
Het aanpassen van je eetpatroon is een eerste stap naar een betere gezondheid. ‘Voel je fit en zit lekker in je vel’, is mijn motto. Ik weet, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede leefstijl herstelt de interne balans. Als je lichaam en geest niet in balans zijn, raak je ontregeld met alle gevolgen van dien.
Ik heb zelf ervaren dat een gezonde leefstijl méér is dan gezonde voeding en hoe belangrijk alle aspecten zijn die hieronder vallen.
Dus daarom ben ik zo blij dat je interesse hebt in dit Stappenplan. Omdat een gezonde leefstijl, innerlijke rust en jouw kwaliteit van leven jou ook bezighoudt! Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en om hier iets aan te doen. Maar wacht er niet te lang mee. Van uitstel komt afstel!
Mijn missie is om mensen te helpen en te ondersteunen om goed in hun te zitten en zich vitaal te voelen voor een goede gezondheid en een goede kwaliteit van leven. Balans tussen lichaam en geest is essentieel. Om je hierbij te helpen, heb ik dit 10 stappenplan geschreven. Deze stappen laten je zien welke stappen nodig zijn om een betere balans te vinden in je leven.
Vooral in deze Coronacrisis ben je misschien geneigd wat vaker wat ‘lekkers’ te pakken. De kilootjes komen er langzaam aan wat je eigenlijk niet wilt. Maar goh, hé, dat lekkers heb je toch wel verdiend in deze crisistijd? Ook brengt deze crisis ongewild stress en angst met zich mee. Er is een nieuwe situatie ontstaan wat tegen je wil in druist.
Dit alles is niet bevorderlijk voor je immuunsysteem en je hormoonbalans wat juist in zo’n crisis zo belangrijk is voor je gezondheid en vitaliteit. Levensstijlziekten zoals diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten blijken uit onderzoek veel kwetsbaarder te zijn voor het virus COVID-19 en een veel groter risico te lopen ernstig ziek te worden. Ik wens je heel veel succes met je zoektocht naar een Betere Balans!
Stap 1: Motivatie en Doelen
Als je gezonder wilt leven is het belangrijk om je motivatie helder te hebben. Waarom wil je gezonder leven? Waarom wil je afvallen? Waarom wil je meer bewegen? Wat is de reden dat je meer rust en ontspanning wil? Waar gaat je hart naar uit? Wat zijn je drijfveren? Hoe serieus wil je dat? Heb je een doel voor ogen?
Je bestaande gedrag in één keer veranderen is lastig. De truc is om je doel op langere termijn op te delen in behapbare, kleinere stappen. Dan is je succeskans groter en je motivatie om door te pakken ook! Kijk niet naar grote en snelle verbetering.
Wat is jouw motivatie om af te vallen? Dit klinkt misschien wel vanzelfsprekend, maar onderschat de kracht van de juiste motivatie niet. Het is essentieel dat je motivatie vanuit jezelf komt. Dat jij degene bent die het echt graag wil. Dat wordt intrinsieke motivatie genoemd. Als het uit jezelf komt, ben je ook bereid om er echt iets voor te willen doen.
Om een verandering aan te gaan is het essentieel dat je goed gemotiveerd bent. Want naast motivatie is er nog wat voor nodig om een doel te behalen. Om je doel te behalen is ook actie nodig. Want alleen actie zorg voor verandering. En voor verandering heb je mindsetting, doorzettingsvermogen, discipline en volharding nodig om het vol te houden.
Het klinkt heel simpel, maar dat is het zeker niet! Om je doel te behalen is het dan ook erg belangrijk dat jij ook zelf echt wilt veranderen. Het gaat niet vanzelf. Onderweg zul je tegen obstakels aan gaan lopen. Je komt valkuilen tegen. De vraag is hoe je daar dan mee gaat. Hoe zorg je ervoor dat je weer op het goede spoor komt? Daarin ligt zeker een uitdaging.

Wil je afvallen zodat je er aantrekkelijker uitziet? Of doe je het omdat je er beter uit wil zien voor je partner, omdat je partner vindt dat je wel wat meer kilo’s kwijt kunt of om een partner te vinden? Of wil je eindelijk die jeans eens kunnen aantrekken? Wil je het om gezondheidsrisico te vermijden en om je fitter en vitaler te voelen?
Wees glashelder waarom jij wilt veranderen, want zonder de juiste motivatie ga je het niet volhouden. Ben je er klaar voor? Ga dan voor resultaat! Wanneer je iets wilt veranderen, is het belangrijk om hier concreet een plan voor te maken. Wat heb jij nodig om over te gaan op actie en hoe kom jij in beweging?
Stap 2: Bewustwording
Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie. Beseffen dat ietsje helpt, of niet. Zonder bewustwording is er onwetendheid. Zonder bewustwording doe je maar gewoon zoals iedereen het doet of zoals jij het altijd doet. Op de automatische piloot dus!
Veranderen betekent dat je bereid bent om iets anders te doen. De wens tot veranderen is groter dan je angst. Om verandering in je gedrag te brengen, moet je jezelf eerst bewust worden van alle invloeden.
Sta jij wel eens goed stil wat jouw huidige leefstijl voor consequenties kan hebben voor jouw toekomst, jouw gezondheid, het ouder worden? Door te kiezen voor een gezonde leefstijl, kun je vele fysieke en geestelijke klachten en ziektes verminderen of voorkomen, krijg je meer evenwicht in je hormoonbalans en ga jij je fitter en krachtiger voelen.
Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes of aandoeningen dan mensen die last hebben van overgewicht, bijv. hart- en vaatziektes, diabetes II, psychische problemen, enzovoort. Maar ook ondergewicht geeft gevolgen, zoals verminderde weerstand, darm- en longziektes, bloedarmoede en psychische problemen.
Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Zo heeft het bouw- en brandstoffen nodig. Dat krijgt het lichaam binnen door het eten van voedsel. Uit het voedsel dat we tot ons nemen, haalt het lichaam de benodigde voedingsstoffen. Voedingsstoffen worden via je bloed naar weefsels en organen vervoerd.
Daar worden ze vervolgens gebruikt voor onderhoud, reparatie en opbouw van je cellen en ze geven je energie voor je dagelijkse activiteiten. Ze zorgen ervoor dat je goed kunt denken en concentreren. Ga eens voor jezelf na hoe jij omgaat met je waardevolle bezittingen. De meesten gaan hier toch wel voorzichtig en zuinig mee om.
Want stel je voor dat er krassen op komen. Of dat er viezigheid in of op komt. Of dat er mankementen optreden of dat het stuk gaat. Ik kan je vertellen dat je lichaam en geest ook zo behandeld wil worden door jou!
Bewustwording van je gedachten
Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Geloof je gedachten niet, vertel je brein wat jij wilt! Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven.
Wil je meer ontspannen? Leer dan stress en piekergedachten los te laten. Je hersenen maken je van alles wijs en je gelooft dat véél te vaak! Dat is je hele probleem. Niemand ontkomt eraan…
Het eerste probleem is dat je gedachten jou commanderen in plaats van andersom. Je hersenen dwingen je de hele dag door en jij volgt elke gedachte die die hersenen je toewerpen. Het is een beetje alsof iemand je de hele dag aanwijzingen geeft: Ga dit doen, ga dat doen. Onze hersenen spuwen de gehele dag door gedachten.
Zorgelijke gedachten, negatieve gedachten, stressvolle gedachten. Er lijkt soms geen einde aan te komen… Het punt is dat ons hoofd ons – naast een aantal bruikbare dingen natuurlijk – ook héél veel rommel geeft.
Heel veel gedachten waar je helemaal niets aan hebt:
- Ik zal dat nooit kunnen en het gaat me toch niet lukken
- Wat zullen ze wel niet van me vinden
- Ik zie er niet uit! Wat moet ik doen?
Het tweede probleem is dat je jouw gedachten ook echt gelooft. Als de “verbale diarree” die je brein de hele dag uitpoept – sorry voor deze metafoor – zou gaan over Marsmannetjes of Smurfen, dan zou je er totaal niet naar luisteren. En je zou het zeker niet geloven…En dan was er óók geen probleem! Maar dan doe je niet, he?
Als jouw hersenen je vertellen dat je oren te groot zijn, je knieën te hobbelig, dat je dat stom hebt aangepakt of nooit eens de goede woorden gebruikt in een discussie, dan …. dan geloof je dat! De kunst is om je hersenen kunt te herprogrammeren. Om te denken.
Durf eerlijk tegen jezelf te zijn. Ik ga je alvast waarschuwen, dit kan best confronterend zijn en emotionele gevoelens naar boven halen. Maar om te willen veranderen, is het van belang je vastgeroeste patronen te leren herkennen, om daar bewust van te worden. Want dan pas kun je ze gaan aanpassen. Ik noem dit nieuwe paadjes maken.
Hoe ga jij met jezelf om? Ben je aardig voor jezelf? Geef je je lichaam wat het nodig heeft?
Stap 3: Niet vullen maar voeden
Het is belangrijk genoeg energie te hebben tijdens je reis. Om de reis goed vol te houden, is het belangrijk je lichaam van de juiste voedingsstoffen en vocht te voorzien. Gezonde voeding bestaat uit écht eten. Eten wat groeit en leeft in de natuur en wat niet in de fabriek is gemaakt. Eet dus zoveel mogelijk eten natuurlijk en puur. Ons lichaam is er niet op gemaakt kunstmatig verrijkt voedsel dat gedenatureerd is te eten.
Ons lichaam gaat dan ook uit protest: we worden dik, depressief, krijgen spijsverteringsproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer, auto-immuunziektes, enz. Klachten en ziektes zijn een signaal van een verstoorde balans. Bij al deze ziektes laten onderzoeken zien dat er een relatie is met voeding.
Sta ervoor om je een nieuwe leefwijze aan te leren en leer anders eten. Dat betekent dus Minssetting! Zoek lekkere recepten op en wees vooral creatief.
Gun jezelf de tijd om je deze nieuwe leefstijl aan te wennen en wees niet bang om iets nieuws te proberen. En natuurlijk mag je jezelf weleens een keer trakteren op iets wat niet zo gezond is. Maar voorkom dat dit weer een gewoonte wordt.
Het belangrijkste is, bewaar de balans tussen bewerkt voedsel en gezond voedsel. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en dat je de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt. Als je je hier aan houdt, zul je merken dat je vanzelf wat kilo's kwijt gaat raken. Want op deze manier ben je je lichaam aan het Voeden in plaats van Vullen.

Stap 4: Aandacht en Focus
Wees niet alleen gefocust op je eindbestemming, maar geniet ook tijdens je reis van het Hier en Nu. Tijdens je reis is het belangrijk ook aandacht aan jezelf te geven. Misschien voel je wat weerstand, zie je het niet meer zo zitten, kom je valkuilen tegen of je maakt iets mee wat je stress, verdriet of angst geeft. Al die emoties en gevoelens, het liefst wil je ze niet voelen.
Keuzes maken en prioriteiten stellen. Wil je je aandacht ergens op richten, betekent dat je keuzes maakt. Je kunt niet alle ballen in de lucht houden, ook al zou je dat graag willen. Keuzes maken kan lastig zijn. Focus speelt bij aandacht een grote rol.
Afleiding zorgt ervoor dat je niet gefocust bent op datgene waar je mee bezig bent en op wat je wilt doen. Je concentratie op datgene verdwijnt. Verleiding brengt je uit evenwicht en je ego gaat opspelen.
Je wilt zó graag iets, maar dat is tegen je principe in. Veranderen betekent dat je bereid bent om iets anders te doen. Daar is moed, discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Ik zal je uitleggen hoe dit werkt. Het begint met het maken van de keuze. De keuze om te veranderen. Je besluit je prioriteit hierop te leggen. Je brein gaat een nieuw pad aanmaken. Eerst is het nieuwe bewandelen onbegaanbaar.
Deze bestaat uit struiken en bos wat eerst aan de kant moet. Dat kost tijd en energie. Vervolgens heb je een klein nieuw paadje gemaakt. Maar nog steeds kun je daar nog niet langs. Je moet nog even doorzetten! Soms heb je geen zin meer, je geeft de moed op om verder te gaan.
Om toch door te zetten om je doel te behalen heb je discipline nodig. Dus verzamel je je moed bij elkaar en ga je toch weer verder. Heel goed! En stukje bij stukje maak je een geheel nieuw pad.
Zo werkt dat dus ook in je brein. Je brein gaat het nieuwe pad herkennen. Er gaat op dat pad een licht branden dat je eraan herinnert dat je aan de slag gaat met je nieuwe pad. Zo verlies je je focus niet. En voordat je het doorhebt, is het pad begaanbaar en zichtbaar. Je bent zo blij en trots met dat pad, dat dit voortaan je nieuwe weg wordt.
En zo is een nieuwe gewoonte ontstaan. Je loopt het voortaan op de automatische piloot. Het oude pad is er nog wel, maar dat pad heb je niet meer nodig. Laat die maar volgroeien met struiken en bos.
Afvallen met een blijvend resultaat realiseer je niet door het - tijdelijk - volgen van een dieet. Het zal je voor een korte duur lukken om dat nieuwe pad op te gaan. Hoe werkt dat? Als je een dieet aangaat, weet je van te voren dat je tijdelijk iets anders gaat doen. Je gaat dan wel wat kilo's afvallen, maar van een dieet maak je geen vaste gewoonte. En daar zit de crux. Tijdelijk werk je aan een nieuw pad, tot je je doel hebt behaald.
Dan sla je vervolgens toch weer je oude pad in, daar heb je je licht nog laten branden en de verlichting op het nieuwe pad is nog niet klaar. Kortom, je hebt niet lang genoeg gewerkt aan je nieuwe pad en je oude pad is nog steeds begaanbaar. En om de weg weer vrij te maken naar het oude vertrouwde, geef je het oude pad weer alle aandacht en verpaupert je nieuwe pad. Wat geef jij aandacht, waarop ligt jouw focus?
Stap 5: Tussendoortjes en Emotie eten
Tussendoortjes zijn vaak de zwakke plek van mensen die te zwaar zijn. Op zich is er niets mis met tussendoortjes, maar is wel afhankelijk wat voor soort tussendoortjes je neemt. Als je de gehele dag door kleine tussendoortjes neemt, krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Het is beter om dat onbewuste snaaien en snoepen af te leren en om te kiezen voor gezonde snacks, die je maag rustig houden en die ook nog gezond voor je zijn.
Kies voor tussendoortjes op hoog niveau, die je ook voedingsstoffen leveren. Kies dus voor kwaliteit. Denk hierbij aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines. Bovendien houden ze je energiepeil hoog, zodat je gemakkelijk weer volhoudt tot de volgende maaltijd. Voorkom zoveel mogelijk zoete tussendoortjes. Emotie-eten is een veel voorkomend obstakel tijdens het doel om gewicht te verliezen.
Ondanks dat de emotie vaak als het probleem gezien wordt, is er een probleem dat deze emotie tot stand bracht. Door dat probleem te vinden en aan te pakken kun je op een gerichte manier een oplossing zoeken en emotie-eten voorkomen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat het werkelijke probleem is, dus zoek naar het probleem en vind een werkelijke oplossing.
Wanneer je tegen emotie-eten aanloopt, is het goed om te beseffen dat dit niet iets is om je voor te schamen. Bedenk voor jezelf een passende oplossing als een betreffende oorzaak zich weer aandient en vind manieren om met je emoties om te gaan in plaats van ze te verdoven met eten. Het is aan jou om de cirkel te doorbreken.
Je gaat de behoeften achter jouw emotie eten onderzoeken. Emotie eten gaat NOOIT over voedsel, zelfcontrole of wilskracht. Het gaat over het (op)vullen van een échte behoefte op de beste manier die jouw lichaam kent. Troost-eten, stress-eten en eetbuien zijn vaak misplaatst en onbewuste pogingen tot voor jezelf te zorgen.
Behoeften waarvan je je niet bewust bent, maar wel degelijk aanwezig zijn, zijn onbewuste behoeften. Zij zitten achter jouw ongewenst eetgedrag en zijn daar de oorzaak van. Het gaat erom dat je beseft dat je gaat eten, omdat je jezelf probeert te helpen te bewegen naar een andere, meer wenselijke en emotionele toestand. Bijv. als je behoefte hebt aan sociaal contact dat je op dat moment niet hebt, zul je je eenzaam voelen.
Dit gevoel van eenzaamheid vertelt jou dat je iets mist in het leven. Je probeert het gevoel van connectie te krijgen door te gaan eten, wat ook heel logisch is. Maar het help je niet echt contact te maken, je behoefte te bevredigen of tegemoet te komen aan je doelen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat het werkelijke probleem is, dus zoek naar het probleem en vind een werkelijke oplossing.
Stap 6: Je Immuunsysteem versterken
Hoe zorg je goed voor je immuunsysteem en blijf je fit? Wie zorgt voor een goede weerstand heeft minder kans hebt om ziek te worden. Wat zijn de gevolgen van een verzwakt immuunsysteem? Je immuunsysteem is je verdediging, je ‘immuunrespons’ op bepaalde externe factoren die je kunnen binnendringen en beschadigen. Het bestaat uit een netwerk van cellen, weefsels en organen, die samenwerken om je lichaam te beschermen.
Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf. Het is ontworpen om het lichaam te verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Dit afweersysteem is ontzettend sterk, maar ook heel complex. En dat moet ook wel, want je lichaam staat constant bloot aan ziektekiemen en andere schadelijke stoffen.
Klachten kunnen zijn: Allergieën, eczeem, overgevoeligheid voor voedsel, verkoudheid, griep, verstopte en jeukende neus, keelpijn, vermoeidheid, overgevoeligheid voor sterke geuren, terugkerende infecties (zoals urineweginfecties, blaasontstekingen, chronische bijholte ontstekingen, maagproblemen, ontstoken en rood tandvlees), regelmatige diarree, en wondjes die langzaam genezen.
Dit zijn allemaal voorbeelden van tekenen dat je immuunsysteem niet goed omgaat met indringers in je lichaam. Het ontwikkelt niet de goede respons en kan je dus niet verdedigen tegen bepaalde virussen of bacteriën.
Wie zorgt voor een goede weerstand heeft minder kans hebt om ziek te worden. Belangrijk hierbij is goede voeding, een goede nachtrust, ontspanning, beweging en buitenlucht. Met een beetje gezond verstand en eventueel voedingssupplementen ter aanvulling kom je al een heel eind.
Stap 7: Bewegen, Rust en Ontspanning
Bewegen
Naast gezond eten is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Beweging is essentieel voor onze gezondheid. Het effect van beweging is antiontstekend en anti-oxidatief. Als je afvalt, wordt je spierweefsel ook slapper. Bewegen en sport verstevigen je figuur en zorgen dat de spieren behouden blijven. Gebrek aan beweging zorgt voor afbraak van het bewegingsapparaat.
Maar bewegen heeft ook andere voordelen. Zoals meer energie, beter slapen, betere concentratie etc. Van belang is juist om te kijken op welke manier en wanneer je kunt bewegen. Bijv. door na te gaan welke verplaatsingen die je nu met de auto doet, je ook met de fiets of lopend kan doen. Als je serieus iets aan je gewicht en lichaamssamenstelling wilt doen, zul je iets aan bewegen moeten doen. Het is niet de bedoeling dat je drastisch aan de slag gaat, maar ga langzaam maar zeker meer bewegen.
Rust en Ontspanning
Het is belangrijk dat je je rustmomenten pakt en voldoende slaap krijgt. Ook is het belangrijk dat je geest voldoende innerlijke rust krijgt. In je hoofd zitten, nadenken over de toekomst, piekeren, het maakt je onrustig. Dat is niet alleen slecht voor je geestelijke gesteldheid, het is ook slecht voor je hormoonbalans.
Ontspanning en bewegen is goed voor je lichaam en geest en essentieel als je succesvol wilt afvallen. Veel mensen denken dat ze vooral veel moeten bewegen om af te vallen. Maar afvallen betekent ook rust en ontspanning. Uit onderzoek blijkt dat te weinig rust juist kan zorgen voor overgewicht. Dat komt doordat vermoeidheid kan leiden tot te veel eten.
Mensen zijn geneigd om iets te gaan eten als ze moe zijn. Op deze manier geef je je lichaam energie en probeer je over de dip heen te komen. Echter het kan zijn dat je lichaam daar helemaal geen behoefte aan heeft, maar gewoon tot rust wil komen.
Rust in je hoofd
Ben je continu onrustig? Ben je veel aan het piekeren ? Ben je continu aan het denken over van alles en nog wat? Innerlijke rust kun je niet eventjes downloaden, maar iedereen – zonder uitzondering – kan innerlijke rust vinden als je het maar graag genoeg wilt.
Innerlijke rust vind je niet in de winkel. Het is niet iets dat zomaar op je pad komt, het is iets waar je zelf aan moet werken. Innerlijke rust is erg belangrijk. Als je altijd maar aan het rennen en vliegen, dit moet nog, dat moet nog…. Je brein maakt overuren. Een mooie gezegd: Door jezelf te ontdoen van het moeten, ontmoet je jezelf.
Met innerlijke rust voel je je op je gemak, voel je je vrij, geef je jezelf ruimte. Innerlijke rust is het gevoel van kalmte in jezelf. Het is het gevoel dat je vrede hebt met wie je bent en wat je doet. Ze noemen het ook wel lekker in je vel zitten, rust uitstralen of vanuit je kern leven. Als je innerlijke rust belangrijk genoeg vindt, dan leg je veel dingen opzij om die rust te ervaren en ervan te genieten.
Dat is dus een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Innerlijke rust begint bij inzicht in jezelf en wat je echt wilt in je leven. Innerlijke rust is – naar mijn mening – het einddoel van iedereen. We zoeken het allemaal, op onze eigen manier.
Stap 8: Corona, omgaan met het Angstvirus
Angst is misschien wel het gevaarlijkste virus dat er bestaat. Wat zijn de gevaren en de gevolgen van angst? En wat kun je doen om kalmte te bewaren en rustig te blijven? Overinformatie over het coronavirus leidt tot buitensporige bezorgdheid en je kunt overspoeld raken door angst. Denk aan de beelden van mensen die in quarantaine leven, de verhalen van mensen die besmet zijn met de coronavirus en erg ziek zijn, mensen die komen te overlijden.
Beelden van artsen die volledig gekleed zijn in hun beschermende pakken en mensen die maskers dragen wekken bij ons onmiddellijk een gevoel van alarm op. De oproepen omdat er te weinig beschermingsmateriaal en middelen zijn in de zorg. Angst voor een lockdown, vrijheidsbeperking. Je weet zelf wel aan hoeveel informatie je constant wordt blootgesteld, bijna tot op de seconde.
Je weet ook dat zodra je de tv of radio aanzet, het eerste woord dat je waarschijnlijk zult horen ‘coronavirus’ is. Het houdt je de hele dag bezig. Er worden wereldwijd elke dag nieuwe maatregelen getroffen wat je onrustig maakt. Hoe zal ons land hierop anticiperen en wat betekent dit voor ons? Wat gebeurt als wij achterblijven? Al het nieuws wat op de TV of andere media te horen en te zien is, is meestal negatief.
Ben je hier gevoelig voor, dan kun je ervoor kiezen om het nieuws wat minder te volgen. Hoe belangrijk is het echt voor jou om over ALLES op de hoogte te zijn? Ben je bang om iets te missen? Ben je bang dat je niet kunt meepraten omdat je ergens niet van op de hoogte bent?
Je hebt beslist wel eens ervaren wat angst met je doet:
- Angst maakt je klein. Het doet je inkrimpen en verstrakken
- Angst drijft je uit je lichaam, naar je hoofd en soms nog verder weg
- De spanning in je lijf maakt je klein en doet je verkrampen
- Je bloed verzuurt. Je adem stokt en gaat hoog zitten. Je stroomt niet meer. Je vreugde stroomt niet, je spontaniteit niet, je creatieve geest raakt op slot
- Je wilt op de vlucht of je bevriest
- ‘Leven’ wordt ‘overleven’. Eenzaam. Afgesloten van Wezenlijk contact met de ander, afgesloten van je Bron. De Ziel, de vreugde, het licht gaat uit je leven
- Je vlucht in je hoofd, in afleidingen, in eten, snoepen, drinken of je verlamt en komt nergens meer toe. Je zoekt naar veiligheid, houvast of verlossing. je wordt vatbaar voor (loze) beloftes en sterke leiders die vaak niet betrouwbaar blijken.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt omdat je piekert over de toekomst. Onrust en zenuwen komen vaak omdat jij je focust op iets waar je bang voor bent wat zou kunnen gebeuren: “Ik kan dit niet aan” of “Het gaat helemaal mis”. Gedachtes als: “Wat als dit gebeurt… of Wat als dit niet gebeurt”. Eigenlijk ben je dan dus de toekomst aan het voorspellen, iets wat helemaal niet kan.
Een manier om dit te overwinnen is door je te focussen op het nu in plaats van op de toekomst. Sta even stil en bedenk je zelf: wat is er momenteel aan de hand, wat is er op dit moment gaande? Focus je op je ademhaling en de sensaties van je lichaam.
Er is nu nog niets aan de hand er is geen gevaar en je bent dus veilig. Als je dit bij jezelf herkent, zeg dan het woordje STOP tegen jezelf en stop met het doemdenken. Blijf in het hier en nu en relativeer.
Doe rustig aan met social media. Ook op Instagram en Facebook verschijnen de hele dag nieuwe berichten. Sommige zijn troostrijk, en zien wat anderen aan het doen zijn geeft een gevoel van verbondenheid. Maar het is soms lastig je ervan los te rukken. Merk je dat, dan kun je de apps van je telefoon verwijderen, zodat je alleen nog op de computer kunt kijken.

Stap 9: Verhogen van je Trillingsfrequentie
Energie heeft een hoog of een laag trillingsfrequentie. Emoties als woede en jaloezie bijvoorbeeld hebben een laagtrillingsfrequentie, terwijl liefde en vreugde een hoge trillingsfrequentie hebben. Hetzelfde geldt voor voedsel: alcohol heeft een lagere trillingsfrequentie dan een vers biologisch appeltje.
Als jij aan een bepaalde gebeurtenis een negatieve betekenis geeft, dan zal je gevoel volgen. Je gaat je er rot door voelen. En naarmate de impact van de gebeurtenis en de gedachten groter is, ga je je steeds rotter voelen. De kunst is om je gedachten die je gevangenhouden in jouw realiteit te veranderen zodat je perceptie verandert en daarmee je realiteit in de realiteit die je zelf wilt kiezen. Je hebt altijd een keuze!
Stap 10: In control blijven
Je hebt de veel kennis en inzicht kunnen opdoen. Je hebt de eerste stappen kunnen maken, zoals anders eten, andere boodschappen halen, aandacht voor jezelf, subdoelen stellen om meer te gaan bewegen of juist te ontspannen. Ervaring volgt! Vervolgens is het zaak om dit vol te houden. Maar hoe doe je dat? Je zult ongetwijfeld momenten ervaren, waarbij je merkt dat je weer in je oude gewoonte vervalt.
Het is een normaal proces om bij verandering soms terug te vallen in oud gedrag. Het oude gedrag is immers het automatische patroon. De kunst is het nieuwe gedrag te maken tot een automatisch patroon, waarover je niet meer hoeft na te denken. Dit gaat met vallen en opstaan. Zie terugval als een kans iets over jezelf te leren. Als je achteraf op de situatie terugkijkt, waren er dan al signalen of tekens die erop duiden dat je dreigde terug te vallen in oud gedrag?
Hoe meer je op een dergelijke manier je eigen gedrag onderzoekt, hoe beter je dit helpt risicosituaties te herkennen en strategieën in te zetten om hiermee om te gaan. Pak je ritme zo snel mogelijk weer op! Terugval is menselijk en niet erg. Daarbij is het ontzettend leerzaam. En kom je er even helemaal niet meer uit? Sta dan weer even stil bij wat je wil bereiken en waarom dit zo belangrijk voor je is.
Gedragsverandering gaat niet zomaar, daar is tijd voor nodig en geduld. Het gaat met vallen en opstaan. Het is een leerproces. Wanneer je met gedragsverandering aan de slag gaat, is het handig om te weten wat er in je hersenen gebeurt en waarom het zo lastig is om je gedrag te veranderen. Zoals ik al heb aangegeven, veranderen betekent dat je er iets voor moet doen.
En ja, je zal het zelf moeten doen. Maar… je hoeft het niet alléén te doen! We hebben namelijk allemaal kracht- en hulpbronnen ter beschikking. Alleen vinden we het soms nog niet makkelijk om daar gebruik van te maken. Om hulp vragen zien sommigen als zwakte. Dat is een grote DENKFOUT die velen maken.
Het is juist heel krachtig en moedig om dat te doen! Durf te vragen én te ontvangen. Om in je kracht te komen en te blijven, is het belangrijk om je interne- en externe hulpbronnen aan te boren. We hebben veel meer hulpbronnen dan we denken.
Vitamines voor de Geest
Zorg voor een goede balans van lichaam en geest. Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Je geest heeft vitamines nodig als weerstand tegen je interne criticus. Dat wil zeggen belonende gedachten voor de dingen die je doet, hebt gedaan of zult doen, maar ook voor de kernmerken en eigenschappen van jou als persoon.
Voed jouw zelfwaardering met belonende gedachte. En wacht niet tot een ander dat doet, je hebt niet de goedkeuring nodig van de ander. Geef jezelf een goed gevoel, omdat je dat waard bent. Hou je 80% bezig met de oplossingen en 20% met het probleem zelf. Dit vergroot je weerbaarheid om bij tegenslagen makkelijker de draad op te kunnen pakken.