Puur Mindset Academy ...

5 Waardevolle Tips Om Nee Te Leren Zeggen

Hoe leer je 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Met alle plezier geef ik jullie 5 waardevolle tips om minder te gaan pleasen, aan te passen. Omdat ik weet hoe vermoeiend dit kan zijn en omdat ik voel hoe verlichtend het is om op te komen voor mijn behoeften, om nee te zeggen , om mijn grenzen aan te geven.

Ik merk op dat, hoe duidelijker ik mijn grenzen aangeef, hoe beter ze gerespecteerd worden, hoe meer mijn eigenwaarde groeit, hoe waardevoller de relatie voor mij is!

Inhoudsopgave


Wat maakt nee zeggen zonder schuldgevoel zo lastig?

Ben jij een pleaser? Ken je dat deel in jezelf dat liefst ten alle tijde de ander het naar de zin wil maken? Het is een onuitputtelijk vat.
Het geeft en het stroomt. Als de ander maar blij is, gelukkig is. Dan ben jij ook blij en gerust. Goed dat die pleaser in jou er is. Hij zorgt voor
harmonie. Voor hartelijkheid. Hij zorgt ervoor dat mensen zich welkom voelen, dat mensen zich gehoord voelen.

Hij zorgt voor fijne vriendschappen. Je bent er voor je kinderen, voor je partner, voor je vrienden wanneer ze het nodig hebben.
Die pleaser voorkomt dat je de ander “pijn doet”, zo lijkt het althans op het eerste gezicht. Die pleaser zorgt er vooral voor dat jijzelf niet gekwetst, afgewezen wordt. Hij zorgt ervoor dat er geen schuldgevoel komt. Alles verloopt harmonieus.

En deze harmonie, bevestiging zijn op dit moment zeer belangrijk voor jou want die zorgen voor jouw innerlijke rust.
Zodra je dit patroon wil doorbreken, komt er weer dat schuldgevoel. Goed dus, om zo’n pleaser in huis te hebben. En dat meen ik!

Wanneer wordt het pleasen een probleem?

Wanneer jouw pleasen zeer sterk aanwezig is en jij het gevoel hebt dat je er geen vat op hebt. Het gevoel dat je niet anders kan, dan ten dienste te staan van de ander. Het gaat vanzelf. Je voelt je niet in staat om gezonde grenzen te stellen. Met alle gevolgen van dien. De ander tevreden stellen is een eindeloze opdracht.

Je geeft energie van jezelf aan de ander. Anderen gaan steeds meer over jouw grenzen heen, mensen gaan dit, meestal onbewust,
aanvoelen en er gretig gebruik van maken. En jij weet niet hoe je je grenzen kan aangeven. Je geraakt uitgeput. Je voelt je niet gezien, niet
gehoord en je snapt niet waarom mensen niet wat meer voor jou zorgen. Waarom moet jij altijd de boel trekken?

Jij doet altijd zo je best voor een ander… Als jijzelf je grenzen niet aangeeft zal een ander dit ook niet voor jou doen.

Het belang van grenzen stellen

Ik weet als de beste hoe het is om in dit patroon verstrikt te zitten. Bij mij heeft het in het verleden tot een burn-out-achtige situatie geleid waarbij ik 2 weken 24/7 op bed heb gelegen.

Wat heb ik toen geleerd?

Ik heb geleerd hoe je grenzen kan stellen.

Ik heb geleerd naar mijn eigen behoeften te luisteren.

Ik heb geleerd dat je de ander alleen kan raken, waar hij al geraakt was. En, als ik geraakt word, dat ik zelf naar dat gevoel te luisteren heb.

Grenzen stellen is zo belangrijk voor je eigenwaarde en voor een gezonde relatie met anderen.

Hieronder volgen de 5 tips om nee te leren zeggen.

Tip 1: Vraag bedenktijd

Wanneer iemand jou een dienst vraagt, vraag of je er even over mag nadenken en zeg dat je iets zal laten weten. Neem op dat moment de tijd om er werkelijk bij stil te staan.

Ga na voor jezelf:

 • Wat is er op dit moment belangrijk voor mij? Waar wil ik naartoe met deze relatie, wat levert deze relatie me op? Wat levert een ja zeggen op? Wat levert het me op om nee te zeggen?
 • Met welke reden zeg ik toe/af? Vertrek ik vanuit wat ik belangrijk vind of vanuit wat de ander belangrijk vindt?
 • Hoe zit het met mijn energie? Is het gezond voor mij om op dit moment in te gaan op de vraag?
 • Hoe is de balans van geven en nemen in deze relatie? Krijg ik over de grote lijn ook terug of is het voornamelijk eenrichtingsverkeer?

Tip 2: Spreek een intentie uit

Met innerlijk een intentie uit te spreken richt je je aandacht, je onderbewuste op datgene waar je naartoe wilt.
Wanneer je deze intentie zet, zal je je systeem aanzetten tot het bereiken van deze intentie. Stel, je gaat een gesprek aan waar je een stap wilt zetten in het uitspreken van een nee, dan helpt het om uit te spreken wat je wilt bereiken. Dit kan een gevoel zijn, een overtuiging, een actie…

Enkele voorbeelden

 • ik ben waardevol
 • Ik voel me stevig
 • Ik heb vertrouwen
 • Ik heb mezelf lief
 • Ik mag mijn mening zeggen
 • Mijn mening is even belangrijk als die van een
  ander

Dit is persoonlijk heel verschillend. Ga na voor jezelf wat jij nodig hebt op dat moment en formuleer de intentie zo, alsof ze er al is.
Zeg ze tegen jezelf, spreek ze meerdere keren tegen jezelf uit en ervaar wat het met je doet. Evalueer naderhand ook wat deze intentie jou
eventueel opgeleverd heeft. Of waar ze bijgestuurd kan worden.

Download DIRECT mijn GRATIS E-book!

10 Mindset Lifehacks voor een gelukkiger leven

Tip 3 Wat geloof je zelf?

Onze gedachten, voelen en handelen zijn met elkaar verbonden. Wat je denkt heeft invloed op wat je voelt en dat heeft invloed op wat je doet. Sterker nog, wat je gelooft op dieper niveau heeft invloed op je zijn. Overtuigingen over onszelf ontstaan meestal naar aanleiding van een gebeurtenis en meestal gebeurt dit op onbewust niveau. Een overtuiging kan helpend zijn, maar ook belemmerend.

Stel je gelooft “ik ben nu eenmaal zo, dit gaat me toch nooit lukken, dit is al mijn hele leven zo…”

Gevolg: je voelt je moedeloos, machteloos, gefrustreerd, gespannen,…

Gevolg: je zegt maar weer ja op de vraag van een ander (doen)

Gevolg: “Zie je wel, het lukt me niet,… “

Ga voor jezelf eens na wat jij gelooft over jezelf met betrekking tot het ‘nee zeggen’.

Ik denk dat…
Ik ben bang dat…
Ik geloof dat….
In deze situatie geloof ik dat ik….

Stel je dan de volgende vraag: Helpt deze overtuiging me om te zijn of te worden wie ik wil zijn?

Geeft deze me een goed gevoel? Helpt deze me om stappen te zetten richting ‘opkomen voor mezelf’?

Vervolgens:

Is deze overtuiging waar?
Welke eis stel ik aan mezelf?

Helpt het me om zo te denken? Door je overtuigingen en gedachten mbt “nee zeggen” onder de loupe te nemen, komt er vaak heel wat beweging in je bewustzijn. Ga voor jezelf eens na wat je meer kan helpen in deze situatie? Ook al geloof je de gedachte nog niet ‘helemaal’,
ga eens spelen met deze overtuiging. Ga daarbij bewust ervaren wat je voelt bij het uittesten van een meer helpende overtuiging.

Tip 4: Neem een besluit

Leren ‘nee zeggen’ is iets nieuw in je systeem. Je hoeft van jezelf niet te verwachten dat je dit op 1..2..3… onder de knie hebt. Ga met kleine stappen oefenen, maak je doel klein en afgebakend. Dit zal je meer succeservaring opleveren. Aanvaard dat groeien ook wat weerstand
oplevert, eventjes buiten die comfortzone. Belangrijk is wel dat jij een innerlijk besluit neemt. Een besluit dat je verandering wilt!

Maak voor jezelf concreet op welk vlak jij het pleasen wil minderen. Op welk vlak kan jij stapjes zetten?

Wat ga je laten?
Wat wil je meer gaan doen?
Waar en met wie ga je een eerste stap zetten?
Welke stap ga je zetten?
Wat ga je zeggen?

Neem bij je besluit het effect van je stappen mee. Wat zal het effect zijn voor jezelf? Wat levert een eerste stap jou op?

Tip 5: Ja zeggen tegen jezelf

Zet de pleaser in jou af en toe eens heel bewust in, voor jezelf!

Waar doe je jezelf plezier mee?
Waar word jij blij van?
Waar geniet jij van?
En zeg innerlijk ten volle JA met je besluit voor jezelf te gaan zorgen!

Denk daarbij aan de volgende metafoor.

Als je zorgt voor anderen, dan geef je uit jouw drinkbeker water. Het spreekt voor zich dat als je veel zorg en aandacht hebt voor anderen, je beker dan helemaal kan leeggeraken. Je kan je drinkbeker vullen door aandacht, zorg en liefde aan jezelf te geven. De echte levenskunstenaar zorgt zo goed voor zichzelf dat zijn beker overloopt. Alles wat over de rand stroomt, komt dan automatisch bij anderen terecht.

Tot slot

Als je de smaak te pakken hebt, je hebt er zin in, je wilt stappen gaan zetten in het ja-zeggen tegen jezelf, lees dan mijn ebook “Word de beste versie van jezelf. Hierin staat nog veel meer waardevolle informatie om jezelf verder persoonlijk te ontwikkelen.

Word de beste versie van jezelf

Download mijn ebook en krijg er een tijdelijke gratis coachingscall bij t.w.v. € 75,-!

Ga DIRECT Naar De GEHEIME Kortingspagina!
Jerik van Nuenen
Ik help mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Op Puur Mindset Academy.nl laat ik zien welke stappen je hiervoor allemaal kunt ondernemen en welke tools je kunt toepassen. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als op mijn social media kanalen en podcast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren worden er cookies geplaatst. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close