7 waardevolle tips voor meer energie en plezier in je leven
13 oktober 2020 
in geluk
17 min. leestijd

7 waardevolle tips voor meer energie en plezier in je leven

Wil je weer vertrouwen krijgen in je lichaam na bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem? Wil je een nieuwe uitdaging in je werk aangaan omdat je van grote waarden bent? Wil je stralen van geluk en het verdriet van verlies achter je laten? Wil je geen last meer hebben van tegenslagen uit het verleden en vooruit kijken?

Wil je voorkomen dat je alleen in een hoekje staat en mensen je niet meer zien? Lees dan zeker dit artikel. Want na het lezen van de 7 stappen, en het in de praktijk toegepast te hebben, heb je een waardevol begin gemaakt met een Energiek leven vol zelfvertrouwen.

Een leven waarin je op elk moment jezelf bent en alle problemen kan oplossen. Je doet wat je het allerliefste doet, met de mensen die je het liefste om je heen hebt, op plaatsen waar je je fijn voelt. Als je dat leest dan denk je al snel dit is een utopie, maar niets is minder waar.

Met een klein beetje oefening kom je al snel tot de conclusie dat het niet zo moeilijk is. We willen allemaal graag controle hebben over wat we doen, en we hebben graag zekerheid. Zekerheid van inkomen, werk, relatie en gezondheid. Maar niets in het leven is zeker. De enige zekerheid die we hebben is dat we hier en nu leven en dat we daar het beste van moeten maken.

Wat neem je mee na het lezen van dit artikel?


1.Wie ben jij? Wat is jou basis?

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer zo snel boos of angstig ben? Je kent het vast wel dat opgelaten gevoel, een hoge hartslag, een rode kleur en het gevoel dat je wilt wegrennen of dat je op “ontploffen” staat. Of dat je het gevoel hebt dat je even “dichtslaat”. Dat zijn onze emoties die ervoor zorgen dat we reageren.

Vaak vinden we dat erg vervelend en willen we dit onder controle houden. Logisch toch? Want het zijn vervelende omstandigheden wanneer dit voorkomt.
Wat zijn emoties en gevoelens? Waarom heb ik emoties en gevoelens?

Emoties en gevoelens hebben we nodig om te overleven, te leven, te reageren en te functioneren. Zonder emoties en gevoelens kun je geen waarde aan iets, iemand, of een situatie toekennen. Je emoties en gevoelens bepalen je gedrag. Wat/wie ben jij? Vlucht je weg? En hoop je maar dat het goed komt?

Vecht je terug? En ga je de uitdaging aan? Bevries jij? Weet je even niet meer wat je met de situatie aan moet? Wanneer je emoties ervaart, is dat dus omdat je lichaam en hersenen reageren op een situatie. Daar kun je niets aan doen, ze zijn onderdeel van jouw leven en je hebt ze nodig om te leven en overleven.


Het gaat ook razendsnel, en je kunt ze alleen erkennen en herkennen door veel te oefenen en er voor “open“ te staan. Jouw emotie is ook goed aan je te zien, maar ook dat gaat snel over.

Emoties gaan over in een gevoel en dat is ook voor iedereen verschillend en kan ook lang of kort duren, ook daar kun je mee leren omgaan. Emoties heb je, gevoelens krijg je en die kun je kiezen. De 8 basisemoties, de 4 b’s en hun nuances Universeel gezien zijn er 8 basisemoties.

Deze emoties komen in elke cultuur voor en zijn op dezelfde manier waarneembaar. Alle nuances die wij emoties noemen zijn terug te herleiden tot deze 8 basisemoties.

Liefde, Angst, Vreugde, Woede, Verdriet, Verrassing/Verbazing, Schaamte, Walging. Ook wordt voor het gemak wel een indeling gemaakt van 4 emoties, de zogenaamde 4 b’s.

Blij, Bedroefd, Bang, Boos. Ik wil een stapje verder gaan om het nog eenvoudiger te maken, zodat we later ook het biologische systeem in ons lichaam makkelijker en beter kunnen begrijpen.

Daarom verdeel ik de emoties in 2 groepen: positief en negatief.

PositiefNegatief
Yeeah het lukt.Ik ben bang
Ik ben blijIk kan het niet
Ik ben trotsHet lukt niet
Het gaat goedHet ligt eraan
Ik voel mij top!Ik schaam mij

Ik twijfel.

Ik ben sip/ bedroeft.

Ik ben jaloers.

Ja, het is een gegeven dat je in staat bent om je emoties en gevoelens te erkennen, te herkennen, ermee te werken en ze te beheersen.
Emoties zijn gemoedsstemmingen die aan de hand van gezicht of lichaamstaal en gedrag aan je te zien zijn.

Je kan je voorstellen dat als we onze emoties kunnen controleren en beheersen dat de gevolgen daarvan zeer positief zullen zijn.

Daarom de volgende tips:

Met deze tips bereik je snel je doel het heeft nog veel meer voordelen:

Kan je zelf nog meer voordelen bedenken?

2. Wat kun jij?

Je gaat (her)ontdekken waar je kracht, je energie en je plezier ligt. Wat brengt het mij er als ik iets ga doen wat ik nog nooit heb gedaan?

Het spreekwoord: Als je iets wilt krijgen wat je nog nooit hebt gehad, zul je iets moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan.

Ja, makkelijk gezegd, maar vaak is er iets wat ons tegenhoudt om nieuwe dingen te proberen. Dat voelen wij vaak als angst of onzekerheid, en dan is de uitkomst ”nou laat ik het maar niet doen, want stel je voor dat….” . Nou, ik denk dat je dat wel voor jezelf kan invullen.

Maar stel je nu het volgende eens voor. Je gaat die stap wél zetten. Je gaat uit je “comfort zone” stappen, we weten immers dat niets zeker is in het leven.

We moeten omgaan met wat we dagelijks gepresenteerd krijgen. Maar jij gaat nog een stapje verder, je gaat je grenzen eens opzoeken en je stapt gewoon een nieuwe wereld in. Want stel je voor, je stapt uit je comfort zone en ineens word je wakker.

Dat zou toch echt wel het mooiste zijn wat je jezelf kan geven. Maar doe je het niet, dan gebeurt er ook niets. Dan gaat er dus ook niets veranderen. Dan blijf die onzekerheid bestaan. En wil jij later tegen jezelf, of je kinderen zeggen “had ik maar”, nee toch zeker?

En dat terwijl je eigenlijk Energiek en vol zelfvertrouwen wilt leven. Dat cadeau wat je jezelf wilt geven blijft ongeopend op de plank liggen, en je zal nooit dat fantastische gevoel van echte vrijheid ervaren. Onze enige beperkingen, zijn onze eigen gedachten.

Buiten je comfort zone begint het avontuur, daar liggen de kansen.

Als je altijd doet wat je deed,
zul je altijd krijgen wat je kreeg.

Als je altijd krijgt wat je kreeg.
dan duurt het maar even.

Dat is het einde van je leven.

Wil je krijgen wat je nog nooit hebt gehad,
dan moet je doen wat je nog nooit hebt gedaan.

3. Wat wil jij?

Je gaat werken aan jouw gewenste doel. Hoe bereik ik op een succesvolle manier mijn doelen? Je wilt graag die stap maken naar een Energiek leven vol zelfvertrouwen. Daar hoort natuurlijk bij dat je doelen stelt voor jezelf. Doelen stellen, hoe doe je dat dan?

Vaak zie ik in de praktijk dat mensen bijna onmogelijke doelen voor zichzelf maar ook voor hun omgeving stellen.

  • Stel doelen die bij jou passen en van jou zijn.
  • Laat je daarbij niet door anderen beïnvloeden.
  • Laat je niet leiden door geld of materialisme.

De doelstelling die bij jouw omstandigheid zou kunnen passen is dat jij je rugzak met alle ellende van vroeger wilt afgooien en dat je je weer vitaal en vrij wilt voelen. Je gaat zoeken hoe je dat moet doen en dan loop je weer tegen allemaal moeilijke verhalen aan en zakt de moed je weer in de schoenen.

Dat is heel begrijpelijk, je hebt het immers al zo vaak geprobeerd. Doelen stellen, waar heb je het dan over? Stel een doel om ergens beter in te worden. Voor mij is een doel een manier om aan te geven dat ik iets wil veranderen.

Het doel is voor mij het middel om de reis te gaan maken naar een plaats, een gebeurtenis, of een status waar ik graag heen wil.

Iets wat voor mijn kwaliteit van leven een grote meerwaarde heeft. Iets wat mij energie geeft.

Zelf ben ik een groot voorstander van het eerst samenstellen van je ultieme doel. Dat is voor een ieder verschillend. dat is ook iets waar ik in mijn coachingsesies heel veel aandacht aan besteden. Ik zelf wil bijvoorbeeld iets achterlaten waar men tot in de lengte van jaren nog over praat.

Ik wil zoveel mogelijk mensen de vaardigheden meegeven om de kwaliteit van hun leven iets te verbeteren en in stand te houden. As ik daarin slaag heb ik mijn doel behaald. Het is een doel geboren uit wat ik heb meegekregen uit mijn verleden, het is een emotioneel doel en absoluut niet SMART.

Daarbij heb ik allemaal doelen gesteld om het ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Daarvoor moet ik veel doen, veel leren, maar ook veel obstakels overwinnen.

Dit zijn dan de toegevoegde doelen die wel “SMART” zijn om zo mijn einddoel te bereiken. Een doelstelling is ook een levend document dat je steeds moet bijstellen zonder je grote doel uit het oog te verliezen.

Daarbij is het ook erg belangrijk dat je kunt omgaan met moeilijke omstandigheden in je leven. Creatief, positief zijn en oplossingsgericht denken.

Anders kom je nooit bij welk doel je ook gaat bedenken. Een levensdoel mag in mijn ogen ook niet materialistisch zijn. Het materiaal vergaren om uiteindelijk je doel te bereiken is slechts één van de kleine doelen die je nodig hebt om de grote reis te maken.

“Wat zou je willen dat men in je grafrede over je zegt?” En als je dat dan weet: richt je leven dan ook zo in dat dat ook werkelijk gebeurt. Wanneer is mijn doelstelling gehaald? Ook dat is voor iedereen verschillend.

Stel je je einddoel zoals ik dan is het maar de vraag of je die wetenschap ooit krijgt. Blijf dicht bij jezelf en doe wat voor jou goed voelt. Laat vooral je gevoel daarin een grote rol spelen.

4. Wat heb je nodig?

Hoe zet ik mijzelf op de eerste plaats?

Geeft het leven jou nog wel wat jij graag zou willen? Leer omgaan met moeilijke situaties en haal daar het beste uit. Daarbij erken je dat het heel gewoon is dat niet altijd alles loopt zoals je had verwacht. Je leert hierdoor met tegenslagen om te gaan en vervolgens opnieuw te beginnen.

Je gaat leren zien dat het heel gewoon is om hulp te vragen. Veel mensen vragen mij waarom is het nu zo belangrijk om zichzelf op de eerste plaats te zetten?

Het voelt zo oneerlijk en egoïstisch. Dat is begrijpelijk omdat wij in onze samenleving steeds het tegenovergestelde gepresenteerd krijgen en moeten leren.

Het antwoord is in feite simpel. Als je niet goed voor jezelf kunt zorgen, ben je ook niet in staat om ook voor de ander te zorgen. Dit heb ik al heel jong geleerd in de judosport en in mijn werk op zee. Het is al heel jong mijn tweede natuur geworden.

Ook in de vele veiligheidstrainingen die ik in mijn avontuurlijke leven heb mogen volgen, stond dit bovenaan.

In feite is het ook logisch, maar vaak gedragen we ons er niet naar. Stel jezelf nu eens de vraag, Wie ben jij?

Dat is natuurlijk de allerbelangrijkste vraag als je Energiek en vol zelfvertrouwen door het leven wilt gaan. Dat is het uitgangspunt, het vertrekpunt van de reis.

Hé Hallo Wie Ben jij? Draag jij een masker en probeer je je te verschuilen? Ben je constant aan het werk om het anderen naar de zin te maken?

Nee ik vraag niet hoe je heet, of wat je doet. Nee ik vraag wie jij écht bent. Waar sta je voor? Wat is je doel in je leven? Wat zijn je dromen?

Ga daar maar even voor zitten. Het antwoord heb je nodig om écht een stap te gaan zetten in je leven, om écht op te gaan komen voor jezelf.

Écht weten wat je wilt en daar ook naar handelen.

Hieronder een aantal tips om aan de gang te gaan.

We hebben in ons jonge leven geleerd te reageren zoals onze ouders ons dat hebben aangeleerd, daarnaast hebben we nog ons instinct, ons overlevingsmechanisme. Dit kunnen we omschrijven als ons denkpatroon en leefsysteem. Onze blauwdruk.

Bedenk nu eens voor jezelf wat jouw blauwdruk is en denk eens na over wie jij bent? En of jou manier van leven je nog wel geeft wat jij op dit moment nodig hebt. En ga jezelf eens afvragen: Wat brengt het mij?

Wat brengt het mij om vast te houden aan mijn huidige manieren en gewoontes? Of moet ik eens verder kijken en uit mijn “comfort zone” stappen?

Het geeft je inzicht kracht, motivatie en inspiratie om dat te doen wat maar weinig mensen doen. Dat is handelen, werken en denken vanuit jezelf.

Daarmee voorkom je dat anderen je de wet voor schrijven en kan je in elke situatie voor jezelf opkomen. Je weet namelijk precies wat je kan en waar je voor staat.

5. Je ontdekt je talenten, je kwaliteiten en vaardigheden.

Je wordt gelukkiger van dingen doen waar je goed in bent, en waar je wordt uitgedaagd om je talenten te ontwikkelen. Dit doe je door zelfonderzoek en door aan anderen te vragen waar je grootste talenten liggen.

Begin met jezelf af te vragen.

  • Doe ik wat ik leuk vind en krijg ik daar energie van?
  • Die ik dat op de plekken waar ik mij fijn voel?
  • Heb ik de mensen om mij heen die mij energie geven?

Als je een van deze vragen negatief beantwoord is het tijd om te gaan onderzoeken hoe je dat anders kunt invullen. Met diverse gereedschappen en vragen kan ik je helpen de juiste keuzes te maken, maar je kunt ook heel veel zelf.

Start eens met antwoord geven op de volgende vragen en schrijf het op.

  • Wat zijn jou talenten, waar blink je echt in uit?
  • Wat zijn jouw competenties, wat heb je geleerd en ben je erg goed in?
  • Wat wil je nog ontwikkelen?
  • Word je gewaardeerd om wat je doet?
  • Onderscheid jij jezelf van anderen?

Iedereen heeft unieke talenten, ook jij bent uniek en mag trots zijn op jezelf. Mensen die hun talenten en vaardigheden gebruiken...

Wat ga jij DOEN?

6. Je verbreedt je wereld.

Hoe communiceer jij?

Vertel jij wat je echt wilt, wat je voelt en laat je je emoties zien? Of verberg je alles en praat je met de rest mee? leer communiceren en te krijgen wat jou energie geeft. Hoe kan ik zonder stress en emoties mijn boodschap overbrengen?

Als wij het belangrijk vinden om gehoord en begrepen te worden, bijvoorbeeld in een vergadering, of een andere gelegenheid, dan kan het lastig zijn om jezelf in bedwang te houden, om je emoties onder controle te houden.

Dat is natuurlijk begrijpelijk, we bevinden ons in een situatie waar we de aandacht op onszelf willen hebben en dat is geen natuurlijke situatie. Je lichaam en je verstand zullen zich daar tegen verzetten. En toch wil je jouw boodschap hoe dan ook overbrengen.

Vaak denken wij bij de term communiceren aan praten met elkaar om zo onze boodschap over te brengen.

Niets is minder waar. Er spelen zoveel factoren mee die van invloed zijn op een goede communicatie. Jouw communicatie heeft in deze setting maar één doel.

Jouw boodschap moet snel, duidelijk en effectief overkomen. Met andere woorden begrijpt de tegenpartij wat ik van hem/haar wil en wel nu meteen?

Wij moeten er dus voor zorgen dat wij weten waar het om gaat en wat de factoren zijn die de communicatie beïnvloeden. Als wij gaan communiceren gaan we zenden en ontvangen, tijdens dat zenden en ontvangen is er altijd “ruis” (belemmerende factoren) zodat het uitgezonden bericht niet altijd duidelijk bij de ontvanger aankomt.

Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • De ontvanger “staat” niet open voor ontvangst.
  • De omgeving is niet geschikt voor de zender en de ontvanger
  • Emoties en gevoelens spelen een rol
  • Dominantie van een van de partijen speelt een rol
  • Begrip en vertrouwen zijn niet aanwezig.

Onze gereedschappen om te communiceren.

In communicatie maken wij gebruik van “golven”. We weten geluid, licht, energie. verplaatsen zich door middel van golven. Allemaal met een verschillende “golflengte”, de frequentie. Dus wij zijn continu aan het zenden, maar ook aan het ontvangen.

Op het moment dat wij een boodschap willen overbrengen moeten we ons er dus van bewust zijn dat we de goede middelen en de goede frequentie te pakken hebben.

Ook moeten we zeker weten dat de ontvanger “open” staat voor onze frequentie. Hij/zij gebruikt immers dezelfde middelen.

Wat gebruiken we zoal?

  • Onze mond ( geluidsgolven).
  • Onze ogen ( licht )
  • Lichaamstaal ( beweging )
  • Onze hersenen ( elektrisch / ultrasoon )
  • Ons hart.
  • Stilte

We zien dus dat we als het ware één grote zendmast zijn, maar als de ander niet is afgestemd op onze frequentie dan gebeurt er ook niets en komt jouw boodschap echt niet over. Dus na het zenden is het goed om even stil te zijn, laat ook de laatste “golven” aankomen en draaf niet door.

Stilte is een heel krachtig middel, het geeft de ander tijd om na te denken en te reageren en het geeft autoriteit. Zo laat je zien dat je overtuigd en zonder onzekerheid en angst kunt communiceren.

Maar als jij na het zenden niet over gaat op ontvangen dan mis jij ook een deel van de conversatie en weet je ook niet of je boodschap is over gekomen.

In het geval van ongelijke interesses en belangen weten we dus op voorhand al dat er geen gelijke partijen deelnemen aan de conversatie en dat we zeker niet te maken met gelijkgestemde frequentie. Dus er is eenrichtingsverkeer.

Maak je dan ook geen illusie dat je met de ander een goed gesprek kunt voeren. Op zulke momenten moet je dus met al je vaardigheden en mogelijkheden de ander laten weten wat jij van hem wilt, en zorgen dat jouw “uitzending” zo krachtig is dat de ander geen andere keus heeft dan ”ontvangen”.

Samenvattende tips:

7. Je komt tot actie.

Ga jij een uitdaging aan, of liever uit de weg? Je zet stappen in de richting van je wensen, doelen en talenten. Pak alles aan wat op je weg komt. Je gaat erevaren dat omgaan met moeilijke situaties leuk is. Je kent het wel, je wilt iets gaan ondernemen en opeens word je door iets tegengehouden.

Je weet niet wat maar een stemmetje in je hoofd zegt “niet doen”! Maar je wilt vooruit en zet toch door, dan is het volgende goed om te weten.

Stel je voor.

  • Ja nu word ik ontzettend boos.
  • Ja nu voel ik mij angstig.
  • Yes ik ben blij.

Je krijgt een kleur, je hartslag en bloedruk gaan omhoog. Dat zijn je emoties en hormone, die jouw chemische proces aan jagen. Ons lichaam is een grote chemische fabriek en bestaat uit een ontelbaar aantal cellen. Elke cel bestaat ook weer uit onnoemelijk veel kleine deeltjes, en die cellen op zich zijn ook weer kleine chemische fabriekjes.

Het volstaat echter te weten dat wij door onze emoties hormonen aanmaken en die hormonen beïnvloeden op hun beurt weer het aanmaken of afsterven van onze cellen. Je kan dus stellen dat bij negatieve gedachten en emoties ook negatieve hormonen en stoffen aangemaakt worden.

Deze hormonen zorgen er enerzijds voor dat je in de emotie en het gevoel blijft hangen en anderzijds dat je je lichaam aan het afbreken bent.

Wat tot gevolg heeft dat je in een negatieve spiraal terechtkomt en meer vatbaar bent voor ziekte en ongemak. We hebben wel 60.000 gedachten per dag, concentreer je op de goede. Daarentegen is het bij positieve gedachten en emoties precies omgekeerd.

De wetenschap dat je dit zelf in de hand hebt is natuurlijk super waardevol. Vooral als je ook de kennis en vaardigheden leert om daar mee te kunnen werken.

  • Wees altijd alert.
  • Kijk altijd goed om je heen en loop rechtop.
  • Probeer een situatie op voorhand te herkennen en reageer daar rustig op.
  • Ga niet met je hoofd neergebogen lopen en reageren.
  • Houd je ademhaling in de gaten en probeer rustig en regelmatig te ademen.
  • Ga niet schreeuwen.
  • Ga zeker geen opgewonden gebaren maken.
  • Vraag om hulp als dat kan.
  • Blijf rustig en praat kalm.
  • Kijk de ander altijd recht en zelfverzekerd aan.

Tot slot

Zo, dat waren de 7 stappen. Hopelijk heb je wat aan mijn informatie. Wil je meer weten over hoe jij jouw mooiste leven kunt leven en de beste versie van jezelf kan worden? Download dan hier mijn GRATIS ebook. Mocht je vragen en- of opmerkingen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen via de mail (rechtsbovenaan de website). Ik wens je heel veel succes met het toepassen van deze stappen.

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen