10 waardevolle tips om je weer lekker in je vel te voelen
30 juni 2020 
in geluk
19 min. leestijd

10 waardevolle tips om je weer lekker in je vel te voelen

De afgelopen periode heb ik mij gerealiseerd dat het zo niet langer verder kon. Ik had veel kennis wat betreft gezond leven maar het toepassen was altijd nog een dingetje. En de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat ik een van de belangrijkste onderdelen van gezond leven en gelukkig zijn vergeten was: mijn mindset. Als jij echt je leven om wil gooien en wil werken aan jezelf, zul je ook je mindset moeten veranderen.

Voor sommige mensen is dit heel vanzelfsprekend, maar ik merk in de praktijk dat dit toch een lastig onderwerp is voor veel mensen. Daarom heb ik besloten om dit praktische blogartikel te schrijven, zodat ook jij je snel weer fit en gelukkig voelt (en blijft). Want tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt, is het allerbeste gevoel wat er is!

In dit artikel deel ik dus 10 praktische tips om je weer snel lekker in je vel te voelen. Pas deze tips dagelijks toe in je leven en je zal in een maand tijd beter in je vel zitten, minder piekeren en meer tevreden zijn met wat je hebt. Veel leesplezier en ik ben heel benieuwd of het je lukt om je snel weer lekker in je vel te voelen!

1. Drink veel water

Ik snap dat je deze tip misschien een beetje flauw vindt, maar water drinken is heel belangrijk voor onze gezondheid. Je lichaam heeft elke dag voldoende water nodig om voedingsstoffen op te nemen en te vervoeren in je lichaam, het uitscheiden van afvalstoffen en het voorkomen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of een slechte concentratie.

Een uitgedroogd lichaam maakt stoffen aan die betrokken zijn bij een stressreactie in het lichaam en bij een chronisch tekort zal je zelfs bijna geen dorst meer hebben of minder vaak hoeven plassen. Het lichaam heeft ongeveer 1 liter water per 30 kilo lichaamsgewicht nodig (er zijn allerlei formules, maar komen bijna allemaal ongeveer uit op deze richtlijn).

Reken dus zelf maar uit :). Echter, als je (veel) zweet of sport, zal je nog meer water moeten drinken. Deze hoeveelheid is nodig om alle functies in je lichaam goed uit te kunnen voeren en optimaal te kunnen functioneren.

In het begin zal je lichaam moeten wennen aan de hoeveelheid water die je drinkt, probeer het water drinken dus op te bouwen. Drink bijvoorbeeld elke dag 250 ml extra. Je zal vanzelf meer dorst krijgen en minder hoeven te plassen. Zo dronk ik vroeger bijna nooit water en hoefde ik ook bijna nooit te plassen.

Nu ik minimaal twee liter water per dag drink, merk ik dat mijn urine de juiste kleur heeft, ik minder last heb van hoofdpijn en dat ik ook daadwerkelijk regelmatig dorst heb.

Mocht je het lastig vinden om genoeg water te drinken, stel dan bijvoorbeeld een timer in om elk uur bijvoorbeeld één glas water te drinken. Ook kan je een app zoals water alert of mijn water balans installeren of gewoon de hoeveelheid water voor die dag klaar te zetten, in bijvoorbeeld een kan of grote fles water.

Fruit in je water toevoegen kan ook helpen om het water drinken wat aantrekkelijker te maken. Probeer het eens uit!

2. Eet gebalanceerd en met regelmaat

Ondanks dat koolhydraatarm eten tegenwoordig heel populair is en het in sommige situaties best zinvol kan zijn, geloof ik dat het lichaam het meest gebaat is bij een uitgebalanceerd voedingspatroon, waarbij je zowel (langzame) koolhydraten, eiwitten als gezonde vetten (omega 3) binnen krijgt.

Ook dient elke maaltijd voldoende vezels te bevatten (25 gram per dag is de aanbevolen hoeveelheid - bij 5/6 maaltijden is dit dus 4/5 gram per maaltijd).

Nu is het wel zo dat we tegenwoordig in verhouding wel veel koolhydraten binnenkrijgen, door het eten van kant-en-klaar voedsel, chocolade, koekjes, ongezonde tussendoortjes etc.

Een goede leidraad is een halve portie aanbevolen koolhydraten (staat er op de verpakking bijvoorbeeld 60 of 80 gram, neem dan 30-40 gram) per maaltijd, minstens 200 gram groenten (varieer vooral, eet volgens de regenboog!) en ongeveer 100 gram (een portie dus) aan eiwitten.

Koolhydraten zijn noodzakelijk om je lijf van energie te voorzien. Niet alleen je spieren, maar ook je organen (zoals je hersenen) gebruiken koolhydraten als brandstof. Kies voor volkoren producten en voor voedzame bronnen van koolhydraten zoals quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappel, spelt, boekweit of linzen.

Deze bronnen van koolhydraten geven je niet alleen energie, maar bevatten ook veel vitamines en mineralen. Een win-win dus :).

Veel plantaardige eiwitten zijn makkelijker verteerbaar, maar lees vooral etiketten als je gaat voor vleesvervangers. Sommige vervangers bevatten veel toevoegingen en zijn helaas niet zo gezond als ze lijken. Kies het liefst voor een vleesvervanger met de minste toevoegingen en in verhouding veel eiwitten en weinig koolhydraten.

Tofu, tempeh, eieren of sojabonen kunnen ook een goede vleesvervanger zijn. Eet je wel vlees, kies dan bij voorkeur voor kip en (vette) vis. Nu heeft niet iedereen zin om dagelijks alles af te wegen, dus in de praktijk zal dit er ongeveer zo uit zien:

Wat betreft groenten is het vooral aan te raden om te variëren, dus meerdere kleuren groenten te eten per maaltijd. Vooral groene bladgroenten zijn erg gezond. Denk aan spinazie, broccoli, rucola, sperziebonen, spruitjes en boerenkool. Overigens zijn diepvriesgroenten een prima alternatief.

Gezonde vetten (vooral omega 3) worden vaak vergeten in ons dagelijkse voedingspatroon. Om je inname aan omega 3 verhogen is het aanbevolen om dagelijks te bakken in kokosolie, een paar druppels extra vierge olijfolie toe te voegen aan je groenten en zaden en pitten toe te voegen.

Je kan ook zaden en pitten toevoegen aan je ontbijt, zodat je de ochtend al start met een portie gezonde vetten :).

Eet je geen (vette) vis, olie of pitten en zaden? Dan kan ik je zeker aanraden om omega 3 capsules te slikken. De essentiële vetzuren in omega 3 zijn namelijk heel belangrijk voor het optimaal functioneren van ons lichaam.

Bovendien hebben we tegenwoordig meer omega 3 nodig, doordat we veel kant-en-klare voeding eten. Kant-en-klare voeding bevat veel omega 6, vaak in de vorm van zonnebloemolie, een vetzuur dat ontstekingen bevordert. De juiste verhouding omega 3 en omega 6 is cruciaal om ontstekingen in het lichaam te voorkomen en gezond te blijven.

Eet met regelmaat

Eten met regelmaat en structuur is ontzettend belangrijk, niet alleen voor het optimaal functioneren van je lichaam maar ook als je wil afslanken. Denk aan het eten van hetzelfde aantal maaltijden per dag (bijvoorbeeld 5 of 6) en op een vast tijdstip (bijvoorbeeld ontbijt altijd tussen 8 en 9 uur ’s ochtends, tussendoortje altijd rond 10.30, lunch tussen 13 en 14 uur ’s middags etc.).

Onregelmatig eten of maaltijden overslaan heeft nadelige gevolgen voor je biologische klok en je hongergevoel (je krijgt meer
honger en bent minder snel verzadigd). Bovendien zorgt het er vaak voor dat je later op de dag meer ‘trek’ krijgt en jezelf dreigt te over-eten (dit merk ik zelf heel erg ;)).

3. Focus je op je ademhaling

Veel mensen vinden mediteren lastig of een tikkeltje zweverig. Maar waar mediteren vaak op neer komt is de focus op je ademhaling. Dit kan heel nuttig zijn, zonder dat het zweverig is.

Met ademhalingsoefeningen kan je invloed uitoefenen op je zenuwstelsel en zo meer rust, ontspanning en herstel creëren. Op de juiste manier ademhalen is een hele krachtige tool om kalm te worden in zowel je hoofd, als lichamelijk. Misschien herken je wel een onrustig gevoel, waarbij je gedachten van hot naar her gaan en je niet zo goed kan ontspannen.

Door op zo’n moment (of eigenlijk op elk willekeurig moment) bewust te worden van je ademhaling en deze vervolgens langzamer en dieper te laten worden, activeer je ontspanning en rust in je lichaam. Het gejaagde gevoel, welke gepaard gaat met en snelle en hoge ademhaling, zal zo zakken en plaats maken voor een ontspannen en kalm gevoel.

Op de juiste manier ademhalen is zelfs zo krachtig dat onderzoek aantoont dat het in verschillende aandoeningen zorgt voor verbetering van de levenskwaliteit, een rustigere en diepere ademhaling in rust en het verlagen van de bloeddruk.

Een hele simpele oefening om dieper en langzamer te leren ademhalen is om op een willekeurig moment van de dag (na het opstaan of voor het slapen gaan bijvoorbeeld) op een rustige plek te gaan zitten, met beide voeten op de grond. Ga een beetje op het puntje van je stoel zitten, zodat je lichaam een actieve houding aanneemt.

Leg dan een hand op je buik en je andere hand rusten op je schoot. Probeer nu je aandacht te brengen naar je ademhaling. Waar zit deze? Hoog? Laag? Is deze snel of langzaam?

Als je dit kort hebt geobserveerd, kan je vervolgens gaan proberen om naar je hand op je buik toe te ademen. Voel hoe de ingeademde lucht zich verplaatst naar je buik en de uitgeademde lucht, via dezelfde weg, je lichaam weer verlaat. Probeer dus te visualiseren welke weg de lucht aflegt als je het in- en uitademt. Als je dit nog lastig vindt, begin dan met 1 minuut.

Lukt dit je al relatief goed? Probeer dan 2 of 3 minuten naar je hand toe te ademen. En als je dit eenmaal onder de knie hebt, kan je dit zo kort of lang maken als je wil. Je zal zien dat je steeds rustiger en relaxter bent na het doen van deze ademhalingsoefening en eventuele onrust in je lijf verdwenen is. Probeer het eens!

4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel in het veranderen van je mindset, niet alleen omdat je stilstaat bij al het moois in het leven, maar ook omdat je je (onbewust) meer leert focussen op positieve dingen. Eigenlijk train je hiermee je hersenen en je zal uiteindelijk ook veel beter kunnen relativeren. Zeker perfectionisten kunnen dit goed gebruiken ;).

Consequent opschrijven waar je dankbaar voor bent zorgt ervoor dat jij je zowel geestelijk als lichamelijk beter gaat voelen en wat mij betreft een van de belangrijkste oefeningen om je mindset te veranderen.

Onderzoek wijst zelfs uit dat mensen die regelmatig opschrijven waar ze dankbaar voor zijn een lagere bloeddruk hebben, beter slapen, meer blijdschap ervaren, gelukkiger zijn en zich minder eenzaam voelen. Wie wil dat nou niet?!

Overigens kunnen dit hele kleine dingen zijn. Zeker in het begin is het heel moeilijk, helemaal als je bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen hebt. Deze quote beschrijft het eigenlijk perfect:

Ondanks dat niet elke dag verloopt zoals jij wil, is er altijd wel iets waar je dankbaar voor kan zijn. Bijvoorbeeld een warme kop thee, het zonnetje dat in je woonkamer schijnt, het fijne dekentje op de bank, je eigen huis, een knuffelsessie met je huisdier(en), een gezellige avond, een productieve ochtend of (werk)dag, een moment met vrienden of familie etc.

Het kan allemaal! Probeer het wel specifiek te maken voor die dag of dat moment, zodat je niet steeds in herhaling valt en het niet kwestie van invullen wordt. Het gaat erom dat je je écht dankbaar voelt voor wat je opschrijft.

Is elke dag teveel voor je? Probeer het dan om de dag, of een X aantal keer per week. Doe het alleen wel op een vast moment, zoals elke ochtend, voor het slapen gaan, tijdens je kop koffie etc.

Op deze manier wordt het onderdeel van je dagelijkse routine en heeft deze tool het meeste effect. Uiteraard kan je dit doen in een speciaal boekje, maar een simpel kladblok of een speciale app volstaat ook prima - zolang jij je er maar goed bij voelt.

5. Plan ‘me-time’ in

Zogenaamde ‘me-time’ is heel belangrijk voor het lekker in je vel zitten. Het helpt je los te laten, op adem te komen en het zorgt ervoor dat je ‘batterij’ weer is opgeladen. Met een opgeladen batterij heb je meer energie om je te focussen op alle (overige) dagelijkse bezigheden.

Het is geen luxe, maar noodzaak. Zowel mentaal als fysiek is het ontzettend belangrijk om je regelmatig écht te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen

Overigens kan deze me-time van alles zijn. Denk aan in bad gaan, creatief bezig zijn, naar de kapper of pedicure gaan, sporten, mediteren en/of visualiseren, maar kan bijvoorbeeld ook het luisteren van podcasts of boeken lezen zijn (de laatste twee doe ik zelf graag). ‘Me-time’ is dus niet alleen jouw manier van ontspannen, maar ook het plannen en doen van dingen die jou geïnspireerd laten voelen.

Ook dit is voor iedereen verschillend, maar vaak zijn de dingen waar jij helemaal in op kan gaan, dingen die jou inspiratie geven en waarbij jij het gevoel hebt dat je helemaal niets moet.

Het beste is dus om deze momenten in te plannen. En dan bedoel ik echt momenten in je agenda te noteren, waarbij jij tijd maakt voor jezelf en dingen gaat doen die jou laten ontspannen en/of je energie geven. Het liefst meerdere uren per week. Zo luister ik vaak podcasts onderweg of in mijn pauze, lees ik in het weekend voor mij inspirerende boeken of kijk ik video’s en wandel ik een stukje als dit lichamelijk gaat.

Door dit wekelijks te doen, zal je zien dat je meer focus hebt voor andere dingen en ook meer kan genieten van deze dingen. En deze tip is vooral belangrijk voor mensen die veel werken of moeders, omdat beide geneigd zijn om zichzelf weg te cijferen. Maar je zal zien, als je tijd inplant voor deze dingen, anderen (kinderen, partner, werk etc.) hier ook van profiteren. Zet jezelf dus op nummer 1, je bent het waard!

6. Stel praktische doelen en/of maak een dromenbord

Praktische doelen

Het stellen van praktische doelen zal je helpen om gemotiveerd te blijven en meer te genieten van het proces. Wat bedoel ik precies met praktische doelen? Ik zal je een voorbeeld geven. Vaak als mensen willen afslanken stellen ze een bepaald gewicht als doel: “Ik wil graag 10 kilo afslanken” of “Ik zou graag 60 kilo willen wegen”.

Deze doelen zijn niet verkeerd, maar niet praktisch. Praktische alternatieven zijn bijvoorbeeld: “Ik wil graag dit jurkje passen en mij hierin zelfverzekerd voelen”, “Ik wil weer lekker in mijn vel zitten”, “Ik wil mij graag zelfverzekerd voelen in bikini”.

Deze doelen zijn dus niet specifiek gekoppeld aan een gewicht, maar meer gebaseerd op een bepaald gevoel. Hierdoor ligt je focus dus ook niet op een lichamelijk iets, maar meer op een gevoel wat jij hebt bij dit doel. Het is bij het werken aan doelen namelijk heel belangrijk dat jij het doel écht kan voelen.

Soms kan het ook helpen om kleinere subdoelen te maken. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag 5 maaltijden per dag eten en mij hier goed bij voelen” of “Ik wil graag iets minder gezond eten in het weekend en mij hier niet schuldig bij voelen”. Deze doelen zijn meer gericht op de korte termijn, waardoor ze vaak beter te voelen zijn.

Ook kan het helpen om op te schrijven om negatieve gedachten om te schrijven in positieve alternatieve gedachten. Bijvoorbeeld dingen die je al hebt bereikt. Dit vergt echter oefening. Tijdens een consult leer ik je precies hoe je dit het beste kan doen.

Een dromenbord

Een dromenbord is vooral gebaseerd op het nut van visualisatie. Door middel van visualisatie vertaal je bepaalde gedachten (of dromen) naar een beeld. Visualisatie kan je helpen, door middel van je gedachten, om toekomstig gedrag positief te beïnvloeden. Elke handeling die je uitvoert, ontstaat uit een gedachte, bewust of onbewust.

Door te visualiseren heb je invloed op die gedachten en leer je bepaalde gedachtenpatronen aan waardoor je positiever gaat denken en uiteindelijk, eerder geneigd bent om hiernaar te gaan handelen.

Omdat veel mensen visualiseren zweverig vinden, is een dromenbord maken een mooi (en minder zweverig) alternatief. Eigenlijk zijn hier geen regels voor, je kan je helemaal uitleven. Ben je creatief of vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Ga dan lekker aan de slag met een leeg vel en oude tijdschriften. Knip alles uit wat je aanspreekt, van plaatjes tot quotes.

Niets is te gek, zolang jij je er maar goed bij voelt! Probeer zoveel mogelijk van je dromen in je droombord te verwerken. Het maakt niet uit hoe, zolang het maar duidelijk is voor jou. Ben je iets minder creatief? Dan kan je dit natuurlijk ook prima digitaal doen, door bijvoorbeeld een collage te maken en op zoek te gaan naar inspirerende afbeeldingen en quotes.

Onderstaand een voorbeeld van mijn dromenboard.

7. Schrijf je goede eigenschappen op

Misschien heb je dit al een aantal keer gedaan, bijvoorbeeld voor je CV of een sollicitatie. Ondanks dat het voor sommige mensen vanzelfsprekend is, is het voor veel mensen moeilijk om te benoemen wat hun goede eigenschappen zijn en/of waar ze in uitblinken.

Ook ik heb daar altijd moeite mee gehad, meestal uit onzekerheid. Voor het lekker voelen in je vel, denk ik dat het belangrijk is dat je gelooft in jezelf en dus ook echt gelooft in je goede eigenschappen. Jij bent perfect zoals je bent, met al deze eigenschappen, maar ook met je minder goede eigenschappen. Je bent gewoon goed zoals je bent en het wordt tijd dat ook jij dat gaat voelen!

Schrijf daarom 10+ eigenschappen op, waarvan jij denkt dat ze bij je passen of waarvan jij heel graag zou willen dat ze bij je passen. Wil jij bijvoorbeeld graag inspirerend zijn? Schrijf het op! Door ook op te schrijven welke eigenschappen je heel graag zou willen bezitten, focus je je automatisch op wat je graag wil bereiken (en dus welke dromen je hebt).

En hoe meer je je focust op deze dromen, hoe makkelijker het is om hier naartoe te werken.

Hang dit lijstje bij voorkeur ergens op waar je het regelmatig ziet. Of schrijf het bijvoorbeeld in je agenda, als je deze dagelijks gebruikt. Deze lijst werkt het beste als je hem regelmatig leest, doe er je voordeel mee :).

Wat ook nuttig is om te doen, is om mensen om je heen te vragen welke eigenschappen zij vinden dat bij jou passen. Dit is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maak soms komen er ook dingen uit waar jij misschien in eerste instantie helemaal niet aan gedacht had :). Doen dus!

Om een voorbeeld te geven hieronder de eigenschappen die ik zelf heb opgeschreven:

• Zelfverzekerd
• Energiek
• Kalm
• Inspirerend
• Empatisch
• Lief
• Zorgvuldig
• Ondernemend
• Slim
• Oprecht
• Sociaal
• Nieuwsgierig
• Ruimdenkend
• Betrouwbaar
• Motiverend
• Liefhebbend

Omdat ik uit ervaring weet dat veel mensen het lastig vinden om goede eigenschappen op te schrijven, heb ik een lijst gemaakt van veel voorkomende goede eigenschappen. Vind je het dus moeilijk om zelf iets te bedenken, zoek dan in deze lijst hieronder naar eigenschappen waarvan jij vindt dat ze écht bij jou passen of welke jij heel graag zou willen bezitten.

AccuraatDapperHoffelijkOngedwongenVerdraagzaam
AmbitieusDoelgerichtHumoristischOptimistischVriendelijk
AnalytischDoortastendIJverigOrdelijkVrijgevig
AssertiefEenvoudigInlevingsvermogenOvertuigendVrolijk
AvontuurlijkEerlijkInspirerendPragmatischWeloverwogen
BedachtzaamEigenzinnigKrachtigRealistischWilskrachtig
BehulpzaamEmpathischLeiderRelaxedZelfstandig
BelangstellendEnthousiastLoyaal LuisteraarRuimdenkendZelfverzekerd
BescheidenEvenwichtigMeelevendRustigZorgvuldig
BetrouwbaarFlexibelNieuwsgierigSerieusZorgeloos
BondigGedrevenNauwkeurigSpontaanZorgzaam
CommunicatiefGeduldigNuchterStijlvol Tactvol
ConsequentGevoeligObjectiefTeamspeler
CreatiefGulOnafhankelijkTemperamentvol
DaadkrachtigHartelijkOnbaatzuchtigVerantwoordelijk

8. Geef elke dag een complimentje

Deze tip is misschien niet erg voor de hand liggend, maar wil ik vooral meegeven omdat ik denk dat complimentjes geven ontzettend waardevol is. Tegenwoordig geven we veel te weinig complimentjes aan elkaar, ondanks dat onderzoek aantoont dat mensen die regelmatig complimentjes krijgen gemotiveerder zijn, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Nu is dit absoluut niet relevant voor de reden waarom ik jou deze tip wil meegeven, maar wellicht wel een leuk detail om te weten.

De reden dat ik complimentjes zo waardevol vind, is omdat je vaak hele positieve reacties terug krijgt bij het geven ervan. Ook leidt dit vaak tot hele leuke gesprekken. Daarnaast ben ik een groot voorstander van ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Het benoemen van positieve dingen heeft ontzettend veel invloed op de houding en motivatie van een ander.

Maar het effect op de ander is niet het doel van het geven van een complimentje, het gaat vooral om het goede gevoel dat jij er zelf van krijgt. Dit wordt door onderzoekers ook wel het ‘pebble effect’ genoemd. Het geeft je een gevoel van voldoening en is een van de meest simpele dingen om je humeur een boost te geven :).

Dus zie je morgen iemand die een leuke outfit aanheeft of vind je dat iemand iets goed gedaan heeft, zeg het dan! Probeer elke dag een complimentje te geven aan een ander en kijk wat het met je eigen humeur doet. Ik ben benieuwd!

9. Besteed elke dag aandacht aan jezelf

Deze tip klinkt misschien een beetje gek, maar met deze tip bedoel ik vooral moeite doen om er leuk en verzorgd uit te zien. Natuurlijk is het prima om af en toe een dagje te hebben waarbij je lekker in je loungeoutfit aan hebt, maar als jij productief wil zijn en weer lekker in je vel wil zitten, helpt het heel erg om elke dag kleding aan te doen die je leuk vind en te doen aan huidverzorging (of eventueel make-up op te doen).

Ik bedoel hier dus niet mee dat je er altijd tiptop uit moet zien, maar dat het wel belangrijk is om niet altijd alleen maar in comfortabele (slobber) kleding te lopen zoals een huispak of een simpele wijde trui en een spijkerbroek, omdat dit een negatieve invloed heeft op je humeur en productiviteit.

Verwaarloos je uiterlijk dus niet, maar gebruik deze truc om je hersenen (op een positieve manier) te misleiden en invloed uit te oefenen op je stemming.

Zelf heb ik dit altijd heel lastig gevonden, zeker als je niet lekker in je vel zit of bijvoorbeeld chronisch ziek bent. Dan wil je graag juist alleen maar comfortabele kleding aan, op de bank hangen en vooral niet buiten komen. Echter, als ik lekker gedoucht ben en wat aan mijn uiterlijke verzorging doe, weet ik dat ik mij veel beter voel dan dat ik de hele dag in mijn slobber outfit blijf rondlopen.

Ook al hoef ik alleen maar het huis schoon te maken en dus niet per se naar buiten. Dus als je hier net zo’n moeite mee hebt als dat ik had, schrijf het dan gewoon op in je agenda. En dan niet als to do puntje, maar schrijf echt de tijd op dat jij je wil douchen en verzorgen.

Dus bijvoorbeeld van 8 tot 9 uur. En probeer dit dan elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te doen, want je lichaam houdt heel erg van regelmaat.

Hierdoor zal je meer structuur krijgen in je dagelijks leven en je beter over jezelf voelen. Ook zal je dan nog meer genieten van de dag dat je wel lekker in je slobber outfit niks hoeft te doen, want dan is het een soort ‘traktatie’ i.p.v. een gewoonte.

10. Beweeg elke dag

Dat bewegen goed is voor je lijf én humeur weten we stiekem allemaal wel. Maar wist je ook dat beweging ook een hele positieve invloed heeft op je geheugen, je productiviteit (23% zelfs) en je besluitvaardigheid.

Dit komt doordat beweging zorgt voor een betere doorbloeding en functie van het hart, welke een grote invloed heeft op het functioneren van het brein. Naast de betere doorbloeding, heeft beweging ook invloed op bepaalde neurotransmitters in het brein, zoals dopamine, serotonine en endorfine (de gelukshormonen, inderdaad ;)). Dopamine is erg belangrijk bij onze motivatie en onze aandacht, serotonine o.a. voor ons humeur, zelfvertrouwen en impuls controle en endorfines is een anti-stress hormoon.

Ook heeft beweging een positieve invloed op de aanmaak van BDNF (Brain-Derived Neurotrofic Factor) welke een belangrijke rol speelt in het goed functioneren van het geheugen en helpt bij het herstel van een depressie of burn-out . Een tekort aan BDNF is bovendien geassocieerd aan neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Een heel belangrijk stofje dus! Ondanks dat deze informatie misschien een beetje te gedetailleerd is voor je, wilde ik met deze informatie toch even benadrukken dat bewegen voor heel je lijf goed is en dus niet alleen voor je figuur ;).

Echter, veel mensen zijn bang dat ze intensief moeten sporten om deze effecten te ervaren, maar uit onderzoek blijkt dat wandelen en fietsen net zo effectief zijn. Dus pak vooral de fiets of ga even lekker een blokje om als je niet zo lekker in je vel zit. Dit hoeft echt geen lange afstand te zijn, maar mag dus ook letterlijk een blokje om zijn.

Zelf vind ik wandelen een van de meest ontspannende dingen om te doen en het helpt mij ook heel goed bij het loslaten van negatieve gedachten en emoties.

Ondanks dat ik weet dat wandelen (of bewegen in het algemeen) zo’n positieve invloed heeft op mijn humeur, vond en vind ik deze tip altijd moeilijk. Dit komt vooral vanwege het feit dat als je erg moe of oververmoeid bent, het soms heel lastig kan zijn om van de bank af te komen. Bewegen heeft eigenlijk op iedereen een positieve invloed, behalve bij bepaalde chronische ziektes.

Indien jij een van deze ziektes hebt, voel je dan vooral niet aangesproken. Het allerbelangrijkste vind ik dat je vooral niet over je grenzen gaat, want daar heeft niemand wat aan (dat heb ik helaas zelf ook een aantal keer mogen ervaren). Het bewaken
van je eigen grenzen heeft ook een beetje te maken met de bonustip: doe wat goed voelt!

11. Bonustip: Doe wat goed voelt

Dit is eigenlijk een soort van bonustip, omdat dit net per se een wetenschappelijk onderbouwde tip is, maar vooral iets wat ik vanuit mijn eigen ervaring wil meegeven.

Zelf heb ik namelijk jarenlang genegeerd wat goed voelde en was ik een echte ‘pleaser’, ik kon totaal geen nee zeggen. Ik ging hierdoor vaak over mijn grenzen heen en ben hier (helaas) ook regelmatig ziek door geworden. Omdat ik dit niemand anders gun, wil ik als bonustip nog meegeven dat het heel belangrijk is om jezelf op nummer 1 te zetten en te luisteren naar wat goed voelt.

Ik ben er nu dan ook van overtuigd dat je intuïtie een ontzettend krachtig en waardevol iets is. Vaak voel je wat goed
voelt, maar vergeten we gedurende ons leven hiernaar te luisteren. Ik was mijn intuïtie eigenlijk volledig kwijt, ik had een hele tijd geen idee wat ik eigenlijk wilde en wat mijn intuïtie mij wilde vertellen.

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik weet zeker dat jij ook dromen hebt of dingen doet waar jij ontzettend blij van wordt.

Deze dingen voelen goed en dat is precies wat ik bedoel. Doe meer dingen die je gelukkig maken en vergeet niet voor jezelf te zorgen. Je leeft maar één keer, hoe cliché dat misschien ook klinkt. Het is zo zonde om je leven door andere mensen te laten bepalen, i.p.v. je eigen dromen waar te maken en dingen te doen die jou écht gelukkig maken.

Dus mijn afsluitende vraag van dit artikel is dan ook: Doe jij dingen die jou écht gelukkig maken?

Wil jij je weer lekker in je vel voelen?

Ik ben heel benieuwd of jij deze tips gaat toepassen om je weer fit en happy te voelen. Vergeet overigens niet dat het toepassen van nieuwe gewoonten een proces is. Lukt het vandaag bijvoorbeeld niet? Probeer het morgen dan gewoon nog een keer.

Het zal niet altijd goed gaan en dat is helemaal oké! Je bent immers een mens en geen robot ;). Maar als jij deze tips consequent toepast, zal je meer rust en geluk ervaren in je dagelijks leven en bovendien meer kunnen genieten van alles wat er op je pad komt. Als ik het kan, kan jij het ook ;-).

Download mijn gratis ebook

Over de schrijver
Mijn missie is om mensen wakker te schudden. Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.
Reactie plaatsen