
Jij bent sterk, een echte doorzetter en een aanpakker. Jij doet de dingen graag goed en gaat voor kwaliteit. Je legt de lat erg hoog en je vraagt jezelf vaak af of je het wel goed genoeg doet. Je bent hoogsensitief en hebt een geweldig goed inlevingsvermogen. Je staat altijd klaar voor anderen en bent erg betrokken.
Ondanks dat je moe, gestrest of misschien wel uitgeput bent. Je bent een bikkel. Het is lang geleden dat je je écht fit en energiek voelde en kon ontspannen. Je loopt steeds vaker vast. In je werk, in je gezin en familie, in je relatie én in jezelf. Je weet dat je het anders wilt maar je weet niet hoe.
Hoe zou het voor je zijn als je:
Verlang je daar ook zo naar? Voor jezelf, maar ook voor je partner, je kinderen, je familie en je vriendinnen? Lees dan snel verder!
Wat is hoogsensitiviteit?
Als je hoogsensitief bent, wat houdt dat dan precies in? Je staat altijd voor iedereen klaar. Je wilt altijd het beste voor iedereen,
ook al gaat dat ten koste van jezelf. Je bent super zorgzaam en helpt anderen graag. Een luisterend oor hier, steun en toeverlaat daar.
Je maakt het anderen graag naar de zin. Tijd voor jezelf heb je niet. Laat staan dat je jezelf op de eerste plaats zet. Geef jij jezelf eigenlijk
wel een plaats in je eigen leven? Wie zorgt er voor jou?
Met dit blogartikel boordevol waardevolle info hoop ik te bereiken dat je jezelf weer op nummer één zet. Dat je net zo goed voor jezelf gaat zorgen als dat je dat voor anderen doet. Met tips, inspiratie en oefeningen help ik je graag op weg!
Accepteer dat je anders bent
Je kunt niet altijd meedoen met de rest. Je hebt meer tijd voor jezelf nodig. Daardoor voel je je anders dan anderen, onbegrepen, eenzaam, zwak, een spelbreker of een buitenbeentje. Je bent regelmatig boos op jezelf omdat je het gevoel hebt dat je minder aankan dan een ander. Maar hé… we zijn toch allemaal anders?
Jij bent jezelf en je bent uniek. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die niet weggaat. Ook niet als je het probeert te onderdrukken of te negeren. Je zenuwstelsel en brein werken anders dan bij niet-hoogsensitieve mensen. Daarnaast is de werking van het vrouwenbrein, -hart én -lichaam anders dan bij mannen.
Acceptatie
Accepteer dat je anders bent. Accepteer vooral dat je hoogsensitief bent. Vergroot je kennis over hoogsensitiviteit. Dit zorgt direct voor
meer begrip, herkenning en meer zelfcompassie. Dat maakt het makkelijker voor je om te erkennen dat je hoogsensitief bent. Zorg dat je weet wat goed voor jou werkt en hoe je het beste met je hoogsensitiviteit kunt omgaan. Dit e-book helpt je daarbij en is een goede eerste stap.
Pak je onzekerheid aan
Je vraagt je regelmatig af of je het wel goed doet. In veel situaties voel je je niet op je gemak en kruip je in je schulp. De lat leg je extreem
hoog. Je stelt hoge eisen aan jezelf en bent super streng voor jezelf. Je voelt je vaak onzeker en hebt continu het gevoel dat je faalt of
tekortschiet. Je voldoet graag aan de verwachtingen van anderen en bent een échte pleaser. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Je onzekerheid compenseer je door alles perfect te willen doen. Jouw ‘foutenradar’ is sterk ontwikkeld. Fouten maken is immers hetzelfde als falen voor jou. En voilà, zo heb je ook nog eens faalangst ontwikkeld. Je bent vrijwel nooit 100% tevreden over je eigen acties en bent áltijd gefocust op wat er beter kan. Je voelt je soms somber, angstig of verdrietig. Herkenbaar?
Bakken energie
Hoe ik dit zo goed weet? Meer dan 20 jaar heb ik last gehad van gebrek aan zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, minderwaardigheidsgevoel, onzekerheid, perfectionisme en faalangst. Nu weet ik dat deze gevoelens met elkaar verbonden zijn en dat alles voortkomt uit onzekerheid. Uit ervaring weet ik dat de gevolgen van onzekerheid en alles wat daarbij hoort, reuzegroot kunnen zijn. Uitdagingen ga je uit de weg, je stelt uit en hebt de neiging om je in jezelf terug te trekken.
Zomaar een paar voorbeelden. Door onzekerheid en angst voor afwijzing twijfelde ik continu aan mijn capaciteiten. Ik was doorlopend moe en gestrest, piekerde veel en raakte razendsnel overprikkeld. Jij weet als geen ander dat dat bakken energie kost. En natuurlijk besteden jij én ik die energie veel liever aan andere dingen!
Zet de eerste stappen
Konden we maar met één druk op de knop een onzekere of negatieve gedachte omzetten in een positieve bekrachtiging. Maar je kunt nu alvast iets doen. Zet de eerste stappen om je onzekerheden aan te pakken met onderstaande oefeningen.
Oefening 1: is het waar?
Doe de 4-vragen-check van Byron Katie iedere keer als je een onzekere of negatieve gedachte over jezelf hebt.
1) is deze gedachte waar?
2) kan ik 100% zeker weten dat deze gedachte waaris?
3) hoe reageerik als ik deze gedachte inderdaad geloof?
Hoe VOEL ik mij als ik deze gedachte geloof?
4) Hoe zou ik mij voelen zonder deze gedachte?
Na het beantwoorden van deze vragen, is het vaak een stuk makkelijker om de gedachte los te laten en om te buigen naar een positieve
gedachte. Spreek jezelf bemoedigend toe op dezelfde manier als dat je tegen een goede vriendin praat. Gebruik positieve woorden en vermijd negatieve en ontkennende woorden zoals niet, geen, on-, etc. Bijvoorbeeld: ‘ik vertrouw erop dat het goedkomt’, in plaats van: ‘ik hoef niet bang te zijn’.
Oefening 2: waardeer jezelf
Geef jezelf elke dag een compliment! Wat vind je leuk aan jezelf? Wat heb je goed gedaan? Waar ben je trots op? Je gaat het verschil
gegarandeerd merken.
Omgaan met emoties
Als hoogsensitief persoon ben je extra gevoelig voor allerlei prikkels en emoties. Jij wordt sneller én dieper geraakt dan anderen. Zowel in
positieve als in negatieve zin voel je stemmingen en sferen feilloos aan. Emoties van anderen absorbeer je als een spons. Je neemt ze over en ervaart ze intens. Dat kan mentaal en fysiek een hoge tol eisen. Loop je lange tijd met onderdrukte emoties rond? Dan raak je nóg sneller overprikkeld. Als je deze emoties niet aanpakt, eisen ze steeds meer aandacht en wordt negeren of wegstoppen steeds moeilijker.
Geef je emoties aandacht en ruimte.
Doorleef en doorvoel ze.
Ga verdriet aan
Emoties bepalen je doen en laten. Ook als je ze goed hebt weggestopt. Meestal heb je dat niet in de gaten. Neem je emoties serieus. Dat is essentieel. Bagatelliseer je emoties niet en moffel ze niet weg onder het tapijt. Vind je jezelf stiekem een aansteller? Hang er geen oordeel aan. Je bent precies goed zoals je bent en al je emoties mogen er zijn. Geef je emoties aandacht en ruimte. Doorleef en doorvoel ze. Doe je dat niet? Dan stapelen ze zich op en barst een keer de bom.
Onverwerkte emoties
Je ervaart emoties bij een verdrietige of nare gebeurtenis. Ook kunnen emoties voortkomen uit je kindertijd. Als kind moest je misschien vaak je gevoel - verdriet, boosheid, eenzaamheid, twijfel en verwarring - wegstoppen. Daarom heb je nu wellicht niet door dat je je gevoel nog steeds automatisch wegstopt. Schuldgevoel, schaamte, onbekwaamheid, faalangst, onzekerheid en jaloezie kunnen ook oorzaken van je emoties zijn. Als hoogsensitief persoon kun je negatieve emoties van anderen oppikken.
Soms zonder dat je het zelf doorhebt. Ook kun je plotseling compleet overspoeld worden door emoties. Bijvoorbeeld wanneer oud zeer, onverwerkt verdriet of trauma’s getriggerd worden. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en hupsakee; bakken vol emoties komen los. Is dit bij jou het geval? Dan ben je het meest geholpen met het aanpakken en opruimen van die onverwerkte emoties. Hoe? Dat lees je verderop in dit blogartikel.
Oefening: bewustwording
De eerste stap is bewustwording.
Emoties zijn stressbronnen en hebben hun weerslag op je lichaam,
brein, systeem en functioneren. De kunst is om zo goed mogelijk met
je emoties om te leren gaan. Wanneer je een negatieve emotie ervaart,
sta dan eens stil bij die emotie.
Vraag jezelf af waar de emotie haar oorsprong vindt.
Is het een emotie die oud zeer triggert?
Ervaar je ‘m vaker?
Of is het een emotie naar aanleiding van een gebeurtenis?
Is het een opeenstapeling van opgekropte emoties?
Of heb je de emotie van iemand anders overgenomen?
Merk je dat je bepaalde emoties vermijdt?
Het helpt om erover te schrijven. Dat lucht op, geeft inzicht en creëert ruimte.
Voel je niet overal verantwoordelijk voor
Jij bent overal verantwoordelijk voor. Voor alles en iedereen. Altijd. Tenminste, zo voelt het voor jou. Nee zeggen komt in jouw woordenboek niet voor. Je maakt het anderen graag naar de zin en staat altijd voor iedereen klaar. Je bent een échte pleaser en plaatst jezelf nooit op de eerste plaats. Je hebt vaak het gevoel dat jij degene bent die alle problemen moet oplossen. In je gezin, voor je vriendin en op het werk. Kortom: je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is mooi: je wilt het beste voor iedereen en in elke situatie. Maar wat wens je jezelf?
Steun en toeverlaat
Op werk wil je dat het goed komt met een bepaald project, dus trek je werkzaamheden naar je toe. Logisch, toch? Natuurlijk neem je werk mee naar huis. Anders slaap je er niet van. Je wilt anderen niet teleurstellen. Wanneer iets niet lukt, achtervolgt het je en voel je je schuldig. Ook als het om zaken gaat waar je geen enkele invloed op hebt. Je ent super zorgzaam en hebt een geweldig goed inlevingsvermogen.
Een luisterend oor hier, steun en toeverlaat daar. Ondanks dat je moe, gestrest of misschien wel uitgeput bent. Maar lief hoogsensitief
persoon, wie zorgt er voor jou? Jij natuurlijk! Niemand anders kan dat voor je doen.
Zet jezelf op de eerste plaats
Je wilt altijd het beste voor anderen, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Zorg net zo goed voor jezelf als dat je voor anderen doet.
Daarvoor moet je een aantal uitdagingen aangaan, maar dat kun jij! Oververantwoordelijkheid is een doorgeslagen variant van verantwoordelijkheidsgevoel. Dit komt meestal voort uit ervaringen die met afwijzing te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld pesten, angst voor controleverlies en verlatingsangst door gebeurtenissen in je jeugd.
Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat ook uit angst voor kritiek, onzekerheid, faalangst, perfectionisme en een grote behoefte aan waardering.
Tijd voor verandering!
Als je je verantwoordelijk voelt voor dingen waar je helemaal geen controle over hebt, raak je uitgeput en gefrustreerd.
Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel kan ernstige stressklachten of zelfs een burn-out tot gevolg hebben. Je ervaart je grote verantwoordelijkheidsgevoel nu al als een zware last op je schouders. Pas op dat je jezelf niet voorbij loopt!
Laat je perfectionisme los
Jij hebt graag de touwtjes in handen. Je gaat door waar anderen allang gestopt zijn. Je hebt oog voor detail, bent altijd bezig en enorm toegewijd. Je wilt graag dat het hele plaatje klopt en zet altijd de puntjes op de i. ‘Goed is goed genoeg’ gaat er bij jou niet in. Dat voelt namelijk ongemakkelijk en retespannend. Fouten probeer je te voorkomen.
Maak je toch een fout? Aiiii….Die blijft dan pijnlijk lang hangen. Kortom: je legt de lat hoog. Voor jezelf en voor je omgeving. De hoge
eisen die je aan jezelf stelt, bezorgen je ook problemen. Zo analyseer je je vaak helemaal suf voordat je actie onderneemt. Je loopt de hele dag op je tenen en kan je hoofd nog maar net boven water houden.
Story of my life
Veel hoogsensitieve mensen hebben last van perfectionisme. Ook ik heb er jarenlang mee geworsteld. Zo zonde! We weten allemaal dat
niets en niemand perfect is. Streven naar perfectie kan je flink in de weg zitten en is zinloos. Het kost bakken energie, tijd én negatieve emoties. Vaak ontlenen perfectionisten hun eigenwaarde aan wat ze bereiken in plaats van aan wie ze zijn. Onder perfectionisme kan namelijk heel goed de overtuiging liggen dat je niet goed genoeg bent. Daarom is feedback vaak pijnlijk. Het geeft je het gevoel dat je als persoon wordt afgewezen. En dat roept wellicht heftige emoties van vroeger bij je op.
Het kritische stemmetje in je hoofd
Uit onzekerheid stel je dus hoge eisen aan jezelf. Je neemt veel te veel hooi op je vork. Ik mag geen fouten maken. Ik wil aardig gevonden
worden. Ik ben niet goed genoeg. Weer niet gelukt. Zie je wel. Ik kan het niet. Zomaar een paar gedachten die regelmatig voorbij komen en voor stress zorgen. Fouten maken betekent voor jou falen. Zo werkt je perfectionisme faalangst in de hand. Ook daar weet ik helaas alles van.
Je zet alles op alles om aan je eigen strenge eisen te voldoen. Of je gaat uitdagingen uit de weg. Dan kun je het ook niet verprutsen.
Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je bepaalde stappen niet durft te zetten. Het kan leiden tot frustraties, stress, angsten en zelfs een
burn-out. Bizar, hè, dat je eigen innerlijke criticus een burn-out kan veroorzaken? Hoe je het ook went of keert, vroeg of laat blokkeert je
perfectionisme je.
Oefening: stappen om je perfectionisme los te laten
Perfectionisme komt voort uit bepaalde (hardnekkige) overtuigingen en gedachten. Je hoeft je gedachten niet te geloven. Laat perfectionistische gedachten aan je voorbij gaan en kies bewust voor andere, positieve en motiverende gedachten over jezelf. Kun je niets bedenken? Ieder mens is uniek.
Neem de tijd om de antwoorden op te schrijven. Neem de antwoorden vervolgens een periode heel bewust in je op. Iedere dag weer.
Sta ermee op en ga ermee naar bed. Zo heb je altijd positieve en motiverende gedachten over jezelf paraat als je ze nodig hebt. Als je dit lang genoeg doet, verander je je mindset en verleg je je focus op je talenten, mogelijkheden en kansen.
Voorkom overprikkeling & stress
Jij hebt regelmatig last van spanning en fysieke klachten. Je voelt je vaak moe, opgejaagd en gestrest. Inmiddels weet je dat je als hoogsensitieve vrouw vatbaarder bent voor overprikkeling en stress. Jouw hoogsensitieve brein werkt namelijk anders dan het brein van niet-hoogsensitieve mensen. Jouw brein merkt meer op en laat meer prikkels binnenkomen. Daarom ben jij gevoelig voor stressfactoren zoals tijdsdruk en omgevingsfactoren zoals harde geluiden.
Ook je vrouwelijke hormonen veranderen de hele maand door. Bovendien verwerkt jouw brein alles wat binnenkomt diepgaander. Dit vraagt veel inspanning waarvan je ook weer moet herstellen. De kans is groot dat je structureel onvoldoende of helemaal geen herstel- of ontspantijd neemt. Je legt de lat immers hoog voor jezelf en wat er ook gebeurt, jij gaat gewoon door.
Gevolgen van stress en overprikkeling
Uiteindelijk kan dit patroon zorgen voor (chronische) vermoeidheid en overprikkeling. Het gevolg: je hebt stress, piekert, zit vast in je hoofd, maakt je zorgen en ziet allerlei doemscenario’s. Als hoogsensitieve vrouw heb je ook te dealen met extra uitdagingen. Hoogsensitief zijn, beïnvloedt je zelfbeeld en maakt dat je minder goed kunt relativeren. Je emoties overheersen en je bent ook letterlijk sneller geraakt en geëmotioneerd dan niet-hoogsensitieve mensen.
Jij ervaart situaties en gebeurtenissen sneller als stressvol. Dit houdt overprikkeling en chronische stress in stand. Je komt in standje overleven en allerlei situaties triggeren emoties bij je. Voordat je het weet zit je vast in een vicieuze stresscirkel. En dat is natuurlijk ongelooflijk zonde! Je bent dan alleen nog maar bezig met alles wat er móet gebeuren en kunt niet meer genieten.
Als je overprikkeld en gestrest bent, kun je niet goed functioneren. Je kunt je minder goed concentreren, maakt meer fouten
en wordt vergeetachtig. Funest voor de perfectionist en innerlijke criticus in jou natuurlijk!
Het stresssysteem en het hoogsensitieve brein
Stressfactoren zijn voor iedereen anders. De oorsprong kan o.a. liggen in een traumatische gebeurtenis, in overtuigingen en gedachtenpatronen, onzekerheid, frustratie, somberheid, angst, schaamte of schuldgevoel. Jouw hoogsensitieve brein signaleert extra veel stressfactoren en schakelt het stresssysteem daarom vaker in. Chronische stress vergroot de kans op een angststoornis, depressie of burn-out.
Maar kan ook leiden tot geheugenproblemen, controleverlies en hartkwalen. Stress heeft namelijk een enorme impact op je lichaam. Neem daarom voldoende rust en hersteltijd. Als je hoogsensitief bent, is dat extra belangrijk. Maak het jezelf niet zo moeilijk met al die ontelbare regels die je jezelf oplegt. En vermijd stressvolle, negatieve en emotionele gedachten.
Structurele oplossing
Hoogsensitiviteit hoeft geen last te zijn. Zeker niet als je aan de slag gaat met een effectieve manier die je blijvend van je pijnpunten bevrijdt. Als je de oorzaken aanpakt die voor deze stressvolle gedachten en emoties zorgen, dan merk je gegarandeerd een groot verschil op korte termijn. Je voelt je beter en geniet weer volop van je leven. En ja, dat geldt ook voor jou! Ook al zegt het stemmetje in je achterhoofd nu dat dit bij jou niet mogelijk is. Nieuwsgierig? Lees dan vooral door! Je leest er alles over aan het eind van dit artikel.
Benut je volledige potentieel
Hoe je je geluk, succes en gezondheid ervaart, zit ‘m in je overtuigingen, gedachten en emoties. Meestal zijn die onbewust. Zonder dat je het door hebt, beïnvloeden ze je oordeel, je zelfbeeld en je wereldbeeld. In je eerste levensjaren nestelen overtuigingen zich in je. Vanuit je omgeving of vanuit wat je ervaart, leert, ziet en hoort. Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je dat geloven. Van een pijnlijke ervaring word je angstig en je doet alles om die pijn te voorkomen. Omdat je bepaalde overtuigingen al zo lang hebt, heb je vaak niet eens door dat je je erdoor laat leiden.
Automatisch programma
Je verzameling overtuigingen is als een automatisch programma dat aangaat om jezelf houvast te geven of te beschermen. Omdat je je niet of onvoldoende bewust bent van bepaalde overtuigingen, weet je niet of je overtuigingen je nog dienen. Of dat ze je misschien wel onbewust belemmeren. De impact van negatieve of beperkende overtuigingen is enorm groot. Op je mindset, op de keuzes die je maakt en op je leven. Denk aan overtuigingen als: dat lukt me nooit, zo ben ik nu eenmaal of wie zit er op mij te wachten.
Overtuigingen en het onbewuste brein
Het bewuste en onbewuste brein werken op het vlak van overtuigingen samen. Ze versterken elkaar zelfs. Geloof je dat je niet leuk bent? Dan vindt je onderbewustzijn hier bewijs voor. Kom je een bekende tegen die jou geen gedag zegt? Zie je wel, ik ben niet leuk genoeg, denk je dan. Omdat jij die overtuiging hebt, komt de mogelijkheid dat diegene jou niet heeft gezien niet in je op. Stel dat je denkt dat je vaak pech hebt, dan zie je daar continu het bewijs van. Het onbewuste laat je steeds weer bewijs zien van wat je gelooft. Overtuigingen zijn eigenlijk een soort filters of brillen die je de hele dag op hebt. Je brein filtert alles wat er om je heen gebeurt op jouw eigen unieke manier.
Beperkende overtuigingen
Ongetwijfeld heb jij ook onbewust belemmerende overtuigingen waarvan je de impact niet kent. We hebben gemiddeld 60.000 gedachten per dag en het grootste deel van die gedachten zijn hetzelfde als de dag ervoor. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 70% van die gedachten negatief is. Bovendien zijn onze gedachten vaak onbewust. Zonder dat je het doorhebt, hebben ze een enorme impact op je energiepeil. Negatieve gedachten slurpen energie. Zeker voor jou als hoogsensitief persoon.
Belemmerende overtuigingen aanpakken
Het goede nieuws is dat er een snelle, makkelijke en structurele manier is om van belemmerende overtuigingen af te komen. Een aanpak in alleen het bewuste deel van je brein is onvoldoende. Als je een échte en blijvende verandering wilt, is het een must om de overtuiging in je onbewuste aan te pakken. Zo pak je niet de symptomen, maar de oorzaak aan. Bovendien zet je je belemmerende overtuigingen dan gelijk om in een positieve bekrachtiging. Je bereikt het beste resultaat als het bewuste en onbewuste samenwerken. Lees er alles over in het laatste hoofdstuk: neem de regie over je eigen leven.
Neem de regie over je eigen leven
Laten we eerlijk zijn, als je een structurele oplossing wilt, is er meer nodig dan het doen van een paar oefeningen zoals in dit blogartikel. Met deze zogenoemde ‘quickfixes’ voel je je even beter. Om belemmeringen en oud gedrag blijvend te doorbreken, is er meer nodig. Ben je er klaar voor om de regie over je leven te nemen? Wacht dan niet langer en boek nu een GRATIS 1-op-1 videocoaching, waarin ik je een goed beeld kan geven van wat er voor jou mogelijk is. Geloof me, dat is veel meer dan je nu denkt. Ik vertel je er graag over. Als jij het aandurft om voor de structurele oplossing te kiezen en er voor de volle 100% voor gaat, krijg je van mij garantie op een succesvol eindresultaat. Gun het jezelf!