Volgens verschillende onderzoeken hebben wij een tekort aan voedingsstoffen. Ondanks onze welvaart hebben wij massaal voedingstekorten, of zou het juist komen door onze welvaart? Onze lifestyle is snel en makkelijk. Een klein gedeelte van de bevolking eet slechts standaard iedere dag gezond, vers en puur natuur. Ons dieet bestaat uit weinig vezels, snelle koolhydraten, snacks, kanten-klare maaltijden etc.

Hoe meer bewerkt, hoe minder voedingsstoffen

Tegenwoordig wordt er nogal wat fabrieksvoedsel vol met additieven en andere chemische toevoegingen verkocht. Bijna 80% van wat er in een supermarkt verkocht wordt, is bewerkt voedsel. Hierdoor is het in ons dagelijkse drukke leven een behoorlijke uitdaging is om vers en gezond te eten. Vergeet niet: hoe meer er aan voedsel geknutseld is, hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen.

Schijf van Vijf

Slechts een heel klein deel (ongeveer 3%) van ons houdt zich aan de voedingsvoorschriften van de ‘Schijf van Vijf’. Deze Schijf van Vijf is bovendien niet de optimale keuze voor ons lichaam. Daarnaast is de landbouwgrond van tegenwoordig door de massale teelt en het gebruik van bestrijdingsmiddelen behoorlijk uitgeput. En mineralen die niet in de grond zitten, kunnen ook niet in je groenten terecht komen.

Is fruit nog wel zo gezond?

Seizoensfruit is tegenwoordig bijna een uitgestorven begrip, omdat we op ieder moment van het jaar toegang hebben tot alle mogelijke fruit en groenten. Dit wordt vanuit alle delen van de wereld ingevlogen, waardoor wij iedere dag een zo groot mogelijke keuze hebben. En wanneer we fruit van onze eigen bodem hebben (een groenteboer op de markt vertelde mij dit), wordt dit massaal wel meer dan een jaar opgeslagen en gekoeld. Waarschijnlijk heeft de Elstar-appel in dit geval de vitaminen en mineralen allang verloren. Vooral vitamine C wordt per dag meetbaar minder, laat staan wat er dan nog in zit na een jaar.

Verlies aan vitaminen en mineralen

Groente en fruit uit andere landen worden te vroeg geoogst om de reistijd te kunnen overleven. Ons fruit ligt er wel mooi bij in de supermarkt (want bespoten), mooi vol en glanzend, maar de reuk is verdwenen. Is het je weleens opgevallen dat het op de groenteafdeling van een supermarkt nauwelijks ruikt? Groenten en fruit horen heerlijke geuren af te geven, maar zelfs als je je neus op een vrucht drukt, ruik je nauwelijks wat. En iedere dag dat het in de supermarkt of bij jou in de koelkast ligt te wachten, verliest het bovendien meer en meer vitaminen en mineralen.

Minimale supplementen

Dagelijks een goed multivitamine (met mineralen, vitamine C en in de winter vitamine D en visolie), is de minimale aanvulling voor je lichaam. Mijns inziens hoort hier ook nog magnesium bij. 90% van de Nederlandse bevolking heeft namelijk een tekort aan magnesium. Dit belangrijke mineraal is betrokken bij maar liefst 400 processen in het lichaam. Wanneer je extra trek hebt in chocolade bijvoorbeeld, dan weet je zeker dat je een magnesiumtekort hebt.

Extra aanvulling


Sta je bloot aan veel stress? Dan ben je een grootverbruiker van magnesium. Wanneer je meerdere keren per jaar verkouden of ziek bent, rookt, veel sport, slecht eet, zwanger bent, overgewicht hebt en wilt afvallen, nooit in de zon komt , niet fit maar juist futloos bent enz. is het aan te raden om extra supplementen te slikken. Een zinktekort en/of een magnesiumtekort heb je al snel wanneer je bijvoorbeeld vooral witte pasta, witte rijst eet en niet kiest voor onbewerkte voedingsmiddelen. Zink helpt je weerstand te verhogen en is ook een aanrader.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen