Hoe vergoot je jouw zelfliefde?
26 februari 2021 
in geluk
34 min. leestijd

Hoe vergoot je jouw zelfliefde?

In dit blogartikel ga je leren hoe je de relatie met jezelf kunt verbeteren en leer je jezelf meer waarderen. En dat is belangrijk! Want de langste relatie in jouw leven heb je nu eenmaal met jezelf. Het is dus waardevol te investeren in jouw relatie met jezelf. Je zult merken dat je hierdoor prettiger en gelukkiger in je leven staat, gemakkelijker je hart volgt en stralend in het leven staat.

Zelfliefde staat dichterbij dan je denkt! En zelfliefde staat dichterbij je dan je denkt. Misschien heb je het gevoel dat je hier nu mijlenver van verwijderd bent. Dat is niet zo, je bent altijd maar een stag van jezelf verwijderd. Via het gebruik van je intuïtie vind je de weg naar jezelf altijd terug. Geweldig toch?

Wat leer je in dit blogartikel?

Je werkt dit artikel aan de hand van de 5 stappen coachingsmethode van Methode EIGEN

E= Exploreren, onderzoeken

I= Identificatie

G= Geheel

E= Eigen maken

N= Nieuwe koers

Deze 5-stappen vormen het volledige coachingsprogramma en maken de aanpak rond!


Heb je last van een of meerdere van de volgende problemen?

Als jij wat wil veranderen, dan zou ik jou echt willen adviseren om dit blogartikel verder te lezen!

Het effect van niet van jezelf houden

Is het nu zo erg dat we niet of onvoldoende van onszelf houden, zou je zeggen? Dat is het zeker. Het veroorzaakt veel persoonlijk leed en veel leed in onze maatschappij. Het jezelf niet goed genoeg voelen die leegte die velen van ons hebben zorgt voor destructief gedrag in allerlei gradaties.

Destructief gedrag daar heb ik toch geen last van, hoor ik je zeggen? Maar het bestaat in allerlei gradaties: van extra je best doen om gewaardeerd te worden op je werk, tot altijd maar op dieet zijn, tot een rook verslaving of het niet waarmaken van je dromen.

Vergroot de liefde voor jezelf en verbeter je leven

Het vergroten van de liefde voor jezelf kan dus een enorme impact op jouw leven hebben. Daarmee verbeter je niet alleen de kwaliteit van jouw eigen leven, maar ook dat van de mensen om ons heen: onze vrienden, familie , collega's en kennissen. Hoe liever je voor jezelf bent, hoe liever je voor je omgeving bent.

Ook zorgt het ervoor dat je gezondere en betere keuzes voor jezelf maakt. Je word positiever in je denken en voelen en van daaruit wordt het gemakkelijker verandering aan te brengen. Vanuit meer zelfliefde verander je de blik op jezelf en je wereld en kun je gelukkiger en eigener in het leven staan. En zul je merken dat je gemakkelijk positieve verandering aanbrengt in je leven!

Beluister hieronder de podcastaflevering over zelfliefde

Stap 1: onderzoeken

Methode EIGEN Stap 1. Exploreren oftewel onderzoeken

Zelfliefde: een prachtig woord. Je hoort zo vaak dat je van jezelf moet houden. En dat is ook zo, want de meest langdurige relatie in dit leven heb je met jezelf. Daarom alleen al is het belangrijk te investeren in deze relatie. Het is prettig als je gelukkig bent met jezelf, nietwaar? En die relatie met jezelf is minder gemakkelijk dan het lijkt.

Je bent met van alles bezig, maar vaak vergeet je juist te investeren in de relatie met jezelf. Terwijl die het allerbelangrijkste is. Als jouw relatie met jezelf goed is, zul je merken dat ook alle zaken om je heen als vanzelf verbeteren: succes op je werk, betere contacten en relaties, meer plezier, meer geluk, meer rust en minder stress.

Jammer dat we dan zoveel tijd investeren in al die zaken om ons heen en vergeten om bij de wortel van jouw levensgeluk te beginnen en dat begint bij jezelf. Meer liefde voor jezelf kan jouw leven veranderen en ook de levens om je heen.

Als je kijkt naar de relatie die je met jezelf hebt, kom je al snel op het zelfbeeld uit. Je zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt. Je zelfbeeld geeft dus aan hoe je jezelf ziet, wat je over jezelf denkt en hoe je over jezelf denkt. Al je positieve gedachtes en gevoelens maken onderdeel uit van je zelfbeeld als ook al je negatieve gedachtes en gevoelens.

Het zelfbeeld kun je dus zien als jouw voorstelling van jezelf. Dit is wie jij denkt te zijn en dat is ook datgene wat je uitstraalt en hoe jij denkt dat anderen je zien. Al kan dat overigens verschillen. Dat zelfbeeld, datgene wat je denkt te zijn, dat beeld klopt helemaal niet. Het is een beeld wat is ontstaan op basis van wat je hebt geleerd, vroegere ervaringen en meningen van mensen om je heen.

Jouw zelfbeeld geeft aan hoe jij nu naar jezelf kijkt. Maar het staat niet vast. Je zelfbeeld groeit in je leven met je mee en het kan positief veranderen en ook negatief. Hoe verhoudt je zelfbeeld zich met zelfliefde?

Er zitten grenzen aan je zelfbeeld. Je hebt een beeld van jezelf, maar vanuit je eigen beeld zie je niet het complete plaatje. Je hebt een beperkt beeld van jezelf. Je denkt te weten wie je bent, maar doordat jij vanuit je eigen perspectief kijkt zie je niet het geheel.

En heb je ook geen zicht op al je mogelijkheden. Die beperkte visie van jezelf kan je in de weg zitten! Het bepaalt namelijk hoe jij je voelt over je uiterlijk, je werk, je zelfvertrouwen. Een groot deel van je zelfbeeld is gevuld met opvattingen, gedachtes en gevoelens die niet van jezelf komen. Heel veel hiervan is aangeleerd.

Je loopt tegen je eigen grenzen aan

Doordat je niet verder kunt kijken, dan de grenzen van je eigen zelfbeeld, neem je maar een fractie van je mogelijkheden weer. Zolang je binnen de grenzen van je zelfbeeld blijft gaat alles goed. Maar zodra je iets nieuws gaat doen of daarbuiten kijkt, kom je jezelf tegen.

Als je gelooft dat je het niet waard bent om promotie te maken op het werk, dan is de kans groot dat je een kans niet grijpt als die zich voordoet. Je wordt dan beperkt door je zelfbeeld.

Stap 2: De oorsprong van je zelfbeeld

Methode EIGEN slap 2- identificatie

Je denkt misschien dat je zelfbeeld van jou is en dat het vol zit met opvattingen, gedachtes en gevoelens die van jou zijn. Dat is deels waar. Je zelfbeeld bestaat voor een groot deel uit denkbeelden, geloofsovertuigingen en gevoelens die niet van jou zijn.

De erfenis van je jeugd

Het zit vol met aangeleerde opvattingen, denkpatronen, gevoelens en emoties die je tijdens je leven hebt opgedaan. Veel hiervan ontstaat tijdens je vroege jeugd vanuit je ouders en in je gezin. Maar het kan ook ontstaan door je omgeving, vrienden, familie, op school en door de maatschappij.

Gedachtes en geloofsovertuigingen

In je opvoeding leer je datgene wat je ouders vinden. Kinderen nemen dit vaak automatisch over, maar veel van de gedachtes en geloofsovertuigingen van onze ouders zijn nog steeds aanwezig als je volwassen wordt. Vaak ben je je hier helemaal niet bewust van. Je hebt het overgenomen zonder dat je dit weet.

Dit kunnen denkbeelden zijn tot hoe je verhoudt met andere mensen, maar ook hoe je met emoties omgaat, of je gelooft of hoe je in het leven staat. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

- Als je voor een dubbeltje bent geboren, word je nooit een kwartje

- Je moet hard werken om wat te bereiken

- Je kunt de vuile was beter niet buiten hangen

- je moet altijd voor anderen klaarstaan

Emoties

leder mens heeft ook emoties, zowel positief als negatief. In je opvoeding en daarbuiten kun je deukjes oplopen. Kinderen zijn meestal kwetsbaar. Als je als klein kind thuis komt met een slecht rapport, kan je moeder zeggen: `ik ben erg teleurgesteld in je. Je hebt het echt niet goed gedaan'. Voor een kind voelt dit niet prettig.

Een kind is altijd op zoek naar liefde en alles wat daarmee niet correspondeert doet pijn. Een zo'n enkele ervaring hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Maar als de juf het op school het ook zegt en het kind vaker gelijkende boodschappen krijgt vanuit de omgeving, dan wordt het anders.

Als kind heb je nog niet het coping mechanisme van een volwassene en zo kan een emotie gekoppeld worden aan een nieuwe gedachte als ik doe het nooit goed. En dat slaat zich op je in de onderbewuste. Vaak zonder dat je het door hebt.

Ik kan het niet goed doen, die zich in het onderbewuste van het kind opslaat. Vaak heb je dit helemaal niet door. Maar zo'n gedachte kan je behoorlijk in de weg zitten als volwassene.

Van beperkende overtuiging tot patroon

Zoals gezegd een pijnlijke ervaring hoeft geen probleem te worden, maar als dit gekoppeld wordt aan meer ervaringen en meer emoties wordt het een probleem. Het wordt een blokkade of een patroon. Ook je ouders hebben hun ideeën over de wereld, relaties, werk, lichaam en seksualiteit en die informatie dragen ze aan je over. Soms zelf zonder dat het uitgesproken is.

Toch weet je als kind haarfijn wat wel en niet gewenst is binnen het gezin. Zo'n klodder van gedachtes en emoties noem je een patroon. Je kunt het vergelijken met die vliegenstrips die je vroeger ook vast wel in huis had. Zo'n plakkerige strip die je kon ophangen en waar vliegen tegenaan vlogen en bleven kleven. Het werkt precies zo met je gedachtes en emoties.

Je trekt vanuit zo'n gedachte of gevoel- gelijkende gedachtes of gevoelens aan die het sterker maken. Alles kleeft als het ware aan zo'n van oorsprong kleine ervaring. En daarmee wordt het een heel verhaal of een patroon. Zo'n klodder van gedachtes en emoties die aan elkaar vast zitten, noem je een patroon.

Beperkende overtuigingen

Het overnemen van die gedachtes hoeft niet erg te zijn. Als die gedachtes positief zijn, dan helpen ze je. Maar heel regelmatig zijn ze niet positief. En dan kunnen ze je in de weg staan als je volwassen bent. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je altijd hard moet werken om iets te bereiken, kan dat een burnout bij je veroorzaken omdat je gewoonweg niet anders weet hoe je dit kunt aanpakken.

Als je niet hebt geleerd je problemen te bespreken, kan dat communicatieproblemen in je relatie veroorzaken. Natuurlijk neem je niet alles klakkeloos over van je ouders. Je neemt datgene over wat je bent gaan geloven. Een beperkende overtuiging komt in je zelfbeeld op het moment dat jij het ook zelf gelooft.

Herkennen van patroon

Je kunt zo'n patroon herkennen. Stel dat jij als kind veel kritiek hebt gehad. En dat is een patroon geworden. Dan kan je manager als volwassene kritiek hebben op je werk. Dat doet meteen pijn. Je eerste reactie is meteen in de verdediging te gaan (vechten) of in jezelf te keren (vluchten). De strategie die je hiervoor kiest is afhankelijk van hoe je het hebt geleerd als kind.

In je hoofd komen er dan allerlei `doemscenario's' op. Je denkt erover na om met deze baan te stoppen. Je verdient echt iets beters. Of je denkt erover na je manager te confronteren en hem of haar de waarheid eens goed te vertellen. Je voelt je inwendig bozer en bozer worden. Als je zoiets ervaart, wat gekoppeld is aan een heftige emotie, dan kun je er wel van uitgaan dat je te maken hebt met een patroon wat meestal afkomstig is uit je jeugd.

De werking van een beperkende overtuiging

Zo'n beperkende overtuiging is natuurlijk helemaal niet waar. De waarheid is dat je alles kunt bereiken wat je wil en ontzettend veel mogelijkheden hebt. Maar zo'n beperkende overtuiging kan wel heel krachtig zijn. Dat komt omdat zo'n overtuiging niet op zichzelf staat. Je ouders of je omgeving hebben je iets verteld. Je bent niet slim genoeg.

De volgende keer dat je op school was en de meester zei dat je iets niet goed hebt gedaan, dan zei een stemmetje in je hoofd: `zie je wel, ik ben niet slim genoeg'. Zo ben je elke ervaring gaan labelen. En heb je zelf dat geloof verder bekrachtigd. Doordat emoties en gedachtes aan elkaar gekoppeld zijn wordt de impact hiervan sterker.

Je hebt er in je hoofd een heel verhaal van gemaakt. En als er een situatie is in je volwassen leven, die hier ook maar enigszins aan herinnert dan speelt zo'n patroon meteen weer op. En dat kan zorgen voor energieverlies, heftige emoties of het zorgt ervoor dat je de dingen die je graag wil doen niet doet.

Blokkade en zelfbeeld

Als we teruggaan naar het plaatje van het zelfbeeld versus zelfliefde, zitten die blokkades aan de grens van je zelfbeeld. Elke keer als je iets nieuws wil doen, speelt je blokkade op en vraagt aandacht. Nee zegt je blokkade dan, het is niet veilig om verder te groeien. Dat gaat pijn doen. En dat zorgt ervoor dat je soms meteen al stopt.

Of je gaat jezelf negatief toespreken, omdat je je onzeker voelt. Dat maakt het alleen erger. In het eerste geval groei je niet meer en in het tweede geval vererger je de blokkade. Beide situaties wil je niet. Zo zit je gevangen in je eigen wereld. Je kunt niet verder groeien dan de grenzen van je zelfbeeld. Dat is geen vrijheid natuurlijk.

Emotie= energie in beweging

Het kan ook anders. En je emoties kunnen je hierin helpen. Je emoties zijn een belangrijke gids in je leven. Een positieve emotie vertelt je als iets fijn of prettig is. Een negatieve emotie vertelt je dat er iets gebeurt wat niet goed aanvoelt. Die emoties ervaar je ook in je huidige leven. Je word blij als je geliefde iets leuks tegen je zegt of dat je je prettig voelt als de zon schijnt.

Omgekeerd kan een vervelende opmerking van je geliefde of een discussie op je werk een negatief gevoel opwekken. Een positieve emotie ervaar je vaak als prettig. Een negatieve emotie niet. Het is goed aandacht te besteden aan je emoties, ook de emoties die je als negatief ervaart.

Ze vertellen waarin je wil groeien en wat er misschien nog vastzit in je denken en gevoel. Door je beter af te stemmen op je emoties kun je gemakkelijker groeien. En juist je emoties zijn de plek van waaruit jij je gedachtes kunt sturen en je leven kunt veranderen.

Stap 3: Het geheel

Methode EIGEN Stap 3. Geheel

Je kunt zoveel meer dan je denkt. Geloof je dat, als ik dat tegen je zeg? Jij hebt ontzettend veel kracht en potentie in je en ik wil je dat graag laten ontdekken.

leder mens zit boordevol talenten en kwaliteiten. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die ik jou met Methode EIGEN zou willen afgeven. Vaak verspil je zoveel tijd met twijfel, onzekerheid en zelfkritiek.

- Ervaar jij veel stress?

- Heb je geen plezier in je werk?

- Loop je telkens tegen dezelfde problemen aan in je relatie?

- Ben je eeuwig ontevreden met je lijf?

Het is zo zonde als je tegen jezelf vecht en ongelukkig bent in je leven. Helaas weten veel mensen niet hoe ze kunnen veranderen. Ik ga je leren hoe je succesvol kunt veranderen met de kracht van jouw intuïtie.

Jouw intuïtie

Het kan ook anders. Jouw eigen intuïtie kan je hierin enorm helpen. De eerste keer dat iemand mij intuïtief las tijdens een reading was een van de mooiste ervaringen in mijn leven. Voor het eerst had ik het gevoel dat iemand mij echt zag, zoals ik me diep van binnen voelde.

En niet zoals andere mensen mij misschien zouden zien op basis hoe ik me gedroeg. Jouw intuïtie kan ook helpen jouw potentieel naar buiten te brengen en gelukkiger in het leven te staan.

Jij bent de regisseur van jouw leven

Elk mens heeft het vermogen zijn werkelijkheid te beïnvloeden en daarmee de kwaliteit van je leven. En natuurlijk kun je niet elke gebeurtenis regisseren. Maar je kunt wel sturing geven aan hoe je voelt en van daaruit kun je veel dingen veranderen en creëren. Dat heeft er mee te maken hoe je naar de wereld kijkt.

In de basis zijn er twee velden waarop je je kunt richten en dat zijn:

- Liefde

- Angst

Liefde

Liefde is een van de kant van de medaille, waarvan angst de andere is. Aan deze kant van de medaille vind je positieve emoties zoals vreugde, spontaniteit, blijdschap, plezier en enthousiasme tot aan onvoorwaardelijke liefde. Emoties bestaan in gradaties en aan dit spectrum bestaat elk aspect van wat wij verbinden aan positieve emoties.

Iedereen wil natuurlijk aan deze kant staan, omdat dit gewoonweg veel prettiger is voor jezelf. Aan deze kant sta je ook als je je verbonden voelt met jezelf als je EIGEN bent. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want veel mensen hebben geleerd zich op te sluiten en ervaren dan negatieve emoties. Je hebt geleerd dat de wereld een moeilijke plek is waarin je hard moet werken om te overleven. Zulke denkbeelden zijn gebaseerd op angst.

Angst

leder mens heeft angsten. De een heeft angst voor de dood, de ander is bang voor spinnen en misschien vind jij het wel spannend om nieuwe dingen te doen. Een angst speelt vaak op als je iets wil doen wat je niet eerder hebt gedaan of waarin je je nog niet zeker van jezelf voelt.

Je treedt buiten de grenzen van je zelfbeeld. Je krijgt een signaal dat er een overtuiging, gedachte of emotie in je zelfbeeld ligt, die nog niet in lijn ligt met jouw wens. Je houdt jezelf dan voor dat het beter is te blijven waar je bent, want dat is veilig. Wat jammer is dat je zo ook geen kennis met de kracht die jij bezit!

Angst heeft een lage emotionele frequentie

Het is niet zo fijn om angst te voelen. Angst heeft een lage frequentie. De energie van angst is lager dan liefde. Het zet je als het ware vast. Angst bevriest, terwijl enthousiasme er voor zorgt dat je in beweging komt. Eigenlijk komen alle negatieve gevoelens voor uit angst.

Boosheid, frustratie, verdriet, eenzaamheid, weerstand komen allemaal voort uit angst. Deze emoties zijn afgeleid uit angst en soms een reactie op een gevoel voor angst. Als liefde verbondenheid betekent, betekent angst afgescheidenheid.

Het versterken van negatieve emoties

Een negatieve emotie voelt niet prettig in je lichaam. Het zoekt een uitweg. Een reactie op een negatieve emotie is dat je het vaak onbedoeld erger maakt. Iemand geeft je kritiek en dat voelt niet goed, dus ga je het gevecht met die persoon. Die andere persoon is font.

Dat heet ook wel projectie. Dat betekent dat je de verantwoordelijkheid voor jouw gevoel bij een ander legt. Tevens voed je de emotie alleen maar, omdat je ermee in gevecht gaat. Ook wel weerstand genoemd, dat maakt de emotie groter.

Angst is aangeleerd

Toen je geboren werd, was je nog min of meer een onbeschreven blad. Angst is een aangeleerde emotie. Je kunt het aan jongere kinderen nog goed zien, die onbevangen alles aandurven. Maar kinderen leren vanuit hun omgeving en zo nemen zo ook angsten over. Angst lijkt destructief, omdat het je blokkeert.

Je kunt er juist ook veel van leren. Jouw angst vertelt je haarfijn op welke onderwerpen je nog niet in jezelf gelooft en vertrouwt. Dat geldt voor elke negatieve emoties. Ze kunnen je juist helpen te groeien.

In beweging komen

Die negatieve gevoelens kunnen van grote waarde zijn. Vaak vertellen mensen dat een op dat moment enorm moeilijke periode achteraf van grote waarde bleek te zijn. Iemand die een burn-out heeft gehad, maakt hierdoor een ommekeer in zijn of haar carrière en is nu echt op de goede plek. Zo'n lastige periode daagt je uit echt naar binnen te gaan en te kijken wat je in je hart wil.

Negatieve gevoelens dwingen ons in beweging te komen. Als alles goed zou blijven gaan, is er weinig noodzaak tot verandering. Niet toevallig dat het woord emoties is ontleend aan het Latijn en betekent letterlijk ook in beweging komen. En dat kan simpelweg door je te verbinden aan jezelf en je eigen authentieke kracht.

Stap 4: Sturen van je emoties & mind

Methode EIGEN stap 4. Eigen maken

De taal van je lichaam

leder mens heeft zijn of haar eigen gedachten, de stem in je hoofd die je toespreekt. Ook is er de taal van je hart: je gevoel. Niet te verwarren met je emoties. Je hart geeft je ware verlangens en gevoelens weer. De stille stem die je telkens in contact brengt met je ware wensen en verlangens, en die je hele leven bij je is, maar je nooit dwingt keuzes te maken.

Dat is de stem van je intuïtie. Emoties zijn de taal van je lichaam. En met je intuïtie kun je de taal van je lichaam leren lezen en de relatie met jezelf verbeteren.

Waarom is dat belangrijk?

In de westerse maatschappij heb je geleerd heel veel aandacht aan je denken te besteden. Denken is belangrijk en zien we als een teken van intelligentie en beschaving. Emoties en vooral negatieve emoties worden gezien als een teken van zwakte. Ik geloof dat het belang van denken wordt overschat.

Denken is belangrijk, maar je gevoel is net zo belangrijk. De kracht van je gevoel en emoties is overigens altijd sterker dan je gedachtes. Er bestaat een mooie uitspraak die ik vrij vertaal van Albert Einstein: 'we hebben ons hoofd de baas gemaakt, maar het hoofd is de dienaar van het hart.' De stem van het hart noemt hij de intuItie.

Onze intuïtie is ons natuurlijke vermogen om de wereld vanuit een ander perspectief waar te nemen. Het is onze innerlijke gids en je intuïtie is de beste raadgever. Vraag liever je intuïtie het antwoord, dan te vertrouwen op de raadgeving van anderen.

Balans verstand en intuïtie

Ik zeg overigens niet dat je niet je verstand moet gebruiken. Het gaat om een juiste balans tussen gedachtes en gevoel. En omdat de focus nu eenmaal vaker op verstand ligt, is het voor veel mensen goed de kracht van je intuïtie te versterken. Overigens zijn ook veel van de gedachtes die je hebt onzin. Je kent vast wel zo'n situatie waarin je gedachte een loopje met je nemen.

Bijvoorbeeld dat je een moeilijk gesprek moest aan gaan met je leidinggevende en in je hoofd spelen de meest spannende scenario's door je hoofd. Vaak denk je in je hoofd allerlei doemscenario's uit. In realiteit komt dat meestal helemaal niet uit. Zo'n situatie is een voorbeeld van een situatie waarin je verstrikt raakt in je hoofd door gedachtes en emoties die vast zitten.

Er wordt iets in je geraakt. En de kunst is dit als een signaal te zien en dit eerst in jezelf op te lossen, voordat je laat meeslepen.

Beperkende gedachtes omturnen

Zo'n beperkende gedachte is je aangeleerd. Een gedachte: ik ben niet goed genoeg of het wordt

nooit wat met mij, klopt gewoonweg niet. Vraag het aan je geliefde of een vriend of vriendin. Die zal dat nooit over je zeggen. Zonde dat je het zelf wel gelooft. In dit hoofdstuk ga je leren hoe je dat zelfbeeld kunt veranderen. Want wist je dat elke gedachte een nieuwe aantrekt?

En vanuit elke negatieve gedachte trek je meer negatieve gedachtes aan en ook negatieve emoties en ervaringen. En jij gaat leren hoe je negatieve gedachtes kunt omturnen!

Onbewuste gedachtes

Wellicht ken je de ijsberg theorie. Je ziet een klein stukje van de ijsberg boven water, maar het grootste gedeelte van de ijsberg ligt onder water. Die kun je alleen niet waarnemen met het blote oog, tenzij je met een onderzeeër onder het wat er zou gaan natuurlijk. Wat deze theorie zegt is dat bijna 9o% van onze gedachtes en gevoelens in ons onderbewuste liggen.

Je bent je maar bewust van een klein gedeelte van je gedachtes en gevoelens. Dat zorgt er ook voor dat je soms reageert zonder dat je eigenlijk weet waarom. Dat heeft een link met gevoelens en gedachtes die onbewust spelen. Het zorgt er ook voor dat je de oplossing vaak op de verkeerde plek zoekt.

Je voelt je niet tevreden met jezelf, dus ga je er wat aan doen. Je gaat naar de sportschool, maar zelfs als je bent afgevallen voel je je niet beter. Dat komt omdat je niet aan de binnenkant gewerkt hebt, je onderbewustzijn.

Hoe doe je dat?

Je kunt jezelf als het ware herprogrammeren. De sleutel om te sturen begint bij je intuïtie en de taal van je lichaam: je emoties. En dat verdien je! Want ieder mens verdient een prachtig leven, waarin je goed voelt over jezelf en harmonieuze relaties hebt met anderen.

Emoties

Je goed voelen is een keuze. Dat is nogal een uitspraak. Misschien word je zelfs boos als je dit leest. Hoe kun je jezelf goed voelen, terwijl er zoveel in je leven niet goed gaat? Misschien heb je problemen in je relatie, is je baan niet leuk, heb je stress of wat dan ook. Hoe ellendig je nu ook voelt, je kunt altijd beginnen met verandering. Je kunt tijd creeren om je goed te voelen.

Zelf reserveer ik daar altijd een kwartiertje van mijn dag voor. En iedereen kan wel een kwartiertje vinden in zijn of haar dag. Maar vijf minuten is ook goed. Mij helpt het enorm en ik merk positieve effecten in mijn leven.

Focus op het goede

Je creëert je eigen werkelijkheid door datgene wat je voelt en denkt. Als je nu weet, dat een groot deel onbewust gaat, kun je goede resultaten boeken door je bewust te richten op wat je wel wil.

leder mens is geneigd te kijken naar wat er nog ontbreekt. Een baan die geen voldoening geeft, te weinig tijd, een relatie waarin je vaak tegenover elkaar staat, je buik die je te dik vindt of dat wijntje wat je teveel drinkt. Dat zijn gedachtes die gestoeld zijn op gebrek.

Tegelijkertijd leg je een ideaalbeeld neer van hoe het zou moeten zijn: het moet perfect zijn. Daardoor zie je niet meer welke goede dingen al in je leven zijn. Vanuit die plek is het lastig te creëren, omdat je meer aandacht hebt voor wat niet goed is, dan wat wel goed is.

Hoe doe je dat dan?

Je creeert moment(en) voor jezelf waarin je je richt op datgene wat je wel wil. Dat doe je vanuit een goed gevoel. Dus zorg dat je je goed voelt als je gaat zitten. Zet een muziekje aan wat je leuk vindt, of mediteer eerst. Je kunt visualiseren wat je wil. En koppel het duidelijk aan je gevoel, je kunt jezelf ook toespreken. Hieronder een voorbeeld.

- Het is heerlijk me krachtig en sterk te voelen in mijn lichaam. Ik ben dankbaar dat mijn lichaam er altijd voor me is en me duidelijk laat weten wat goed voelt voor mij en wat niet.

Voel je eerst goed

De emotie die je voelt is het allerkrachtigste. Dus koppel je intenties altijd aan gevoel. Voel hoe het voelt als je je gelukkig voelt. En begin simpel. Richt je eerst op het gevoel, de verdere invulling van je wensen komt later. Vanuit een goed gevoel trek je nog meer goed gevoel naar je toe.

Zodra ik merk dat ik iets noem waaraan ik twijfel of me niet goed voel, verleg ik mijn gedachtes op iets waar ik me goed bij voel. Dat geeft meteen informatie dat ik op dit punt nog werk aan de winkel heb. Maar houd het simpel. Je zult niet in een dag je wereld veranderen. Het vraagt wel zorg en aandacht.

Houd het vol, maak er je eigen ritueel van. Je kunt je dag ook opdelen in compartimenten. Waarbij je een intentie zet voor elk onderdeel. Als je wakker wordt en nog in je bed ligt, als je gaat ontbijten, als je onder de douche staat, als je naar je werk rijdt met de auto, als je op je werk aankomt... En zo verder.

Dat vergroot je focus. Aan het begin lukt dat je vast nog niet. Maar hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het wordt. En als je merkt dat het werkt, ben je bereid hierin te investeren.

Aantrekkingskracht

Het klinkt raar dat je jouw werkelijkheid kunt beïnvloeden. Toch zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken die dit succesvol hebben kunnen bevestigen. Wetenschappers zoals wijlen Masuru Emoto en Lynne Mc Taggart hebben dit wetenschappelijk onderzocht.

Zij hebben laten zien dat respectievelijk een waterkristal een prachtige vorm krijgt als je het liefde geeft en er lelijk uit gaat zien als je negatief denkt. Lynne Mc Taggart heeft ook talloze onderzoeken gedaan met o.a. planten die hetzelfde beeld gaven.

En zelf kun je de theorie ook bevestigen. Je voelt je beter als je vriendelijk bent naar jezelf en anderen. Dat geeft een goed gevoel. Zo voelt het ook nooit goed om anderen uit te kafferen of pijn te doen. Dat geeft je een slecht gevoel over jezelf. Als je het leuk vindt, adviseer ik je hun werk te lezen. Het zijn beide pioniers in hun werk, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het bewijs dat intenties invloed hebben.

Stap 5: Van binnen naar buiten

Methode EIGEN stap 5 nieuwe koers

Je hebt de neiging dat als je iets wil veranderen, je meteen in actie moet komen. Anders gebeurt er toch niets? Natuurlijk is het goed om in beweging te komen. Maar het begint soms op een andere plek. Dat heeft weer te maken met de intentie van waaruit je in beweging komt.

Ben je niet tevreden en wil je dat veranderen met actie? Dan is de kans groot dat het niet lukt. Het beste is als je geïnspireerd in actie komt, vanuit een positieve intentie. Omdat je het wil, en niet omdat het moet. Dan heeft je actie ook veel meer succes.

Van binnen naar buiten

Eerder in dit artikel heb ik aandacht besteed aan het veranderen van je gedachtes en emoties. Dat is jouw wereld waar alleen jij toegang toe hebt. En waar je misschien af en toe iets van laat zien naar anderen. Dat doe je als je gaat communiceren. Dan verwoord je jouw gevoelens en gedachtes. Elk woord wat je uit heeft ook een intentie en een frequentie.

Elke keer dat je negatief spreekt over jezelf, breek je jezelf af. En elke keer als je positief spreekt bouw je jezelf en anderen op. Door te roddelen of negatief te spreken over anderen, doe je ook afbreuk aan jezelf. Dit heeft ook een negatieve invloed op jezelf. Want wat je tegen anderen zegt, zeg je eigenlijk tegen jezelf.

De kracht van woorden

Woorden zijn nog krachtiger dan de gedachtes die je hebt. Veel mensen denken dat woorden maar woorden zijn. Dat is niet waar. En iedereen kan wel een moment naar voren halen waarin iemand heeft gezegd wat je voor altijd is bijgebleven. Een rotopmerking van een familielid toen je klein was, de laatste woorden van een geliefde voordat die overleed.

Woorden kunnen je een heel leven bijblijven. Denk maar aan kinderen die gepest zijn, soms blijven de woorden van pesters een heel leven hangen.

Bewustzijn

Een woord heeft een sterkere impact, omdat het een manifestatie of uiting is van iets wat je denkt of voelt. Je geeft handen en voeten aan iets wat van binnen leeft. Door je bewust te zijn wat je zegt over jezelf en anderen kun je jouw wereld veranderen. Kinderen hebben dat al begrepen: Vat je zegt, ben jezelf' is zo'n gevleugelde kinderuitspraak.

Wat een kinderwijsheid! Want ze hebben helemaal gelijk. Datgene wat je zegt, vertelt je alles over jezelf. Als jij negatief over jezelf praat en je eigen prestaties, komt dat voort uit hoe jij over jezelf denkt. Dat kun je in dat opzicht niet sturen. Het gebeurt bijna automatisch, omdat je dat denkt.

Je kunt je best doen om positiever over jezelf te praten, maar dat lukt je misschien af en toe. Op lastige momenten lukt dat je niet of geloof je dat toch niet. De sleutel om succesvol positiever te praten begint van binnen: bij het aanpakken van je emoties en gedachtes. Als die positiever worden, zul je merken dat je automatisch positiever gaat spreken. Het gaat als vanzelf.

Luister naar je eigen woorden

Door te luisteren naar wat je zegt over jezelf en anderen, kun je enorm veel leren over jezelf. Welke oordelen heb je bijvoorbeeld? Welke positieve eigenschappen dicht je jezelf en anderen toe? Wat zegt je over jezelf in een situatie waarin alles misgaat? En wat is je interne dialoog in zo'n geval? Wat zeg je tegen jezelf, maar zeg je misschien niet hardop?

Door je woorden te volgen, krijg je meer inzicht in jezelf. En word het je heel snel duidelijk wat je beperkende gedachtes en gevoelens zijn. Dat is allemaal informatie die je kunt gebruiken om te groeien.

In onderstaand model kun je elk onderdeel zien: emoties, gedachtes, woorden en actie. Alles is energie en alles wat je denkt, zegt of voelt heeft invloed op elkaar.

Actie of geen actie

Dat geldt ook voor je acties. Je acties leren je ook veel over jezelf. Wanneer schiet jij in de actie? Kom jij in beweging als je niet goed voelt of acteer jij juist op die momenten dat je je prettig en blij voelt van binnen. Zijn jouw acties positief voor jezelf of anderen of juist negatief?

Zelfs als je niet in actie komt, kan je dat informatie geven over jezelf. Stel je wil heel graag voor jezelf beginnen, maar je komt niet in actie. Dan weet je dat er een angst op zit. Door je bewust te zijn van wat je zegt en hoe je doet, kun je meer informatie verzamelen over dit onderwerp en kun je hier op sturen.

Geïnspireerd leven

Je hebt veel inzicht gekregen in wat er zich in jou afspeelt rondom het onderwerp wat je graag wil veranderen. De stap nieuwe koers, gaat over geïnspireerd leven. Inspiratie komt het van het woord in-spirit en voor mij betekent het verbonden leven. En natuurlijk ben je dat niet de hele dag door, maar je kunt wel steeds bewuster leven. Dat voegt extra dimensie toe aan het leven en zorgt ervoor dat je veel gelukkiger in het leven staat!

Hoe bereik je jouw doel?

Maar begin van binnen. Want als je je lichaam haat, wordt het erg moeilijk jezelf elke keer naar de sportschool te slepen, want je bent het toch niet waard. Als je al van jezelf kunt houden met al die extra kilo's dus no matter what- heb je je doel eigenlijk al bereikt. En als je je goed voelt over jezelf, dan doe je graag dingen die goed voor je zijn.

Om een doel te bereiken, begin je van binnen en werk je naar buiten toe. Je werkt aan je beperkende overtuigingen en emoties en natuurlijk kun je ook letterlijk in beweging komen. Als je vindt dat je te zwaar bent, werk je aan je overtuigingen en kun je tegelijkertijd gaan sporten.

In elke situatie zijn goede dingen te ontdekken. Ook als jij je te zwaar voelt, heb je nog wel mooie ogen, een leuke lach of een fantastische uitstraling. Begin dan daar. Begin op een goede plek. En staat je niet blind op het einddoel. Als je alleen maar bezig bent met het afvallen of uiteindelijke gewicht, kun je door je gefixeerde denken alleen maar een blokkade opwerpen voor jezelf.

Omgeef je met mensen en dingen die je een goed gevoel geven

Zorg dat je je omgeeft met mensen en zaken die je kunnen helpen groeien. Inspirerende en positieve mensen die jou kunnen motiveren. En begin klein. Wil je gezonder eten? Verander je leefgewoontes dan geleidelijk. Begin met 's ochtends een smoothie of een keer in de week sporten.

De alles of niets methode werkt vaak maar tijdelijk en zorgt voor teleurstellingen waardoor je misschien geneigd bent het helemaal op te geven. Je lichaam, geest en emoties hebben tijd nodig om te kunnen wennen aan verandering. Gun jezelf die tijd!

Een beetje spanning hoort erbij

Verandering is altijd spannend, en er mag dus best wat spanning op de lijn zitten. Als je jarenlang niet gesport hebt, dan is zo'n eerste bezoek aan de sportschool spannend. Het kan zijn dat je daardoor niet durft. Dat zou zonde zijn, want je weet dat sporten je gaat helpen jouw doel te bereiken.

Als je blokkeert van de spanning, is het goed te onderzoeken waar de spanning vandaan komt en een stag in kleine stukjes te hakken zodat het wel goed voelt. Ga dan eerst een half uurtje wandelen, totdat je wel sterk genoeg voelt om naar de sportschool te gaan.

Je kunt ook een positieve intentie zetten op je bezoek aan de sportschool. Misschien dat je een leuk sportmaatje ontmoet, of dat het sporten gemakkelijker gaat dan je dacht.

Je negatieve self-talk veranderen

Natuurlijk kan het zijn dat het bezoek aan de sportschool je tegenviel. Je voelde je dik, je had het gevoel dat je iedereen je aan zat te staren, het was verschrikkelijk zwaar. Accepteer dan dat het gebeurd is en dat het de volgende keer beter gaat. Geef het niet meteen op. En trap niet in de valkuil van de negatieve interne dialoog waarin je zegt dat het toch nooit wat wordt en zie je wel dat het zo zou gaan.

Je helpt jezelf daar niet mee. Misschien is er toch een positief puntje te vinden: sowieso dat je bent gegaan. Dat zegt wat over je lef en kracht. Door de positieve ervaringen altijd mee te nemen, scherp je jouw kracht en keer je elke keer sterker terug.

Als laatste: het tempo van verandering bepaal jij jezelf. Er is geen goede of foute manier. Zelfs als je kiest te stoppen, kan dat een sterke beslissing zijn voor jezelf. Jij geeft zelf richting aan het tempo waarin je verandert en niemand anders behalve jij bepaalt hoe je dat doet. Veel succes! En onthoud: verandering hoeft niet zwaar te zijn, geniet ervan en vooral veel plezier!

Evaluatie

Je zult merken dat zelfliefde een proces is en dat je hierin blijvend leert. Zelfliefde gaat niet over goed of font. Je bent als mens continue in beweging. En zo scherp je ook elke keer je bewustzijn aan als je ermee werkt. Misschien dat je vier dagen geleden een intentie op een bepaalde manier maakte en dat je het vandaag anders doet.

Dat hoort allemaal bij groei en dat maakt het ook zo leuk. Hoe meer ruimte jij jezelf kunt geven en hoe minder hard je erin staat, hoe gemakkelijker verandering wordt.

Verbeter de relatie met je lichaam

Zelfliefde gaat over het communiceren met je lichaam. jouw intuïtie en jouw lichaam zijn nauw met elkaar verbonden. Je lichaam geeft ook informatie of die je kan helpen groeien. je lichaam communiceert constant met je. Door je te vertellen dat je moe bent bijvoorbeeld, dat je niet goed voelt, dat je blij bent of dat je boos bent.

Omdat je hebt geleerd gevoelens en emoties te onderdrukken, begrijp je vaak niet wat je lichaam je echt vertelt. Als je lichaam moe is en je negeert het, zal het uiteindelijk ziek worden. Vaak word jij dan boos op je lichaam omdat het niet doet wat je wilt. Terwijl de waarheid is dat jij niet geluisterd hebt naar jouw lichaam. Het heeft je al eerder signalen afgegeven dat het niet goed ging.

Wees lief voor jezelf

Heb je er wel eens over nagedacht hoe wonderlijk het is dat je lichaam iedere dag functioneert? Dat je kunt lopen, dat je kunt zien, dat je wat kunt vastpakken met je handen, dat je kunt rennen, de liefde kunt bedrijven. Misschien niet. Het is allemaal zo vanzelfsprekend. Op het moment dat een van die functies wegvalt, dan besef je pas hoe fantastisch het was dat je dat allemaal kon.

Grote kans dat je lichaam dan zelfs andere manieren gaat werken om dat verlies op te vangen. Iemand die blind is, kan vaak veel beter horen. je lichaam past zich aan op de situatie en doet het beste wat mogelijk voor je is. je mag blij zijn met jouw lichaam. Toch geven de meeste mensen het lichaam een giftige boodschap af.

Ze kraken zichzelf en hun lichaam af. Je bent te dik, dat is niet mooi, mijn buik is te groot. Ze willen constant dat hun lichaam anders is dan het nu is. Vanuit die plek is verandering bijna onhaalbaar. Soms zijn ze zo een heel leven lang in gevecht. En dat is zonde.

Daarom zou ik je willen uitnodigen in dit proces ook aandacht te hebben voor je lichaam en je bewust te zijn hoe jij naar je lichaam kijkt en wat je erover denkt. Maar ook om het dagelijks te bedanken en lief te zijn voor je lichaam.

Weerstand loslaten

Bij verandering hoort weerstand. Dat is niet erg, dat hoort gewoonweg bij verandering. Het is gewoonweg een van de stappen die je tegenkomt op het moment dat je verandert. Vaak vind je weerstand enorm irritant. En denk je meteen dat het mislukt is als je het tegenkomt.

Maar kijk of je hier anders naar kunt kijken. Weerstand is alleen maar een teken dat je nog een gedachte of emotie hebt die niet aansluit bij jouw doel. Je kunt dus leren van weerstand. Bovendien kun je weerstand loslaten.

Zelfsabotage

Iedereen saboteert zichzelf weleens. Je kent het wel. Je wil gezonder leven. Maar je hebt een stressvolle dag achter de rug en dat wijntje lonkt enorm. Voor je het weet, ben je een aantal wijntjes verder en baal je enorm van jezelf. Om te beginnen, stop met balen van jezelf! Dat kost je alleen maar energie en helpt je op geen enkele manier.

Die zelfsabotage laat je eigenlijk alleen maar zien dat je eerst nog aan je binnenkant moet werken voordat je iets in je buitenwereld kunt veranderen. Je bent in de valkuil gestapt je gedrag te willen veranderen, voordat je goed van binnen voelde. Laat de situatie op zo'n moment zoals het is. En richt je gewoon enige tijd op het veranderen van je gedachtes en emoties rondom dit onderwerp voordat je weer in beweging komt.

Tot slot

Zelfliefde is niet anders dan op een andere manier naar jezelf kijken en accepteren dat je goed bent zoals je NU bent. Dat is de kern van wat ik heb willen overbrengen. Ik hoop dat dit je veel moois brengt en ik hoop je terug te zien bij een van de activiteiten van Methode EIGEN. Ik heb je de sleutel gegeven om Methode EIGEN te gebruiken in je leven. Natuurlijk is de praktijk grilliger dan de theorie, en kom je in jouw leven allerlei hindernissen tegen en kan het lastig zijn je intenties goed te formuleren en toe te passen. Ik help je graag, samen met mijn team van coaches in de Puur Mindset Academy Community.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen