10 effectieve tips voor meer vitaliteit?
08 november 2021 
20 min. leestijd

10 effectieve tips voor meer vitaliteit?

Vitale en ontspannen mensen halen meer uit zichzelf. Ze hebben meer plezier, zijn doelgerichter en succesvoller. Dat wil toch iedereen? Hoewel we niet alles voor het zeggen hebben, is het voor ons allemaal mogelijk om met meer plezier en energie te werken en te leven. We hebben namelijk veel invloed op onze vitaliteit door de dagelijkse keuzes die we maken.

Waar een vitaler leven begint? Misschien met het lezen van dit blogartikel, waarschijnlijk door de wil om zowel op mentaal als fysiek vlak te bruisen van de energie, maar zeker door ernaar te handelen. Zo blijf jij aan het roer én in balans. Dus zet je telefoon uit, drink wat water en ontspan. Het is tijd voor vitaliteit!


Tip 1: Spelen is gezond

Kun jij je de zorgeloze middagen van vroeger nog herinneren? Uren hutten bouwen in het bos, voetballen op straat, met je laarzen door de plassen stampen, tikkertje spelen, knutselen. Waarschijnlijk krijg je een glimlach op je gezicht als je eraan terugdenkt. De tijd speelde geen rol (daarom was je soms te laat thuis) en je leefde 100% in het nu.

Spelen blijkt niet alleen leuk te zijn, maar ook erg nuttig. Kinderen kunnen bijvoorbeeld allerlei vaardigheden op motorisch, cognitief en sociaal gebied leren door enkel en alleen maar te spelen. Ook leert spelen je als klein mensje vooruit te denken, te plannen en problemen op te lossen. Zo komt die broek vol grasvlekken, die kapotgeschoten lamp of tand door de lip ineens in een ander daglicht te staan.

Voedsel voor de hersenen

Ook dieren spelen. Het komt zelfs voor dat als dieren de keuze hebben tussen voedsel en spelen, ze kiezen voor spelen. Zelfs als ze honger hebben! Waarom? Omdat spelen een fijn gevoel geeft en fungeert als voedsel voor de hersenen. Ratten die, toen ze jong waren, minder speelden dan hun soortgenoten, blijken zich in hun latere leven veel minder snel aan te passen. Ze hebben zogezegd een vastgeroeste geest en zijn minder flexibel.

Spelen is dus gezond voor kinderen en dieren, maar zeker ook voor volwassenen. Toch lijken veel volwassenen alleen nog maar bezig te zijn met ‘nuttige dingen’, zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, opvoeden en ga zo maar door. We hebben onszelf wijsgemaakt dat alleen kinderen mogen spelen en dat je als volwassene vooral heel serieus moet zijn.

Speelsheid maakt het leven op vele manieren rijker:

  • Spelen is de leukste en snelste manier om stress, burn-outs, neerslachtigheid en angsten te verhelpen.
  • Door te spelen leer je nieuwe mensen en kanten van jezelf kennen. Bovendien ontwikkel je nieuwe interesses en hobby’s.
  • Spelen geeft je energie. Ook volwassenen krijgen vaak meer energie van een dag spelen dan van een nacht slapen.

Durf dus eens wat vaker te spelen. Het houdt je jong en gezond én het levert je veel plezier op!

Tip 2: Breng je leven in beweging

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen, en als je je vitaal wilt blijven voelen, is het belangrijk om regelmatig te sporten. Wie regelmatig sport, zit beter in zijn vel. Dat komt doordat je je gezonder, fitter en leniger voelt, er beter uitziet, minder stress ervaart én jezelf sportieve doelen stelt (en als je die doelen behaalt, maak je dopamine aan, waardoor je je gelukkig voelt).

Drie voordelen

Redenen genoeg dus om veel te bewegen en te profiteren van deze drie voordelen:

  • Sporten verhoogt de stofwisseling. Dat komt doordat een fit lichaam meer calorieën verbruikt dan een lichaam dat minder in vorm is. Door te sporten verminder je vetweefsel en creëer je spierweefsel. Hoe meer spierweefsel je hebt, des te sneller je stofwisseling wordt. En een snelle stofwisseling betekent dat je makkelijker op gewicht blijft.
  • Je slaapt beter als je fysiek bezig bent geweest. Je kunt heel moe zijn van een dag werken op kantoor omdat je de hele dag bezig bent geweest met mentale uitdagingen. Je lijf wordt hier echter niet zo moe van en daardoor kan het lastig zijn om in slaap te komen. Door je dagelijks fysiek in te spannen, slaap je dieper en rust je ’s nachts beter uit.
  • Als je lichaam in beweging is, ben je bezig met ontstressen. Na 20 tot 30 minuten bewegen maakt het lichaam namelijk stoffen aan waardoor je ontspant. Niet alleen lichamelijk voel je je relaxter als je gesport hebt, maar ook geestelijk ervaar je meer rust.

Brandstof voor de motor

Als je meer gaat bewegen, wil je vaak ook meteen gezonder gaan eten en drinken. Je wilt het fitte gevoel dan graag vasthouden en een goede voeding draagt daaraan bij.

Enkele aanbevelingen hiervoor zijn:

Als je bovenstaande handvatten in je achterhoofd houdt, maak je van eten een gezonde gewoonte. Het voorkomt dat je in de verleiding komt om te gaan snoepen. Begin de dag met een ontbijt (al is het maar weinig) en eet regelmatig. Na het avondeten is het vaak niet nodig om nog te eten: de benodigde bouwstoffen heb je overdag al tot je genomen. Als je ruim voor het slapen gaan niet meer eet, heeft je lichaam de tijd om gedurende de nacht echt te rusten. Hierdoor voel je je in de ochtend fitter en, bijkomend voordeel: je hebt zin om te ontbijten!

Tip 3: Adem bewust wat minder

We associëren ademen vaak met leven, dus het klinkt niet direct gezondheidsbevorderend om te minderen met ademen. Toch is niets minder waar, want een mens ademt gemiddeld veel vaker dan nodig is. Dat kost onnodig veel energie en is dus helemaal niet zinvol.

De manier waarop je ademhaalt is onbewust afgestemd op de behoefte van je lichaam. Bij grote inspanning of in ijle lucht haal je sneller adem of begin je te hijgen. Als je weer tot rust komt, of als de zuurstof in de lucht weer toeneemt, herstelt de ademhaling. Althans, dat zou moeten…

Rustig zittend op een stoel doen miljoenen Nederlanders namelijk alsof ze in gevaar zijn. Bij gevaar verkeert het lichaam in een opperste staat van paraatheid, met een bijbehorende hoge hartslag, veel adrenaline en een hoge ademfrequentie. Alles wordt gereed gemaakt om snel te kunnen vechten of vluchten. In tegenstelling tot onze verre voorvaderen lopen wij echter veel minder gevaar om aangevallen te worden door tijgers of mammoeten, en dus is snel ademhalen fysiek gezien niet noodzakelijk.

Toch ervaren veel mensen dat ze ‘in gevaar’ zijn. Soms letterlijk, bijvoorbeeld in het verkeer, maar nog veel vaker figuurlijk, door verwachtingspatronen, een baan die niet bij ze past of de balans tussen werk en privé. Als je je lang bevindt in een situatie die je als onprettig ervaart, kan dat leiden tot stress, en als je langdurig onder spanning staat, kan dat leiden tot een verkeerde manier van ademhalen.

Wat is een gezonde manier van ademhalen?

Over een gezonde ademhaling zijn al veel vuistdikke boeken geschreven en er bestaat overeenstemming over de volgende kenmerken:

  • Een gezonde manier van ademhaling verloopt voornamelijk via de buik.
  • Het tempo in rust ligt bij volwassenen tussen de 6 à 12 keer per minuut.
  • De ademhaling verloopt moeiteloos en kost geen inspanning.
  • De spieren van je nek en schouders worden niet onnodig gespannen.
  • De ademhaling verloopt vloeiend en er is geen sprake van zuchten of het vastzetten van de adem.

De bovenstaande punten geven je inzicht in of jouw ademhaling gezond is. Is dat niet het geval of wil je deze nog verbeteren?

Maak dan gebruik van deze drie tips:

  • Adem langer uit dan in. Hierdoor vergroot je je longcapaciteit.
  • Geef je longen de ruimte. Onze longen zijn zacht en ze nemen zoveel ruimte in in je borstkas als jij ze geeft. Een oefening die je kan helpen om je longcapaciteit te vergroten, is deze: ga enkele keren per dag op een stevige stoel achterover zitten, druk je borst omhoog, open als het ware de voorkant van je lichaam en haal diep adem. Je zult merken dat het een heerlijk vrij gevoel geeft.
  • Lach zo vaak je kunt. Lachen is in feite een oefening voor je buikspieren en het vergroot bovendien je longcapaciteit. Door te lachen wordt muffe lucht uit je longen geperst en ontstaat ruimte voor frisse lucht in meer delen van je longen. En natuurlijk maakt lachen het leven ook nog eens een stuk aangenamer!

Een gezonde ademhaling is dus een onmisbaar onderdeel voor het verhogen van je vitaliteit. Minder ademhalen, langer uitademen en veel lachen: met deze handvatten wordt ademen weer een verademing!

Tip 4: Geef jezelf alle ruimte

Iedereen accepteert me zoals ik ben. Nu ik nog!” Een treffende tekst van Loesje. Je bent voor jezelf vaak veel strenger dan voor een ander. Een blunder van je collega ben je zo vergeten. En als je beste vriendin iets stoms heeft gedaan, ben jij de eerste die haar opbeurt door te zeggen dat zoiets de beste kan overkomen.

Als je met dezelfde compassie naar jezelf durft te kijken als naar anderen, wordt het leven een stuk plezieriger. Want jij bent echt niet de enige die af te toe zijn afspraken net te laat nakomt, te veel geld uitgeeft of iets te kort door de bocht reageert. Niemand is perfect. En dat is maar goed ook: anders zou het leven ook maar saai zijn.

Mindfulness

Iets dat goed bij de tip ‘Geef jezelf de ruimte’ hoort, is het toepassen van mindfulness. Dat is een meditatietechniek waarbij je focust op wat er is: het huidige moment. Heb je een fout gemaakt en ben je bang voor het effect daarvan op je carrièrekansen? Maak je geen zorgen. Het verleden is geweest en daar valt niets meer aan te veranderen. Wat de toekomst te brengen heeft, weet niemand. Het enige wat telt, is nu.

Als je mindfulness in de praktijk brengt, sta je met je gehele aandacht stil bij wat je op dat moment aan het doen bent. Dat kun je op een rustige plaats doen, door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, maar je kunt het ook toepassen op dagelijkse activiteiten, zowel op het werk als privé. Het gaat erom dat je niet afdwaalt in je gedachtewereld, maar dat je ontspannen aanwezig bent.

Hoe vaak dwalen jouw gedachten af?
Je kunt niet voorkomen dat er gedachten in je hoofd zitten en het is ook niet nodig om ze tegen te houden. Gedachten komen en gaan. Sommige gedachten zijn zinvol en andere niet.

Bij mindfulness gaat het er allereerst om dat je je er bewust van bent wanneer je precies in gedachten verzinkt. Vervolgens is het de bedoeling dat je die gedachten niet klakkeloos volgt, maar met je aandacht blijft bij dat wat je aan het doen bent. Het betekent dat je de verleiding weerstaat om bijvoorbeeld in een teamvergadering al aan je volgende afspraak te denken of om tijdens een telefoongesprek met je schoonmoeder alvast een boodschappenlijstje te maken.

Hoe bewuster je je bent van de momenten dat je gedachten afdwalen, hoe vaker je ervoor kunt kiezen om deze gedachten niet te volgen. Je bent dan dus meer in het moment aanwezig, en kunt zo meer gaan genieten van het leven. Je accepteert wat er is en hierdoor ontstaat ruimte. Mindfulness helpt om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je goede en minder goede kwaliteiten.

Tip 5: Volg het ritme van de natuur

Zon, frisse lucht, de volle maan, storm, regen en kou: de natuur! Ondanks dat we tegenwoordig verder van de natuur af staan dan ooit tevoren, kunnen we nog steeds veel van haar leren en er ons vitale voordeel mee doen. Bijvoorbeeld door te leven naar het ritme van de natuur en door meer buiten te zijn.

Buitenmens

Niet iedereen omschrijft zichzelf als een buitenmens. Maar één ding is zeker: niemand is volledig een binnenmens. We zijn helemaal niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. En toch is dat voornamelijk wat we doen: gemiddeld 21 uur per dag. Buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Want zeg nou zelf: wie wordt er niet blij van uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten? Gebruik de natuur als tegenhanger van je drukke bestaan.

Een wandeling zorgt al snel voor positieve gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie. In de natuur voel je dat je onderdeel bent van een groter geheel en kun je de dagelijkse beslommeringen in het juiste perspectief plaatsen.

Leven met de seizoenen

Door tal van uitvindingen hebben we de natuur naar onze hand proberen te zetten. Vroeger bepaalde het ondergaan van de zon het einde van de dag. Nu is de dag afgerond wanneer je het licht uit doet, of de televisie. Doordat de dagen kunstmatig lang zijn, kan je bioritme verstoord raken. Het is dus belangrijk om voor een natuurlijk ritme in je leven te zorgen. De seizoenen kunnen je daarbij helpen.

Als we als mensen meebewegen met de seizoenen, gunnen we onszelf dat we het in de winter rustiger aan mogen doen. We trekken ons terug. Uiterlijk is er rust, maar tijdens deze periode is er juist ruimte voor innerlijke groei. Het is een mooi moment om de balans op te maken. Wat hebben mijn inspanningen mij gebracht? Welke resultaten heb ik bereikt? Door zulke momenten van zelfreflectie word je veerkrachtiger. Zowel je kracht als je zwakte worden helder en duidelijk.

De winter is ook de perfecte tijd om eens een goed boek te lezen, of diepgaande gesprekken te voeren bij de open haard. Na de winter komt de lente. Een mooie periode om weer te ontwaken en met nieuwe dingen te beginnen. De dagen worden langer. Je krijgt meer energie en bent meer naar buiten gericht. In het begin van de lente kan je energiebalans nog fragiel zijn – net als het ontwakende nieuwe leven in de natuur. Aan het einde van de lente stroomt de energie door je heen en kun je volop genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft.

Wat in de winter slechts nog een zaadje is, komt in de lente in alle prilheid tevoorschijn en wordt in de zomer volledig zichtbaar. In de zomer is het warm en speelt het leven zich buiten af. De dagen duren lang en de zon geeft ons energie. Wat groeide raakt volgroeid. Het is een tijd waarin we veel werk verzetten om onze projecten te laten slagen.

In de herfst is het tijd om te oogsten. De resultaten zijn opgeleverd en dat mag gevierd worden! Vroeger, op het platteland, werd er dan een oogstfeest georganiseerd. Wij daarentegen gaan meestal in één rechte lijn door naar het volgende project. Toch is het leuk én belangrijk om de mijlpalen in je leven te vieren. Het zorgt voor ontspanning en plezier, en het versterkt bovendien je band met anderen.

Tip 6: Durf offline te zijn

Eigenlijk is het gek dat we er geen werkwoord voor hebben. Of het moet ‘smartphonen’ zijn, maar dat vind je in de Dikke van Dale (nog) niet terug. Maar werkwoord of niet: we doen het massaal, en meer dan ooit. Sterker nog: we lijken niet meer zonder onze mobiele telefoon te kunnen.

Uit Amerikaanse onderzoeken (in Nederland zijn er weinig goede onderzoeken beschikbaar) blijkt dat volwassenen ongeveer drie uur per dag op hun smartphone doorbrengen. Onder tieners loopt dat getal op naar vier uur. Favoriete plekken? In bed, in de trein en op het toilet. En in Japan is zelfs nog een andere verrassende plek populair: 90% van de telefoons daar is waterproof omdat ze massaal onder de douche worden gebruikt.

Maar eigenlijk doen we het overal. En vooral altijd. Met als voornaamste redenen verveling en de angst om iets te missen. Paradoxaal genoeg kun je hierdoor juist heel veel ervaringen mislopen. Ken je de foto van die man die op een boot zó aandachtig naar zijn smartphone zit te kijken dat hij de enorme walvis naast hem niet ziet? Zonde!

Oefening

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Heb jij je mobiel op tafel liggen tijdens een etentje?
  • Hoe vaak kijk je hierop?
  • Reageer je direct op berichten die binnenkomen?

Elke keer als je in gezelschap op je smartphone kijkt, verleg je je aandacht. Is het misschien een idee om je mobiel op stil te zetten en in je tas op te bergen? Op die manier kun je je volledige aandacht aan de ander geven, waardoor je echt verbinding maakt en bovendien je hersenen rust geeft.

Smartphone-dieet

Een smartphone is een supercomputer op zakformaat. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bellen lijkt bijzaak geworden terwijl dat is waar het apparaat in eerste instantie voor bedoeld is (of was?). Als je minder wilt ‘smartphonen’, maak dan bewust keuzes. Bedenk wanneer en hoe vaak per dag je je berichten wilt checken of een spelletje wilt spelen. Daarnaast is het handig om zo veel mogelijk functies van je telefoon af te halen.

Van het bekijken van je mail is het een kleine stap om ook Whatsapp te checken en even te kijken of er op Facebook misschien nog iets gebeurd is. Voor je het weet, ben je een halfuur verder. Naast het verwijderen van apps, kan het ook een idee zijn om notities op te schrijven in een fysiek notitieboek of een polshorloge te dragen in plaats van de tijd telkens op je smartphone te bekijken. En wat denk je van een papieren agenda?

Een ander goed advies: stel je telefoon zo in dat je geen pushberichten ontvangt. Zo kom je minder vaak in de verleiding om je telefoon te pakken. Je kunt hem ook fysiek wegleggen, bijvoorbeeld als je een projectdocument wilt schrijven of om een andere reden geconcentreerd wilt werken. En waarom zou je hem thuis ook niet eens ver weg in de lader hangen? Of, voor de bikkels: een dag in de week zonder telefoon doorbrengen. Je zult zien dat je het kunt en dat het jouw vitaliteit een boost geeft.

Tip 7: De kracht van kou

Het menselijk lichaam is prima uitgerust om met kou om te gaan. Sterker nog: blootstelling aan kou is gezond.

Topsporters

Steeds meer topatleten (de Nederlandse hockeyvrouwen, bijvoorbeeld, en sommige spelers van het Nederlands elftal) springen na het sporten graag in een ijsbad. De eerste seconden is het wel even rillen, maar ze krijgen er een hoop voor terug. Vermoeidheid van de spieren, verzuring, pijn en kleine ontstekingen nemen sneller af. Door de kou trekken spieren zich samen waardoor de afvalstoffen eruit worden geperst. Zodra de sporter uit het bad stapt, zuigen de spieren zich vol met vers bloed.

Het effect daarvan is dat sporters sneller herstellen. Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, is de bekendste Nederlandse ambassadeur van de goede werking van kou. Hij heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. Zo liep hij vlakbij de poolcirkel een halve marathon op blote voeten, beklom hij in zijn korte broek de Mount Everest en zwom hij bijna 60 meter onder een ijslaag door. Zijn methode (een combinatie van ademhalingsoefeningen en confrontatie met kou) roept in de wetenschappelijke wereld allerlei vraagtekens op.

De gangbare opvatting is dat mensen niet veel invloed kunnen uitoefenen op hun autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Toch lijkt Hof dat wel te doen. Net als The Iceman kunnen wij voor ons plezier in bevroren meren zwemmen, op blote voeten door de sneeuw lopen of een besneeuwde berg beklimmen in onze korte broek. Maar je kunt het natuurlijk ook wat minder groots aanpakken. Het enige dat je hoeft te doen om van de positieve effecten van kou te genieten, is na een warme douche het koude water opendraaien.

Blijf eronder staan totdat je je ademhaling onder controle hebt en deze tot rust komt. Zo kickstart je je dag met een scala aan mentale en fysieke gezondheidsvoordelen.

Dit zijn er vijf:

  • Koud afdouchen geeft energie. Het is even wennen, maar na een koude douche voel je je energieker. Energieker dan na het drinken van een kop koffie.
  • Goede doorbloeding. Door koud te douchen vernauwen de bloedvaten. Daardoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed ‘krachtiger’ door je lijf gepompt. Stap je weer onder de koude douche vandaan? Dan zakt de bloeddruk weer. Maar de doorbloeding blijft beter.
  • Je wordt koudebestendig. Als je steeds (langer) koud afdoucht, gaat je lichaam aan de kou wennen. Je zult bijvoorbeeld merken dat je veel minder snel last krijgt van koude handen en voeten. Een soort ‘koudeschild’, dus!
  • Koud afdouchen is goed voor je huid en activeert de vetverbranding. Koud water versterkt de huid, waardoor cellulite, en de kans op cellulite, enorm
    afnemen. Door het koude water verhoogt bovendien de bloedcirculatie, waardoor vetkussentjes geen kans meer maken.
  • Koud afdouchen versterkt je immuunsysteem. Doordat je lichaam afkoelt, moet het zichzelf weer opwarmen naar de natuurlijke lichaamstemperatuur. Door deze plotselinge afkoeling krijgt het lichaam een kleine hoeveelheid (acute) stress te verwerken. Zo wordt het immuunsysteem uitgedaagd én enorm versterkt.

Als je je eenmaal koud hebt afgedoucht, voelt het daarna heerlijk. Je voelt je energieker! Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens beter is voor het milieu. Wist je dat warm douchen het milieu 50 keer meer belast dan dat je onder een koude waterstraal staat?

Hoe pak ik het aan?

Wil je ook koud gaan afdouchen? Bouw het dan langzaam op:

Als je jezelf meer durft bloot te stellen aan frisse temperaturen, zul je je energieker gaan voelen en ervaren dat kou hot is!

Tip 8: De kunst van het niets doen

Dat voldoende rust tot meer creativiteit en productiviteit leidt, is al door veel wetenschappers bewezen. Het is zelfs zichtbaar op MRI-scans van de hersenen. De prefrontale cortex, die je gebruikt om te analyseren en berekeningen te maken, is het meest actief als je bewust nadenkt. Pas bij totale ontspanning valt de prefrontale cortex stil. Je brein schiet dan in een wat meer ‘primitieve’ staat van zijn, waarin gedachten en sensaties kunnen opkomen zonder meteen te worden gecontroleerd, beoordeeld of gecensureerd.

Mensen die goed kunnen mediteren, kennen deze rust in het veelal overbelaste mensenhoofd maar al te goed. Door meditatie verdwijnt het innerlijk geklets in de prefrontale cortex naar de achtergrond. Er ontstaat een gezegende stilte die nieuwe energie en creatieve ideeën oplevert.

Rust in verschillende soorten en maten

Er bestaan vier soorten rust:

  • Fysieke rust
  • Mentale rust
  • Sociale rust
  • Spirituele rust

Fysieke rust houdt in dat je niet actief bezig bent met sporten of bewegen. Je geeft het lichaam dan de ruimte om op adem te komen.

Voor voldoende mentale rust is het belangrijk dat je zo min mogelijk verschillende taken tegelijkertijd uitvoert, zoals appen tijdens het lopen of tv kijken tijdens het eten. Je hersenen focussen zich namelijk het liefst op maar één ding tegelijk.

Sociale rust betekent dat je de tijd die je met anderen doorbrengt, afwisselt met tijd voor jezelf. Volgens de wetenschap zijn goede contacten met anderen minstens zo belangrijk voor je gezondheid als stoppen met roken of een gezond gewicht. Een praatje maken met collega’s of leuke dingen ondernemen met vrienden of familie is dus ontzettend waardevol – zolang het maar in balans is met de tijd die je alleen doorbrengt.

Met spirituele rust bedoelen we het effect dat je bereikt door meditatie. Mensen die mediteren, zijn aantoonbaar gezonder dan mensen die dat niet doen. Ze ervaren meer innerlijke rust en kunnen goed met verandering en tegenslagen omgaan.

Slapen is gezond

Het ultieme niets doen: slapen! Dit doe je ongeveer een derde van je leven. Als je 90 jaar oud wordt, slaap je dus maar liefst 30 jaar. Weggegooide tijd? Zeker niet. De tijd die je slaapt, is voor je vitaliteit van essentieel belang. Slapen is zelfs belangrijker dan gezond eten en bewegen. Van een dagje ongezond eten heb je over het algemeen niet direct last, maar als je een nacht slecht geslapen hebt, is dat meestal direct merkbaar.

Met deze informatie in het achterhoofd is het jammer om te weten dat mensen tegenwoordig stukken minder slapen dan vroeger. Dat kan leiden tot een prikkelbaar humeur, ongeduldigheid en een gebrek aan concentratie, en zelfs tot overgewicht en een verminderd immuunsysteem. Ook is het zo dat een chronisch gebrek aan slaap van invloed kan zijn op onze levensduur.

Wil je beter leren slapen? Lees dan dit artikel met praktische tips om je slaap te verbeteren.

Tip 9: Leef vanuit jouw passies

Als je een doel in het leven hebt, of een passie, dan ervaar je het leven als zinvol. Wat dat voor jou is, bepaal je zelf. Het kan zijn dat jij bezieling haalt uit het maken van muziek, het helpen van anderen of het redden van een bijna uitgestorven diersoort. Wat het ook is, je passie verveelt je nooit en is iets waar je helemaal in op kunt gaan. Het doet je hart sneller kloppen, je ogen glimmen en je raakt er niet over uitgepraat. Op het moment dat je veel tijd aan je passie besteedt, ben je positiever, krijg je meer zelfvertrouwen en voel je je vitaler.

Op zoek naar jouw passie

Het klinkt allemaal heel mooi: ‘leef je passie’ en ‘volg je hart’, maar hoe doe je dat? Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen waar jouw bezieling ligt. Daarom geven we hieronder een aantal handvatten en oefeningen om je te helpen op je ontdekkingstocht.

Walk down memory lane

Maak eens een lijst van dingen die je als kind graag deed. Schrijf alles op wat je vroeger leuk, fijn, interessant, boeiend of inspirerend vond. Vind je het moeilijk om hier antwoord op te geven? Dan kan het helpen om terug te keren naar de plek waar je je kinderjaren hebt doorgebracht. Ga weer eens op dat bankje zitten of ga eens naar het sportveld waar je veel tijd hebt doorgebracht. Neem de tijd en laat je gedachten afdwalen naar het verleden. Geniet van wat je als kind blij maakte en doe er als volwassene je voordeel mee.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

‘Waar ben je echt heel goed in?’ Meestal vinden we deze vraag lastig te beantwoorden. Bescheidenheid kan een rol spelen. Het daadwerkelijk niet weten ook. Als je het lastig vindt om antwoord op deze vraag te geven, roep dan de hulp in van bijvoorbeeld je familie, vrienden, of collega’s. Waar vragen zij je altijd voor? Is dat omdat je handig bent, kunt toveren met cijfers of omdat je binnen no-time een businessplan hebt opgesteld?

Als je datgene waar je vaak voor wordt gevraagd, zelf ook heel erg leuk vindt, dan kan dat zomaar eens je passie zijn. Het mooie van ergens goed in zijn, is dat je het leuk vindt om er tijd aan te besteden. En door ergens tijd aan te besteden, word je er vaak beter in. Voordat je het weet, zit je in een opwaartse spiraal!

Voorbeeldrol

Wie inspireert jou? Wat doet deze persoon? Wat maakt hem of haar bijzonder en wat zou je van hem of haar kunnen leren? Ga op zoek naar mensen die hun passie al hebben gevonden. En als je de mogelijkheid hebt om in contact te komen met jouw inspiratiebron, doe dat dan! Gepassioneerde mensen praten heel graag over wat ze het allerliefste doen, dus waarschijnlijk wordt dat een hele mooie ontmoeting!

Tip 10: Vergeet nooit te lachen

Hoe vaak lach jij op een dag? Lachen is heel gezond en het kost je niets. Een glimlach geeft je direct een goed gevoel en het ontspant je. Probeer het maar eens. Lach met anderen, met jezelf en zeker ook om jezelf!

Lach jezelf gezond

Lachen versterkt het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen virussen en bacterieën. Het ontspant, vermindert stress, verlaagt de bloeddruk, vermindert hartproblemen, verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Tijdens het lachen komen er endorfinen vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen. Eventuele pijn neemt af en een teveel aan stresshormonen vermindert.

Lachen zet je spieren in beweging. In je gezicht alleen al zijn dit er 15, maar ook de spieren in je buik en middenrif spannen aan als je lacht. Weer andere spieren ontspannen zich juist als je lacht. Méér lachen is in ieder geval goed voor iedereen. Lachen zorgt er niet alleen voor dat je in een stroom van positieve gedachten en gevoelens terecht komt, maar het zorgt er ook voor dat je je verbonden voelt met anderen en je voor andere mensen openstelt.

Door te lachen, ook om jezelf, kun je de dingen relativeren. Het is heel gezond om jezelf, anderen en het leven niet te serieus te nemen. En mocht dat een keer niet lukken: dan kunnen we het nummer ‘Ik heb een heel zwaar leven’ van cabaretière Brigitte Kaandorp aanraden: ‘Ik heb een heel zwaar leven, echt heel zwaar, moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk.’ Hou je vooral niet in en zing het nummer uit volle borst mee. Geheid dat je je meteen beter gaat voelen!

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen