Gaat het over gezondheid, dan denk je vaak direct aan sporten, voeding, ziektes, blessures, voeding, slaap… Het zijn allemaal onderdelen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Je denkt echter niet snel aan hoe je jezelf mentaal of sociaal voelt. Dit heet mentale gezondheid, en is minstens net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid.
Bij mentale gezondheid gaat het om hoe jij jezelf voelt. Doe je waar je hart ligt? Wordt je iedere ochtend vol energie wakker? Ga jij met een voldaan gevoel naar je werk? Voel je jezelf gelukkig, of mis je iets in je leven?
Ik vertel je graag waarom onze mentale gezondheid zo belangrijk is, en wat je kunt doen om deze te verbeteren.
Wat verstaan we onder mentale gezondheid?
Wanneer we het over mentale gezondheid hebben, spreken we over het het cognitief, emotioneel en sociaal welzijn. Cognitief gaat over denken, en met emotioneel bedoelen we ‘voelen’. Veel mensen zijn (gelukkig) mentaal gezond. Toch is er ook een grote groep mensen (die helaas steeds groter wordt) die zich mentaal ongezond voelt.
Voel je jezelf mentaal gezond, dan ben je over het algemeen erg gelukkig. Je bent tevreden over je leven, en bent in staat positief te denken, te genieten van het leven en kunt omgaan met tegenslagen. Natuurlijk hebben mentaal gezonde mensen ook hun mindere momenten, waar ze zichzelf ongelukkig voelen. Dat is echter maar voor korte periodes, zoals een aantal uur of aantal dagen.
Mentaal ongezonde mensen voelen zich voor langere periode ongelukkig, en zijn niet in staat positief te denken, te genieten of om te gaan met tegenslagen. Het glas is in hun ogen altijd halfleeg. Dat is ontzettend vervelend, al kun je hier gelukkig veel aan doen.
Waarom is jouw mentale gezondheid zo belangrijk?
Onze mentale gezondheid beïnvloedt hoe we leven. Wanneer we mentaal niet gezond zijn, voelt iedere dag als een tegenslag: we kunnen nergens van genieten, zien alles somber in en hebben weinig zin om contact te leggen.
In een aantal gevallen slaat mentale ongezondheid om naar een depressie. Je hebt een depressie wanneer je langer dan twee weken somber bent, jezelf ongelukkig voelt en nergens zin in hebt. Je kunt een depressie aan de volgende symptomen herkennen:
- Je bent interesse verloren in hobby’s en/of activiteiten die je altijd leuk vond;
- Minder eetlust;
- Slechte nachtrust of slapeloosheid;
- Je slaapt veel meer dan eerst, en bent bijna je bed niet meer uit te krijgen;
- Vermoeidheid;
- Je voelt jezelf waardeloos en/of hebt een sterk schuldgevoel;
- Problemen met concentreren;
- Moeite met het maken van beslissingen;
- Je hebt gedachten over zelfdoding.
Het is dus belangrijk om mentaal gezond te zijn. Alleen zo kunnen we alles uit het leven halen dat erin zit, en iedere dag opnieuw vol energie genieten van wat we meemaken. En wat is er nou zo mooi aan mentale gezondheid? Je kunt er zelf wat aan doen om het te verbeteren!
5 tips voor een betere mentale gezondheid?
Wil je graag aan jouw mentale gezondheid werken? Onderstaande tips hebben miljoenen mensen al geholpen, en ik ben er zeker van dat jij hier veel aan zult hebben.
Tip 1: Geef structuur aan je dag
Structuur is niet alleen belangrijk voor een betere mentale gezondheid. Ook veel succesvolle mensen geven aan dat structuur hun leven heeft veranderd. Zij gaan bijvoorbeeld iedere dag op dezelfde tijd naar bed, staan op dezelfde tijd op, gaan iedere dag buiten wandelen en mediteren dagelijks.
Het kan bijzonder effectief zijn om een ochtendroutine op te bouwen. Zorg ervoor dat je iedere ochtend dezelfde activiteiten doet, zodat je direct een basis legt voor de rest van de dag. Deze activiteiten kunnen het beste wat van doen hebben met persoonlijke ontwikkeling. Denk aan meditatie, journaling (het bijhouden van een dagboek), oplezen van affirmaties, visualiseren, lezen van boeken, etc.
Je zult merken dat een ochtendroutine grote veranderingen teweeg kan brengen. Ben je geïnspireerd geraakt? Dan zou het boek ‘Miracle Morning’ wat voor jou kunnen zijn, waar Hal Elrod dieper ingaat op het opzetten van zo’n routine.
Tip 2: Gezond eten
Je bent wat je eet! Dat wist je misschien al, maar het is echt zo. Wanneer je ongezond eet, zul je jezelf ook ongezond voelen. Ook kan ongezond voedsel ervoor zorgen dat we ons vermoeid voelen. Je darmen zijn continu voeding aan het verwerken. Ongezonde voeding is lastig af te breken, waardoor onze darmen veel energie nodig hebben.
Door dagelijks gezond te eten zul je jezelf na verloop van tijd mentaal een stuk gezonder voelen. Daarnaast is de kans groot dat je een aantal kilo’s verliest wanneer je de chips en het snoepgoed ruilt voor een appel en komkommer. Zie je dat je lichamelijk stappen vooruit maakt, zal dat extra bijdragen aan een geestelijke gezondheid.
Tip 3: Zorg voor voldoende slaap
Slaap is ontzettend belangrijk voor lichaam en geest. Wanneer we niet genoeg slapen, kunnen onze hersenen opgenomen informatie niet voldoende verwerken. Dit zorgt ervoor dat we ons vrijwel dagelijks erg moe en rusteloos voelen.
Zorg er daarom voor dat je op tijd naar bed gaat, en op tijd opstaat. Inderdaad: ga op tijd uit bed! Te lang in je bed blijven liggen kan ervoor zorgen dat je juist vermoeid uit bed komt. Het is daarom beter om op een vast tijdstip te gaan slapen en op te staan, zodat ons lichaam een slaapritme kan opbouwen.
Tip 4: Stop met alcohol/drugs
Zowel alcohol als drugs kunnen ervoor zorgen dat we ons ontspannen voelen. Drink je een aantal biertjes, lijkt het alsof al je stress en problemen van je afglijden. Maar ze verwijden niet daadwerkelijk. In plaats daarvan worden ze tijdelijk onderdrukt en op lange termijn alleen maar erger. Wanneer je jezelf mentaal ongezond voelt en in de knoop zit, kun je beter stoppen met het nuttigen van alcohol en drugs. Dat draagt ook nog eens bij aan een betere lichamelijke gezondheid.
Tip 5: Spreek met mensen af
Mensen zijn sociale wezens. We zijn altijd opzoek naar contact en kunnen eigenlijk niet zonder. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan af te spreken met mensen. Stuur je vriend, vriendin, broer/zus, ouders, neef, tante of oom eens een berichtje, en vraag of ze zin hebben om vanavond gezellig samen te eten of wat te drinken.
Heb je het idee dat je niet zo veel mensen in je omgeving hebt waar je mee kunt afspreken? Er zijn gelukkig genoeg manieren om aan nieuw sociaal contact te komen. Denk aan apps als UNBLND, MeetUp, Tinder, We3 en Vingle. Ook kun je naar een evenement gaan die bij je past, zoals een concert van je favoriete band of een kroeg waar je graag naartoe gaat. Zo ontmoet je mensen die dezelfde interesses als jij hebben.
Conclusie
Mentale gezondheid is dus ontzettend belangrijk. Wanneer we ons mentaal gezond voelen, genieten we meer van het leven, kunnen we beter omgaan met tegenslagen, voelen we ons volmaakter en zijn we meer tevreden. Je merkt het niet alleen zelf; ook je omgeving zal merken dat je jezelf mentaal gezond voelt.
In dit artikel heb ik verschillende tips gegeven die je zullen helpen jouw mentale gezondheid te verbeteren. Ik raad je aan om bovenstaande tips toe te passen in je leven. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk toe te passen; in plaats daarvan kun je het ook stap-voor-stap doen.
Heb je het idee dat bovenstaande tips niet helpen? In mijn e-book 'Word de beste versie van jezelf' staan nog meer waardevolle tips om jouw mentale gezondheid te verbeteren.
Meer informatie