97 simpele tips voor een gelukkig leven
24 september 2020 
in geluk
42 min. leestijd

97 simpele tips voor een gelukkig leven

In dit artikel kun 97 tips voor een gelukkig leven lezen! Het kan misschien veel lijken, maar het valt allemaal mee! Een heel lang blogartikel lezen kan een grote taak lijken. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft! Je haalt er het meeste uit als je iedere dag één tip leest en toepast.

Persoonlijk kom ik vaak genoeg grote uitdagingen tegen terwijl ik gelukkig wil leven. Ik heb dit artikel dan ook op de eerste plaats voor mezelf geschreven.
Gelukkig ga je in de tips ook leren dat het ook juist goed is om niet gelukkig te zijn. We moeten eigenlijk gewoon helemaal niks. Wanneer ik zin heb, pas ik een tip uit dit artikel toe.
En jij kan weer een heel andere kijk op geluk hebben. Laten we het dialoog gaande houden. Mail me gerust jouw visie op dit onderwerp. Ik ben heel erg benieuwd!

Hoe kun je gelukkig zijn? Hier vind je de beste tips, quotes en spreuken om gelukkig en vrolijk te worden. Gebruik deze praktische handvatten om je direct gelukkiger te voelen. Je kunt namelijk al direct beginnen met een blijvend gelukkig leven. Lees verder…


Geluktip 1 – Kijk verder dan de ‘attitudes’ over het leven die je op school hebt geleerd

Op school werd ons niet geleerd om van de simpele, geluk-gevende momenten in het leven te genieten. Sterker nog: op school werd ons juist geleerd om naar problemen te kijken. Denk maar aan wiskunde. Daar is uiteraard niks mis mee, maar ga eens na hoe belangrijk het pas écht is om te leren hoe je gelukkig wordt. Gelukkig worden – het meest wezenlijke – wordt ons niet geleerd op scholen.

Wat is hier de oplossing voor? Je bent het al aan het doen door dit artikel te lezen: ga zelf op onderzoek uit en test allerlei dingen uit om gelukkiger te worden, zoals een of meerdere tips van dit artikel!

Geluktip 2 – Wees kwetsbaar, want dan leef je met volle teugen

Deze tip staat bovenaan omdat het dé sleutel is naar een liefdevol en gelukkig leven. Wat is kwetsbaarheid?
Kwetsbaarheid betekent dat je dingen doet waarbij er onzekerheid bestaat over de uitkomst. Dus ondanks dat risico over het resultaat, kom je toch opdagen.

Met andere woorden: je doet iets vol overgave, terwijl het onzeker is wat er daarna zal gebeuren. Je geeft iets, maar het is niet zeker wat je terugkrijgt.

Wat zijn hier voorbeelden van?

 • Iemand een omhelzing aanbieden.
 • Iemand een compliment geven.
 • Je diepste waarheid uitspreken tegen iemand.
 • Iemand uitnodigen om naast je te komen zitten of tegen je aan te leunen.
 • Iemand uitvragen omdat je echt hoopt dat de ander ja zegt.
 • Iemand zoenen tijdens de eerste date.
 • Je droom najagen.
 • De telefoon oppakken en een verkoopgesprek voeren.
 • Je emoties uiten

Als je een interessant leven wilt leiden, moet je risico’s nemen.

Geluktip 3 – Doe eens iets zorgeloos

Professor Haemin Sunim gaf eens de volgende prachtige suggestie. Ga naar de bioscoop voor de meest onnozele film. Alleen of met je beste vriend, zelfs al kijk je normaal gesproken nooit naar komedies, en lach hardop tot het pijn doet! Laat ook gerust een paar tranen alsof niemand kijkt, als een zorgeloze tiener.
Ga op een doordeweekse dag naar de bioscoop… in de ochtend!

Geluktip 4 – Kijk eens een hele dag naar lachfilms

Maak een lijstje met lachfilms en schaf ze aan om ze vervolgens de hele dag achter elkaar te kijken. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je je somber voelt, en je vervolgens de hele dag naar lachfilms kijkt, er een bijzondere verandering plaatsvindt: Dit zal gaan helpen bij het gelukkiger worden en het laten verdwijnen van somberheid.

Geluktip 5 – Houd een keer per week een ‘Super Happy Fun Day’

Dean Jackson leeft letterlijk het leven van zijn dromen en is een succesvolle zakenman.
Hoe heeft hij dat bereikt? Niet doordat hij zoveel geld heeft verdiend. Dat heeft hij wel, maar dat is niet de reden waarom hij het leven van zijn dromen leidt. Er zijn genoeg mensen met veel geld die bij lange na niet zo gelukkig en ontspannen zijn als Dean. Zijn geheim zit hem hoofdzakelijk in zijn Super Happy Fun Day. Dit betekent dat Dean elke week een hele dag volledig met alleen maar leuke dingen heeft ingepland.

Hierdoor voelt hij zich helemaal fantastisch! Hoe zou jij je voelen na zo’n dag? Heeft dat geen positieve werking op jouw stressniveau, werk en productiviteit? Op zondagochtend vroeg al in de bodypump-les staan kan ook gewoon bij een ‘Super Happy Fun Day’ horen! Lazy sunday my ass! Let’s go crazy!

Geluktip 6 – Be crazy! Ga uit je dak! Ook al is dat ‘afwijkend’…

Ga jij weleens helemaal uit je dak? Impulsief en vol enthousiasme helemaal los op dat ene lekkere nummer als je hem op de radio voorbij hoort komen? Of… kijk je dan eerst om je heen om te kijken of er anderen zijn die je misschien zouden kunnen zien als je juist even lekker gek wil doen?

Blijf jij in dat ‘veilige hokje’ waar alles ‘normaal’ lijkt? Of ben je jezelf? Laat je niet beperken door angst, die kleine ego en de mening van anderen!

Geniet volledig van wat er ook gebeurt en inspireer anderen hetzelfde te doen. ‘Normaal’ staat absoluut niet gelijk aan ‘gezond’. Het is normaal om de hele dag suiker binnen te krijgen via drankjes en eten. Maar het is ongezond. Op diezelfde manier wordt het gezien als niet-normaal om uit je dak te gaan en om lekker te lachen.

Inderdaad: vaak lachen wordt als ‘gek’ gezien.


De meest radicale daad in een slapende en verlamde wereld, is om te ontwaken en te voelen.

James McCrae

Dus: lach en ga uit je dak, want dat maakt gelukkig, hoewel het niet normaal is. Het is namelijk normaal om ongelukkig te zijn. Zie je hoe het allemaal is omgedraaid?

Als we puur naar uiterlijk kijken, zijn er ‘aantrekkelijke mensen’ en ‘onaantrekkelijke mensen’. Echter, de meest ‘onaantrekkelijke mensen’ op uiterlijk niveau, kunnen de meest aantrekkelijke mensen zijn, puur doordat ze continu een lach op hun gezicht hebben. Dit is niet normaal. Het is afwijkend. Maar ze zijn het meest gelukkig en aantrekkelijk van allemaal.

Lach dus zonder reden de hele dag door. Maak er een uitdaging van totdat het normaal is geworden voor je. Wanneer je jouw favoriete liedjes hoort, leg je alles neer wat je aan het doen bent, en ga je direct los. Neem anderen hierin mee en het feestje is helemaal compleet.

We leven helaas in een wereld waarin extase en vreugde als ziekte wordt beschouwd, en serieusheid als normaal. #emmawortelboer werd in 2019 trending omdat mensen haar “te enthousiast” vonden nadat Nederland het songfestival won.

Geluktip 7 – Lach (en wees gewoon gelukkig) zonder reden… Net zo lang tot het pijn doet!

Toen ik eens op vakantie ging, was een van de stewardessen, tijdens het spreken door de microfoon, constant aan het lachen. Zelfs tijdens haar serieuze mededelingen zat ze hardop te lachen terwijl ze aan het vertellen was. Ze had de grootste lol en het droeg bij aan de vakantiestemming van de passagiers. Ze stuurde letterlijk haar geluk de wereld in.

Lachen is een medicijn. Er heerst echter helaas een taboe op lachen en vreugde. Er zullen uit bovenstaande anekdote gegarandeerd ook passagiers in het vliegtuig hebben gezeten die een klacht hebben ingediend. Lachen is volgens velen helaas een serieus vergrijp. Als iedereen spontaniteit en vreugde zou tonen, dan ontspoort de wereld natuurlijk helemaal. Een schande!

Herken je dat je als kind soms van die schaterlach-momenten had, maar dat al vrij snel een volwassene iets zei als: ‘Nou is het wel genoeg geweest.’ Of er werd gesnauwd: ‘Vertel maar wat er zo grappig is.’ Helaas is extase een taboe in de samenleving… Wat is hiertegen te doen? Trek je niks aan van wat de samenleving vindt, lach zonder reden en los de blokkades op tot je innerlijke spontaniteit en vreugde.

Onder andere in dynamische meditatie ga je hiermee aan de slag. Geluk heeft geen reden nodig. Lach gewoon hardop en voluit, waar je ook bent. Vraagt iemand waarom je zo blij bent? Geluk, liefde en vriendelijkheid hebben geen reden nodig. Voor kinderen en je ongeconditioneerde zelf is dit natuurlijk. Alleen het ego heeft een reden nodig.

Anderen zullen je dankbaar zijn aan deze herinnering om te lachen. Het is gratis. Het kost niks om te lachen en je hebt geen reden nodig om te lachen. Laat vaker je ‘onredelijke lach’ zien. Laat je verrassen door onredelijke vreugde. Wees onredelijk vreugdevol, liefdevol en vriendelijk naar anderen en jezelf toe. Trek je mooie kleren aan en ga uit eten zonder reden. Jouw traktatie. Bel een vriend op zonder reden. Mediteer vandaag op onredelijke vreugde.

De hele kunst van het leven is weten hoe je angst in gelach omzet.

– Alan Watts

Geluktip 8 – Verwerk je emoties: doe iets met je woede

Ontlaad jezelf op regelmatige basis, want opkroppen is voor niemand goed. Ontlaad op een constructieve manier en verwerk iedere emotie. Heb bijvoorbeeld geen wrok over het verleden. Heel het door het te verwerken. Hoe je dat doet, leer je in het bijbehorende artikel over emoties verwerken.
Focus op het hier-en-nu (en daarmee de toekomst) en deal met het verleden

Geluktip 9 – Huil

Het maakt me niet uit hoe. Ik wil tranen zien. Je hoeft namelijk niet altijd blij te zijn. Wees ook verdrietig als dat is wat je voelt. De volgende tip heeft hier ook mee te maken…

Geluktip 10 – Dans

Heb je ooit ervaren dat je enorm vreugdevol werd doordat je ging dansen? Hopelijk was je dan niet verbaasd over hoe dat kwam: dansen is zelfs wat de hele blinkende kosmos doet: het is één groot feest! Als mensen vrij zijn, komen ze bij elkaar en zingen en dansen ze! Of we kijken ernaar (dat gebeurt in spectatoristische culturen, ten opzichte van participatie-culturen).

Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen, wat onze longen doen, wat onze aderen doen. Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Hier gaat de volgende tip over… Emma Watson en Ezra Miller demonstreren deze gelukstip in één van de mooiste filmscènes van de afgelopen jaren.

Deze scène liet zien hoe dans de ommekeer betekende voor de hoofdpersoon in The Perks of Being a Wallflower. Ezra en Emma lieten hier namelijk zien hoe leuk dansen is en ze verwelkomden daarna de hoofdpersoon in hun dans.

Geluktip 11 – Speel, dans én wees niet serieus: het leven is niet serieus!

Eerder in dit artikel kwam de tip aan bod over dansen. Dansen is iets wat niet serieus is. Hier moeten we even goed op ingaan…
Alles speelt, alles danst. Dat is het leven. Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen, wat onze longen doen, wat onze aderen doen.

Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Want ma zegt dat we serieus de afwas moeten doen. En ze is vergeten dat zelfs het
hele punt van afwassen spel is. Je doet de afwas niet voor een serieuze reden. Je wil dat de tafel er mooi uitziet.

Het organiseren van de patronen van het leven wordt gezien als een plicht, een schuld, en dat is het probleem.

– Alan Watts

De ouders spelen een spel: ‘We hebben zoveel voor je opgeofferd. We hebben je ondersteund en je opleiding betaald, en je bent een ondankbare hond.’ En het kind voelt zich vreselijk schuldig, want we bouwen het idee in alle mensen dat het bestaan schuld is. ‘Als je je niet schuldig voelt, ben je geen mens.’ Omdat papa en mama zeggen: ‘Kijk naar alle problemen die je ons bezorgd hebt. Als je je niet schuldig voelt, heb je geen rechten.’

Wees dankbaar en neem het leven niet te serieus. Niks is minder waar. De realiteit, het bestaan, is schitterend, is pure vreugde. De sterren zijn een vuurwerkshow: een viering. Alles is spel. ‘Maya’ (Schepping) is gelinkt met het woord spel. Dit is de natuur van God: het werkt niet, het speelt alleen.
Neem niets te serieus, en wat je het minst van alles serieus moet nemen, is jezelf.

Alles wordt voor een serieuze reden gedaan. Zelfs als volwassenen een keer toegeven aan spelen, dan rechtvaardigen ze zichzelf ‘Oh, dan is het goed voor me, het helpt me beter te werken, het is verandering, het is oefening.’ Laat zelfs dat los en speel gewoon. In je jeugd kon je zo heerlijk spelen! Er is absoluut geen reden om dat als volwassene niet te doen. Er is geen reden voor altijd maar dat serieuze gedoe.

Wees niet serieus, maar wel oprecht. Serieus zijn betekent: spreken in de context van de mogelijkheid van een tragedie. Maar de fundamentele vraag moet komen: is God serieus? Natuurlijk is het antwoord nee. Want er is niks om serieus over te zijn.
– Alan Watts

Besef dat het leven vuurwerk is! Het is één vreugdevol feest! Extase is onvermijdelijk. Het hele universum is namelijk vuurwerk, het is muziek. Existance is extasy.

Geluktip 12 – Wat maakt gelukkig? Zit in de zon en voel de zon op je huid

De zon maakt serotonine vrij in je lichaam. Er gaan zóveel mensen naar de zon omdat de zon gelukkig maakt! Ga dus naar het strand of het park en geniet van de zon.

Geluktip 13 – Ga voor quality time met je familie

Een simpel voorbeeld van Haemin Sunim: neem vandaag iets eerder vrij van je werk. Wacht je kind op bij de school. Stoei wat met hem op de speelplaats. Laat hem kiezen waar hij wil gaan eten en overlaad hem met liefhebbende aandacht. Haal op weg naar huis ijs voor het hele gezin. Je kind zal zich deze dag altijd herinneren.

Een gezin wandelt over de gevallen herfstbladeren. De vader tilt zijn vijfjarige zoontje op en het jongetje overlaadt hem met kusjes. De moeder kijkt glimlachend toe. Als we de tijd nemen om om ons heen te kijken, zien we dat we omringd worden door prachtige
momenten.
– Haemin Sunim

Leer je ouders bovendien beter kennen zolang het nog kan.


De kwaliteit van je leven is de kwaliteit van je relaties.

– Tony Robbins

Geluktip 14 – Zeg dat je van iemand houdt

Ben je het misschien iets te vaak vergeten hardop tegen iemand te zeggen?

Geluktip 15 – Breng tijd door met kinderen, zij leren je met liefde hoe je gelukkig kunt zijn

Ga met kinderen om en leer van hun plezier, geluk en onschuld! Geluk draait volledig om je bereidheid om weer onschuldig te zijn.
Leer van ze hoe ze op hun instinct afgaan en de grootste plezier hebben in alles wat ze doen. Ze zijn al blij met een plasje water in de regen waar ze met hun laarzen in mogen springen. Geluk is simpel als je mini bent.

Geluktip 16 – Wees vriendelijk en geef dus geen kritiek en ongevraagd advies

Dit zijn voor veel mensen misschien wel de grootste lessen van Dale Carnegie: Geef geen ongevraagd advies. Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets. Oefen jezelf in de deugd van vriendelijkheid.

Verspreid liefde waar je ook gaat. Laat niemand ooit naar je toe komen zonder dat die persoon jou gelukkiger verlaat.

– Moeder Teresa

Wat nóg erger is dan ongevraagd advies? Onvriendelijke dingen zeggen of kritiek geven waar de betreffende persoon niet bij is. Roddelen is voor losers. Ook naar roddels luisteren is net zo zwak. Met een glimlach kun je de wereld rondreizen. Daar heb je geen stapels bankbiljetten voor nodig.

Met vriendelijkheid, verdraagzaamheid en geduld zul je ver komen. Vriendelijke mensen bereiken meer in hun leven, met minder moeite.

– Michael Pilarczyk

Geluktip 17 – Waar ben je dankbaar voor? Tel je zegeningen met deze drie simpele vragen

Daniel Kahneman heeft eens een onderzoek gedaan waarbij een grote groep mensen gevraagd werd hoe gelukkig ze waren. Een tweede groep werd ook deze vraag gesteld, maar nét voordat deze vraag gesteld werd, werd een andere vraag gesteld: ‘Wat is iets positiefs in je leven?’ De geluksscores van de tweede groep waren hoger dan die van de eerste groep!

Hoe dankbaarder we ons voelen, hoe gelukkiger we worden.

Om je zegeningen te tellen om dankbaarheid te voelen, kun je (elke dag!) deze fijne vragen gebruiken:

 1. Waar ben je nu blij/trots over in je leven?
 2. Wat daarvan maakt dat je blij bent?
 3. Hoe laat dat jou voelen?

Dankbaarheid is eigenlijk dé belangrijkste superpower om gelukkiger te worden, omdat het een heel niveau boven alle andere tips staat. Dankbaarheid zit namelijk volledig in jezelf: jij kiest hoe je met een situatie omgaat, in plaats van dat je op een situatie reageert.
Je bent dankbaar voor wat er ook gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn als je zelfs droevig of boos bent.

Als je dankbaar bent, verdwijnt angst en verschijnt overvloed.

– Tony Robbins

Geluktip 18 – Laat ook dankbaarheid zien aan anderen

De vorige tip ging over dankbaarheid voelen in jezelf. Nu is het ook tijd om dit fijne gevoel de wereld in te sturen! Zeg dankjewel tegen alles en iedereen.

Wees niet alleen dankbaar, toon het ook. Het is een skill die slechts weinig mensen echt goed toepassen.

– Eelco de Boer

Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets terug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Geluktip 19 – Omring jezelf met inspirerende mensen (ooit van ‘Mastermind’ gehoord?)

Wees vriendelijk tegen iedereen, maar raak niet bevriend met iedereen. Wat heb je aan azijnpissers, cynici en energie-vampieren? Het is simpel: ze moeten gewoon uit je leven, hoe hard het ook klinkt. Het leven is te kort om met onnodige negativiteit te dealen.

Omring jezelf met gelukkige, leuke een inspirerende mensen. Familie krijg je, vrienden kies je. Besteed tijd met mensen die je blij maken. Als je jezelf met mensen omringt die jou enthousiast kunnen maken, word jij daar het gemiddelde van: jij wordt dan gelukkiger!

Een goede manier om dit te doen, is via een Mastermind-groep. Bouw een groep mensen om je heen die elkaar steunen in goede en slechte tijden.

Geluktip 20 – Kijk naar het gezicht van een slapend kind

Haemin Sunim zei het zo mooi: ‘Kijk naar het gezicht van een slapend kind, dan zal je snel golfjes van vrede voelen.’ Een kind is nog maar een erg recente incarnatie van God, vers van De Bron van puur geluk!

Geluktip 21 – Doe wat anders / Doe iets op een andere manier… Iedere dag!

Dit is echt een heel gave tip voor meer geluk! Doe iedere dag wat anders. Met andere woorden: doorbreek zoveel mogelijk alledaagse patronen.

Hierdoor verander je je vibraties. Als je je leven wil veranderen, dan moet je je vibraties veranderen. Hoe verander je je vibraties? Door dingen anders te doen.

Onderbreek dus constant patronen. Daarvoor moet je uit je gebruikelijke, familiaire patronen en muren stappen. Je moet hiervoor oude dingen loslaten en verlaten. Nu ontstaat er ruimte, wat ingevuld zal worden met geluk!

 • Neem een andere route.
 • Neem een omweg en fiets eens door straten waar je nog nooit bent geweest.
 • Koop eens een andere krant of tijdschrift dan je eigenlijk gewend bent.
 • Kies eens een ander merk.

Zo maak je je wereld een stukje groter

Geluktip 22 – Neem actie: zonder actie geen geluk

Gelukkig worden zit letterlijk in beweging. Het zit dus in dingen doen. Praat je alleen maar over wat je wil gaan doen, of over de doelen die je wil bereiken? Dat is nuttig, maar dan ben je nog altijd helemaal niks opgeschoten.

Zonder actie geen geluk.
– Tim Ferris

Begin het nou maar gewoon al te doen. Niet perfect, zelfs niet goed, maar er zit in ieder geval beweging in de brouwerij. Zonder die beweging valt er ook nergens van te genieten en is er al helemaal geen succes. Actie is de gewoonte van succesvolle mensen die
excelleren en genieten van wat ze doen.

Je kunt er 100% vanuit gaan dat wanneer je op een dag allerlei actieve dingen inplant (dansen, het buikspierenhalfuurtje meepakken en een strandwandeling maken), je dik aan je geluk hebt gewerkt.

Geluktip 23 – Blijf ademen!

Haal adem vóór alles wat je gaat doen. Laat iedere ademhaling ertoe doen! Blijf ademen.

Geluktip 24 – Beweeg fysiek

Wanneer je vast zit: beweeg fysiek. Dit maakt letterlijk dingen los waardoor er ruimte komt voor geluk!

Doe aan krachttraining. ‘Don’t be weak.’

Geluktip 25 – Laat je gelukkig maken door de kracht van muziek

Luister ernaar of maak het! Of maak het samen met iemand.

Geluktip 26 – Heb zelfliefde en word gelukkig met jezelf

Waar geluk vind je in gelukkig zijn met jezelf. Loop naar een spiegel, ga ervoor staan en kijk eens wie je erin ziet. Kijk naar jezelf terwijl je jezelf in de ogen kijkt. Leg vervolgens je hand op je hart en zeg: ‘Ik houd van je.’ Wanneer de liefde in jezelf aanwezig is, heb je de
capaciteit om meer liefde en geluk aan te trekken.

Je bent wat je zoekt. De diepere betekenis hiervan is dat eigenlijk alle liefde op de wereld in jou zit, en dat jij liefde en een liefdevolle intentie voor anderen moet hebben.

Geluktip 27 – Geniet van de kleine dingen

Alleen al een bloem of een kopje koffie is genoeg om je gelukkig te maken: geluk zit in de kleine dingen in het leven. Lach ook om de kleine grappige dingen in het leven. Zelfs iets geks zoals een boerende man.

De kleine dingen? De kleine momenten? Zo klein zijn ze niet!

– Jon Kabat-Zinn

In ons leven hebben we heel veel ‘gewone uren’ waarin niks bijzonders lijkt te gebeuren. Dit soort uren zijn veruit het meest voorkomend in ons leven in vergelijking met de ‘speciale uren’ met ‘speciale gebeurtenissen’. Bijvoorbeeld als we onderweg zijn van ons werk en naar ons werk, in de rij staan, ergens verplicht bij moeten zitten, de planten water geven of als we onze huisdieren voeren. Geluk betekent dat je minimaal een ogenblik van vreugde vindt in die ‘gewone’ uren. In die ‘kleine’ dingen.

Geluktip 28 – Maak een praatje

Sociaal contact – met vreemde mensen – maakt gelukkig. Sta je in de rij bij de kassa, kijk dan eens wat voor onbekends anderen hebben gekocht en praat daar kort over. Of help iemand bij de bushalte met de koffer. Vraag iemand met een nors gezicht wat er aan de
hand is.

Houd het niet enkel bij ‘hoi’, maar ga daadwerkelijk iets betekenisvols aan met een vreemde door er een echt gesprekje van te maken: ‘Hoe gaat het me je?’

Geluktip 29 – Wees even alleen: ga alleen op pad!

Breng elke dag wat tijd alleen door. Even reinigen van andermans energieën. Ga bijvoorbeeld alleen op pad.

 • Naar het bos.
 • Naar het strand.
 • Ergens waar je altijd al naartoe had willen gaan.

Helemaal alleen, alleen jij en de weg. Sluit hier je ogen en maak je geest leeg.

Geluktip 30 – Stuur negatieve gedachten eruit (door ze juist toe te staan en te onderzoeken)

Tegen negatieve gedachten zeg ik: eruit! Of toch niet… Eigenlijk doe ik het tegenovergestelde, waardoor ze er vanzelf uit gaan. Ik sta ze toe, heet ze welkom en omarm ze met liefde. Dan gaan ze vanzelf weg. Je kunt de gedachten onderzoeken en verwerken, waarna ze vanzelf opgelost worden.

Stel dat je een feestje organiseert, en Debby was niet uitgenodigd. Zodra ze binnenkomt, irriteert ze iedereen. Als je haar hardhandig de deur uitwerkt, zal ze steeds terugkomen. Verwelkom je haar echter hartelijk en geef je haar de aandacht waarnaar ze verlangt, dan
verandert ze, of ze zal weggaan.

Dit vereist oefening, net als fitness! Eet gezond en oefen dagelijks en je lichaam wordt langzaam aan sterk. Werk op diezelfde manier aan je gedachteproces. Uiteindelijk behoud je twee typen gedachten:

 • Een vrolijke
 • Een nuttige

Verder komt niks voor langere tijd mijn brein binnen doordat ik alle andere gedachten met liefde overlaad en onderzoek, waarna ze verdwijnen.

Geluktip 31 - Maak iemand anders ook gelukkig: neem anderen mee in jouw levensvreugde!

Er zijn vele studies die bewijzen dat iemand anders gelukkig maken de beste manier is om zelf gelukkig te zijn.
Maak iemand anders ongelooflijk blij! Ben je bijvoorbeeld in een groep, en iemand komt binnenlopen, juich deze persoon dan met zijn allen toe! ‘Piet, Piet, Piet, Piet!’ Begint er opeens muziek te draaien, ga dan voorin de groep staan en zweep iedereen op!

Geluktip 32 – Wees attent en behulpzaam

Wees altijd alert om mensen te helpen met hun tas, jas, of raap iets op als ze iets laten vallen.

Geluktip 33 – Delen maakt gelukkig

Neem je ergens eten mee naartoe, neem dan extra veel eten mee zodat je het wel moet opmaken! Begin het spontaan te delen met mensen, waar je ook gaat.

Geluktip 34 – Doe één ding tegelijk: monotasking

Monotasking draagt bij aan je geluk doordat dit je rust geeft én doordat je hierdoor veel sneller op je doelen afstevent. Doe één ding tegelijk.

Geluktip 35 – Al het geluk zit in het moment (het hier-en-nu)

Hoe weet je dat je aan het verleden vasthoudt? Als je ongelukkig bent. Vraag jezelf: aan wat van het verleden houd ik me vast?
Hetzelfde geldt voor de toekomst. Misschien denk je dat je pas gelukkig kunt zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Dat klinkt als een logische gedachte, maar de grap is dat het geluk stiekem volledig in het hiet-en-nu zit.

Geluktip 36 – Maak een leuke reis

Dit heeft geen uitleg nodig. Iedereen die wel eens een reis heeft gemaakt of op vakantie is geweest, kent het gelukzalige gevoel hiervan. Verderop in dit artikel ga je nog ontdekken dat het allemaal meevalt qua financiën. Houd daarvoor de tip over ‘lifestyle design’ in de
gaten.

Geluktip 37 – Vergeef!

Vergeving is een effectieve manier om emoties te verwerken en gelukkig te worden nadat iemand je iets heeft aangedaan.
Liefde is de beste wraak. Word gelukkig. De grap van vergeving is: het is het enige wat je kunt doen. Je kunt niks veranderen aan
wat gebeurd is.

Bespaar jezelf de moeite om er dan nog eens lang over in te zitten. Is het leven niet stukken mooier als je niet boos bent?

Forgive & delete!

Geluktip 38 – Zorg voor jezelf

Het is bewezen dat je gelukkig wordt door voor anderen te zorgen. Toch heet deze tip:
‘Zorg voor jezelf’‘. Waarom?

Je kunt niet voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Zorg dus goed voor je eigen behoeften. Vraag jezelf bij iedere situatie af: is dit goed, lief of heilzaam voor mij? Je capaciteit om anderen te helpen wordt hierdoor verhoogd.

Als je moe bent, rust dan uit.

Verwen jezelf met:

 • Een gezond lichaam dat genoeg beweging krijgt
 • Zelfliefde en zelfacceptatie
 • Een gezonde spirit (intuitie)
 • Goed, gezond eten
 • Genoeg slaap
 • Genoeg rust
 • Een fijn boek
 • Wandelen
 • Quality time voor jezelf
 • De tijd en energie om je missie te mogen vervullen

Hierdoor kun je jezelf gezond, energiek en positief voelen!

Geluktip 39 – Je hebt het zelf in de hand om gelukkig te worden (Jij ‘staat aan de oorzaak’!)

Ga van gevolg naar oorzaak. Wat betekent dat? Dat je van de passagier-stoel stapt en zelf het stuur in handen neemt. Je neemt verantwoordelijkheid en je geeft anderen niet meer de schuld. Aan de oorzaak-kant staan, betekent dat niets of niemand voor jouw geluk of ongeluk kan zorgen.

Je stapt dus uit de slachtofferrol (gevolg). Het ego vindt het juist heerlijk om wel slachtoffer te blijven, vol wanhoop, zelfmedelijden
en lekker moeiteloos naar anderen wijzen. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat de slachtofferrol niet werkt.

Geluktip 40 – Een dag zonder klacht en oordeel

Voor mensen die oordelen en niet kunnen accepteren, is niet elke dag een goede dag, omdat ze alleen gelukkig zijn als de dingen gebeuren zoals zij dat willen. Voor mensen die wel accepteren en niet oordelen is elke dag een goede dag, want zij voelen zich vrij: ze weten dat niets hun wijsheid en vrijheid kan wegnemen.

Geluktip 41 – Ga voor ‘goed genoeg in plaats van perfectie’ – Hierdoor doe en ervaar je meer

Perfect is de vijand van goed. Begin gewoon al met iets zonder dat je er perfect voor bent voorbereid. Mensen die dit doen, zijn gelukkiger dan perfectionisten. De illusie waar perfectionisten een slachtoffer van worden, is dat het altijd beter kan.

Ga dus voor ‘goed genoeg’. Ga je bijvoorbeeld winkelen, koop dan datgene wat aan jouw basiscriteria voldoet en ga niet nog eens een halve dag op zoek naar iets dat nét iets geschikter zou zijn.

Heerlijk is dat… Laten gaan en gewoon dingen beginnen te doen! Verlaag je verwachtingen.

Geluktip 42 – Ga voor ‘goed genoeg in plaats van perfectie’ – Hierdoor doe en ervaar je meer

Perfect is de vijand van goed. Begin gewoon al met iets zonder dat je er perfect voor bent voorbereid. Mensen die dit doen, zijn gelukkiger dan perfectionisten. De illusie waar perfectionisten een slachtoffer van worden, is dat het altijd beter kan.

Ga dus voor ‘goed genoeg’. Ga je bijvoorbeeld winkelen, koop dan datgene wat aan jouw basiscriteria voldoet en ga niet nog eens een halve dag op zoek naar iets dat nét iets geschikter zou zijn.

Heerlijk is dat… Laten gaan en gewoon dingen beginnen te doen!

Verlaag je verwachtingen.

Geluktip 43 – Wees niet bang om moeilijke dingen te doen

Het leven wordt juist makkelijk als je bereid bent om moeilijke dingen te doen. En als je juist alleen maar voor het makkelijke wilt gaan, dan wordt het leven juist moeilijk voor je.

Het leven bestaat uit seizoenen. Soms gaat het lekker, soms wat minder lekker. Omarm het seizoen waarin je zit en vertrouw erop dat betere tijden gaan komen.

– Eelco de Boer

Geluktip 44 – Verwacht niets

Verlaag je verwachtingen en je wordt direct gelukkiger. Dit geldt voor alles in het leven: alles wat met jezelf te maken heeft en alles wat met anderen te maken heeft.

Geluk is de realiteit minus verwachtingen.

Als je iets voor iemand doet, wil je eigenlijk een bedankje. Als je een keer een etentje betaalt, verwacht je dat de ander de volgende keer betaalt. Je houdt als het ware een soort boekhouding bij hierover. Laat deze gedachte direct los! Geef jouw goedheid gewoon omdat je het zelf wil doen. Jij vindt het zelf belangrijk of leuk.

Wees dankbaar dát je iets voor iemand kunt betalen. Wees dankbaar dát je de mogelijkheid hebt om gul te zijn.

Geluktip 45 – Accepteer en geef over

Verruil verwachting voor waardering en acceptatie. Gebruik onderstaand ‘sereniteitsgebed’ en lees het artikel over acceptatie om te ontdekken hoe essentieel overgave is om nu gelukkig te zijn.

Geef ons de kalmte om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen, de moed om te veranderen wat we kunnen veranderen en de wijsheid om tussen deze twee een onderscheid te maken.

– Sereniteitsgebed van Franciscus van Assisi.

Een andere manier om acceptatie te benoemen, is: ‘de edele kunst van not giving a f*ck.’

Zie volgende tip…

Oké zijn met onzekerheid – het accepteren ervan – is een teken van innerlijke kracht.

Geluktip 46 – Probeer niet gelukkig te worden: leer de edele kunst van not giving a f*ck

‘Not giving a f*ck’ houdt in dat je niet meer gaat streven, proberen en forceren. We hoeven niet te streven naar geluk. We hoeven het niet proberen te verkrijgen. Er zijn namelijk ook veel ‘vervelendheden’ en tegenslagen in het leven. En die tegenslagen kunnen ons juist heel veel brengen. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen, is onszelf niet tegen die ‘vervelendheden’ proberen te verzetten om geluk te forceren.

Het leven moet niet leuk zijn, en zodra het niet meer leuk moet zijn, wordt het leuk. We kunnen ook ‘gewoon doen’. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. En dan wordt alles
opeens plezierig en gelukkig. Dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid.

Ga je niet zo vaak uit, heb je niet zo vaak bezoek, ga je niet vaak op vakantie, doe je niet zo vaak spannende en avontuurlijke dingen? Dat is helemaal prima! Je bent genoeg met het ‘gewone’ leven dat je hebt. Sterker nog: het ultieme geluk is ‘gewoon’ te vinden in een
gematigd leven, inclusief de ongemakkelijkheden en uitdagingen.

Het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Sterker nog: dat kan niet eens. Dat leert ons dat pieken (je goed voelen) niet bestaan zonder dalen (je slecht voelen).

Geluk kan ontstaan als je de dalen accepteert en als cadeaus ziet doordat ze op een onzichtbare manier ook onderdeel zijn van de pieken.
Je kunt alleen net zo gelukkig worden als de mate waarin je ook bereid bent om verdrietig te zijn.

Laten we nu het bruggetje maken naar de edele kunst van ‘not giving a f*ck…’

The less you care, the happier you will be.
– Engelstalig gezegde

Het wonder is niet om over water te lopen. Het wonder is om over deze aarde te lopen.
– Thich Nhat Hanh

Een ‘gewone buurjongen’, Mark Manson, leert ons vele lessen in ‘De Edele Kunst van not giving a F*ck’. Deze edele kunst kent namelijk meerdere verfijningen. Om het samen te vatten: het komt neer op de volgende bulletpoints.

“Hoe harder we met de bewuste wil proberen iets te doen, hoe moeilijker we zullen slagen. Vaardigheden en resultaten komen alleen bij degenen die de paradoxale kunst hebben geleerd van het wel doen en het niet doen, of het combineren van ontspanning et inspanning.”

– Aldous Huxley

Geluktip 47 – Er is geen zoektocht naar geluk… Het is niet eens een einddoel!

Ga niet voor een ‘persuit of happiness’, want geluk is niet in een andere rijd en ruimte. Het is hier, nu, en sterker nog: jij bent het zelf. Je hebt er niet alleen recht op, maar je bent puur geluk. Je hoeft er niet voor te werken om daar te komen. Het is alleen soms flink versluierd. Het is alsof je op het paard zit, op zoek naar het paard… Geluk is een reis zonder afstand.

Geluk is bovendien nooit het einddoel. Het is juist de basis waarop je een geweldig leven bouwt. Geluk is slechts het begin, de fundering.

Het is ook een proces, dus het zal nooit af zijn. Zo is je eetpatroon ook nooit ‘af’. Je kunt het optimaliseren door minder zoetigheid en meer groente te eten, maar je blijft iedere dag eten. Het is nooit af, nooit een einddoel. Zo is dat ook met geluk.

Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden: geluk is nooit het einddoel. Geluk is niet een prijs die je bij de finishlijn krijgt, maar het is de startticket die je nodig hebt voordat je überhaupt gaat beginnen. Het pad richting het doel zit dus vol geluksmomenten in het hier-en-nu. Je bewandelt dit gelukspad op weg naar je doel.

Het is een fout als je een doel probeert te realiseren om daarmee conditioneel geluk te realiseren. Er horen geen condities aan geluk te zitten.

Succes is niet de sleutel naar geluk. Geluk is de sleutel naar succes. Als je houdt van wat je doet, zal je succesvol zijn.

– Herman Cain

Er zijn dan ook geen gradaties in de mate waarin je geluk hebt ‘bereikt’. En die mensen die er 18 jaar over hebben gedaan om van ellende naar geluk te komen? Er zijn geen mensen die er 18 jaar over hebben gedaan. Ze hebben 18 jaar gewacht met in het leven te springen. Je springt er zo in een seconde in.

Je kunt niet naar geluk reizen. Geluk is niet te verdienen, bezitten, verslijten of op te maken. Geluk is de spirituele ondervinding van iedere minuut van een leven vol liefde, gratie en dankbaarheid.

– Denis Waitly

Ieder einddoel dat je in je leven stelt, is relatief belangrijk. Absoluut belangrijk is de volheid van het leven in het hier-en-nu. Je wordt niet gelukkig als je de reis ondergeschikt maakt aan het doel. Je wordt gelukkig als je absoluut geluk in de reis vindt, en relatief geluk in het doel zoekt. Vervang verlangen door vreugde, of laat ze op zijn minst in balans zijn.

Geluk is niet afhankelijk van iets. Het hangt nergens van af. Als het wél ergens vanaf zou hangen, dan zou er gelijk ook pijn bij horen. Dus wees nu gewoon lekker happy zonder reden en denk niet dat je het verliest als je iets geks doet. Je hebt het al. Het is geen zoektocht of einddoel.

Geluktip 48 – Probeer niet volledig in je eentje gelukkig te worden: vraag hulp, vooral tijdens uitdagingen

Vanaf nu wil ik dat – wanneer iemand aan je vraagt hoe het gaat – je niet standaard communiceert dat het goed met je gaat. Zeg gerust dat het slecht gaat. Opeens gebeuren er bijzondere dingen: je houdt het niet meer geheim, anderen kunnen je hulp bieden, anderen vinden er herkenning in, anderen waarderen dat ze eindelijk iemand tegenkomen zonder perfectie-maskers en er ontstaan bijzondere connecties.

Bovendien: vraag ook gerust actief om hulp. We zijn in de samenleving doorgeschoten in autonomie en ‘ikigheid’. Te veel onafhankelijkheid is echter ongezond. Hulp krijgen is een teken van ‘samen’, in plaats van ‘ik tegen de rest’. Sterker nog: als je nooit hulp krijgt, win je er absoluut niks mee. Je krijgt niet eens een
lintje aan het eind van je leven, waarop staat: ‘Award voor het feit dat je nog nooit om hulp hebt hoeven vragen in je leven.’ Wat heb je nou aan zo’n lintje?

Je hoeft het niet alleen te doen. Deze tip verweeft zich mooi met de vorige tip, waarin je leert om de vervelendheden van het leven te accepteren. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. Want dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid. Op moeilijke momenten van het leven komen mensen (zoals geliefden of goede vrienden) bij elkaar. ‘Kom eens hier, wat is er aan de hand?’

Geluk bereik je samen. Deel je kleine verdrietigheden vaker met anderen! Over het algemeen willen mensen je graag helpen, maar niet iedereen kan ruiken dat je hulp nodig hebt. Durf om hulp te vragen en cijfer jezelf niet weg! Je bent slechts één vraag verwijderd van de oplossing. Vraag om hulp!

Geluktip 49 – Word aangeraakt: knuffel, vrij en lig tegen je partner aan

In de vorige tip leerde je al dat we ook hulp van een ander nodig hebben. Bovendien: de mens is gemaakt om vastgepakt te worden. Dit doe je ook samen. Dit kun je niet in je eentje doen. Je onafhankelijkheid en ‘ikigheid’ zal je dus echt los moeten laten. Dit wordt echter zelden echt gedaan in de samenleving.

In deze samenleving heeft de mens geleerd zich af te zonderen en in te bunkeren. Wij zijn vergeten dat we behoefte hebben aan de ander. We willen elkaar zien, we willen gehoord worden en we willen aangeraakt worden. Omdat je huid je grootste orgaan is, hebben mensen aanraking nodig. Knuffel dus lekker
op de bank met je partner!

Geluktip 50 – Geef mensen vaker omhelzingen

Denk maar eens na over hoe vaak jij iemand een omhelzing geeft buiten je eigen familie en beste vrienden om. Zou die frequentie omhoog kunnen? Een high five kan ook, maar met een omhelzing geef je een stuk meer!

Geef mensen dus vaker omhelzingen. De kleinste redenen zijn al genoeg. Bijvoorbeeld nadat zij iets (kleins) voor jou hebben gedaan, of nadat jij iets voor hen hebt gedaan. Misschien kon de ander het op dat moment heel goed gebruiken. Wil je dit een stapje verder brengen? Bied dan een gezamenlijke ademsessie aan, bijvoorbeeld door met de rug of buik tegen elkaar aan te staan/zitten en synchroon te ademen.

Je voelt dan dat we allemaal verbonden zijn en allemaal dezelfde struggles hebben… zonder een woord gesproken te hebben. En wil je jezelf er echt helemaal aan overgeven, schrijf dan ‘Free hugs. I trust you, do you trust me?’ op een bord, ga op een plein staan, zet het bord op de grond, doe een blinddoek om, spreid je armen en wees dat lichtpunt van geluk voor iedereen!

Geluktip 51 – Leef iedere dag alsof het je laatste dag is

Stel jezelf deze vragen: heb ik geleefd? Deed ik ertoe? Heb ik liefde gegeven? Open, eerlijk en rijkelijk?

Geluktip 52 – Trek iets leuks aan

We leven in een fysieke wereld, waar uiterlijk vertoon wel degelijk een rol speelt. Trek de kleuren aan die jij mooi vindt en kleding waarin jij je goed voelt. Fijne stoffen, duurzame kleding. Het is jouw lichaam en jij zorgt er goed voor. Straal!

Geluktip 53 – Zeg ‘ja’ (en ‘nee’, zie volgende tip)

Als je uitgenodigd wordt om iets te doen wat je eigenlijk niet durft, zeg dan ja! Vraagt een kind je om met hem te spelen? Zeg dan ja! Dit zorgt voor avontuur! Doe ‘epic shit’ zoals helicopter-vluchtjes en tripjes naar Las Vegas en zeg ja tegen mensen die je voor ‘epic shit’ uitnodigen!

Geluktip 54 – Zeg ‘nee’ (en ‘ja’, zie vorige tip)

Door nee te zeggen, bewaak je je eigen grenzen. Dat is erg belangrijk. Weet wat je voor jezelf wil en handel daarnaar.

Geluktip 55 – Zet je verstand even uit, want die is overbodig bij gelukkig zijn

Je kent ze vast wel: van die nieuwsitems waarbij een verslaggever wat bewoners interviewt in een volkswijk. Ze zitten lekker in hun tuin en genieten volop, zelfs van het poetsen en het ophangen van de was. En al die politieke toestanden waarover de interviewer vragen stelt? Het is allemaal wel best voor ze. Ze verkiezen geluk boven overmatig denken over problemen die niet hier-en-nu plaatsvinden. Het leven is mooi als je simpel bent.

Je kunt jezelf niet gelukkig denken. Je zal toch echt dingen moeten gaan doen. De denkende geest is overbodig als je in echt geluk verkeert. Dus verzint het prompt een paar problemen zodat je weer kunt gaan beginnen met denken, in plaats van gelukkig te zijn. Gelukkig is overmatig denken alleen maar een slechte gewoonte, en slechte gewoontes kun je afleren!

Geluktip 56 - Laat iets mislukken

Je moet fouten maken. Ga ervoor om iets te laten mislukken. Anders leer je ook niks. Sterker nog: anders gebeurt er ook niks. Mik hoog en faal groots.

Geluktip 57 – Eat your frog: handel een vervelende klus af

Hoeveel plezier geeft het je als je eindelijk die taak kunt afstrepen die al zo lang zat te wachten om voltooid te worden? Kies gewoon één simpel ding waarvan je een schuldgevoel hebt omdat je het nog niet hebt gedaan, en doe het nu meteen. Bel die ene persoon op om te vragen hoe het gaat, maak die doktersafspraak, repareer die kast, maak die backup van je telefoon…

Bevalt dit je? Dan is het tijd voor de volgende stap. Maak hier dan lekker een gewoonte van. Handel iedere ochtend éérst dat ene klusje af waar je het mest tegenop ziet.

Geluktip 58 – Voel non-dualiteit: voel je één met het leven

Het geheim van geluk is samen te vatten in vier woorden: één met het leven. Dit heeft meer uitleg nodig. Lees daarom het ophelderende artikel over non-dualiteit.

Het leven, of God, danst in mij en in alle andere levensvormen. Dus ik ben het leven.

– Eckhart Tolle

Alle gedachten die dit tegenspreken, zijn van het ego.

Geluktip 59 – Loop op blote voeten

Loop op blote voeten. Binnen én het liefst buiten. In het gras en op het strand bijvoorbeeld. Zelfs op straat! Dit brengt je in contact met het geluk van moeder aarde (Gaia).

Geluktip 60 – Blijf groeien: kom regelmatig uit je comfortzone

Succes zorgt niet voor geluk. Het geluk zit juist in de weg naar succes, en die weg naar succes is gevuld met groei. Groeien en aan je missie werken, zonder dat je naar de uitkomst streeft als ultieme verlossing, maakt je gelukkig. Geluk komt als eerste. Daarna kan succes pas überhaupt komen.

Je zal moeten blijven groeien. Je kunt namelijk wel vinden dat je voorlopig genoeg hebt geleerd, jezelf genoeg hebt ontwikkeld en dat het de komende jaren tijd is om te genieten van je comfortzone, maar snel genoeg zal je toch weer verlangen naar het doormaken van een ‘stretch’. Je zal vroeg of laat weer toegewijd willen worden voor iets wat je belangrijk vindt.

Vooruitgang is geluk.

Geluktip 61 – Luister naar je hart en volg je hart!

Wil je gelukkig zijn of gelukkig lijken? Het maakt niks uit wat je volgens de buitenwereld moet doen om gelukkig te worden. Ontdekt wat jij echt wil. Gebruik niet de meetlat van anderen, maar wat jouw hart echt wil. Hoe doe je dat? Doe wat je het liefste wil doen. Dit vertelt jouw hart je, tenminste… Als je naar de subtiele stem ervan luistert.

Geluktip 62 – Zorg voor je intuïtie (ziel) en luister ernaar

Je intuïtie zal je in een rollercoaster van positieve en gelukkige ervaringen brengen. Voel wat niet klopt of wat juist wel klopt en pak het aan.

Geluktip 63 – Doelen geven je leven betekenis, stel ze dus!

Stel prachtige doelen. Doordat je aan iets moois en gaafs werkt, word je heel gelukkig. Vier vervolgens ook het behalen van je doelen.

Geluktip 64 – Zoek geen geluk in materie

Verbind jouw geluk niet met de dingen van de wereld. Want het is zeker dat alles buiten Jou (met een hoofdletter) in deze wereld veranderlijk is in zijn natuur. Alle dingen veranderen. Dus als we ons geluk op iets buiten ons plaatsen, zoals onze baan, spullen, een relatie of je fysieke lichaam… Dan bereid je jezelf voor op het verlies van jouw gezondheid.

Onthecht dus!

Affirmeer: ‘Ik ben zelf de bron van geluk en gezondheid.’

Geluktip 65 – Doe aan ‘Lifestyle Design’ en creëer zo vrijheid in je leven

Heb je ooit van ‘lifestyle design’ gehoord? Het betekent dat je er niet naar moet streven om rijk te worden, want rijk zijn is niet per se gelijk aan gelukkig zijn. Wat veel waardevoller is om gelukkig te worden, is dat je de tijd hebt om een leuke lifestyle te kunnen leven. Vrijheid in je leven gaat dus boven geld.

Bovendien is het zo dat je geen miljoen op de bank hoeft te hebben om in vrijheid te genieten van het leven. Een vakantie waarbij je een ski-chalet gaat huren, bij een zwembad gaat zitten of leert duiken, kost maximaal een paar duizend. En je gaat mij niet vertellen dat je dat niet bij elkaar kunt verzamelen met de prachtige vaardigheden die jij hebt. Tim Ferris kan dit uitstekend uitleggen in het boek ‘The 4 hour workweek.

Ook effectiviteit en slimmer werken heeft hier heel veel mee te maken. Wees niet druk maar productief!

Geluktip 66 – Gebruik de wet van aantrekking

Proberen gelukkig te worden werkt niet, omdat je het dan gaat forceren. Dus in plaats van te proberen of zelfs in plaats van te willen, wat dan wel? Een van de geheimen (The Secret) is: voel en visualiseer datgene wat je wilt (zoals geluk) in de tegenwoordige tijd, alsof je het al hebt. Dan treedt de wet van aantrekking in werking.

Geluktip 67 – Geef geld

Vrijgevigheid maakt gelukkig! Ook al is het een beetje, het geven zelf geeft ongelooflijk veel geluk.

Geef wel om te geven en niet om te nemen!

 • Stort eens anoniem een geldbedrag naar een goed doel.
 • Geef de bediener een royale fooi.
 • Help iemand die bij de kassa staat en te weinig geld had meegenomen.
 • Leg zomaar ergens wat muntjes neer zodat iemand het kan vinden.

Het is zaliger te geven dan te ontvangen.

Geluktip 68 – Ontspul

Gooi direct alles weg wat alleen maar ruimte inneemt. Zodra je er vanaf bent, voel je een enorme opluchting. Ontspullen maakt gelukkig!

Geluktip 69 – Wees zo weinig mogelijk op het internet

Het internet kost over het algemeen alleen maar tijd en energie. Uiteraard kun je gewoon van Spoitify of podcasts gebruikmaken, maar gebruik daarbij ook apps als Freedom om ‘de rest van het internet’ te blokkeren.

Facebook is vergif voor je ziel.

– Eelco de Boer

Geluktip 70 – Digital detox (voor een dag)

Doe een dag per week alle schermen uit en houd ze uit: digital detox! Óf schakel al je notificatieberichten uit. Dat is sowieso wel een goed idee: je e-mail hoef je maar maximaal twee keer per dag te controleren.

Of weet je wat, bezoek een meerdaags festival en laat uiteraard je telefoon thuis. Helemaal offline met je tent, de zon en muziek. En misschien kies je wel voor een nóg hardere aanpak door voor langere tijd in retraite te gaan.

Geluktip 71 – Zet ergens een punt achter

Hoeveel doelen en projecten heb je gestart, terwijl je er eigenlijk niet echt mee bezig bent, maar waarvan je denkt dat je het ooit op een dag nog wel gaat oppakken? Als zo’n project enkel ellende geeft, laat het dan los.

Geluktip 72 – Geef je huis een frisse, kleurige, update en schoonmaak

opgeruimd huis, opgeruimd hoofd.

Geluktip 73 – Laat je hersenhelften samenwerken

Doe allerlei oefeningen waarbij je beide hersenhelften samenwerken. Denk aan jongleren, kruislings lopen, lemniscaten maken, muziek maken of NLP New Code games.

Geluktip 74 – Laad jezelf op in de natuur

Ga regelmatig naar het bos. Maak niet alleen korte, maar ook lekker lange wandelingen. De natuur geeft levenslust. Alles wil hier groeien en bloeien.

Geluktip 75 – Ga naar een massage / sauna / schoonheidssalon

Trakteer jezelf regelmatig op een massage, een bezoek aan de sauna of de schoonheidssalon. Denk daarbij ook aan een manicure en pedicure. Het is niet alleen ontspannend, het laat je er ook goed uitzien.

Geluktip 76 – Eet je gelukkig: koken en samen eten maakt de ziel blij

Nee, geen snoep en ongezond eten. Eten waar je blij van wordt, is eten wat goed voor je is. Kook en eet veel groenten. En chocola die in je mond smelt is uiteraard ook soms prima.

Geluktip 77 – Doe niets

Niet iedere minuut hoeft volgepland te worden. Het voelt weliswaar nuttig, maar dat is het eigenlijk niet. Stop.

 • Lig op de bank.
 • Kijk uit het raam.
 • Zit vijf minuten op een stoel en doe helemaal niks.

Geluktip 78 – Neem de tijd voor iets

Niet alles hoeft vandaag. Sommige dingen kunnen wachten… Zodat je nu eens extra lang de tijd kunt nemen om bijvoorbeeld je tanden te poetsen of je tong schoon te maken!

Geluktip 79 – Nachtrust doet wonderen

Doe niet te gek. Om 23:00 slapen is prima. Dan heb je nog altijd 8 uur totdat het 7:00 is.

Geluktip 80 – Leer NLP

Wat is NLP? Het is een reeks communicatietechnieken die bijna niemand kent! Test er eens eentje uit en kijk wat voor effect het op je geluk heeft.

Geluktip 81 – Ontplooi je talenten

Test nieuwe dingen uit, kies iets en ontplooit dit talent. Het maakt gelukkig om ergens beter in te worden!

Geluktip 82 – Handel zonder einddoel (Zen)

Zen en Karma-Yoga gaan hierover. Je doet iets zonder dat je je bekommert over de uitkomst van wat je doet. Je doet het zonder intentie. Je zit bijvoorbeeld puur om te zitten. We hebben het recht om te handelen, maar we hebben niet het recht om het resultaat van ons handelen te bepalen. Dat moet je aan het universum overlaten.

Wat je ook doet, zorg dat je het doet om het proces zelf, en niet om het eindresultaat wat je ervan krijgt. Op deze manier raak je in een flow waardoor je automatisch gelukkig wordt.
– Uit de Bhagavad Gita

Geluktip 83 – Wees niet te streng voor jezelf

Soms hoef je even helemaal niks. Als soms iets niet lukt, is het niet erg. Laat soms eens wat los. Sommige dingen hoeven gewoon even niet meer. Volgens wie? Jezelf!

Geluktip 84 – Heb geen losse eindjes: zet alles wat je moet doen in een GTD-lijst

Een Getting Things Done (GTD)-lijst bestaat uit drie onderdelen: een urgente to do lijst, een niet-urgente to do lijst en een wish-list. Zet álles wat in je hoofd rondspookt, in dit document. Hoe dit precies werkt, lees je in het bekende boek van David Allen.

Geluktip 85 – Heb een ochtendroutine

Succesvolle mensen hebben een ochtendroutine. Zoiets wordt daarom ook wel eens de directie-routine genoemd. Ze staan trouwens ook om 5:00 op. Hun routine gaat als volgt:

 1. Een halve liter water drinken.
 2. Stretchen.
 3. Douchen.
 4. Mediteren.
 5. Een blik werpen op de doelen van deze dag.
 6. Dankbaarheid uitspreken (zie een van de vorige tips).
 7. De kikker wordt gegeten: de belangrijkste taak.
 8. Nu kunnen pas andere mensen aandacht aan je vragen, zoals je kinderen die ontbijt willen of collega’s die vragen hebben.

En heb ook een avondroutine waarin je in ieder geval een roman of poëzie leest. Niet alle lezers zijn leiders. Maar alle leiders zijn lezers!

Geluktip 86 – Zie ook de positieve kant van alles

Maak hier een oefening van voor jezelf: benoem de positieve dingen van een situatie of een dag. Wees gelukkig. Niet omdat alles goed is, maar omdat jij er ook voor kunt kiezen om de positieve kant van alles te zien.

Bijvoorbeeld:

 • De reis naar school verliep goed.
 • Twee mensen begroetten me vriendelijk toen ik aankwam.
 • Het is hier opgeruimd en schoon.

Geniet van deze positieve momentjes die je zojuist opnieuw hebt kunnen beleven door deze oefening. Op een dag kwamen Jezus en zijn discipelen het karkas van een dode hond tegen. De hond was al lang dood en zijn rotte stank vulde de hele steeg. De discipelen van Jezus hielden hun neuzen vast en pikten de zoom van hun gewaden op. Een van hen zei: “Ieuw! Wat een vreselijke stank!” Een ander zei: “De aanblik van dit alles maakt me ziek in mijn maag.”

Een voor een kwamen ze langs het dode schepsel, terwijl anderen in de stad zich rond het karkas verzamelden om nog een opmerking te maken over de afschuwelijkheid ervan. Jezus, en Jezus alleen, stopte bij de dode hond. Hij knielde neer en staarde liefdevol naar de hond. Na een lange pauze zei hij eindelijk: “Lof zij God, wat een mooie tanden heeft dit schepsel.”

Trouwens, in het beste geval spreek je met je goede vrienden af dat je elkaar gaat betrappen op negativiteit. Zodra je elkaar betrapt op een negatieve uitspraak, draai je het om naar een positieve uitspraak.

Geluktip 87 – Relativeer en lach om je problemen

Kunnen relativeren betekent: jezelf en het leven minder serieus nemen en om je problemen kunnen lachen.

Geluktip 88 – Heb soms eens een diep gesprek (met anderen en met jezelf)

Heb eens een onderscheidend gesprek, in plaats van op het oppervlakte-niveau te blijven hangen. Gelukkig zijn er mooie hulpmiddelen voor een diep gesprek: gebruik deze diepe vragen of de logische niveaus van Bateson om eens de diepte in te duiken met je partner of een vriend.

Heb zo’n diep gesprek niet alleen met andere mensen, maar ook gewoon met jezelf. Neem de tijd om echt diep na te denken over de meest belangrijke dingen in je leven. Dat doe je door goede vragen aan jezelf te stellen. Dat zijn bijvoorbeeld reflectievragen.

Geluktip 89 – Maak reflectie een onderdeel van je leven

Reflecteer regelmatig en houd een dagboek bij (voorbeeld). Let er wel op dat reflectie na actie komt. Je kunt niet je hele leven uit reflectie laten bestaan. Er moet ook iets zijn waarover gereflecteerd kan worden.

Geluktip 90 – Houd een ‘5 Minute Journal’ bij

Houd iedere dag een 5 minute journal bij. Iedere ochtend en iedere avond maak je wat notities over je dag. Zo word je veel bewuster van de kleine dingen die je iedere dag meemaakt. In deze journal zit een vast template voor iedere dag. Zo schrijf je bijvoorbeeld voor het slapen gaan drie dingen op waar je vandaag blij van werd. Test het eens uit! Als je kinderen hebt, doe het dan samen met hen!

Geluktip 91 – Garandeer jouw succes met een personal trainer of een ander soort coach

Een personal trainer is een garantie voor kracht en fitheid. Een ander type coach is een garantie voor een ander type doel dat je graag wilt bereiken.

Geluktip 92 – Stop met vergelijken

Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

Het is hetzelfde als in een race: als je continu omkijkt hoe de anderen het doen, kun je over iets struikelen wat voor je ligt en verlies je snelheid. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jemoet alles geven wat je hebt, voor jezelf. Schrap ‘beter’ en ‘beste’ uit je woordenschat. Zeg gewoon ‘goed’. Iedereen is goed!

Het maakt niet uit hoe mooi je bent in vergelijking met anderen, hoeveel geld je hebt, hoe mooi je partner is, hoeveel kracht je hebt of hoeveel volgers je hebt. Het is net als de meest mooie bloem: ook die verandert. Alles verandert. Maar wat echt is, en voor altijd zal blijven, is wie jij bent, welke deugden je hebt
ontwikkelt en welk geschenk jij komt geven.

Geluktip 93 – Ga met zelfvertrouwen door het leven

Je mate van geluk gaat flink omhoog als je met zelfvertrouwen door je dagelijks leven kunt gaan. Leer dus alle tips om een rotsvast zelfvertrouwen te krijgen. Wees niet bang… en wees jezelf!

Geluktip 94 – Koop vaker bloemen voor jezelf en je gezin

Doe eens iets anders in plaats van een lot van de loterij of een taart te kopen: koop bloemen voor jezelf en je gezin. Iedere keer zie je schoonheid als je de kamer betreedt. Dat is toch veel zinvoller dan het ongezonde gevoel van taart en gokken?

Geluktip 95 – Onderhoud in ieder geval deze gebieden van jouw leven

Verschillende modellen, zoals Het Levenswiel, laten in ieder geval steeds weer onderstaande gebieden in het leven zien. Het is zaak om onderstaande gebieden niet te verwaarlozen en/of ze in balans te houden.

 • Spiritueel en Zingeving
 • Ontspanning en plezier
 • Financieel
 • Carrière, missie, werk
 • Familie en Vrienden
 • Liefde en romantiek
 • Persoonlijke groei
 • Tijd
 • Emoties
 • Gezondheid en Vitaliteit

Geluktip 96 – Pak zoveel mogelijk kansen om iets te vieren

Elke dag is er wel iets te vieren. Vooral als je leuke dingen en feestelijke momenten verwacht! Dus waarom gaan we niet gewoon méér vieren met z’n allen, zodat iedere dag er (nog) leuker uit gaat zien? Sterker nog: vier ieder moment van de dag!

En raad eens wat: hoe meer we de positieve dingen erkennen en vieren, hoe meer we een positieve ‘vibratie’ gaan hebben, hoe meer we nóg positievere dingen kunnen aantrekken! Dit gebeurt gegarandeerd, want het is een wet: de wet van aantrekking. Houd het trouwens niet alleen maar bij vieren als het lekker gaat… Geef er ook meteen extra gas bij! Dan kun je spoedig een nog grotere viering houden!

Geluktip 97 – Wees eerlijk, ook al is het moeilijk

Het kan moeilijk zijn om eerlijk te zijn, maar het is nog moeilijker om niet eerlijk te zijn. Zonder eerlijkheid op de wereld, zou iedereen altijd op zijn hoede moeten zijn en heerst er wantrouwen… Als iets je niet bevalt, zeg het dan.

Tot slot

Super bedankt dat je al mijn Geluktips tot het eind hebt gelezen. Ik wil jou graag verder inspireren om de beste versie van jezelf te worden en jouw mooiste leven te laten leven. Voor slechts een eenmalige vergoeding kun je mijn ebook hieronder downloaden.

Ik hoop jou dan daarna te mogen verwelkomen in de besloten Facebook community met "like-minded-people".

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen