7 tips voor meer zelfliefde en compassie!
11 november 2021 
in geluk
9 min. leestijd

7 tips voor meer zelfliefde en compassie!

Zelfliefde is ontzettend belangrijk, en dat heeft verschillende redenen. In dit artikel lees je niet alleen waarom zelfliefde en compassie zo belangrijk is. Naast dat ik je 7 redenen geef die jou vertellen waarom het goed is om van jezelf te houden, geef ik je ook oefeningen voor meer zelfliefde. Deze tips helpen je mogelijk om meer van jezelf te houden. Die keuze begint natuurlijk wel bij jezelf, en met het lezen van dit artikel heb je de eerste stap al gezet.

Tip 1: Jij bent je hele leven met jezelf, dus wees ook lief voor jezelf

Je ziet anderen komen en gaan, maar je bent altijd met jezelf. Van je geboorte tot aan je dood. Het is daarom belangrijk dat je goed met jezelf kunt opschieten. Het wordt anders erg moeilijk om een gelukkig leven te lijden. Wees dus lief voor jezelf en zorg ervoor dat je van jezelf houdt. Zet nare gevoelens en gedachten aan de kant, en maak een feestje van je leven. Dat zal niet alleen positief voor jezelf uitpakken, maar ook voor de mensen om je heen.


Hoe doe je dat?

Je kunt jezelf vaker verwennen en minder streng voor jezelf zijn. Begin met meditatie om meer controle over je gedachten te krijgen, en ga vaker sporten om jezelf fit te voelen. Het zijn kleine stappen die je kunt zetten richting een beter leven.


Tip 2: Liefde en verbinding zijn basisbehoeften van de mens, dus sta open om het aan te gaan

Als je liefde wilt ontvangen en verbinding wilt met anderen, moet je ervan overtuigd zijn dat je het waard bent liefde te ontvangen en verbinding te voelen. Met andere woorden: een goed gevoel van eigenwaarde. En dit gevoel van eigenwaarde vind je alleen bij jezelf.

Daar zit vaak ook de uitdaging. Kun jij accepteren dat je goed genoeg bent? Vaak hebben we een grote lijst met voorwaarden waar we aan moeten voldoen voordat we ‘goed genoeg’ zijn:

“Wanneer ik dit inkomen verdien, hoor ik erbij”

“Pas wanneer ik 20 kilo ben afgevallen ben ik mooi”

Zo kunnen we nog wel even verder gaan. Veel mensen denken dat ze pas goed genoeg zijn na verandering. Ze gaan zich vervolgens anders voordoen dan ze zijn, en zetten een masker op om beter uit de bus te komen. Dit is de ontkenning van jezelf, en is te wijten aan een gebrek aan zelfliefde.

Ik spreek nu over anderen, maar ken het zelf ook al te goed. Ik vond mezelf niet goed genoeg en deed me anders voor om liefde en waardering van anderen te krijgen. Vaak voelde ik me net een kameleon, want ik had geen idee meer wie ik echt was…

Natuurlijk is het fijn als een ander je waardeert. Maar het is niet goed wanneer je hier afhankelijk van bent. Laat jij je gevoel van eigenwaarde afhangen van de waardering en acceptatie van de ander? Dan geef je de macht over hoe jij jezelf voelt uit handen. Je staat in je kracht als je de macht zelf in handen neemt.

Hoe kun je jezelf accepteren zoals je bent?

Wil jij een goed gevoel van eigenwaarde? En wil je jezelf accepteren zoals je bent? Zowel je mooie als minder mooie kanten? Laat dan eerst die lijst met voorwaarden vallen. Doe dat per direct en stop met jezelf aanpassen. Zelfontkenning is niet nooit een oplossing.

Zorg ervoor dat je meer inzicht krijgt in wie je echt bent. Dat doe je door eerst meer inzicht te krijgen in de muren die jij rondom jezelf hebt opgebouwd. Dit zijn muren met overtuigingen die jou weghouden van wie je echt bent, maar ook weghouden van de liefde en verbinding die jij in jezelf hebt. Hoe je dat doet? Met zelfliefde.

Wanneer jij van jezelf houdt en jezelf respecteert zoals je bent, stopt de strijd met jezelf. De strijd tussen wie je bent en wie je denkt te moeten zijn voor anderen. Het maakt je gelukkiger, blijer en zorgelozer. De liefde van anderen is geen vereiste en het doet er niet toe wat anderen van je denken, omdat je weet dat je waardevol bent.

Tip 3: Houd van jezelf zodat je hechtere relaties kunt aangaan

Uit een 75 jaar durend wetenschappelijk onderzoek van Harvard University blijkt dat hechte relaties noodzakelijk zijn voor een gezond en gelukkig leven. In de praktijk zien we dat 40% van de huwelijken in een echtscheiding eindigt.

Een belangrijke reden daarvoor is dat we vergeten te investeren in de allerbelangrijkste relatie: de relatie met jezelf. De relatie die je met jezelf hebt is van essentieel belang voor de relatie met anderen. Een gelukkige relatie met je partner begint met een gelukkige relatie met jezelf. Zelfliefde is daarvoor de sleutel.

Waarom hebben we weinig hechte relaties?

Ik zie vaak dat relaties beginnen omdat ze iets missen. Ze proberen dat vervolgens te vinden in een ander. Zo mis je bijvoorbeeld zelfvertrouwen, en gaat op zoek naar iemand die jou dit zelfvertrouwen kan geven (door je bijvoorbeeld veel complimenten te geven). De ander vult vervolgens hetgeen dat zijn of haar partner mist aan. De relatie lijkt op het eerste gezicht succesvol, maar dat blijkt al snel iets gecompliceerder te liggen.

Door op deze manier een relatie aan te gaan, stel je verwachtingen aan je partner. Je wilt dat hij of zij verandert, wat niet gebeurt. Dan komt de teleurstelling, kritiek en het verwijt. In plaats van het geluk waar jij zo op hoopt, ben je ongelukkig en voel je een gemis. Je loopt vast en besluit te werken aan je relatie. Vervolgens wordt het beter, maar val je na verloop van tijd weer terug in dezelfde problemen. Daar gaat je liefdevolle relatie.

Wat is de oplossing voor hechtere relaties?

Als jij fundamenteel zorgt voor meer zelfliefde, kun je de ander beter zien. Er ontstaat dan een begripvolle houding naar de ander. Je verdiept het contact omdat je daadwerkelijk openstaat voor wat er speelt in de ander. Hoe minder jij van jezelf houdt, hoe minder jij je kan inleven in de ander.

Als jij houdt van jezelf word je een bron van liefde die overvloeit naar de mensen om je heen. Dan is je liefde onvoorwaardelijk. Je geeft liefde aan de ander puur om het geven. Je hoeft er niets voor terug.

Ik heb het hier niet alleen over liefdesrelaties. Dit principe geldt namelijk voor allerlei soorten relaties. Denk aan relaties met familieleden en aan vriendschappen. Het is ontzettend belangrijk van jezelf te houden, om zo pure liefde aan anderen te kunnen geven.

Tip 4: Je kunt pas liefde geven als je genoeg van jezelf houdt, dus geef jezelf genoeg liefde

Des te meer jij van jezelf houdt, des te meer liefde je kunt geven aan de mensen om je heen. Daarom is zelfliefde ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die je liefhebt en waar je om geeft.

Stel de liefde die je hebt voor jezelf voor als een droge bedding van een rivier. Er is dan geen water om uit te delen. Bij een kabbelend beekje is er al meer water, maar nog steeds een kleine hoeveelheid. Is de liefde die je voor jezelf hebt een stromende rivier? Dan is er veel meer om te geven. En is het een oceaan? Dan is het oneindig en kun je onvoorwaardelijke liefde geven. Je zit dan qua zelfliefde zonder twijfel op het juiste niveau.

Als jij goed voor jezelf zorgt, jezelf liefde geeft, vind je die oneindige oceaan van liefde in je hart en kun je de liefde in overvloed aan anderen geven. Omdat je weet dat er genoeg is voor jou en anderen. Dan kan het niet anders dan dat jouw leven, dat van je dierbaren en de wereld mooier wordt.

Hoe kun je jezelf genoeg liefde geven?

Dat wordt duidelijker wanneer we kijken naar hoe je het juist NIET moet doen. In onderstaand voorbeeld kun je het lezen.

Je bent druk met de zorg voor anderen. Daarnaast heb je het ook druk op je werk. Je wilt alle ballen hoog houden, maar voelt jezelf moe, prikkelbaar, gestrest, onrustig, gehaast en negatief. Het blijkt dat je helemaal nergens tijd voor hebt.

Hoe reageer je dan naar je kinderen, partner of anderen? Waarschijnlijk kortaf, snel geïrriteerd, boos, niet heel vriendelijk. Je partner, kinderen en vrienden reageren weer op jouw gedrag en het wordt er niet gezelliger op. Herken jij jezelf in deze situatie? Dan kun je wel wat meer zelfliefde gebruiken.

Onderstaand voorbeeld laat zien hoe je jezelf wél meer zelfliefde zou moeten geven.

Je neemt de tijd om op te laden, om dingen te doen waar je blij van wordt. Dan voel je je goed, gezond, blij, vrolijk, rustig en positief. Je zit vol energie en liefde. Dat straal je uit naar je partner, kinderen en anderen. En ze vinden het fijn om bij jou te zijn.

Ik hoef je denk ik niet te vragen welke situatie je het liefst hebt. Voor de meeste mensen klinkt de laatste situatie als een droom. En die droom ligt dichter bij de werkelijkheid dan je misschien denkt. Door meer van jezelf te houden, kun je meer betekenen voor anderen.

Denk maar aan de instructies in het vliegtuig. Bij een calamiteit moet je eerst zelf je zuurstofmasker opzetten, voordat je de ander kunt helpen. Anderen hebben er niets aan als je bewusteloos bent.

Tip 5: Vind het antwoord dat diep in jezelf zit

Wil jij een leven vol liefde, geluk en verbondenheid? Een leven waarin je voor zowel jezelf als voor anderen van betekenis bent? Je vindt het antwoord en de kracht om dit te doen in jezelf. Er is niemand anders die kan bepalen wie jij bent, waar je blij van wordt en wat voor jou de juiste weg is. Jij bent de enige die dit kan doen.

Hoe weet ik wat ik écht wil?

Alleen jij hebt het antwoord op hoe jij je leven zou moeten leven. Je leeft namelijk niet om iemand anders gelukkig te maken. In eerste instantie wil je jezelf gelukkig maken. Wanneer je dat doet, maak je ook de mensen om je heen gelukkig. Je straalt het geluk en de liefde dan uit naar anderen.

Je kunt dit antwoord vinden door naar je hart te luisteren. Sta open om te luisteren naar de gevoelens die je hebt en volg de paden die je volgens deze gevoelens zou moeten volgen. Zelfliefde en zelfvertrouwen is hier de sleutel.

Tip 6: Andere voelen wanneer je een gebrek aan zelfliefde hebt, en dat werkt averechts

“Zolang je geen liefde hebt voor jezelf, is het moeilijk om liefde buiten je te vinden of liefde naar buiten te dragen”. Christina von Dreien verwoordt dit mooi en helder in haar boek ‘Christina, bewustzijn schept vrede’.

“Want alles wat je in jezelf draagt, straal je uit met je trilling naar je omgeving. En wat je uitstraalt verschijnt vervolgens in je leven. Zo werken de kosmische wetten. Dus zolang je geen zelfliefde hebt, straal je geen liefde uit en kan de liefde, die weliswaar overal ter wereld aanwezig is, niet naar je toekomen, omdat ze niet door je ontvangen kan worden”.

Door van jezelf te houden, zul je meer liefde uitstralen richting andere mensen. Op deze manier kun je vervolgens ook meer liefde ontvangen. Daarom is zelfliefde dus ontzettend belangrijk.

Tip 7: Geef liefde om liefde te ontvangen

Onvoorwaardelijke liefde zit diep in je hart. Je hebt het er dus al al zitten en je hoeft niet eens meer opzoek. Het probleem is dat we niet hebben geleerd om te leven vanuit ons hart. We hebben er muren omheen gebouwd met belemmerende overtuigingen en oordelen.

Als je jezelf ziet zoals je bent, jezelf begrijpt, de muren rondom je hart stap voor stap afbreekt en de maskers afzet, voel je de liefde die diep in het hart zit. Je komt dan bij de oneindige bron van liefde, waarna deze vrij kan stromen. Deze liefde heeft geen voorwaarden. Er is namelijk meer dan genoeg liefde.

“The love you take, is equal to the love you make,” zongen The Beatles. En dat is precies hoe het werkt, want door liefde te geven, zul je ook liefde ontvangen. Je staat dan ontzettend krachtig in je schoenen, maar voelt ook vrede en innerlijke rust in je lichaam. Je bent een lichtbron voor anderen, en dat maakt de wereld een stukje mooier.

Conclusie

Zelfliefde en zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk. Je hebt in dit artikel gelezen waarom dat zo is. Ook heb ik je uitgelegd hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer van jezelf houdt. De 7 tips en oefeningen voor meer zelfliefde helpen je hopelijk vooruit.

Ik ben nu toch wel erg benieuwd: welke tip inspireert jou het meest?

Misschien heb jij nog een andere tips, oefening of reden die ik niet heb genoemd? Of ben je het niet met mij eens? Ik hoor het graag van je in een reactie onderaan dit blogartikel. Zo help je mij en anderen om meer te leren over zelfliefde. Daar heeft iedereen met een gebrek aan zelfliefde wat aan.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen