Hoe je in 7 stappen kunt leven vanuit vrije wil
05 oktober 2020 
in geluk
22 min. leestijd

Hoe je in 7 stappen kunt leven vanuit vrije wil

Is Leven vanuit je Vrije Wil in 7 stappen. Van overleven naar leven! iets voor jou?

Het leven!

Het leven is ons zomaar gegeven. Kan jij je nog verwonderen over het feit dat je leeft? Word jij nog blij van wat het leven jou te geven heeft? Kan jij nog zien wat het leven je allemaal geeft? Geniet jij nog van het leven? Zie jij het leven nog als een cadeau?

Als je één of meerdere vragen met een nee kan beantwoorden. Dan kan het maar zo zijn dat je in standje overleven zit en is het lezen van dit blogartikel zeker een meerwaarde.


Ben jij aan het overleven?

Overleven kent verschillende vormen en gradaties. Wanneer je één van onderstaande voorbeelden van overlevingstanden herkent, is Leven vanuit je Vrije Wil in 7 stappen, lezen en toepassen ook heel waardevol:

  • Het leven is zinloos voor je. Je vraagt je af wat je hier doet.
  • Je bent boos op het leven. Je vraagt je af waarom jij alle ellende toebedeeld krijgt.
  • Het echte genieten van het leven raast aan je voorbij. Je doet wel je ding en je doet je best maar je vraagt je af: is dit het nou?
  • Je kunt best genieten van het leven. Maar soms ben je zo druk of gestrest dat je je afvraagt: waar doe ik het voor? Er knaagt met momenten iets aan je. Kan je het ook anders doen? Had je het anders moeten doen?

Misschien kan je je zo voorstellen als je dit zo leest, dat leven vanuit overleving vaak voor onprettige situaties en negatieve gemoedstoestanden zorgt. Wanneer onprettige situaties of negatieve gemoedstoestanden aanhouden dan verstoort dit de balans. Deze onbalans kan verre gaande gevolgen hebben als: burn-out, depressie, angststoornissen, suïcidaliteit, conflicten, destructieve gedragingen/patronen en noem maar op. Zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen!

Wanneer je, Leven vanuit je Vrije Wil in 7 stappen leest en toepast, dan levert je dat het volgende op:

  • Je staat bewuster in het leven.
  • Je bent je meer bewust van je overlevingsmechanismen.
  • Heb je tools in handen om uit je overlevingsstand te komen en echt te gaan leven.
  • Sta je dichter bij jezelf en kan je meer in je eigen kracht gaan staan.
  • Kijk je weer naar de mogelijkheden.
  • Heb je meer plezier in het leven!
  • Begrijp je jezelf beter.
  • Neem je je verantwoordelijkheden.

Handig om te weten

Voordat je de stappen gaat lezen en hopelijk ook in de praktijk gaat brengen. Ga ik nog een aantal dingen beschrijven die handig zijn om te weten en te begrijpen:

Vrije Wil

Misschien had je al een stiekem vermoeden dat ik gek ben op de Vrije Wil ;-). De Vrije Wil is één van de vele cadeautjes die het leven ons gegeven heeft. Voor mij betekent het dat iedereen het recht en de vrijheid heeft, om zijn of haar eigen unieke weg te bewandelen. Je hebt het recht en de vrijheid om het leven te leven dat jij kiest vanuit je Vrije Wil. Iedereen heeft dan ook een Vrije Wil.

Recht en vrijheid. Dat klinkt voor de meeste mensen wel als iets positiefs en aantrekkelijks, daar willen we wel ja tegen zeggen. Maar het is één zijde van de medaille en zoals met alles heeft deze medaille ook twee zijdes. Aan de andere zijde van de medaille vinden we bij het hebben van Vrije Wil: verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid en keuzes. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. En of je er nou aan wilt of niet, je hebt altijd een keus.

Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de keus: leven of overleven? Dit is vaak het punt dat mensen beginnen met: ja, maar… Met deze “ja, maar” gaan de meeste mensen de verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen. Ja, maar als Jantje, Pietje, Klaasje niet zus of zo had gedaan dan…. Ja, maar als dit me niet overkomen was dan…. “Ja, maar”, is nooit constructief. Het helpt je niet en je komt er niet verder mee.

Probeer de verantwoordelijkheid en keuzes dan ook als iets positiefs te zien. Je hoeft je nooit meer machteloos of slachtoffer te voelen, want jij hebt de keus en het vermogen om voor het leven te kiezen. Zaken op te lossen of anders te doen.

Overlevingsmechanismen

Hoe weet je of je overlevingsmechanismen hebt? Simpel, in mijn ogen heeft iedereen overlevingsmechanismen. Alleen de mate waarin ze actief zijn of geactiveerd worden kan nogal verschillen.

Iedereen wordt vroeg of laat in het leven geconfronteerd met een pijnlijke ervaring of een situatie wat angst of stress geeft. Om met de pijn of dreigende situatie om te gaan bedacht je een manier om jezelf te beschermen. In deze situatie heeft deze manier van jezelf beschermen gewerkt. Je hebt er je voordeel mee kunnen doen, het heeft je geholpen dus je bekrachtigt het positief in je systeem. En voilà een overlevingsmechanisme is geboren.

Jezelf beschermen, je staande kunnen houden of overleven is natuurlijk mooi. Maar vaak blijft het mechanisme dus bestaan en werken terwijl de pijnlijke en/of dreigende situatie tot het verleden behoort. Op dat moment wordt het overleven dus belemmerend en blokkerend om volledig vrij te kunnen leven.

Er zijn tig en tig voorbeelden van gedragingen, gedachten, gevoelens en overtuigingen voortkomend uit overlevingsmechanismen. De meeste kan je wegschrijven onder de 3 bekende overlevingsreacties: Vechten, Vluchten, Vriezen/Verstijven. Te onthouden als de 3 v’s.

Ik geef je toch een aantal voorbeelden, zodat je je een beeld kan vormen:

  • Jezelf weg cijferen. Je teveel aanpassen en voldoen aan andermans verwachtingen
  • Rationaliseren, alles analyseren, veel in oplossingen denken
  • Je aandacht naar buiten gericht houden. Dit is een grote en kan veel verschijningsvormen hebben: altijd druk, druk druk. Zorgen voor een ander, altijd tv kijken of met social media bezig zijn. Je druk maken en/of oordelen over allerlei mensen en situaties die eigenlijk niet relevant zijn etc.
  • Verslavingen. Drank, drugs, roken, eten, werken, seks, adrenaline, zorgen, etc.
  • Over je eigen grenzen heen gaan. Geen grenzen stellen.
  • Dikke muur om je heen bouwen. Niemand dichtbij laten/ toelaten.
  • Jezelf klein maken of houden. Je mond houden, je dommer voordoen dan je bent, proberen uit beeld te blijven.
  • Passiviteit en onverschilligheid.
  • Ontkenning.

Er is dus echt een heel scala aan overlevingsmechanismen, je kunt het zo gek niet bedenken. Allemaal opgebouwd uit angsten, emoties, overtuigingen en/of patronen.

Om het niet te lang en te ingewikkeld te maken. Wil ik tot slot t.a.v. overlevingsmechanismen nog 2 punten noemen die belangrijk zijn mee te nemen in de stappen straks. Namelijk:

1. Wat je geloofd is waar! Denk jij op basis van b.v. negatieve overtuigingen: ik kan het niet! Dan is de kans groot, dat je wat je wilt bereiken ook niet waar maakt. Denk jij echter: ik kan het wel! Dan is de kans groot, dat je doet wat nodig is om dat wat je wilt bereiken waar te maken.

2. Intelligentie en creativiteit zijn mooie kwaliteiten om te bezitten. Echter in het kader van overlevingsmechanismen is de kans groot dat het een valkuil is. Hoe intelligenter en creatiever je bent namelijk, hoe meer overlevingsmechanismen je hebt weten te verzinnen en creëren voor jezelf.

Bewustzijn

Bewustzijn en bewustwording zijn twee sleutels om te leven vanuit je Vrije Wil en in de stappen van overleven naar leven. Van overleven naar leven is namelijk een veranderingsproces. En waar jij je niet bewust van bent, kan je niet veranderen.

Als jij niet bewust bent van het feit dat je altijd een keus hebt. Je weet of ziet het niet. Zal je ook geen bewuste keus kunnen maken. Als jij je niet bewust bent van één van je overlevingsmechanisme en de angsten die eronder zitten, dan kan je dit mechanisme niet loslaten.

Ter illustratie: Je bent al lange tijd moe en gestrest. Pff je wilt er vanaf en je probeert van alles. Je gaat op tijd naar bed, probeert goed voor jezelf te zorgen. Je doet ontzettend je best je werk en je taken af te hebben zodat je daar in ieder geval rust van hebt. Maar het lijkt nooit klaar en de stress houdt aan. Wellicht is het overlevingsmechanisme hier dat je geen grenzen kent. Wanneer je dit niet weet, zal je nooit een grens stellen en altijd maar doorgaan. Je zit in een vicieuze cirkel.

Geen punt, ga jezelf niet op je sodemieter geven nu want zo werkt het voor veel mensen. Ken je het plaatje van de ijsberg over bewust en onbewust? Zo even wat cijfers uit de hoge hoed: Gemiddeld zijn we ons van ongeveer 10% bewust. En wordt de rest van wat er in ons leeft en aanwezig is, in de overige 90% onderbewustzijn opgeslagen.

We doen duizenden indrukken per dag op. Met ons bewustzijn en linker hersenhelft kunnen we 7 indrukken per seconde opnemen. En met onze rechter hersenhelft nemen we ca 10.000 indrukken per seconde op. Deze slaan we veelal op in ons onderbewustzijn. Met dit gegeven kan je dus stellen dat we dus minstens 1000x zoveel weten, dan dat we weten. Volg je het nog?

Het goede nieuws is dat je onderbewustzijn dus wel onderdeel van jou is. Het ligt allemaal in jou opgeslagen. Dus je kunt er ook contact mee maken. Je kunt je bewust worden van alles wat je nu niet weet maar wat wel onderdeel van jou is. Dat is de weg van bewustwording. Jezelf als geheel leren kennen. Daarmee kan je jezelf gaan realiseren en dus gaan leven.

Zoals ik al zei, van overleven naar leven is een veranderingsproces. Van onbewust naar bewust is een veranderingsproces. Een veranderingsproces gaat vrijwel nooit van een leien dakje. Dus bereid je voor op vallen en weer opstaan.

Onderstaand schema gaat over aanleren van nieuwe vaardigheden en is dus van toepassing in veranderprocessen. Goed om je hiervan bewust te zijn:

  • Onbewust – onbekwaam
  • Bewust – onbekwaam
  • Bewust – bekwaam
  • Onbewust – bekwaam

Denk eens terug aan alles wat je ooit geleerd hebt. Als baby b.v. kruip je de wereld tegemoet, je hebt nog geen idee dat lopen een mogelijkheid is. Op dat moment ben je onbewust-onbekwaam. Op een gegeven moment leer je dat lopen een mogelijkheid is en je stapt wat voorzichtig rond de tafel maar stuitert iedere keer nog op je kont. Bewust-onbekwaam. Dan leer je je eerste stapjes zelfstandig te zetten, wat een mijlpaal! Je doet nog erg je best om je evenwicht te behouden maar het lukt. Bewust-bekwaam. En dan komt het moment dat je nergens meer over nadenkt. Je stapt en rent met plezier in het rond zonder je nog druk te maken over je evenwicht. Onbewust-bekwaam.

Dit was de theorie waarvan ik denk dat het handig is te weten vooraf aan de stappen. Je gaat nu de 7 stappen lezen, waarmee je in je dagelijks leven aan de slag kan gaan.

Stap 1: Onderzoek je leven/comfortzone.

Het doel is nog steeds om van overleven naar leven te gaan. Dus in stap 1 ga je onderzoek doen naar je leven zoals deze nu is.

Wanneer je overlevingsmechanismen in je leven handhaaft dan staat dit gelijk aan leven in je comfortzone. En zoals de uitdrukking zegt: Life begins at the end of your comfort zone! Uit ervaring kan ik dat alleen maar beamen.

Eigenlijk onderzoek je dus je comfortzone. De kenmerken van een comfortzone zijn:

Pen en papier bij de hand? Klaar om te gaan schrijven? De volgende vragen kunnen je helpen bij het maken van een inventarisatie van je leven nu:

  • Hoe ziet je leven eruit?
  • Is je leven voorspelbaar?
  • Ga jij nog weleens uitdagingen aan?
  • Heb je een gevoel van leegte of het idee dat je op de automatische piloot gaat?
  • Wat zijn je verwachtingen en maak je deze waar?
  • Maak je je eigen verwachtingspatronen waar? Voldoe je aan de verwachtingspatronen van je ouders of de maatschappij?
  • Wanneer wordt jouw gevoel van veiligheid bedreigd?
  • Wanneer schiet jij in weerstand, angst of paniek?

Ga echt even zitten voor deze stap en beschrijf je leven. Schrijf op wat jij weet van je comfortzone. Door te schrijven maak je het echt. Schrijf alles op wat er in je opkomt waarvan jij denkt dat het van belang is. Schrijven maakt meer bewust dan even lalala stap 1 in je hoofd.

Pas op voor je ego. Je ego houdt niet van verandering en voelt hem waarschijnlijk aankomen. En kan direct beginnen met weerstand in de vorm van: “ik ga dat niet opschrijven, ik weet echt wel hoe mijn leven eruit ziet”.

Stap 2: Beschrijf jouw droomleven.

Opnieuw ga je schrijven in stap 2. Maar nu ga je levendig beschrijven hoe jouw droomleven eruit ziet. Je gaat beschrijven wat er allemaal buiten je comfortzone op je ligt te wachten. Wat wens je in je leven? Wat wens je voor jezelf?

De kunst is hier om alle belemmeringen te laten varen! En dat kan want het is jouw beschrijving van jouw droomleven. Niets meer en niets minder dan dat.

Helpende vragen hierbij zijn:

  • Hoe ziet mijn leven eruit als ik alle mogelijkheden had en geld geen rol zou spelen?
  • Wat zou ik doen in en met mijn leven als ik alles kon doen wat ik wil doen?
  • Waar word ik het meest blij en gelukkig van?
  • Wat brengt het mij als ik doe waar ik gelukkig van word?
  • Hoe ziet het eruit als ik doe waar ik het meest blij en gelukkig van word?
  • Als ik altijd blij en in vertrouwen ben wat doet dit dan voor mijn omgeving?

Laat de antwoorden vanuit je hart en onderbewustzijn komen. Vind je het lastig om te beginnen met je droomleven te beschrijven. Stel jezelf dan de helpende vragen, adem een keer goed in en uit, wees stil en wacht wat er boven komt. Je kunt hierin niets fout doen. Jij hebt recht op je droomleven!

Stap 3: De vergelijking. Wat zit er tussen?

Als het goed is heb je nu een beschrijving van je leven/je comfortzone, zoals deze nu is liggen en een beschrijving van hoe je zou willen dat je leven eruit ziet. Leg ze naast elkaar en maak de balans op.

Zijn er geen verschillen? Gefeliciteerd, je leeft je droomleven. Zijn er wel verschillen, dan weet je dat je door kan gaan met de stappen.

Je gaat nu onderzoeken wat er tussen jou en je droomleven in staat. Wat belemmert je? Welke overlevingsmechanismen staan er tussen? En welke angsten, gevoelens, overtuigingen en patronen spelen hier een rol bij?

Stel je nu voor: je gaat het doen! Je hebt besloten je droomleven te gaan leiden. Neem dit als uitgangspunt en observeer dan welke mitsen en maren bij je opkomen. Schrijf ze op! Helpende vragen en zinnen in deze:

  • Wat zijn je angsten? Angst is er altijd.
  • Wat zijn in jouw hoofd de onmogelijkheden?
  • Ik heb de volgende redenen om in mijn comfortzone te blijven. Als ik het anders ga doen dan…
  • Van welk idee schiet je nu in de stress?
  • Waarom kan jij nu (nog)niet je droomleven leiden?
  • Welke belemmeringen kan je als intern betitelen?
  • Waar geef je de buitenwereld/externe factoren schuld van belemmering?
  • Welke “ja, maar” heb je?
  • Ik zie het niet gebeuren, omdat……
  • Mijn droomleven is onmogelijk, omdat…
  • Het lukt me niet, omdat…
  • Voordat ik mijn droomleven kan leven, moet er eerst….
  • Welke weerstand voel ik opkomen, als ik bedenk dat ik het roer om ga gooien?
  • Wanneer ik mijn vertrouwde leven opgeef, waarin ik alles (goed) geregeld heb, dan maakt mij dat……?

Een kort voorbeeld ter illustratie:

Je leven/comfortzone bestaat uit 32 uur werken op een kantoor. Je doet elke dag netjes je huishouden want een schoon huis vind je prettig. Daarnaast heb je een sociaal leven waarin je veel doet maar zelf geen initiatief neemt. Behalve ja zeggen op alles wat je vrienden voorstellen want een sociaal leven is gezellig. Je dagen en weken zitten vol. Je droomleven is doorbreken met je zangtalent. Wanneer je hieraan denkt ga je stralen. Je doet dan elke dag wat je het liefst doet. Je verdient hier je geld mee en je nodigt je vrienden uit bij je concerten die je geeft.

De volgende belemmeringen komen bij je op wanneer je je voorstelt dat je je droomleven gaat leiden:

Nee, dat gaat echt niet gebeuren. Ik kan niet zomaar mijn baan op zeggen, wie betaald mijn rekeningen dan? Zekerheid is ook wat voor te zeggen hoor, zonder geld ben je nergens. Bovendien ik kan daar wel leuk van dromen zo’n zangcarrière, maar dat wil niet zeggen dat ik goed genoeg ben. Nog nooit heeft iemand tegen me gezegd dat ik goed genoeg ben. 

Misschien kan ik het proberen als ik genoeg gespaard heb. En dan misschien eerst voorzichtig naast mijn baan, eerst een wat optredens. Maar zelfs dan zie ik het niet gebeuren. Ik bedoel wie maakt dan mijn huis schoon? Daar heb ik dan geen tijd voor maar moet wel gebeuren.

In bovenstaand voorbeeld zie je iemand die zichzelf klein houdt. Iemand die ervan overtuigd is niet goed genoeg te zijn, die de overtuiging heeft zonder geld nergens te zijn en ervan overtuigd is dat die kantoorbaan de enige mogelijkheid tot geld verdienen is Je ziet iemand die pleased dus niet snel voor zichzelf zal kiezen uit angst niet goed genoeg te zijn.

Iemand die bevestiging buiten zichzelf zoekt en angst heeft om te falen. Je ziet een patroon van in de verdediging schieten en verantwoording afleggen waarom ze de dingen doet zoals zij ze doet. Je ziet iemand die prioriteit legt bij zaken waarvan ze waarschijnlijk niet het meest gelukkig wordt. Iemand die zichzelf en diens dromen onderuit haalt en niet naar mogelijkheden kijkt.

Herkenbaar? Ik hoop dat de illustratie duidelijker maakt wat de bedoeling is in stap 3.

Bedenk dat je vanuit je Vrije Wil dus altijd een keus hebt. Met alle belemmeringen hou jij jezelf in die comfortzone. Realiseer je dat dit jouw belemmeringen zijn. Jij hebt het jezelf aangeleerd of bedacht in je hoofd dat het zo moet. Het is jouw waarheid en niet: de waarheid.

Alleen als je heel eerlijk bent tegen jezelf. En je belemmeringen leert kennen en erkennen als zijnde van jou, dan kan je ze loslaten. Iets wat niet van jou is kan je niet weggeven. Iets wat niet van jou is daar heb je geen zeggenschap over. Dit is jouw leven!

Stap 4: Focus op wat je wel wilt.

In stap 4 leggen we alle focus op wat je wel wilt op zowel mentaal als fysiek vlak.

Misschien denk je nu: ho, ho wacht eens even, ik heb net een lijstje gemaakt van al mijn belemmeringen. Wat doe ik daar dan mee? Nou, loslaten.

Loslaten, lekker makkelijk gezegd?!  Klopt en je kunt het proces van loslaten ook heel ingewikkeld maken. Maar hier kiezen we voor de weg van eenvoud. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus wanneer je er geen aandacht meer aan schenkt. En juist veel aandacht geeft aan wat je wel wilt. Dan gaat het loslaten als vanzelf. Je belemmeringen verdwijnen als vanzelf uit je systeem.

Iedere keer wanneer één van je belemmeringen nog wel de kop op steekt, in welke vorm dan ook. Zeg je hiertegen:

Oké belemmering. Je bent er nog en ik merk je op. Ik heb deze angst/overtuiging/gedrag/gevoel/etc., maar ik ben het niet dus ik laat je los. Ik kies er nu uit Vrije Wil voor, om me door het positieve te laten leiden.

Dat is dus het nut van je lijstje belemmeringen. Je bent je er nu bewust van dus je zult ze eerder opmerken. Dit maakt dat je een keus hebt en je je niet langer laat leiden door je belemmeringen. Jij hebt nu de leiding.

Je mentaal focussen op wat je wel wilt, ga je doen d.m.v. positieve affirmaties. Positieve affirmaties zijn zinnen die je helpen positiever te gaan denken en uiteindelijk in het leven te gaan staan.

De kracht zit hem in de herhaling dus affirmeer zo vaak mogelijk. Misschien vind je het vreemd maar het is een kwestie van training, je wilt je oude innerlijke dialoog namelijk doorbreken. Sta nog maar eens stil hoe vaak je in je leven bewust of onbewust tegen jezelf hebt gezegd: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg of iets dergelijks.

Hoe maak je een positieve affirmatie? Denk aan wat je wel wilt. Maak desnoods weer een lijstje en gebruik dan positieve woorden in de tegenwoordige tijd. Vermijd woorden als niet of wil. Je brein en het leven herkennen het woordje niet namelijk niet. Wanneer je b.v. zegt: Ik ben niet boos. Horen zij alleen: Ik ben boos. Het is daarom beter om te zeggen: ik ben blij. En met: ik wil blij zijn, ligt de focus op de afwezigheid van je blij zijn.

Tegenwoordige tijd en positief dus. Je kunt ze verder zo maken zoals jij wilt. Maar vind je het lastig dan kan je altijd beginnen met:

  • Ik ben….
  • Ik heb…
  • Ik voel…
  • Ik doe/werkwoord…

Als voorbeeld één van mijn favorieten: Ik ben vrij en sta in mijn kracht!

Je traint je positieve denken dus door de focus op het positieve en de kracht van herhaling. Als vanzelf verdwijnen daarmee je negatieve denken naar de achtergrond, ze krijgen geen ruimte meer.

Ik ben een ster in multitasking ;-) maar het lukt me echt niet als ik bewust uitspreek: ik ben vrij en sta in mijn kracht, om daarnaast te denken: ik heb niets te vertellen, ik ben een loser. Onmogelijk gewoon dus geef die negatieve gedachten geen ruimte en herhaal zolang nodig. Je gevoel volgt vanzelf.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het leven jouw Vrije Wil respecteert. Het leven komt altijd aan jouw wensen, gedachten etc. tegemoet. Dus als jij denkt: ik kan het niet. Zegt het leven: oké. Als jij zegt: ik ben boos. Zegt het leven: oké. En andersom werkt het dus ook zo. Als jij denkt: ik kan het! Zegt het leven: oké. Als jij zegt: ik ben blij. Zegt het leven: oké. Je krijgt alles terug gespiegeld. Bewust of onbewust.

Dan nog op fysiek vlak, je focus op wat je wel wilt. Je fysieke is je stoffelijke natuur, je lichaam in dit geval richten we ons op doen!

Doe zoveel mogelijk van wat jij wilt! Waar word je blij van? Waar krijg jij een goed gevoel bij? Waar geniet je van? Ga dit doen!

Geen excuses maar doen. Vind het jezelf waard om zoveel mogelijk te doen van wat jij wilt! Elke dag weer. Dit hoeft niet veel te kosten. Laat gewoon je gevoel en je creativiteit spreken, doe en geniet!

Spreek hierin ook het kind in jezelf aan. In iedereen schuilt nog een speels, vrij, onbevangen kind. Maak hier contact mee en luister hiernaar, ook al is het af en toe gênant ;-). Het gênante spreekt ook weer het baldadige en ondeugende van een vrij kind aan. Dus speel met lego als je daar zin in hebt, ga los op K3 of kinderen voor kinderen. Slurp je glas leeg of klim in een boom. Geniet en schenk geen aandacht aan je belemmeringen of wat de buitenwereld ervan denkt.

Stap 5: Actieve verandering: daag jezelf uit!

Je bent nu, als het goed is al een heel stuk wijzer en je meer bewust van alles wat er in je leeft. Je weet hoe je comfortzone eruit ziet, je kent je belemmeringen en je weet wat je wel wilt. Je bent zelfs al aan het oefenen om je focus te richten op het positieve.

Toch is het zo dat je in je leven voor uitdagingen komt te staan. En juist dan is het de kunst om je bewust te blijven en je focus op het positieve te houden. Het mooie hieraan is dat dit allemaal kansen zijn om te groeien en te leren. Het leven is dynamisch dit geeft je het gevoel dat je leeft. Dus ga uitdagingen niet uit de weg.

In stap 5 ga je hiermee aan de slag. Daag jezelf uit, om uit je comfortzone te komen. Daag jezelf uit, om nog meer te leren over jezelf. En daag jezelf uit om zo nog meer te oefenen in het positief te blijven.

Je comfortzone is voorspelbaar en bestaat uit vaste patronen. Weet je nog? Dat is de overleving. Het leven is dynamisch, dus breng die beweging aan en kom uit je comfortzone.

Hoe doe je dit?

Kijk eerst eens naar je vaste (negatieve) gewoontes. Ben jij een klager? Eet je ongezond? Gebruik je verslavende middelen? Kijk je elke dag uren t.v.? Ben je vergroeid met je smartphone en kom je niet los van social media?

Stop hier dan mee! Daag jezelf uit maar maak het niet te groot. Maak de stap zo groot als dat jij ziet zitten. Begin bijvoorbeeld met één dag, maar het mag ook een week zijn als je van een uitdaging houdt. Zeg in ieder geval niet tegen jezelf, ik ga dit nooit meer doen of voor altijd anders doen. Dit voorkomt teleurstelling.

Houd je wel aan de afspraak die je met jezelf gemaakt hebt, dat geeft voldoening en vertrouwen. Kijk wat het met je doet als je die gewoonte doorbreekt. En gebruik je tijd en energie, die je nu bespaart voor het positieve. Vergeet niet te affirmeren en je focus te verleggen op de momenten dat je het lastig hebt.

Verander elke dag iets. Het tweede wat je gaat doen, is gewoon elke dag iets veranderen. Dit kunnen kleine en grote dingen zijn maar doe iedere dag iets. Stofzuig je elke dag? Sla eens een dagje over. Is je huis altijd een puinhoop? Ruim eens 1 kamer op. Ga je elke dag met de auto naar het werk? Pak een keer de fiets of neem een compleet andere route. Draag je je haar altijd in een staart? Doe ze een keer los. Houd je altijd je mond tijdens die vergadering? Laat je een keer horen. Koop een bos verse bloemen. Zet je bank tegen de andere muur. Je kunt het zo gek niet bedenken maar doe het elke dag. Spreek je creativiteit aan.

Doe nieuwe dingen. Wederom mogen dit kleine en grote dingen zijn, als het maar nieuw is. Doe dit zo frequent en regelmatig mogelijk. Het liefst alledaags maar minimaal 1x in de week. Bezoek een bos, plaats of park waar je nog nooit geweest bent. Nog nooit gesquasht of paardgereden? Ga dit dan doen, om maar een zijstraat te noemen. Maak een tekening als je dit nooit doet, probeer een nieuw recept uit. Spreek vreemde mensen aan op straat. Opnieuw, spreek je creativiteit aan.

Maak een wensenlijst. Voor de grotere dingen die je niet iedere dag kan doen of waarvoor je eerst moet sparen maak je een wensenlijst. Bedenk wat je altijd al hebt willen doen maar waar het nog nooit van gekomen is. Spreek met jezelf af dat je b.v. 3x in het jaar wat van deze lijst gaat doen. Een parachutesprong, een weekendje naar de kust, een cursus bergbeklimmen, een land ver weg bezoeken. Zoek het in deze sfeer. Maak een keus van je lijst en maak dan een plan voor hoe je dit mogelijk gaat maken. Alles is mogelijk!

Stap 6: Dankbaarheid!

~Thankful people are happy people~

Dankbaarheid maakt gelukkig en gezond. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar dankbaarheid en, in een notendop, zijn de resultaten dan ook bevestigend.

Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk dankbaar te zijn in het leven. Ook dit is een leerproces, leer jezelf dankbaar te zijn.

Hoe doe je dit? Leg je focus erop, dat wat je aandacht geeft groeit. Weet je nog?

  • Koop een leuk boekje of schrift en eindig je dag elke dag met dankbaarheid.
  • Schrijf elke dag voor het slapen gaan 5 punten op waarvoor je dankbaar bent geweest die dag.
  • Doe dit en blijf dit doen. Maakt niet uit hoe je dag eruit heeft gezien.

Simpel toch? Dit is het enige wat je hoeft te doen om jezelf te trainen om in dankbaarheid te leven.

Misschien zit je op dit moment op een duistere plek. En lukt het je nog niet om te zien waar je dankbaar voor kunt zijn. Misschien heb je op het moment dat je hiermee wilt starten net een ontzettende k*tdag achter de rug. Maar doe het toch. Neem dit mee in je structuur, krijg er discipline in.

De kunst is dus weer, om je aandacht te geven aan het positieve. Na een zware dag, is het makkelijk je aandacht te geven aan alle porties ellende die je hebt gehad. En de valkuil is, dat je je hier ook helemaal door mee laat voeren de ellende in. Echter elke dag, geen uitzonderingen, is een dag waarop je dankbaar kunt zijn voor iets.

Ga dit zien! Verwonder je weer! Richt je op het positieve en waardeer wat je hebt en wat je krijgt. Dit krijg je weer terug gespiegeld van het leven. Weet je nog? Het leven is het met je eens. Voel jij dankbaarheid en waardering, dan krijg je dit terug.

Denk op de duistere dagen aan de kleine dingen. Aan de dingen die je als vanzelfsprekend ervaart. Oké, het was niet je meest positieve dag maar de zon scheen tenminste. Je hebt een dak boven je hoofd of je hebt kunnen eten. Misschien heeft iemand je een compliment gemaakt. Realiseer je dat dit wat waard is en wees hier dankbaar voor. Wanneer je dit eigen maakt, kom je in een flow van waardering.

Het wordt makkelijker. Je wordt dankbaarder en dus gelukkiger. Je bent een positiever mens die dus ook meer positiviteit aantrekt. Deze gemoedstoestanden maken je meer ontspannen. Hier is je lijf je weer dankbaar voor en is dus automatisch gezonder. Ontspannen is gezond!

Stap 7: Keuzes!

Ik hoop dat je inmiddels begrepen hebt dat je vanuit je Vrije Wil altijd een keuze hebt. Gaat het er nog niet helemaal in? Integreer het dan. Zeg zo vaak mogelijk tegen jezelf: ik heb een keus! Ik heb altijd een keus! Pak die verantwoordelijkheid en zie hierin de mogelijkheden.

Ontkennen dat je een keus hebt of geen keus maken en in passiviteit verzanden zijn overlevingsmechanismen. Overlevingsmechanismen en keuzes. Ontkenning is een keus, niets doen is een keus. Begrijp dat!

Dit gegeven maakt het hebben en maken van keuzes niet per definitie makkelijk. In het maken van keuzes liggen je overlevingsmechanismen op de loer. Weer is die bewustwording belangrijk.

Zoals ik al noemde, ontkenning en passiviteit kunnen de kop opsteken. Zelftwijfel kan zich weer laten zien of het altijd goed willen doen voor anderen.

Vraag jezelf daarom het volgende af, bij het maken van keuzes:

  • Kies ik uit angst of kies ik uit liefde?
  • Dient het mij of dient het de ander?
  • Dient het mijn doel?

Deze vragen hebben mij geholpen op mijn weg van overleven naar leven. Ik ga er vanuit dat dit verder niet veel uitleg behoeft. Houd het eenvoudig. Het is jouw leven dus kies voor jezelf. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen. Je kiest hiermee voor leven in plaats van overleven.

Wanneer jij gelukkig bent en je energie niet meer verspilt aan overlevingsmechanismen en negativiteit. Dan heb je veel meer bij te dragen aan deze wereld en je omgeving.

Tot slot

Zo, je bent aan het einde gekomen van mijn blogartikel. Als ik je tot hier heb weten te boeien dan ga je vast een goede slag maken in het leven vanuit je Vrije Wil. Ik kon het dus jij kunt het ook! Ik heb je een blik gegeven op een deel van mijn waarheid. Een waarheid die ik heb ondervonden op mijn weg.

Dit artikel is dan ook tot stand gekomen uit alles wat ik ooit geleerd heb en alles waarvan ik ervaren heb dat het werkt. Ik heb geprobeerd alles hier in mijn eigen woorden en visie samen te vatten. Pin me dan ook nergens op vast en excuse my French ;-).

Zelf heb ik geleerd dankbaar te zijn. Door hier bewust mee bezig te gaan, kan ik nu dan ook oprecht zeggen dat ik praktisch overal dankbaar voor kan zijn. Al komt dit soms pas achteraf. Ik ben dankbaar voor alle kennis die ik heb mogen op doen en dankbaar voor de beschikbaarheid hiervan. Ik ben dankbaar voor alles wat ooit op mijn pad kwam. Dankbaar voor iedereen die ooit mijn pad kruiste. Gewoon omdat ik van alles en iedereen heb mogen leren en groeien, in welke vorm dan ook.

Meer over mij kun je lezen in mijn ebook "Word de beste versie van jezelf"

Ik wens je heel veel groei, bewustwording en vooral ook heel veel plezier bij jouw 7 stappen onderweg naar Leven vanuit je Vrije Wil. Ik hoop voor je dat het je leven weer zinvol maakt. En je weer volop gaat genieten van het leven!

Ik weet dat je het kan en geloof in jou! En je weet, wat je geloofd is waar!

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen