Wat betekent geluk? Mijn uitgebreide omschrijving van geluk
07 december 2021 
in geluk
7 min. leestijd

Wat betekent geluk? Mijn uitgebreide omschrijving van geluk

Wat betekent geluk? Dat is in de meeste gevallen ingewikkeld om aan iemand anders uit te leggen. Daarentegen weet je zelf precies wat het is en hoe het voelt. Tenslotte is geluk een emotie en die voel je. Hoe een emotie precies voelt? Dat is lastig om aan iemand anders over te brengen. Jij voelt ze.

Hoewel geluk een emotie is, zijn er wel een aantal factoren die meespelen. Dit zijn als het ware de ingrediënten om geluk te kunnen voelen en te kunnen ervaren. Waar veel mensen denken dat het een fabeltje is dat geluk in de genen zit, is het langzaamaan bewezen dat het toch écht zo is. Behalve dat de genen meespelen, spelen de omstandigheden en je eigen gedrag ook voor een redelijk groot deel mee.

Wil je nu meer weten over wat geluk betekent en wat geluk voor jou zou kunnen betekenen? Dat en meer ga je in dit blogbericht allemaal kunnen lezen.


Spreekwoorden over geluk

Er is genoeg te vertellen over geluk. Daar ben je na het lezen van de introductie vast achter gekomen. Behalve dat er inhoudelijk veel over te vertellen is, is geluk ook iets wat alledaags voorbij komt. Niet zozeer als emotie, maar ook als spreekwoord. Sterker nog, er zijn meerdere spreekwoorden over geluk.

Wat betekent "zijn geluk niet op kunnen"?

Hij kan zijn geluk niet op. Het is een veelgebruikt spreekwoord dat alledaags gebruikt word en deze mag niet ontbreken in dit blogbericht over de betekenis van geluk. Hoewel het spreekwoord vaak gebruikt word en deze door vrijwel iedereen begrepen word, weten maar weinig mensen wat nu de betekenis daarachter is of vinden het lastig om uit te leggen. Wat betekent zijn geluk niet op kunnen?

Wanneer je je geluk niet op kunt, betekent dat simpel gezegd dat je je op dat moment zo gelukkig en goed voelt, dat je denkt dat het bijna niet beter kan worden. Je beleeft als het ware een hoogtepunt. Een voorbeeld:

Wanneer Henk merkt dat de cijfertjes kloppen en hij de loterij heeft gewonnen, kan hij zijn geluk niet op.’

Wat betekent op goed geluk?

In de sport word het spreekwoord vaker gebruikt. Op goed geluk. De kans is vrij groot dat je deze weleens voorbij hebt horen komen of dat je het spreekwoord zelf ook gebruikt. Wat betekent op goed geluk eigenlijk?

Eigenlijk kun je het meer zien als een gokje wagen. Je gaat iets proberen, in de hoop dat het goed uitpakt en dat het lukt. Van tevoren weet je niet of het wel goed kan uitpakken. Een voorbeeld:

Op goed geluk schiet de voetballer zomaar op het doel van de tegenstander.’

Wat betekent dat is meer geluk dan wijsheid?

Waarschijnlijk een minder bekend spreekwoord voor jou, maar wel een interessante om te bespreken. Wat betekent dat is meer geluk dan wijsheid?

De betekenis is te vergelijken met het spreekwoord dat je hierboven hebt kunnen vinden. Je gaat iets proberen, waarvan het stomtoevallig lukt. In zo’n geval zeggen de mensen ‘dat is meer geluk dan wijsheid’.

Zonder in de boeken te duiken haalde hij een 6 voor zijn proefwerk. Dat is meer geluk dan wijsheid.’

Wat betekent geluk voor jou?

Wat geluk betekent, daar zijn aardig wat theorieën over tegenwoordig. Behalve de drie ingrediënten die geluk bepalen, kan geluk ook een bepaalde betekenis hebben.

Wat betekent geluk voor jou? Dat is eigenlijk een vrij persoonlijke vraag en deze wordt dan ook door iedereen anders beantwoord. Voor sommige mensen zit ultiem geluk in het aanschaffen van spullen. Met andere woorden, in de randverschijnselen van het leven. Neem nu het kopen van een mooie auto of van een mooi huis. Er zijn mensen die daar hun ultieme geluk uit kunnen halen.

Voor een ander betekend geluk iets heel anders en zit het hem juist in de kleine dingen van het leven, en niet in de randverschijnselen. Neem nu het krijgen van een compliment, de eerste zonnestralen van de lente of een wandeling maken door de natuur. Wat geluk betekent voor jou? Daar is geen feitelijk touw aan vast te knopen. Dat gevoel is namelijk persoonlijk. Er is geen goed en ook geen fout. Dat is uiteindelijk maar goed ook.

Wat betekent alledaags geluk voor jou?

Over de kleine dingen gesproken, dat is precies wat alledaags geluk inhoud. Ultiem geluk vinden in de meest kleine en simpele dingen van het leven. Vaak zijn het de dingen die niet snel opvallen of niet genoeg gewaardeerd worden. Ze worden als het ware over het hoofd of als normaal gezien.

Neem nu bijvoorbeeld een gezellig praatje maken met de buurman op de hoek, een vriendelijke groet van de caissière in de supermarkt of een lief kaartje door de brievenbus krijgen.

Allemaal kleine dingen die als alledaags geluk kan worden bestempeld. Heb jij hier weleens over nagedacht? Wat betekent alledaags geluk voor jou? Ook bij alledaags geluk draait het weer om persoonlijke ervaringen. Ook dit geluk is niet te vangen. Het is iets wat je voelt en wat je vaak niet eens uit kunt leggen.

Welke factoren spelen mee bij het voelen van geluk?

Waar komt geluk eigenlijk vandaan en hebben we hier altijd invloed op? Nu is het goed om te weten dat er een aantal factoren meespelen die invloed hebben op het voelen van geluk. Zie het maar als de ingrediënten die jouw geluk kunnen bepalen. Dat zijn de volgende drie:

  • Aanleg (50%)
  • Omstandigheden (10%)
  • Instelling en gedrag (40%)

Aanleg 50%

Wellicht heb je er weleens van gehoord, maar heb je altijd gedacht dat het een fabeltje was. Het voelen van geluk word voor een groot deel bepaald door je aanleg. Met andere woorden: de genen. Deze genen kunnen niet veranderd of afgedwongen worden. Deze liggen al vast voordat je ter wereld komt.

Wat je bijvoorbeeld vaak ziet, is dat wanneer meerdere familieleden een verleden hebben met somberheid of depressie, deze aan meerdere generaties in de familie doorgegeven kunnen worden. Nu plakken we daar natuurlijk niet direct een stempel op, maar het zou dus wel goed mogelijk kunnen zijn.

Hebben familieleden er geen moeite mee om gelukkig te zijn en zich zo te voelen? Dan kunnen deze genen doorgegeven worden, waardoor je daadwerkelijk aanleg hebt voor geluk voelen.

Omstandigheden (10%)

De omstandigheden waarin je je bevind en waar je vandaan komt, die bepalen voor 10% het geluk.

Hierbij gaat het dus om waar je vandaan komt, waar je geboren bent, waar je opgeroeid bent en hoe de financiële omstandigheden waren in je jeugd. Je zou zeggen dat deze factor hoger is dan deze 10%, maar het tegendeel is dus waar. De genen wegen nu eenmaal zwaarder.

Instelling en gedrag (40%)

Het gaat hierbij letterlijk om de instelling die je hebt en hoe je je als het ware gedraagt. Kies je bewust voor geluk en gedraag je je hier dan ook naar? Dit bepaalt 40% van het voelen van geluk. Een groot deel dus.

Kies je bewust voor geluk?

Geluk is een keuze. Tenminste, dat is wat vaak beweerd word. Waarschijnlijk ben je die uitspraak zelf ook weleens tegengekomen. Kies je dan écht bewust voor je eigen geluk?

Je zou inderdaad kunnen stellen dat geluk een bewuste keuze is en dat je ook achter deze keuze staat. Dat geluk een emotie is die je in iedere vezel van je lichaam kan voelen, dat is in ieder geval een ding dat zeker is.

Om geluk te kunnen voelen zul je dit bewust toe moeten laten en de keuze maken om dit te mogen voelen. Wees je er dus bewust van om geluk te voelen en hiervoor te kiezen. Sluit je er niet voor af.

Hoe ervaar je zelf meer geluk?

Wat geluk betekent voor jou? Het is een persoonlijke kwestie. Dat heb je inmiddels vast kunnen concluderen uit dit blogbericht. Om geluk te kunnen ervaren, zul je zelf deze keuze moeten maken. Jij kiest voor je geluk en je kiest er dan ook voor om dit te kunnen ervaren.

De vraag die je nu nog hebt, is hoe je zelf meer geluk kunt ervaren en wat je daaraan kunt doen? Jij bent zelfs tenslotte de sleutel tot succes.

  1. Richt je op positieve gedachten in plaats van de negatieve.
  2. Investeer in je sociale omgeving.
  3. Stel dagelijkse doelen om je ergens op te kunnen richten. Houd deze echter wel haalbaar en klein.
  4. Zoek niet altijd naar groot geluk. Kijk en geniet ook bewust van alledaags geluk.
  5. Uit je dankbaarheid.
  6. Neem iedere dag de tijd voor jezelf.
  7. Krop emoties niet op, laat ze lekker los en probeer ze eens wat meer te uiten.

Conclusie

Wat betekent geluk en wat betekent geluk voor jou persoonlijk? Allemaal vragen die in dit blogbericht uitgebreid zijn beantwoord.

Waar je in dit blogbericht achter bent gekomen, is dat geluk behalve een emotie ook een keuze is. Deze keuze maak je zelf, maar het gevoel van geluk is ook onder andere vastgelegd in de genen waarmee je ter wereld bent gekomen.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen