Ongelukkig zijn in je loopbaan? 10 tips om daarmee af te rekenen
07 mei 2021 
in geluk
13 min. leestijd

Ongelukkig zijn in je loopbaan? 10 tips om daarmee af te rekenen

Ben je niet gelukkig in je werk? Sleep je jezelf naar kantoor? Word je overspoeld door gevoelens van zinloosheid? Vraag je af hoe je in hemelsnaam op koers komt, in harmonie met jezelf?

Veel mensen zijn geneigd bij problemen concrete oplossingen te zoeken. Ze bedenken een nieuwe functie en solliciteren, beginnen voor zichzelf of vragen zich af wat bij- of omscholing oplevert. Herken je dat?

Zulke stappen zijn voorbarig. Op wilskracht vind je snel een baan maar grote kans dat die aansluit op je laatste baan. En dat is nu net de baan waar je genoeg van hebt. Gooi te vroeg het roer om en je stevent af op alleen maar meer verwarring en frustratie.

Het omgooien van je loopbaan start met nadenken over je persoonlijke wensen, drijfveren en talenten. Erachter komen wat je nu echt wilt, daarvoor is meer nodig dan een test. Sta stil bij wat je mee wilt nemen uit je verleden naar de toekomst en wat je wilt loslaten. Zo ontstaat er nieuwe ruimte, een toekomst die maximaal past bij wie je in een notendop al bent.

Weet jij niet welke weg je moet inslaan? Ik denk dat deze 10 tips voor zelfontdekking als startpunt voor een succesvolle koerswijziging je echt gaan helpen… Veel leesplezier! Laat je me weten wat je ervan vindt?


1. Word bewust van je overtuigingen

Onbewuste overtuigingen beïnvloeden onze loopbaankeuzes. Onderzoek wat voor overtuigingen er in je hoofd leven; je 'mentale' kaart. Sommige van deze denkpatronen zorgen ervoor dat je risico's uit de weg gaat. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen. Het lastige is dat je je doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen.

Door juist die gedachten boven water te krijgen die je hebt op het moment dat je de dingen anders aanpakt dan je zou willen, leer je te snappen waarom je je zo voelt of zo handelt. Je bent geneigd vast te houden aan je overtuigingen en doordat we niet bewust op zoek gaan naar experimenten die het tegendeel bewijzen, wordt een stelling als "van mijn gevoel volgen kan ik mijn brood niet verdienen" ook steeds meer waar.

2. Luister naar je gevoel

Je loopbaan goed organiseren is vooral een leerproces. Het gaat niet alleen om het verzamelen van informatie, om het nadenken,
kiezen en plannen. Het is ook belangrijk dat je weer leert je gevoel en intuïtie in te schakelen. Als je vastloopt en het gevoel hebt dat
je leven een beetje voortkabbelt dan sta je waarschijnlijk in de automatische piloot.

Die piloot wil misschien wel ergens anders heen, maar hij weet niet meer hoe hij zelf kan vliegen. Dat kun je merken aan dat je het contact met je gevoel bent kwijtgeraakt: je zit te veel in je hoofd. Ons verstand verspilt dagelijks heel veel tijd aan nutteloos malen over verleden of toekomst. Intuïtie kijkt meer naar wat op dit moment belangrijk voor je is.

Om keuzes te maken die goed voelen is het belangrijk om je gevoel weer serieus te nemen. Je intuïtie kiest namelijk moeiteloos uit
welke activiteiten je met jouw energie, op dit moment, en in deze omstandigheden het best kunnen oppakken. Ook zijn we bang gemaakt voor ‘negatieve’ emoties en hebben geleerd deze te vermijden.

Toelaten van emoties geeft levenslessen om verder te komen en richting te geven. Stilstaan en echt afvragen waar je gelukkig van wordt blijft echter een proces.

3. Droom groot... Maar loop de weg erheen in kleine stapjes

‘En wat als ik nu een verkeerde keuze maak?’ Je ziet in gedachten vaak een lange en onoverzichtelijke weg die je nog moet gaan om
je doel te bereiken. Een nieuwe weg inslaan wordt dan een heel groot iets. En het moet dan dus in een keer goed zijn. Voor minder
dan perfect doen we het niet. Maar waarom zo absoluut?

Het start niet met een plan, of met een businessplan maar het begint allemaal bij een intentie die past bij hoe jij nu in het leven
wilt staan en waar jij nu behoefte aan hebt: de intentie om meer plezier te hebben bijvoorbeeld, of de intentie om een leuke
workshop te creëren, of de intentie om je vrij te voelen in een nieuw job.

Daar zit een gevoel achter. Die intentie hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Vanuit het nu zul je voelen wat je nu nodig hebt om verder te komen. Je gaat kleine stapjes maken die je rustig kunt bijsturen.

Vaak zijn we met de toekomst bezig. Maar te veel in de toekomst zitten belemmert je om stil te staan bij wat je nu voelt en wat je nu
nodig hebt, en wat je in het NU al te bieden hebt. Als je gaat leven vanuit het nu kom je ook steeds dichter bij jezelf. En voel je ook
steeds beter welke stappen goed voor je zijn.

Ga dus voelen wat je NU nodig hebt en zet elke keer een stapje. Met elk stapje dat je uit je comfortzone stapt, groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, maar later ben je alleen maar trots op jezelf. En zodra je op stap gaat, ontvouwt het pad zich vanzelf.

4. Focus op waar je WEL goed in bent

Hoeveel talenten en kwaliteiten ze ook hebben, de meeste mensen zien het niet altijd van zichzelf. Ze verstoppen zich, maken zich klein en nemen weinig ruimte in voor zichzelf en hun talenten. Bij veel mensen zit nog een stem van binnen die zegt ‘nee nog niet’ of ‘dit is
toch niet voor mij weggelegd’.

Het is die ondermijnende stem die je wijsmaakt dat jij niet de persoon bent om leiding te geven, om voor jezelf te beginnen, om je uit te spreken. Je bent nog niet een expert, je hebt je dag niet of er is een andere reden die je diskwalificeert. We vinden dat we minstens op een onderwerp gepromoveerd moeten zijn voordat we er iets over moeten zeggen.

Veel te vaak zijn we ook gefocust op waar we niet goed in zijn. Van een 3 een 5 maken. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Van een 6 een 9 maken. Doen waar je goed in bent levert je nieuwe energie. Het laadt je batterijen op. Doen waar je niet goed in bent, laat je batterijen leegstromen.

Gedurende lange tijd werk doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, het maakt moedeloos, het maakt ziek.

Vanuit de automatische piloot (comfort zone) kun je jarenlang goed functioneren binnen bepaalde vaardigheden. Ook dat kan nog steeds tot tevredenheid van de baas zijn. Maar goed zijn in iets, wil niet altijd zeggen dat je er gelukkig van wordt. Als je ergens geen energie uit haalt, maar er wel goed in bent, dan zijn het waarschijnlijk competenties.

Haal je ergens wel energie uit en sluit je met een voldaan gevoel je dag af, dan ze je waarschijnlijk je talent in. Ruimte om te ontdekken welke kwaliteiten er nog meer in je zitten, krijgen en nemen we vaak niet. Dat maakt het lastig uiteindelijk een baan te vinden die echt bij je past. Ga doen waar je goed in bent en zet je talenten in. Als je nog niet weet welke dat zijn, ga het dan uitzoeken.

5. Wees vaker lui

Als iemand tegen je zegt dat je niet hard werkt, schiet je geheid in de verdediging. Je gaat meteen uitleggen waarom je wel degelijk hard werkt. Hard werken is goed. Hard werken is een deugd. En goedkeuring is voor iedereen belangrijk. De heersende overtuiging is echter, meer is beter. We denken dat meer hebben, meer doen en meer zijn de kwaliteit van ons leven verhoogt.

Te hard werken en overbodige dingen doen zijn echter dodelijk voor je passie, je creativiteit en je geluksgevoel. Als je meer tijd wilt overhouden kun je de volgende dingen doen om meer succes te boeken.

 • Stel een duidelijk doel
 • Vraag jezelf af: welke taken brengen je dichter bij je doel?
  Geef die voorrang.
 • Welke taken leveren nauwelijks resultaat op? Drop ze.
 • Stop met het aangaan van nieuwe verplichtingen.
 • Doe af en toe helemaal niets.

Door minder te doen houd je meer tijd over om te ontspannen. Als je minder doet word je beter in de dingen die je wel doet.
Je beste ideeën ontstaan ook wanneer je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent. Work smarter, not harder

6. Ga je talenten ontwikkelen

Naast het ontdekken van je talent is het misschien nog wel belangrijker dat je je talent gaat gebruiken, hoe onbeholpen en onprofessioneel dat in het begin ook mag zijn. Alleen oefening baart kunst! Talenten moet je zien als een spier die je moet trainen om ze succesvol in te kunnen zetten.

Wat veel vrouwen niet weten is dat 60% van onze zwaktes talenten zijn die we niet goed inzetten. Je talenten op dieper niveau begrijpen voorkomt dat je je talenten verkeerd inzet met de daarbijbehorende negatieve resultaten en frustraties. Stel je voor wat er zou gebeuren als je je talenten zo leert inzetten dat je er voldoening, plezier, flow en succes uit weet te halen?

De beslissing om iets met je talent te gaan doen zal veel dingen in je leven veranderen. Dat is niet altijd direct merkbaar, maar je zal er al snel achter komen dat je interesses gaan veranderen, dat je je tijd anders gaat gebruiken, dat je inspiratie gaat ontvangen en dat er deuren voor je opengaan. Ofwel, dat er mogelijkheden ontstaan om naar buiten te treden met je talent.

Zodra je serieus werk gaat maken van je talent zal je je regelmatig afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan, want eindelijk ben je in je element!

7. I am good enough!

Vaak denken we dat perfectionisme goed is maar perfectionisme heeft niets te maken gezonde prestatie en groei.
Volgens Brené Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ is perfectionisme de overtuiging dat als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeur en schaamte kunnen minimaliseren.

In wezen draait het bij perfectionisme om goedgekeurd en geaccepteerd te worden ‘ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe’. Zulke gedachtes weerhouden ons ervan om onze vleugels uit te slaan. You are good enough - wat je ook doet. Een gezondere gedachte is: "Hoe kan ik beter worden?"

We hebben dus allemaal een zekere neiging tot perfectionisme. Bij sommige mensen steekt perfectionisme alleen maar de kop op op momenten dat ze zich bijzonder kwetsbaar voelen. Bij anderen is perfectionisme een dwangmatig verlammende manier van doen, die je kunt vergelijken met een verslaving. Om je perfectionisme te temmen kun je leren om meer compassie te voelen voor jezelf.

8. Stap vaker uit je comfortzone

De comfortzone is een plek waar we ons relatief veilig en comfortabel voelen. Het is overzichtelijk en bekend terrein. Zo blijven veel mensen hangen in een baan die ze niet leuk vinden of die onder hun niveau is.

Want ja: het betaalt de hypotheek en dit is nu eenmaal waar ik goed in ben. De grap is: de comfortzone geeft nooit voldoening, het is een schijnveiligheid. Sterker nog: als je te lang in zo’n situatie blijft hangen, kun je er zelfs fysieke klachten van krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. En dan loop je vast.

Iedereen heeft een innerlijke saboteur in zich, oftewel een innerlijke sterke criticus, die je ervan weerhoudt te veranderen. Bij kinderen heeft deze saboteur nog een beschermende functie, maar als je ouder wordt verdwijnt die. Iedereen heeft angsten. In onze jeugd hebben we mechanismen ontwikkeld om daarmee om te gaan.

Als je bijvoorbeeld bang bent om alleen te zijn, zou het kunnen dat je juist daarom altijd voor iedereen klaarstaat. Je krijgt dan veel positieve aandacht van mensen, maar denk je dan nog wel aan je eigen wensen en behoeften? Het kan soms ongemakkelijk voelen om nieuwe dingen te ondernemen.

Je instinct waarschuwt je voor gevaar maar hoe vaker je die stap wel durft te zetten en nieuwe dingen onderneemt des te groter je comfortzone zal worden. Dat ongemakkelijke gevoel als je iets nieuws probeert zal altijd blijven. Maar de kick als je het wel doet, is tien keer groter. Uit je comfortzone stappen is dus goed voor je.

Stop met twijfelen en kom in beweging want je kunt alleen maar groeien, je potentieel vergroten en geld verdienen met je talent door buiten je comfortzone te stappen. Door bewust risico's te nemen en je eigen grenzen te verleggen sta je weer aan het stuur van je eigen leven en ontdek je misschien wel nieuwe talenten. Als je in je comfort zone blijft zitten zal er niets veranderen.

Je leert jezelf beter kennen en vergroot je succes in je leven en je werk. Je ontdekt talenten in jezelf waar je veel meer voldoening uit haalt. Je vergroot je zelfvertrouwen. Je leert je gevoel te vertrouwen en je grenzen aan te geven. Ook bereik je sneller je doel. En je vindt ook nog eens een baan die je veel meer voldoening geeft en relaties worden intenser.

9. Leer het verschil in te zien tussen competentie en talent

Veel mensen maken belangrijke loopbaankeuzes gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op
basis van hun natuurlijke talenten. Ze passen zich aan de functieomschrijving aan (hoe ze zich het beste kunnen aanpassen
aan de functie en of bedrijf), in de hoop aangenomen te worden, in plaats van te kijken onder welke voorwaarden zij het beste
werken. Zet jij je natuurlijke talenten in of je competenties?

Kijk hieronder eens waar jij jezelf in herkent:

CompetentieTalent
Gekoppeld aan organisatie,functie of werkNiet alleen gekoppeld aan werk maar ook
aan privésituatie en relaties
AangeleerdAangeboren
Verbonden met wat hoortVerbonden met je hart en (innerlijke) drijfveren
Kost moeite om het bij te houdenBlijft altijd bij je
Je kunt er iets beter in worden maar zal er nooit
in uitblinken
Als je focust op je natuurlijke aanleg dan ga je
er in uitspringen en opvallen.
Het kost je energieJe hebt het gevoel dat je je met zinnige
dingen bezig houdt (geeft je
energie)

10. Dag veilige, vaste baan. Hello nieuwe kansen

Een carrièreswitch is spannend. Want daar gaat je vaste baan, denk je dan. Ineens moet je dealen met de zekerheid dat niets zeker is. En dat kan als een kleine crisis voelen. Maar als ik de definitie van 'crisis' op Wikipedia lees vind ik die erg verhelderend:

"Een crisis is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt. het woord 'crisis' heeft in de dagelijkse uitspraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal. Etymologisch komt het voort uit het (oud-) Griekse werkwoord (krinomai) met de betekenissen scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen."

Crisis is een tijd van vernieuwing en dat biedt bij uitstek kansen om zelf het heft in handen te nemen. Eigenheid en identiteit worden hoger aangeslagen dan ooit. Er is ruimte ontstaan voor mensen met een sterke mening. Zo bezien is een (persoonlijke) crisis een moment van waarheid, een moment om juist beslissingen te nemen die van grote invloed zijn op de toekomst.

Veel mensen hebben ook ervaren dat ontslag - ook al is het crisis - niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Sterker nog: dat het je veel goeds kan opleveren als je er op de juiste manier mee dealt. Je baan verliezen kan iets goed opleveren. Mits je tijd gebruikt voor zelfreflectie. Als het je lukt om scherp te rijgen wat jij kunt en wilt, is het een fantastische periode.

Dealen met onzekerheid is een competentie die steeds belangrijker wordt. Tegenwoordig heb je geen banen meer voor het leven, maar wissel je regelmatig van functie en organisatie. Het gaat er meer dan ooit om dat je je krachten – je talenten - leert benoemen en verkopen.

BONUSTIP: Blijf trouw aan jezelf

We spelen vele rollen in ons leven: vader/moeder, carrièreman/-vrouw, familielid en partner van. Hierdoor is het erg makkelijk om jezelf te verliezen. Je gaat je steeds meer aanpassen en op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat in het leven. Het is erg vermoeiend om iemand te zijn die je niet bent.

Je cijfert jezelf weg, ten koste van het geluk van anderen en je raakt steeds verder van je pad verwijderd. En dat kan stress opleveren, want eigenlijk ben je jezelf niet. Andere mensen voelen zich aangetrokken als jij je maskers afgooit en jezelf bent. Diep van binnen willen we allemaal ons masker afzetten en ons echte, imperfecte gezicht laten zien.

‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in’. Hoe vaak zijn we niet bezig alle barsten dicht te plamuren in een poging alles perfect te laten lijken? Dus laat wat vaker je barsten zien. Daardoor zullen mensen om ons heen zich ook vrij voelen om zich verbonden te voelen met je en authentiek te zijn.

Wie bestuurt jouw bus?

Kijk eens op een andere manier naar jezelf. Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar
de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. De grote vraag is natuurlijk naar wie jij moet luisteren in de kakofonie van al die stemmen die om je aandacht vragen.

Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en anderen juist niet. En je begrijpt makkelijker waarom je dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.

Kom in actie!

Als je doet wat je altijd gedaan hebt krijg je ook wat je altijd gekregen hebt. Daardoor wordt het opveen gegeven moment nog moeilijker om een volgend niveau te bereiken. Het heeft je gebracht totvwaar je nu bent. Er is echter een andere mindset, er zijn andere skills en andere vaardigheden voorvnodig om weer happy te zijn in je (werkende) leven.

Het probleem is dat je dat van jezelf vaak lastig kunt zien. Je ziet je eigen blinde vlekken niet. Daarvoor is een onafhankelijke en ervaren expert nodig.

Dus..

 • Ben jij ook een iemand die meer uit zichzelf en het leven wil halen?
 • Loop jij vast in je zoektocht naar die baan die echt bij je past?
 • Wil jij ontdekken wat jouw unieke talenten DNA is en hoe je hier je geld mee kunt verdienen?
 • Wil je aan de slag met je talenten?

Tijdens de coachingscall bespreken we wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen of waar kansen voor jou liggen. Ik kijk ook graag met je of ik je kan ondersteunen, maar zal je niks opdringen.


Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen